Ένα ντέρμπι αλλιώτικο από τα άλλα

Την Κυριακή 18/11 ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική της Basket League σε έναν αγώνα με εντελώς διαφορετικά δεδομένα για τους δύο αντιπάλους.

Ένα ντέρμπι αλλιώτικο από τα άλλα

Οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά είναι στα «σχοινιά» αυτή την περίοδο, αφού μετρούν τρεις συνεχόμενες ήττες στην Euroleague και αναζητούν τον τρόπο να «σηκώσουν κεφάλι» πριν ξεκινήσουν για τα καλά οι γκρίνιες.

Στο παραπάνω προσθέστε και το γεγονός ότι μόλις πριν μια περίπου εβδομάδα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς που μετά το τέλος του άφησε αρκετές «σκιές».

Ο λόγος ήταν ότι οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα έγραψαν ότι ο πρόεδρος της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατέβηκε στα αποδυτήρια των ρέφερι και τους κατηγόρησε ότι έχουν παίξει στοίχημα τον αγώνα!

Λίγη ώρα μετά ο Τύπος γέμισε με... διαρροές ότι ουδέποτε ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας έκανε λόγο για στοιχηματισμό των διαιτητών, αλλά για χρηματισμό τους από τον Ολυμπιακό. Το θέμα όπως είναι φυσικό δεν πέρασε στα ψιλά και πλέον οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού θα λύσουν στα δικαστήρια τις διαφορές τους, αφού υπήρξαν μηνύσεις εκατέρωθεν.

Πως επηρεάζει όλο αυτό τον αγώνα

Είναι βέβαιο ότι οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ την Κυριακή το απόγευμα θα βρεθούν μπροστά σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό και φανατισμένο κοινό. Είναι πλέον τέτοια τα δεδομένα της υπόθεσης, που οι τιμωρίες που θα πέσουν ίσως είναι αβάσταχτες για όποιον αποδειχτεί ότι έχει άδικο.

Στο «πράσινο» στρατόπεδο ζουν και αναπνέουν για τα ντέρμπι. Ειδικά όταν η ομάδα προέρχεται από ήττες με κάτω τα χέρια, όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης, σχεδόν πάντα αν ακολουθεί αγώνας με τον Ολυμπιακό άπαντες προσπαθούν να στρέψουν εκεί τα βλέμματα για να κρύψουν τις αδυναμίες της ομάδας. Και αυτές, είναι πολλές...

Ας έχουν υπόψη τους οι «ερυθρόλευκοι», ότι πάνε σε μια κόλαση που άπαντες θα κάνουν τα πάντα για να φύγει ο Παναθηναϊκός με το ροζ φύλλο αγώνα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει απόλυτη συγκέντρωση και ψυχραιμία προκειμένου ο Ολυμπιακός να κάνει ένα διπλό που εκτός από προβάδισμα στο πρωτάθλημα α του δώσει και ψυχολογία για τη δύσκολη συνέχεια.

Η μάχη των πάγκων

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα και για τους δύο προπονητές. Από τη μια πλευρά, ο Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος είναι για τρίτη σεζόν στον πράσινο πάγκο έχει μάθει να κάνει υπομονή και να μην φέρνει αναστάτωση στην ομάδα του έπειτα από τέτοιες ήττες, όπως αυτή κόντρα στην Εφές. Ο Καταλανός έχει δείξει και στο παρελθόν ότι παραμένει ψύχραιμος και περιμένει τον χρόνο που είναι ο καλύτερος γιατρός προκειμένου να «στρώσει» την ομάδα του. Στην τελική, αν δει κάποιος το θέμα με ψύχραιμη ματιά ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει σοβαρό θέμα στα εκτός έδρας παιχνίδια του, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι και η ήττα από τους Τούρκους ήταν εκτός προγράμματος...

Απέναντί του είναι ο Ντέιβιντ Μπλατ που ήρθε με τεράστιες προσδοκίες και όνειρα στον Ολυμπιακό. Ο Ισραηλοαμερικάνος κόουτς ήθελε γρήγορα αποτελέσματα και τα βρήκε στη Μόσχα και τη Βιτόρια, απέναντι σε Χίμκι και Μπασκόνια, όμως η συνέχεια δεν ήταν και η καλύτερη για την ομάδα του που δείχνει ότι ακόμα προσπαθεί να αφομοιώσει τη νέα φιλοσοφία που περνάει ο κόουτς. Μια νίκη στην έδρα του Παναθηναϊκού θα επαναφέρει την ηρεμία στον Ολυμπιακό και ο Μπλατ θα έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει πιο ψύχραιμα τους παίκτες του για την διπλή αγωνιστική της Euroleague που ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα δεδομένα λοιπόν είναι εντελώς διαφορετικά αυτή τη φορά για τους δύο αντιπάλους. Όπως διαφορετικό αναμένεται να είναι και το παιχνίδι, σε σχέση με αυτό που παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες για την Euroleague.