Προφήτης Ηλίας: Αποφασισμένος φέτος να ανέβει στην Α2 γυναικών (pics)

Ο σύλλογος του Πειραιά αποφασισμένος φέτος να κάνει το βήμα παραπάνω και να ανέβει στην Α2 γυναικών

Προφήτης Ηλίας: Αποφασισμένος φέτος να ανέβει στην Α2 γυναικών (pics)

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα μπάσκετ γυναικών του Προφήτη Ηλία φτάνει μέχρι την πηγή, αλλά νερό δεν πίνει. Φέτος ο σύλλογος της γειτονιάς του Πειραιά ελπίζει να τα καταφέρει και να κερδίσει την πολυπόθητη άνοδο στην Α2. Η διοίκηση του Προφήτη Ηλία ανέθεσε το «τιμόνι» της ομάδας στον Σάκη Φέξη, που με τις νεάνιδες της Ηλιούπολης κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον ικανό τεχνικό για την αποστολή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας.

Το θέμα δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 25 Νοεμβρίου

Πώς πάνε τα πράγματα μέχρι στιγμής;

Καλά πάμε. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αν και είναι λίγος ο χρόνος που έχεις να δουλέψεις μέσα στην εβδομάδα. Τα παιδιά έχουν μια ποιότητα, έχουν μυαλό, έχουν όρεξη, πολύ σημαντικό, και αυτό μας κρατάει, γιατί μόνο με 4,5 ώρες προπόνηση συνολικά είναι δύσκολο να μπορέσεις να βγάλεις αυτοματισμούς, να βγάλεις το μπάσκετ και τη φιλοσοφία τη γρήγορη που θέλω εγώ να τους περάσω ως κύριο συστατικό αυτής της ομάδας. Προσπαθούμε μέσα σε αυτόν τον χρόνο που έχουμε να δουλέψουμε τις άμυνές μας, να δουλέψουμε λίγο τακτική, προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα. Είναι πολύ δύσκολο δυστυχώς. Δείχνουμε ότι έχουμε ανοδική πορεία σε κάποια πράγματα. Τα παιδιά έχουν θέμα με τη δική μου φιλοσοφία γιατί δεν είχαν ξανακάνει τέτοιου είδους πράγματα, τις πιέζω κι εγώ λίγο παραπάνω, αλλά θεωρώ ότι μπορούν και γι’ αυτό ακολουθούμε με τον ασίσταντ Πάνο Παναγιωτόπουλο το πρόγραμμα αυτό που έχουμε επιλέξει.

Άφησες ομάδα της Α1 (Εσπερίδες) για να δουλέψεις στην ΕΣΚΑΝΑ. Ήταν δύσκολη απόφαση ή επιλογή σου;

Ήταν πάρα πολύ δύσκολη απόφαση γιατί κακά τα ψέματα η Α1 είναι Α1, αλλά μέτρησα λίγο τα πράγματα, άλλο να είσαι πρώτος, άλλο βοηθός. Μου αρέσει να προπονώ βασικά και αυτή ήταν η επιλογή μου. Στην Α1 ναι μεν έχεις να κάνεις με αθλήτριες άλλου επιπέδου, είναι άλλη η φιλοσοφία, άλλη η πίεση, αλλά η προπόνηση ακόμη και σε αυτό το επίπεδο της ΕΣΚΑΝΑ με ελκύει. Και θεωρώ ότι μόνο έτσι, δουλεύοντας με αυτά τα παιδιά και τα νέα περισσότερο, μπορεί να ανέβει το γυναικείο μπάσκετ.

Στον Προφήτη Ηλία βρήκες αυτά που ήθελες να υποθέσω.

Ναι, μου αρέσει το κλίμα της ομάδας, η διοίκηση είναι δίπλα, πρώτα στον αθλητή και μετά στο σταφ, και ό,τι χρειαζόμαστε προσπαθούν και το έχουμε. Ο πρόεδρος Αλέξανδρος Παπαχρήστου είναι πάντα δίπλα μας.

Ο κόσμος συμπαραστέκεται;

Θέλουμε στήριξη, γιατί έχει αρκετά παιδιά ο Προφήτης. Δυστυχώς η ώρα των αγώνων είναι λίγο περίεργη τα βράδια της Κυριακής, ο κόσμος θέλει και την ξεκούρασή του, έχει τα βάσανά του, έχει τις δουλειές του, είναι δύσκολο αυτές τις ώρες. Θέλουμε πάντως λίγο περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, για να ευχαριστιούνται και οι παίκτριες.

Κάποιο όνειρο προσωπικό έχεις;

Όχι, ειλικρινά δεν το σκέφτομαι. Κοιτάω μέρα με τη μέρα, θέλω η ομάδα που κάθε φορά είμαι να πηγαίνει καλά, να είμαι πάντα κομμάτι αυτής της ομάδας, να συμμετέχω και να δίνω ό,τι μπορώ και να αποκομίζω όσα περισσότερα μπορώ, γιατί το μπάσκετ δεν τελειώνει.

Τέλος, ένα σχόλιο γενικότερο για το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα;

Έχει μια στασιμότητα σε επίπεδο αθλητριών, αλλά νομίζω κι εμείς πρέπει να βάλουμε λίγο τα νέα τα παιδιά μπροστά, να τρέξουμε λίγο διαφορετικά τα πράγματα, να δώσουμε ευκαιρίες. Έχει φουρνιές από κάτω που έρχονται, από το 2007 και κάτω, με παιδιά αρκετά και ψηλά κορμιά, όσο μπορώ και παρακολουθώ. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει κάτι, με καλή δουλειά και προσπάθεια και υπομονή απ’ όλους, διοικήσεις, προπονητές, γονείς και κυρίως τους τελευταίους που τρέχουν για τα παιδιά τους και τους δίνουν ένα παραπάνω βάρος οι ίδιοι που δεν χρειάζεται, γιατί είναι ένα παιχνίδι και πρέπει να το θυμόμαστε πάντα αυτό. Όλοι να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας.

Γραμματικού: Ήθελα να το δοκιμάσω

Μία από τις ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού ήταν η Κωνσταντίνα Γραμματικού που ήρθε από τις εθνικές κατηγορίες για να παίξει στην ΕΣΚΑΝΑ.

Σου ήταν εύκολο να το αποφασίσεις αυτό;

Μου έγινε η πρόταση από τον Προφήτη Ηλία για να έρθω να παίξω εδώ, είδα τις φιλοδοξίες και το όραμα που έχει η ομάδα, ήθελα να το δοκιμάσω και είπα έτσι το «ναι». Θέλω να κάνουμε μια καλή πορεία και να μπορέσει η ομάδα να ανέβει στην Α2.

Δεν το θεωρείς επομένως σαν πισωγύρισμα στην καριέρα σου.

Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Στην τελική, δεν έχει ουσία η κατηγορία, σημασία έχει να παίζουμε σωστό μπάσκετ, να το ευχαριστιόμαστε και να πετύχουμε τον στόχο που έχει θέσει ο σύλλογος. Θα είναι τότε μια επιτυχημένη χρονιά για όλους.

Μέχρι στιγμής είστε αήττητες στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΝΑ.

Ναι, έχουμε κάνει καλό ξεκίνημα και θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα παίζουμε όλο και πιο καλά. Βρισκόμαστε ακόμη μεταξύ μας, υπάρχει πρόοδος και τα παιχνίδια μάς βοηθάνε να γινόμαστε καλύτερες. Τα κορίτσια όλα είναι πολύ καλά και υπάρχει μεγάλη θέληση και προσπάθεια απ’ όλους.

Κίτσιου: Αυτό που αφήσαμε στη μέση πέρυσι

Αρχηγός της ομάδας η Χριστίνα Κίτσιου, με σημαντική εμπειρία και αυτή από τις εθνικές κατηγορίες.

Πώς τα βλέπεις φέτος τα πράγματα;

Μετά την περσινή αποτυχία, η διοίκηση μάς εμπιστεύτηκε να κάνουμε αυτό που αφήσαμε στη μέση πέρυσι και να ανεβάσουμε την ομάδα - και την ευχαριστούμε που μας έδωσε ξανά αυτήν την ευκαιρία. Θεωρώ ότι φέτος δουλεύουμε πιο συγκεντρωμένα για τον στόχο και ελπίζω να τα καταφέρουμε και να ανέβουμε στην κατηγορία όπου πιστεύω αξίζουμε να είμαστε.

Πέρσι ήσασταν το Νο 1 φαβορί και δεν τα καταφέρατε. Τι θεωρείς ότι έφταιξε;

Θεωρώ ότι δεν γίναμε ποτέ ομάδα. Φέτος δουλεύουμε πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Και μας βγαίνει πιο αβίαστα. Νιώθουμε χαρούμενες. Και αν παίζουμε ομαδικά, είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχεις τους στόχους που έχουν τεθεί.

Τις χρονιές του covid είχες σταματήσει το μπάσκετ.

Ήταν επιλογή μου, η αλήθεια είναι ότι ένιωθα πολύ πιεσμένη και ήθελα λίγο τον χρόνο μου. Να μου λείψει και λίγο το μπάσκετ. Και να μπορέσω να βρω ξανά τη χαρά πίσω από αυτό που έκανα τόσα χρόνια. Είχα σταματήσει να το διασκεδάζω. Ήταν συγκυρίες που με οδήγησαν σε αυτό. Σταμάτησα κι εγώ να προσπαθώ, απογοητεύτηκα σε κάποιες φάσεις. Σταμάτησα να περνάω καλά. Από δω και πέρα ό,τι φέρει ο χρόνος πλέον.

Θεοδώρου: Έμεινα ως «ευχαριστώ»

Στην ομάδα από πέρυσι συνεχίζει και η Μαρία Θεοδώρου.

Θα τα καταφέρετε φέτος;

Πιστεύω ναι, θα το πετύχουμε. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα με βάση του προηγούμενου έτους, τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε, έχουμε κάνει ένα σύνολο με πάρα πολύ καλά παιδιά, δουλευταράδες και με ταλέντο.

Για την παραμονή σου έπαιξε ρόλο και ο κόουτς, που τον ήξερες από την Ηλιούπολη;

Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του και ενθουσιάστηκα πολύ όταν άκουσα ότι θα έρθει εδώ. Έμεινα όμως και για το γεγονός ότι όταν τραυματίστηκα πέρυσι, με πρόσεξαν πάρα πολύ και έκατσα για «ευχαριστώ».

Πώς ήταν να μην μπορούσες να βοηθήσεις την ομάδα στους περσινούς τελικούς;

Με έπνιγε είναι η αλήθεια. Ήθελα πολύ να παίξω, έριχνα πολύ φταίξιμο στον εαυτό μου που χτύπησα, γιατί έγινε σε μια φάση που ήμουν τελείως μόνη. Και ένιωσα ότι κρέμασα τις συμπαίκτριές μου. Παρόλο που είναι θέμα υγείας και ο τραυματισμένος δεν φταίει ποτέ.

Σε επηρέασε ο τραυματισμός σου;

Εμένα δεν με έριξε καθόλου ψυχολογικά. Ήξερα τι έγινε. Και ξέρω ότι, όσο κι αν έκλαιγα, ο χρόνος δεν θα γυρνούσε πίσω και το πήρα όσο πιο εποικοδομητικά μπορούσα, ώστε να κάνω την καλύτερη δυνατή επιστροφή. Και τώρα νιώθω σαν να μην έγινε ποτέ.

Μαυράκη: Το μπάσκετ είναι το πάθος μου

Από τα νέα πρόσωπα της ομάδας και η επίσης έμπειρη Εύα Μαυράκη.

Πώς είσαι στον Προφήτη;

Η ομάδα έχει μια ανοδική πορεία, προσπαθούμε αρκετά όλες μαζί, έχουμε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας, υγεία να έχουμε και πάμε για τα καλύτερα. Θέλουμε του χρόνου να είμαστε στην Α2.

Βάσει του ταλέντου σου, πιστεύεις ότι θα μπορούσες να παίζεις υψηλότερα;

Άφησα λίγο το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα γιατί έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στο πτυχίο μου (λογιστική – χρηματοοικονομική) και στην καριέρα μου επαγγελματικά σε άλλες δουλειές. Είναι όμως το πάθος μου το μπάσκετ και δεν μπορώ να το αφήσω. Θα ήθελα να παίζω σε μεγαλύτερη κατηγορία. Νομίζω ότι μπορώ τώρα να συνδυάσω και τα δύο, έχοντας μια σταθερή δουλειά και ξέροντας ποιες ώρες μού μένουν.

Ασχολείσαι πολύ και με το Instagram όπου είσαι γνωστή ως Eva Blacky!

Ναι, ναι, μου αρέσει πολύ, έχω γίνει influencer του μπάσκετ και του καλού φαγητού (γέλια!).

Πολιτοπούλου: Παίζω πια για τη χαρά του αθλήματος

Η Λήδα Πολιτοπούλου έκανε τη μεγάλη επιστροφή στα παρκέ, αποδεχόμενη την πρόταση του Προφήτη.

Τι σε έκανε να επιστρέψεις στη δράση;

Έκανα μια πολύ ωραία κουβέντα με τη διοίκηση και τον κόουτς και με πείσανε με το πλάνο και τον στόχο της ομάδας,να ξαναξεκινήσω και να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ.

Γιατί σταμάτησες;

Λόγω δουλειάς. Έχω δύο επιχειρήσεις πάνω στο real estate και ήταν δύσκολο να τα προλάβω όλα.

Απογοητεύτηκες και από κάποια πράγματα;

Σίγουρα, δεν ήμουν ευχαριστημένη από το σύστημα του μπάσκετ, οπότε είχα ήδη κάνει ένα βήμα πίσω. Τώρα παίζω πιο πολύ για τη χαρά του αθλήματος.

Ήσουν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς σου. Μετάνιωσες για κάτι;

Όχι, γιατί ήταν πολύ συνειδητό να μείνω πίσω. Το μπάσκετ δεν μπορεί να με ζήσει και δεν θέλω να με δεσμεύει, όταν δεν μπορεί να μου παρέχει ούτε τα βασικά ή απλά για να λέω ότι παίζω στην Α1. Το κάνω τώρα μόνο και μόνο γιατί μου αρέσει.

Επομένως, δεν έχεις πια στόχο να φτάσεις ξανά ψηλά.

Δεν αποκλείω κάτι, αλλά προς το παρόν όχι. Καλύτερα όπως είμαι τώρα, να απολαμβάνω το μπάσκετ σαν παιχνίδι.

Το ρόστερ

Χριστίνα Κίτσιου (1996, σέντερ)

Κωνσταντίνα Γραμματικού (1997, γκαρντ)

Μαρία Θεοδώρου (1995, γκαρντ)

Άννα Κοσκινά (2004, γκαρντ)

Χαρά Βασιλάκη (1998, γκαρντ)

Εύα Μαυράκη (1995, σέντερ)

Κέλλυ Μαχλά (1999, φόργουορντ)

Χρυσάνθη Νικολαΐδου (2001, γκαρντ)

Μαριάννα Παπαμαρκάκη (2004, φόργουορντ)

Λήδα Πολιτοπούλου (1993, γκαρντ)

Σπυριδούλα Σερέτη (1995, φόργουορντ)

Αναστασία Τζινλή (1999, γκαρντ)