Δημήτρης Μαυροειδής: «Γι' αυτό ο Χάρις ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό»

Έντιμη μπασκετική ανάλυση για το αν χωράει ο Χάρις στον Ολυμπιακό! Aτού και μείον. Συνέντευξη από τον έμπειρο συμπαίκτη του Χάρις πέρσι στην ΑΕΚ, Δημήτρη Μαυροειδή.

Δημήτρης Μαυροειδής: «Γι' αυτό ο Χάρις ταιριάζει γάντι στον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο οποίος ήταν πέρσι συμπαίκτης του Χάρις στην ΑΕΚ (φέτος πήγε στον Κολοσσό) αναλύει τον Αμερικανό σουίνγκμαν ο οποίος παίρνει μέρος αυτή την εποχή στην προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Την ανάλυση του για τον Χάρις τη βρίσκω έντιμη. Διότι λέει και τα ατού και τα μείον. Το έχω ξαναγράψει: Αν θες να γνωρίσεις μια κοπέλα σε ένα φίλο σου, αλλά του πεις μόνο τα ατού, δεν είσαι σοβαρός. Αν του πεις δηλαδή ότι έχει πράσινα μάτια και ωραίο χαμόγελο, αλλά δεν του πεις ότι ζυγίζει 100 κιλά! Ή το αντίθετο. Αν του πεις μόνο τα αρνητικά, ούτε αυτό είναι έντιμο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/9/2018

Πιστεύεις ότι ο Χάρις θα βοηθούσε τον περσινό Ολυμπιακό; Σε ρωτάω για τους περσινούς ξένους του Ολυμπιακού γιατί τους είδαμε. Τους φετινούς δεν τους έχουμε ζήσει.

Σίγουρα ο Χάρις θα βοηθούσε πέρσι τον Ολυμπιακό! Διότι πέρσι ο Ολυμπιακός είχε σε πολλά ματς πρόβλημα με το σκοράρισμα. Οι παίκτες που είχε πάρει πέρσι ο Ολυμπιακός δεν ήταν ακριβώς σκόρερ. Ο Χάρις έχει κάτι πολύ καλό: Το ένας εναντίον ενός. Αυτό δεν το είχε ο Ολυμπιακός. Είναι παίκτης που μπορούσε να δώσει έξτρα λύση στο σκοράρισμα του Ολυμπιακού όταν η ομάδα κολλούσε.

Τι πιστεύεις; Θα τον πάρει ο Μπλατ;

Οι θέσεις των 6 ξένων είναι κλεισμένες. Δεν είναι εύκολο να έχεις 7 ξένους και να αλλάζεις την ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έγκειται στον προπονητή να την μπερδεύει και να την ξεμπερδεύει. Πάντως αν ο Ολυμπιακός έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πάρει, πιστεύω ότι σίγουρα θα βοηθήσει. Νομίζω ότι ο Μπλατ μπορεί τελικά να τον πάρει.

Κάνε μου μια ακτινογραφία του παίκτη. Τα ατού και τα μείον.

Βοηθάει στο σκοράρισμα. Αμυντικά δεν είναι κάτι το τρομερό, αλλά βοηθάει στα ριμπάουντ. Ως χαρακτήρας είναι πολύ ήσυχος. Είναι χαμηλών τόνων, δεν μιλάει. Σαν να μην υπάρχει. Δεν θα σου δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Είναι μόνο για τη θέση 3;

Η καλή του θέση είναι η 3, αλλά μπορεί να παίξει και σε θέση 2. Δεν είναι τόσο πολύ για πικ εν ρολ, αλλά για isolation.

Να μιλάμε ελληνικά για τους άσχετους από μπάσκετ.

Είναι δηλαδή για παιχνίδι ένας με έναν. Επίσης είναι καλός στην αδύνατη πλευρά για close out.

Πες τα λεπτομερώς να καταλάβουν όλοι.

Πώς να το εξηγήσω αυτό. Εκτός από το ένας με έναν που είναι πολύ καλός, είναι επίσης καλός για επίθεση στην άμυνα όταν γυρνάει η μπάλα και γυρνάει ο αμυντικός, να τον πετύχεις στην κόντρα για να του επιτεθείς. Όταν μεταφέρεται η μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά.

Ταιριάζει στο γρήγορο παιχνίδι που θέλει ο Μπλατ.

Ναι, ταιριάζει. Το θέμα όμως είναι ότι έχεις ήδη 6 ξένους, και θα πρέπει να μένει ένας παίκτης έξω μπερδεύοντας την ομάδα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Από την Ευρωλίγκα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός το 2013, πες μου ένα περιστατικό που δεν ξέρει ο κόσμος, κάτι που έζησες και σου έμεινε αξέχαστο.

Θα σου πω ένα περιστατικό αξέχαστο. Παίζουμε με την Τσεντεβίτα και νικάμε εύκολα. Την άλλη μέρα βλέπουμε σε video το ματς και μας λέει ο Μπαρτζώκας. «Δείτε αυτό το πικ εν ρολ στο τελευταίο λεπτό, πόσο προσηλωμένοι παίζατε αν και υπήρχε υπέρ μας διαφορά στο σκορ. Γυρνάει ωραία η μπάλα, τη σπάει ο Μαυροειδής και σουτάρει ο Στράτος (σ.σ. Περπέρογλου) τρίποντο από τη γωνία». Νομίζω ήταν ο Στράτος. Και τι μας λέει ο Μπαρτζώκας: «Να τη θυμάστε αυτή τη φάση. Γι' αυτό το λόγο θα πάρουμε την Ευρωλίγκα»!

Τι κάνατε μόλις του ακούσατε αυτό;

Κοιτιόμασταν με απορία! Ήταν Νοέμβρης αν θυμάμαι καλά, ήταν αρχή της σεζόν! (σ.σ. Ήταν αρχή Δεκέμβρη. Το έψαξα μετά, μην κάνω τον έξυπνο ότι το θυμόμουν). Ξέραμε ότι είχαμε καλή ομάδα, αλλά το να κάνεις ριπίτ και να πάρεις δεύτερη σερί Ευρωλίγκα δεν είχε ξαναγίνει.

Ποιος συμπαίκτης σου στον Ολυμπιακό σου είχε κάνει τότε μεγαλύτερη εντύπωση;

Όταν είσαι συμπαίκτης με τον Βασίλη Σπανούλη, ποιος άλλος να σου κάνει εντύπωση... Σε όλους τους τομείς. Ως παίκτης, ως ηγέτης, ως χαρακτήρας, το πώς δούλευε, το πείσμα του.

Θα γίνει προπονητής πιστεύεις; Αυτός έχει τρέλα με το μπάσκετ.

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του.

Γκατζούλης; Σου κάνει εντύπωση ότι εδώ και 10 χρόνια ο γυμναστής του Ολυμπιακού είναι ο μόνος που δεν έχει αλλάξει ποτέ από το προπονητικό τιμ;

Τον Ανδρέα τον ήξερα και από το Μαρούσι, πριν τον Ολυμπιακό. Ξέρει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του, την αγαπάει πολύ, το ξέρουν και το βλέπουν οι δύο πρόεδροι του Ολυμπιακού, το βλέπει και κάθε προπονητής που έρχεται, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητήσει κανείς την αλλαγή του.