Άλεκ Πίτερς: «Ευλογία που έπαιξα με τον Βεζένκοφ»

Με την ομαδικότητα θα καλύψει τα κενά των Βεζένκοφ και Σλούκα ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με τον Άλεκ Πίτερς ο οποίος επισήμανε πως είναι «ο ίδιος παίκτης».

Άλεκ Πίτερς: «Ευλογία που έπαιξα με τον Βεζένκοφ»

Ο Άλεκ Πίτερς μίλησε για τον ρόλο που θα έχει στον φετινό Ολυμπιακό, την συνύπαρξη με τον Βεζένκοφ αλλά και τη θέση που έχει η Ελλάδα στη ζωή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Eurohoops.net".

Ακολουθούν μερικά από τα όσα είπε ο Άλεκ Πίτερς:

«Το προπερασμένο καλοκαίρι είχατε προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, αλλά ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Final Four σε συνεχείς χρονιές. Φέτος το καλοκαίρι υπήρξαν πάλι μερικοί καινούργιοι παίκτες. Είναι η χημεία μια προτεραιότητα που απαιτεί χρόνο για την επερχόμενη σεζόν;

Η χημεία είναι ένα τεράστιο κομμάτι κάθε επιτυχημένης ομάδας. Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι οι πιο επιτυχημένες ομάδες κράτησαν έναν κορμό παικτών, και απλά "έχτισαν" από εκεί. Φέτος δεν υπάρχει διαφορά για εμάς. Επιστρέφουν πολλά από τα ίδια παιδιά και κάποια είναι εδώ για δύο σεζόν. Προσθέσαμε σπουδαία κομμάτια, σπουδαίους παίκτες, που ταιριάζουν πολύ καλά, αμέσως. Το βλέπουμε στις προπονήσεις και το είδαμε στα παιχνίδια προετοιμασίας. Η χημεία υπάρχει.

Οι προσαρμογές είναι μια μεγάλη υπόθεση στον αθλητισμό. Την περασμένη σεζόν έπαιζες πίσω από τον MVP της Ευρωλίγκας. Πώς διαχειρίζεται κάποιος μια τέτοια κατάσταση;

Πρέπει να απολαμβάνεις κάθε μέρα τη δουλειά σου, παίζοντας μπάσκετ. Πρέπει να παίρνεις την κάθε μέρα ξεχωριστά και να λες "αυτό είναι το καλύτερο πράγμα για μένα και στη ζωή μου, παίζοντας μπάσκετ για να ζεις, είτε αγωνίζεσαι κάθε λεπτό είτε λίγα λεπτά". Αυτό είναι μια τεράστια ευλογία για μένα και ήμουν πολύ τυχερός που μπόρεσα να παίξω μαζί και στην ίδια θέση με τον Σάσα Βεζένκοφ, τον MVP της Ευρωλίγκα. Ήταν σπουδαίο να προπονούμαι μαζί του, να παίζω μαζί του και όλοι μας ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που συμμετείχαμε στην ξεχωριστή σεζόν που πραγματοποίησε.

Είναι το τουρνουά της Κύπρου μια πρώτη γεύση του «Άλεκ Πίτερς 2.0» στον Ολυμπιακό; Νιώθεις έτσι ή είσαι ο ίδιος άνθρωπος;

Ήταν απλώς προετοιμασία, φίλε. Η προετοιμασία είναι πάντα διασκεδαστική, γιατί έχεις την υπερβολική αντίδραση, αλλά μετά έχεις και κάποια παιδιά που μπορείς να πεις ότι είναι έτοιμοι και σε φόρμα. Θεωρώ τον εαυτό μου σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει της σεζόν. Δούλεψα σκληρά αυτό το καλοκαίρι, ελπίζοντας να έχω περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό φαίνεται από νωρίς, αλλά το να αντιδράσω υπερβολικά στην προετοιμασία και να πω ότι είμαι ο "Άλεκ Πίτερς 2.0" δεν είναι κάτι που με ανησυχεί. Δεν έχω τέτοιες προσδοκίες. Απλά ξέρω ότι, μέρα με τη μέρα, προσπαθώ να είμαι ο παίκτης που ξέρω ότι μπορώ να είμαι και το να έχω σπουδαίους συμπαίκτες βοηθάει.

Σου έχει μιλήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας για πιθανό αναβαθμισμένο ρόλο;

Μπαίνοντας στη σεζόν, με τον Σάσα (σ.σ.: Βεζένκοφ) να πηγαίνει στο ΝΒΑ και παίζοντας πίσω του το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς πέρυσι, προσωπικά ένιωσα ότι πρέπει να ανέβω φέτος, να είμαι ο άνθρωπος που επιστρέφει σε αυτή τη θέση. Είναι καλύτερα όταν έχεις τους συμπαίκτες που έχω, καθώς ξέρουν ότι φέτος μπορώ να είμαι πιο επιθετικός, να έχω περισσότερες ευκαιρίες και υπάρχει μια θέση εκεί για μένα. Είμαι ευγνώμων που ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι είμαι έτοιμος να έχω τέτοιου είδους ρόλο.

Υποθέτω ότι η απώλεια των Βεζένκοφ και Σλούκα είναι σημαντικός παράγοντας. Υπάρχει άμεσος αντικαταστάτης τους ή, όπως λέει και ο κόουτς, δεν είναι θέμα προσώπων και θα προσπαθήσετε να καλύψετε τις θέσεις τους με πιο ομαδική νοοτροπία;

Προφανώς και δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Χάσαμε δύο σπουδαίους παίκτες και μπορείς να κάτσεις και να πεις "ω, τους χάσαμε. Τι θα κάνουμε τώρα;", όμως απλώς προσαρμόζεσαι. Εμείς το κάναμε ήδη αι μάλιστα πολύ καλά. Κανείς σε αυτή την ομάδα δεν περίμενε να βγει εκεί έξω και να έχει μια χρονιά όπως ο Σάσα. Κανείς σε αυτή την ομάδα δεν περίμενε να βγει εκεί έξω και να καλύψει τη θέση του Κώστα Σλούκα, κάνοντας τα πράγματα που έκανε. Απλώς προσαρμοζόμαστε γύρω από το γεγονός ότι έχουμε νέους παίκτες, όπως ο Λουκ Σίκμα, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όλοι τους έχουν εμπειρία σε αυτή τη λίγκα, γνωρίζουν τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν και ο προπονητής είναι σοβαρός και ξεκάθαρος για το πώς πρέπει να παίξουμε φέτος. Όλοι εμπιστευόμαστε το σύστημα.

Έπειτα από μια επαγγελματική καριέρα με μονοετή θητεία σε Σανς, ΤΣΣΚΑ και Εφές, έπαιξες δύο σεζόν στην Μπασκόνια και αυτή είναι η δεύτερη σεζόν στα "ερυθρόλευκα". Τον περασμένο Νοέμβριο είπες ότι θα ήταν υπέροχο να παίξεις εδώ για το υπόλοιπο της καριέρας σου. Νιώθεις την Ελλάδα σαν το σπίτι σου;

Αυτό που είπα ισχύει μέχρι και σήμερα. Μου αρέσει, ωστόσο, να αφήνω αυτές τις καταστάσεις στη διοίκηση, τους προπονητές και τους ατζέντηδες. Αυτοί μπορούν να τα ξεκαθαρίσουν, όμως πραγματικά απολαμβάνω τη ζωή εδώ. Η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη και το πρώτο μου παιδί θα γεννηθεί εδώ, στην Αθήνα. Το κοριτσάκι μας θα γεννηθεί τον Δεκέμβριο. Η σύζυγός μου και εγώ νιώθουμε ότι το να μείνουμε εδώ είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Αν συμβεί, θα συμβεί. Αν όχι, οι μπασκετμπολίστες πρέπει να προσαρμόζονται, καθώς όλα είναι κάπως απρόβλεπτα. Αλλά το να είμαι εδώ μου ακούγεται ωραίο και αληθινό, αν έχω αυτή την ευκαιρία για το υπόλοιπο της καριέρας μου.

Ο Τόμας Ουόκαπ έχει πλέον… ελληνικό όνομα. Ίσως μπορούμε να σε αποκαλούμε στο μέλλον "Αλέκο", ή κάτι τέτοιο;

Το Αλέκος είναι ήδη το όνομα μου! Όλοι το χρησιμοποιούν, όποτε βρίσκομαι στο κέντρο ή κάπου έξω για φαγητό και όλοι ζητούν να βγάλουν μια φωτογραφία, αποκαλώντας με Αλέκο. Το έχω αγκαλιάσει. Το λατρεύω, το λατρεύω!».