Γιάννης Αλαμπασύνης στο «ΦΩΣ»: «Ανατρίχιασα στο Γιάννη ψυχάρα Ολυμπιακάρα»!

«Πρέπει να μείνει ο Σάσα, να τον παντρέψουμε και με την Νικόλ»!

Γιάννης Αλαμπασύνης στο «ΦΩΣ»: «Ανατρίχιασα στο Γιάννη ψυχάρα Ολυμπιακάρα»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Σηκώθηκε στην απονομή με τον Αργύρη Καμπούρη και σείστηκε το ΣΕΦ. Πάει σε όλα τα τμήματα του συλλόγου και είναι το αγαπημένο παιδί του κόσμου και των αθλητών. Είναι ο Γιάννης Αλαμπασύνης. Πήγα σπίτι του στο Αιγάλεω. Στο μπαλκόνι του μια σημαία του Ολυμπιακού. Όταν με πήρε τηλέφωνο ο φωτογράφος από κάτω και μου είπε «ήρθα», του είπα «μην ανέβεις, τράβα από κάτω τις φωτογραφίες πρώτα». Και μετά πήγαμε στο δωμάτιο του Γιάννη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/6/2023

Από την προηγούμενη φορά που είχαμε μιλήσει, περίμενες βελτίωση η οποία δεν ήρθε;

Το προσπαθούμε συνεχώς με θεραπείες. Έχω γραφτεί σε κολυμβητήριο και πάω 3 φορές την εβδομάδα, στο Περιστέρι. Αυτό το πρόβλημα που έχω δεν είναι άντε κάνεις δέκα θεραπείες και τελείωσες. Το έχω από τη γέννησή μου και προσπαθούμε όσο γίνεται, κάθε μέρα είναι μία νέα μάχη.

Έχεις συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα είναι πάντα έτσι;

Όχι.

Μπράβο.

Ο χαρακτήρας μου είναι να μην τα παρατάω. Παρ' ό,τι κάποιες φορές πέφτω ψυχολογικά, το παλεύω όσο πάει. Έστω και λίγο καλύτερα αν γίνω, αυτό το λίγο να το κερδίσω.

Πατερίτσες δεν έχεις και μου αρέσει αυτό.

Προσπαθώ να περπατάω έστω με δυσκολία και να στηρίζομαι κάπου. Βλέπεις ότι κάνω κάποια βήματα και χωρίς στήριγμα. Παλεύω.

Τι σου είπε ο Καμπούρης;

Με τον κ. Καμπούρη συνεννοηθήκαμε πριν γίνει η τελετή όταν ήρθαν και με πήραν τα παιδιά της ΚΑΕ για να μου εξηγήσουν τι πρέπει να κάνουμε. Ήταν πολύ ζεστός ο κ. Καμπούρης και με έκανε να νιώσω άνετα δίπλα σε έναν θρύλο του ελληνικού αθλητισμού.

Πότε το έμαθες;

Μου το είπαν οι άνθρωποι της ΚΑΕ το απόγευμα της Παρασκευής. Όταν μου το είπαν συγκινήθηκα! Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ! Ήταν πολύ σπουδαίο για εμένα.

Ποιοι άνθρωποι της ΚΑΕ;

Ο κ. Λεπενιώτης με τον κ. Μπαφέ. Και θέλω να ευχαριστήσω Θέμη μου όλους στην ΚΑΕ.

Μίλησες με Βεζένκοφ ή Σλούκα ή Παπανικολάου για το θέμα των συμβολαίων τους;

Με τον Παπανικολάου επειδή είναι πιο ανοικτός, έχουμε άλλη σχέση. Και σε άλλα ματς που έχω πάει με τον πατέρα μου, μέχρι και στην Καρδίτσα που πήγαμε τον Δεκέμβρη, κάθισα δίπλα στον πάγκο και όποτε έμπαινε ή έβγαινε αλλαγή, κάναμε χάι φάιβ. Του έχω πει «είσαι ο αρχηγός, εδώ πρέπει να μείνεις» και μου έχει πει «ναι, εδώ θα είμαστε, έχουμε και τα επόμενα χρόνια να σηκώσουμε πολλά τρόπαια».

Τι πιστεύεις για τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια;

Ελπίζω να μείνουν και οι τρεις για να πάρουμε του χρόνου την Ευρωλίγκα. Πρέπει να μείνουν και οι τρεις. Βέβαια ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλά δομημένη ομάδα, όποιος έρχεται ενσωματώνεται, αλλά αυτοί οι παίκτες είναι κορμός! Πιστεύω ότι ο Σάσα θα μείνει, πρέπει να μείνει. Και ο Σλούκας είναι κομβικός για την ομάδα, άλλωστε αυτός μας πήγε στο φάιναλ φορ.

Αν σου έλεγαν ότι πρέπει να διαλέξεις έναν;

Οπωσδήποτε τον Βεζένκοφ θα κράταγα!

Γιατί;

Διότι ο Σάσα μπορεί και στην κακή του μέρα να σου βάλει 20 πόντους. Είναι πολύ κομβικός για την ομάδα αυτή. Ο Ολυμπιακός είναι φτιαγμένος πάνω του επιθετικά. Δύσκολο να αντικατασταθεί ο Βεζένκοφ σε αυτήν την ομάδα. Είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη στη θέση του την τελευταία διετία.

Έχεις αγωνία;

Ο Βεζένκοφ θέλω οπωσδήποτε να μείνει. Όλοι πάντως πρέπει να μείνουν, είναι μια διετία που απολαμβάνουμε αυτήν την ομάδα. Δύο χρόνια έχασε το ευρωπαϊκό στο σουτ, θα μπορούσαμε αντί για 3 Ευρωλίγκες να έχουμε 5, είναι κρίμα. Πρέπει να το πάρουμε του χρόνου. Θέλουμε στα επόμενα χρόνια να φτάσουμε τον Παναθηναϊκό. Έχουμε αγαπήσει πολύ αυτήν την ομάδα, ανυπομονούμε να έρθει η μέρα του κάθε αγώνα για να τη βλέπουμε. Πρέπει να μείνει ο Σάσα, άλλωστε είναι ευκαιρία να τον παντρέψουμε!

Για ξαναπές το αυτό.

Να μείνει ο Σάσα για να τον παντρέψουμε με τη Νικόλ!

Θα σε ρώταγα ρε μπαγάσα, ξέρω ότι είστε φίλοι.

Ανταλλάσσουμε μηνύματα στα σόσιαλ με τη Νικόλ Ελευθεριάδου, τη βλέπω και στους αγώνες του Ολυμπιακού στην πισίνα, βγάζουμε φωτογραφίες, η κοπέλα είναι πολύ ζεστή, βλέπεις τον σεβασμό που δείχνει. Μια μέρα πριν γίνει ο τελικός στο Κάουνας κερδίσαμε τον τρίτο τελικό στο πόλο με τη Βουλιαγμένη και της είπα της Νικόλ από κοντά «καλό ταξίδι» γιατί θα πήγαινε στο Κάουνας. Και μου απάντησε «ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου, πάω να το σηκώσουμε»! Όμως ο Γιουλ είχε διαφορετική γνώμη...

Τι πιστεύεις ότι θα κάνει τελικά ο Σάσα;

Κακά τα ψέματα, κάθε παιδί που ξεκινάει το μπάσκετ έχει όνειρό του το ΝΒΑ. Κι εγώ αν έπαιζα μπάσκετ και ήμουν καλός, θα είχα όνειρο να παίξω στον Ολυμπιακό και στο ΝΒΑ. Ο Σάσα τώρα είναι στην κορυφή της καριέρας του. Αλλά του χρόνου αν μείνει ένα χρόνο ακόμα, μπορεί να είναι σε ακόμα μεγαλύτερη κορυφή, να έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό. Πιστεύω ότι το θέλει αυτό, το έχει στο μυαλό του. Ελπίζω να μείνει ένα χρόνο ακόμα.

Αν σε διαβάζει τώρα, τι έχεις να του πεις;

Το γνωστό σύνθημα: «Σάσα μείνε στον Ολυμπιακό, και γράψ' το Σακραμέντο στα... παπούτσια σου τα δυο».

Την είδηση για το ΣΕΦ πώς τη βλέπεις;

Πρέπει να έρθουν οι εξέδρες πιο χαμηλά, δίπλα στην αρένα, να γίνει το ΣΕΦ πιο καυτή έδρα. Και να εκσυγχρονιστεί λίγο περισσότερο, αν και η Χριστίνα Τσιλιγκίρη έχει βελτιώσει ήδη πράγματα. Οι Αγγελόπουλοι πιστεύω ότι έχουν όραμα. Επειδή τους βγήκε το «μέχρι τέλους» έχουν πωρωθεί πολύ με την ομάδα. Θεωρώ ότι έχουν στόχο να γίνει ένα φάιναλ φορ στο ΣΕΦ! Άλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 2 Ευρωλίγκες μέσα στην Ελλάδα, τη μία στο ΟΑΚΑ και την άλλη στη Θεσσαλονίκη. Ενώ εμείς παίζουμε τελικούς στις έδρες αντιπάλων.

Ποιο μπασκετικό γήπεδο σου αρέσει πιο πολύ από όλα;

Της Ζαλγκίρις. Είναι φοβερή μπασκετική αρένα.

Μιλουτίνοφ;

Αν έρθει ο Μιλουτίνοφ, μαζί με τον Φαλ δεν θα περνάει ούτε κουνούπι από τη ρακέτα.

Πες μου για το δωμάτιό σου. Όμορφα στολισμένο είναι.

Έχω κάδρα με φωτογραφίες που έχω βγάλει με παίκτες του Ολυμπιακού σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, από τα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη και του ΣΕΦ και στο Ρέντη που είναι το σπίτι μου, θα μπορούσες να με αφήσεις εκεί όλη μέρα κι ας μην φάω τίποτα. Έχω κάνει τα γενέθλιά μου πριν από λίγα χρόνια στο ΣΕΦ και κατέβηκα στα αποδυτήρια, έβγαλα φωτογραφίες με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη. Ο Δημήτρης Πασχόπουλος που είναι τρομερός φροντιστής πολλά χρόνια στην ομάδα μας, μου έχει δώσει μια φανέλα του Σπανούλη υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες. Είχαν έρθει και κάποιοι φίλοι μου από τη Θύρα 7 στα γενέθλιά μου.

Τώρα που είπες Θύρα 7 φώναξαν το όνομά σου στην απονομή με τον Καμπούρη.

Κι εγώ μέλος της 7 είμαι. Όλο το γήπεδο φώναξε «Γιάννη ψυχάρα Ολυμπιακάρα» και ανατρίχιασα, αγαλλίασε η ψυχή μου.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Το όνειρό μου είναι- και το είπα ήδη στον Φορτούνη- να πάρει το πρωτάθλημα του χρόνου το ποδόσφαιρο και να μπω με τον αρχηγό Φορτούνη στη φιέστα. Προχθές το βράδυ μίλησα με τον Κώστα και μου είπε «Γιαννάκη εγώ σ' αγαπώ πολύ και θα κάνω ό,τι θέλεις». Και να παίζει την τρομπέτα ο Νίκος ο Στυλιανέσης, ο τρομπετίστας της Θύρας 7 που είναι όχι απλά φίλος μου, αλλά σαν οικογένειά μου. Σαν τον Νίκο είναι λίγοι άνθρωποι. Αυτός μου έχει κάνει και αυτό το κάδρο δώρο που βλέπεις στο δωμάτιό μου. Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο για τον Φορτούνη: Δεν είναι καθόλου μπλαζέ, είναι σπάνιο άτομο ο Κώστας, πέρα από μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι και μεγάλος άνθρωπος.

Για το ποδόσφαιρο ανησυχείς που δεν έχει έρθει ακόμα προπονητής;

Έχει τρομερό βιογραφικό ο Κορδόν, πήραμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στη θέση του τεχνικού διευθυντή, πιστεύω ότι ψάχνει την καλύτερη λύση για προπονητή. Διότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα του προπονητή, ο προπονητής θα κτίσει την ομάδα. Ελπίζω να τα καταφέρει και να βάλει τις βάσεις για να δούμε έναν Ολυμπιακό όπως τον ονειρευόμαστε στο μέλλον και στην Ευρώπη. Η ψαλίδα του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ανοίξει πολύ, αλλά στο Γιουρόπα ή στο Κόνφερενς θα μπορούσαμε να φτάσουμε μακριά. Το έχουν κάνει μικρότερες ομάδες όπως η Βασιλεία, η Λεχ Πόζναν, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς. Το αγαπώ πολύ και το ποδόσφαιρο, οι άνθρωποι της ΠΑΕ όπως και της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη με προσέχουν και με βοηθάνε στα γήπεδα. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα φτιαχτεί και θα πάρει το πρωτάθλημα, έχει άλλο μέταλλο ως ομάδα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Είδες ότι ένας κακός Ολυμπιακός φέτος στέρησε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και έσπασε το αήττητο που είχε η έδρα της ΑΕΚ.

Είχες προτίμηση μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού για τον τίτλο;

Ναι, δεν ήθελα να το πάρει ο Παναθηναϊκός! Διότι αυτός είναι πάντα ο βασικός μας αντίπαλος.

Βλέπω τους γονείς σου, διακριτικοί είναι, πάντα δίπλα σου.

Είμαι πολύ τυχερός που έχω τέτοιους γονείς, δύο υπέροχοι άνθρωποι που αντέχουν τις παραξενιές μου και τις δυσκολίες από τη γέννησή μου μέχρι σήμερα. Και με πάνε συνεχώς στα γήπεδα σε όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα και περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό με τον Ολυμπιακό, αλλά οικονομικά δεν είναι εύκολο.

Μεγαλύτερη στεναχώρια που έχεις πάρει;

Το γκολ του Κόντε της Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ. Για μια ανάσα δεν φτάσαμε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός όμως μας έχει δώσει πάρα πολλές χαρές σε όλα τα τμήματα. Μία από τις μεγαλύτερες χαρές μου λόγου χάρη ήταν πέρσι στο χάντμπολ στη Χαλκίδα που πήραμε τον τίτλο από την ΑΕΚ, γιατί μας είχαν τελειωμένους. Πανηγυρίζαμε αγκαλιά με τους παίκτες. Ή το 1-4 φέτος στο βόλεϊ στην έδρα του Παναθηναϊκού που υποδεχτήκαμε την ομάδα στο Ρέντη και πάλι πανηγυρίζαμε αγκαλιά με τους παίκτες.

Επειδή έχω μάθει ότι είσαι μέγας θαυμαστής του ωραίου φύλου, ποια αθλήτρια του Ολυμπιακού θεωρείς την πιο όμορφη;

(γελάει). Η Αγιούσο η Ισπανίδα στο μπάσκετ που είχαμε πέρσι. Βέβαια η Νικόλ Ελευθεριάδου στο πόλο είναι εκτός συναγωνισμού! Και κράτα ένα όνομα: Η Χριστίνα Σιούτη στο πόλο είναι πολύ μεγάλο ταλέντο, θα γίνει τρομερή παίκτρια. Ήδη ενώ είναι μικρή βγάζει ηγετικές τάσεις.

Πώς θες να κλείσουμε;

Παρ' ό,τι ο Ολυμπιακός είναι σύλλογος που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη σε τόσα πολλά τμήματα, είναι παραπεταμένος και άστεγος. Ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δική του πισίνα στο πόλο σε λίγα χρόνια. Απίστευτο. Εμείς είμαστε στους τσίγκους. Ο κ. Μαρινάκης έχει υποσχεθεί για το κολυμβητήριο. Πιστεύω ότι θα το κάνει. Έχει βοηθήσει τον κ. Κουντούρη να κατακτηθούν τόσοι τίτλοι από τον Ερασιτέχνη, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να στεγαστούν τα τμήματα.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Περιστερίου Θανάση Δημητρίου για τη δημοτική πισίνα στην οποία μπορώ να έχω πρόσβαση, και ακόμα ένα ευχαριστώ στον φυσικοθεραπευτή Σταύρο Παναγόπουλο.