E ρε Παπαφωτίου που σας χρειάζεται!

Kαλά περάσαμε και φέτος στο μπάσκετ, σε ένα πρωτάθλημα όπου όλοι περιμέναμε τα ματς Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, άντε και τους ημιτελικούς Παναθηναϊκός - Περιστέρι, συν το παιχνίδι Καρδίτσα - Ιωνικός.

E ρε Παπαφωτίου που σας χρειάζεται!

Ένας μαραθώνιος χωρίς εκπλήξεις και με άδοξο φινάλε, αφού «ο υπέροχος κόσμος» τα ισοπέδωσε όλα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές.

Μια από τα ίδια, αφού μετά από ένα μικρό διάλειμμα ύστερα από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όπου γίνονταν συλλήψεις και οι χούλιγκανς κρύφτηκαν στα λαγούμια τους, αναθάρρησαν και πήραν πάλι μπρος. Όχι μόνο στα γήπεδα αλλά και σε πλατείες, κεντρικούς δρόμους, όπου βρίσκουν έναν σεσημασμένο ή έναν αθώο οπαδό της αντίπαλης ομάδας κλοτσούν, χτυπούν, βγάζουν μαχαίρια. Και οι περιβόητοι νόμοι κατά της αθλητικής βίας πάνε περίπατο, όπως και οι κάμερες που θα έπαιρναν φωτογραφίες τους ταραχοποιούς και θα τους είχαν συλλάβει εκτός γηπέδων, φαίνεται ότι ξέμειναν από... φιλμ. Όποιος θέλει ανάβει ένα καπνογόνο, πετάει ένα μπουκάλι, κλέβει το χρονόμετρο από τη γραμματεία και γενικά κάνει ατιμωρητί ό,τι γουστάρει...

Μια ριζοσπαστική λύση για να σταματήσει τουλάχιστον η ύβρις κατά των προπονητών και των παικτών θα μπορούσαν να δώσουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές χωρίς να περιμένουν ομοσπονδίες, αστυνομία, διοικήσεις. Όταν η εξέδρα βρίζει εν χορώ τον Αγραβάνη ή τον Μπαρτζώκα, να σταματούν να παίζουν μπάσκετ και οι γηπεδούχοι παίκτες να ζητούν από τους οπαδούς τους να σταματήσουν τα συνθήματα. Το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν για να τους φέρουν σε αμηχανία, αν έρθουν βέβαια σε αμηχανία και δεν βρίζουν πιο δυνατά.

Και αυτή η ιστορία με τα καπνογόνα έχει τη λύση της. Την αρχή την έκαναν οι διαιτητές στον αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, που, μόλις κάποιος ανεγκέφαλος άναψε τον πυρσό του, ζήτησαν εκκένωση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ίδιο έπρεπε να γίνει στο ΟΑΚΑ χωρίς χρονοτριβή, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς διαπραγμάτευση. Και μετά το τέλος του αγώνα κανένας παίκτης ή προπονητής δεν τα έβαλε με τον «υπέροχο κόσμο» που θα τους αναγκάσει να παίξουν του χρόνου κεκλεισμένων των θυρών και πιθανότατα με -2 βαθμούς.

Τόσοι άνδρες δεν παραδειγματίστηκαν από την Αθηνά Παπαφωτίου, αρχηγό της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκού, που μετά τον αγώνα βόλεϊ που προαναφέραμε στο Μαρούσι, καταφέρθηκε ενα­ντίον των οπαδών της ομάδας της και γενικά εναντίον των χούλιγκανς.