Τσαρτσαρής: «Οι κλήσεις στις Εθνικές δε γίνονται μόνο από έναν»
Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλυσε τους άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ.
Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ στο Νότο, Κώστας Τσαρτσαρής, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» με τον Αργύρη Παγαρτάνη και ανέλυσε τους άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Αναλυτικά είπε:
Για το στόχο της Ελληνικής Ομοσπονδίας στο αναπτυξιακό κομμάτι: «Στόχος μας, αρχής γενομένης απ’ τη φετινή σεζόν, η οποία είναι ολοκληρωμένη για ‘μας ως νέα διοίκηση, είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα πολλά πράγματα που είχαν μείνει στάσιμα. Βασικός μας στόχος είναι να βάλουμε περισσότερα παιχνίδια στα παιδιά, να επαναφέρουμε λιγάκι τη διασκέδαση και τη χαρά. Με γνώμονα αυτό, λοιπόν, κοιτάξαμε πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε τη χαρά πίσω στα παιδιά».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Για τις αλλαγές στους κανονισμούς: «Υπήρχε ένα θέμα στα ελληνικά γήπεδα, το οποίο «έλεγε» ότι έπρεπε οι ομάδες να κερδίζουν με κάθε τρόπο, με οποιοδήποτε κόστος και με την κερκίδα να συμμετέχει σ’ αυτήν τη διαδικασία. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε κάποιους κανονισμούς σε κάποιες ηλικίες. Αρχικά, δε θα βάζουμε τελικό σκορ στους αγώνες και τελική βαθμολογία, κάτι που θα δοκιμάσουμε πιλοτικά φέτος για να δούμε πώς θα λειτουργήσει και θεωρώ ότι θα δουλέψει καλά. Στους παμπαίδες έχουμε δώσει τη δυνατότητα στις ομάδες να συμμετέχουν είτε σε πρωτάθλημα, είτε σε τουρνουά. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα θεωρήσει ότι το τμήμα της δεν είναι ανταγωνιστικό και δε θα ‘θελε να παίξει με την ψυχοσύνθεση των παιδιών, θα παίξει απλά σε τουρνουά
Γενικότερα οι κανονισμοί έχουν καθετοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, οπότε θεσπίζουμε αυτό το κομμάτι. Σε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με το ύψος της μπασκέτας ή το μέγεθος της μπάλας, πηγαίνουμε όπου υπάρχει θέμα και συνδράμουμε κι εμείς σ’ αυτήν τη διαδικασία. Θα θέλαμε από του χρόνου στα περισσότερα γήπεδα, αν όχι σε όλα, οι κανόνες αυτοί να είναι παντού οι ίδιοι».
Για το πώς γίνεται η επιλογή παικτών στις Εθνικές ομάδες: «Το μπάσκετ γενικά χωρίζεται σε δύο σκέλη, στο μαζικό αθλητισμό και στην ελίτ που θεωρούμε ότι είναι οι Εθνικές ομάδες. Στο θέμα της ελίτ, τα παιδιά που θα στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδες αποτελούν και κίνητρο για τα υπόλοιπα, αλλά και για τα ίδια ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο επειδή από πίσω έρχονται τα άλλα. Και σ’ αυτό το κομμάτι φέτος κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι κάναμε τα τελευταία χρόνια. Μπλέκουμε πολύ περισσότερο τα κλιμάκια, οι επιλογές γίνονται πολύ αξιοκρατικά από δικούς μας προπονητές που παρακολουθούν τα παιδιά καθημερινά. Μέσα απ’ τα κλιμάκια γίνεται ένα μεγάλο φιλτράρισμα όχι από έναν άνθρωπο, αλλά απ’ τον προπονητή της κάθε Ένωσης, το Νίκο Σταυρόπουλο κι εμένα σαν υπεύθυνοι Βορρά και Νότου, το Δήμο Ντικούδη σαν υπεύθυνο Εθνικών ομάδων και φυσικά τον εκάστοτε προπονητή κάθε Εθνικής. Μιλάμε δηλαδή για 5 ανθρώπους που θα πρέπει να συγκλίνουν στο ίδιο σημείο. Αν ένας απ’ αυτούς κάνει κάτι διαφορετικό που είναι μεμπτό, αμέσως «χτυπάει καμπανάκι» και δεν πρόκειται να γίνει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι οι κλήσεις γίνονται από 5 ανθρώπους πλέον, όχι από έναν».
Για το τουρνουά Χριστουγέννων: «Αποφασίσαμε φέτος να πάμε με τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2009. Θα μαζευτούμε στο Τσοτύλι, όπου θα είμαστε εκεί για 4 μέρες, θα προπονούμαστε και θα παίζουμε πάρα πολύ. Θα είμαστε αρκετοί προπονητές για να βγάλουμε πολύ σημαντικά συμπεράσματα γι’ αυτά τα παιδιά, ώστε να πάμε το καλοκαίρι να συστήσουμε μια Εθνική ομάδα η οποία θα συμμετάσχει στο τουρνουά Φιλίας και φυσικά να έχουμε αυτά τα παιδιά υπό το «ραντάρ» μας, έτσι ώστε να συνεχίσουν κάθε χρονιά να έχουν την ίδια φιλοσοφία, τις ίδιες κατευθύνσεις και να ξέρουν πώς δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια».
Για το τουρνουά των μεικτών Ενώσεων: «Επαναφέρουμε και το τουρνουά των μεικτών Ενώσεων. Όταν έπαιζα παλιά στο Φίλιππο Βέροιας στην ΕΚΑΣΚΕΜ, έπαιζα σε αυτό το τουρνουά. Πολλά μάτια τότε που δεν είχαν τη δυνατότητα να με δουν, με είδαν μέσω αυτού. Εγώ αναμετρήθηκα με πολλά ταλαντούχα παιδιά από άλλες περιοχές, έβλεπα τι γινόταν πέρα απ’ την πόλη μου, οπότε αυτό με βελτίωσε πάρα πολύ αυτό. Μπαίνοντας, λοιπόν, σ’ αυτό το πόστο που είμαι, πραγματικά ήταν συνεχώς στο μυαλό μου το με ποιον τρόπο θα το επαναφέρουμε. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως τότε σε θέματα υποδομών. Τα γήπεδα ναι μεν είναι αρκετά, αλλά είναι πάρα πολύ φορτωμένα και από ομάδες μπάσκετ και από άλλα αθλήματα, οπότε είναι πολύ δύσκολο να βρεις ώρες προπόνησης και αγώνα. Έτσι, φορτώσαμε τις Ενώσεις με πάρα πολλά πράγματα και μαζί με αυτά και το μεικτό των Ενώσεων και είπαμε ότι φέτος θα το πάμε λίγο πιο συγκρατημένο και απ’ του χρόνου θα το πάμε κανονικά με όλες τις Ενώσεις να συμμετέχουν κανονικά, αφού τη φετινή σεζόν έχουμε κάποιες συμπράξεις για να ελαττώσουμε τα παιχνίδια».
Για τη δημιουργία μιας ενιαίας φιλοσοφίας και προγράμματος προπονήσεων: «Έχουν ξεκινήσει οι κατευθύνσεις απ’ την προηγούμενη σεζόν, διότι θέλαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εγγραφής ενός νέου playbook όπου θα μπουν μέσα οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές ανά ηλικία. Εξ αρχής ζητήσαμε απ’ τους ελίτ προπονητές και από ανθρώπους άλλων τομέων, όπως της εκγύμνασης, εργοφυσιολόγους, παιδοψυχολόγους και τα λοιπά, να μας πουν τις απόψεις τους. Μετά, αυτό το ερωτηματολόγιο πήγε σε όλους τους προπονητές της Ελλάδος, μέσω αυτών μεταφέρθηκε στους συλλόγους και μάς ήρθε feedback από πάρα πολλούς προπονητές, οπότε συλλέξαμε μια φοβερή στατιστική για κάθε ερώτηση που είχαμε. Φυσικά υπάρχουμε κι εμείς που έχουμε γνώση του αντικειμένου και γι’ αυτό μπήκαμε κι εδώ, γιατί έχουμε διάφορες ιδέες στο μυαλό μας. Όλα αυτά τα βάλαμε στο τραπέζι και καταλήξαμε σε κάποιες κατευθύνσεις όπου όλος ο κόσμος έχει στο μυαλό του».
Για το πρόγραμμα «Big Greeks»: «Αυτό ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά, δεδομένου ότι το κάναμε μόνο στην Αθήνα και πήγε εξαιρετικά. Ενώ δεν ενθουσιάζομαι ιδιαίτερα, τα παιδιά που ήρθαν απ’ την πρώτη προπόνηση πέρυσι αυτήν τη στιγμή είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Είναι παιδιά που αργούν πάρα πολύ να ωριμάσουν σωματικά και πνευματικά. Θεωρώ ότι η παρουσία του Ντικούδη, εμένα, του Σταυρόπουλου, παιδιά που έχουμε περάσει από διάφορα «κύματα» στο παρελθόν, βοήθησε αρκετά σ’ αυτό το κομμάτι».
Για το πρόγραμμα που θ’ ασχοληθεί με το σουτ των παιδιών: «Μαζί με το «Big Greeks» θα ξεκινήσουμε κι ένα κομμάτι που ‘χει να κάνει με το σουτ. Είναι κι αυτό εξειδικευμένο και αφορά παιδιά που ‘χουν ένα ταλέντο σ’ αυτό το κομμάτι. Θα πάμε, όμως, σε πιο νεαρή ηλικία, γιατί καλώς ή κακώς απ’ τα 15.5 και πάνω δε μπορείς να επέμβεις στη μηχανική και το σουτ ενός παιδιού, ενώ νωρίτερα μπορείς στη μηχανική. Θα πάμε στις ηλικίες 2009-2010 και σε κάποια ταλαντούχα παιδιά του 2008 και θα τους κάνουμε επιπλέον προπόνηση, θα τους δώσουμε κάποια επιπλέον tips για να πάνε ένα βήμα μπροστά».
Για την επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού: «Πέρα απ’ τους Έλληνες που ζουν εδώ, υπάρχουν άλλοι 8 εκατομμύρια Έλληνες. Δυστυχώς σαν Ομοσπονδία υπήρξε μια εσωστρέφεια τα τελευταία χρόνια. Και αυτοί οι άνθρωποι «διψούν» προσοχής, θέλουν να επικοινωνήσουν με τα πάτρια εδάφη τους. Θέλουμε κι εμείς ν’ ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με όλους αυτούς, σ’ όλες τις χώρες, να στήσουμε κάποια προγράμματα μπασκετικά και κοινωνικά, αλλά περισσότερο θέλουμε σαν Ομοσπονδία μπάσκετ να δούμε λιγάκι ποια παιδιά παίζουν μπάσκετ σ’ αυτές τις χώρες, σε τι επίπεδο βρίσκονται και αν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε οποιαδήποτε Εθνική ηλικιακά».