Με… άρωμα Eυρωμπάσκετ η παρουσίαση της ψηφιοποίησης διαδικασιών της ΕΟΚ στη ΔΕΘ

Στα τέλη Ιουνίου μπήκαν οι υπογραφές, από την κυβέρνηση και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), σε μνημόνιο συνεργασίας για την ψηφιοποίηση του ελληνικού μπάσκετ.

Με… άρωμα Eυρωμπάσκετ η παρουσίαση της ψηφιοποίησης διαδικασιών της ΕΟΚ στη ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε, με ενδελεχής ανάλυση, το «επιτυχημένο», όπως τονίστηκε, αποτέλεσμα της σύμπραξης των δύο μερών και έγινε αναφορά -για μια ακόμη φορά- στο πλάνο που υφίσταται για εγκατάσταση καμερών σε κλειστά γυμναστήρια της χώρας, προκειμένου να καλύπτονται με live streaming αγώνες μπάσκετ των εθνικών πρωταθλημάτων.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο περίπτερο 12 της Εκθεσης με ομιλητή τον υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης, Θόδωρο Λιβάνιο. Στο πάνελ ήταν, ακόμη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΚ, Νίκος Ζεϊμπέκης, Λάμπρος Τάκης, Αννα Κωνσταντινίδου, ο εκ των επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος.

Η διαδικασία είχε και... άρωμα Ευρωμπάσκετ, καθώς πραγματοποιήθηκε σύνδεση με το Βερολίνο από όπου τοποθετήθηκαν για τη σημερινή αναμέτρηση της εθνικής Ανδρών με την Τσεχία, για τη φάση των «16» της διοργάνωσης (21:45), ο τζένεραλ μάνατζερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Νίκος Ζήσης, ο επικεφαλής των εθνικών ομάδων, Δήμος Ντικούδης και ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ο οποίος μίλησε και για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Ομοσπονδίας.

Οι πρώτες κουβέντες κατατέθηκαν από τον Δήμο Ντικούδη, ο οποίος είπε για την εθνική στο Ευρωμπάσκετ:

«Παίξαμε καλό μπάσκετ στη φάση των ομίλων, είμαστε σε καλό κλίμα στην ομάδα. Είναι μεγάλη πρόκληση το παιχνίδι με την Τσεχία. Δε θα είναι εύκολος ο αγώνας, περιμένουμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση όσο πιο ψηλά γίνεται».

Ο Νίκος Ζήσης, με τη σειρά του, τόνισε: «Είμαστε ανυπόμονοι για τον αγώνα με την Τσεχία. Γνωρίζουμε τη διαδικασία του Ευρωμπάσκετ. Ημασταν πολύ καλοί στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, όλα ξεκινούν, όμως, τώρα από το μηδέν. Βήμα-βήμα, με συγκέντρωση και ενότητα, θέλουμε να φτάσουμε ως το τέλος. Είμαστε μια παρέα, υπάρχει χημεία εντός και εκτός παρκέ και αυτό είναι σημαντικό για την πορεία της ομάδας».

Ο Βαγγέλης Λιόλιος ανέφερε: «Νιώθουμε όλο αυτό διάστημα, όταν ήμασταν στο Μιλάνο και τώρα στο Βερολίνο, ότι η εθνική ομάδα έχει τη θετική ενέργεια όλου του ελληνισμού, είτε εντός ή εκτός Ελλάδας, γεγονός που μας χαροποιεί πάρα πολύ. Ο Δήμος και ο Νίκος δεν είναι απλά παίκτες που έχουν διαπρέψει με την εθνική ομάδα, αυτήν τη στιγμή είναι ένα σώμα με την εθνική, με τους παίκτες και αισθανόμαστε όλοι καλά. Με τη θετική σας ενέργεια αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε όλα τα εμπόδια. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας με την Τσεχία, αν περάσουμε και αυτόν, έρχονται ακόμη πιο δύσκολες αναμετρήσεις. Με θετική ενέργεια και σκέψη θα βοηθηθεί πολύ η εθνική και αυτό είναι που χρειάζεται η εθνική. Τεράστιο , για να μην πω ολοκληρωτικό, μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία της εθνικής ομάδας μέχρι τώρα, έχουν τα δύο παιδιά που βρίσκονται δίπλα μου, αυτοί είναι όλη η ουσία, συν τον προπονητή που έχει έρθει και τους παίκτες, οι οποίοι είναι όλοι ένα. Αυτό είναι που έχει αλλάξει στην εθνική ομάδα σαν κλίμα και αυτό είναι επιτυχία του Νίκου και του Δήμου και τους ευχαριστώ».

Ο Θόδωρος Λιβάνιος, από την πλευρά του, επισήμανε: «Είναι σημαντικό το ότι η εθνική Ανδρών έχει πλαισιωθεί με ανθρώπους που την έχουν ζήσει ως παίκτες. Η εθνική η πιο παρεϊστικη ομάδα από όλες, δεν υπάρχουν συμβόλαια που πληρώνονται στην εθνική. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ένα σούπερ συμβόλαιο στο ΝΒΑ, έρχεται στην εθνική και βλέπουμε πως αγωνίζεται. Είναι σημαντικό να υπάρχει, λοιπόν, καλό κλίμα στην εθνική, να χαίρεται ο ένας τον άλλο. Χάρηκα που είδα την εθνική στο Μεάτσα, για παράδειγμα, το ότι παρακολούθησαν οι παίκτες, μια παρέα, τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο τα 40 λεπτά του αγώνα και η μιάμιση ώρα προπόνησης, είναι κάτι παραπάνω αυτό που υπάρχει στην ομάδα. Νομίζω ότι έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες και πως θα έχουμε την άλλη Δευτέρα ένα ακόμη τρόπαιο στην κατοχή μας. Προφανώς όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας. Ανυπομονούμε για τους αγώνες που έρχονται».

Ο ψηφιακός ανασχηματισμός της ΕΟΚ

Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση της ΕΟΚ, ο Θόδωρος Λιβάνιος εξήγησε: «Αυτό που έχει συμβεί και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο όραμα της διοίκησης της ΕΟΚ , είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε το διοικητικό πάνω στο μπάσκετ λίγο πιο απλό. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Λιόλιο, το οποίο συνυπέγραψε και το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού , με τον υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη , αλλά και η κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, ως πρόεδρο και αφορά σε δύο μεγάλους άξονες. Ο πρώτος άξονας, ο οποίος έχει υλοποιηθεί, σχετίζεται με την ψηφιοποίηση του μητρώου της ομοσπονδίας. Για όποιον έχει ασχοληθεί με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό το μητρώο της ομοσπονδίας ήταν το... βασίλειο του χαρτιού, των συστημένων επιστολών, των επιστολών και των δελτίων που χάνονταν. Ενα μοντέλο, δηλαδή, που προσομοίαζε με την παραδοσιακή ελληνική γραφειοκρατία. Εχοντας σαν οδηγό την αλλαγή και τον τρόπο που δουλεύουμε στο υπόλοιπο κράτος , μαζί με τον υπουργό, τον Κυριακό Πιερρακάκη και την ομοσπονδία, σχεδιάσαμε τον τρόπο της ψηφιοποίησης. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Σήμερα που είμαστε, ουσιαστικά, στα μέσα Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, έχει επικαιροποιηθεί ηλεκτρονικά το μητρώο της ομοσπονδίας, 32-33.000 αθλητές μπήκαν στο σύστημα και έχουν περάσει τα στοιχεία τους. Εχουμε, δηλαδή, το πρώτο «πραγματικό» μητρώο αθλητών, ώστε να ξέρουμε αυτοί που αθλούνται, ποιοι είναι, τα τηλέφωνα τους, το email τους. Το δεύτερο που κάναμε και αφορά στα διοικητικά, ήταν να ψηφιοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία των μεταγραφών κάθε είδους, να υπάρχει διαφάνεια στην καταβολή στα παράβαλα. Περίπου 5.400 μεταγραφές γίνανε με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός εντυπωσιακό για πρώτη χρονιά και έρχονται και άλλα! Το δεύτερο κομμάτι είναι ένα όραμα του κ. Λιόλιου για τοποθέτηση ρομποτικών καμερών σε όλα τα κλειστά γυμναστήρια της χώρας που διεξάγονται αγώνες μπάσκετ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης και αποθήκευσης ενός αγώνα είτε σε ζωντανή μετάδοση, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι κάτι πρωτοποριακό, το οποίο, έτσι, σε οριζόντια κλίμα, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη και είναι κάτι στο οποίο η ομοσπονδία ποντάρει για την ανάπτυξη του αθλήματος».

Μιλώντας για την μετάβαση της ομοσπονδίας στον κόσμο της ψηφιοποίησης ο Βαγγέλης Λιόλιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το όραμά μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να ξέρουμε ποιοι είμαστε στο μπάσκετ, να έχουμε την ανθρωπογεωγραφία στην ΕΟΚ. Δεν την ξέραμε. Δεν ξέραμε πόσους αθλητές, πόσα σωματεία έχουμε, δεν ξέραμε στοιχεία τους, ηλικίες. Όλα ήταν στο περίπου. Με την ψηφιοποίηση έχουμε πάνω από 900 σωματεία, έχουμε γνώση για αθλητές και αθλήτριες άνω τον 15 ετών, θα γραφτούν και οι μικρότερες ηλικίες στις ακαδημίες, ξέρουμε τις ανάγκες των σωματείων. Ζούσαμε, επίσης, όλοι το χαρτομάνι με τις μεταγραφές. Πλέον, από το κινητό του κάποιος, ομάδα και αθλητής, μπορεί να ολοκληρώσει σε ελάχιστο χρόνο μια μεταγραφή. Αυτό σημαίνει οικονομία σε χρόνο, μετακινήσεις, χρήματα, διαφάνεια και αμεσότητα.

Ένα πράγμα που θα πετύχουμε άμεσα, είναι η επικοινωνία με τα σωματεία. Στο διάστημα του Αυγούστου απάντησε η ομοσπονδία σε 4.500 μέιλ, απάντησε, δηλαδή, σε 4.500 ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σε ένα 24ωρο το αργότερο. Αυτός είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας που θα έχουμε με τα σωματεία, με τους αθλητές, θα επικοινωνούμε σε λίγο και με τους φιλάθλους. Στην πορεία, στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα γραφτούν και οι υπόλοιποι, κριτές, διαιτητές, θα γίνει δηλαδή μια μεγάλη κοινωνία που θα έχει σχέση με τον αθλητισμό και το μπάσκετ. Εγινε το πρώτο βήμα, του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Υπάρχει μεγάλη θετική ανταπόκριση . Γίνεται, βέβαια, αντιληπτό πως σε τέτοιες αλλαγές, κάποια σωματεία δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αλλά με το που γίνεται η εφαρμογή η καθημερινότητά τους είναι πιο εύκολη.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά σε σύμβαση που έχει υπογραφεί με το υπουργείο αθλητισμού και τους δήμους και τις κοινότητες, με την οποία θέλουμε να μπουν σε ένα μεγάλο αριθμό γηπέδων- 100 με 120 γήπεδα- κάμερες, ώστε, χωρίς κόστος για τα σωματεία, να προβάλλονται αγώνες με live streaming. Ετσι, βγάζουμε το άθλημα στην κοινωνία και τα ερασιτεχνικά σωματεία- σταδιακά- θα μπορούν να οργανώνονται σε κοινότητες για να βλέπουν αγώνες, θα υπάρχει βοήθεια έτσι και για τους προπονητές, τους διαιτητές, οι ομάδες θα έχουν και οικονομικά οφέλη. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχει κάπου αλλού στην Ευρώπη και όταν ολοκληρωθεί, γιατί είναι σε φάση που εγκρίνεται για να υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί, θα έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Θα πάμε επίσης, στο ψηφιακό φύλλο αγώνα, με αυτόματα στατιστικά στοιχεία. Θα πάμε, ουσιαστικά, στην πλήρη μετάβαση της ψηφιοποίησης και της επικοινωνίας των αθλητών και των σωματείων μεταξύ τους, αλλά με την ομοσπονδία, αλλά και τους φιλάθλους. Εχει μπει το πλάνο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, τίποτα δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Όλα θα αλλάξουν και θα γίνουν πιο εύκολα. Η προτεραιότητά μας είναι το να είμαστε στην κοινωνία του 2022, 2023, 2024 σύγχρονοι με την ψηφιοποίηση και παράλληλα με ασφάλεια και σεβασμό στους αθλητές όσον αφορά την υγεία και άθλησή τους».

Σε πνεύμα ανάλογο με τους Θόδωρο Λιβάνιο, Βαγγέλη Λιόλιο, για τα θετικά της ψηφιοποίησης της ΕΟΚ, εκφράστηκε και το υπόλοιπο πάνελ της εκδήλωσης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ