Ολυμπιακός: Το έξτρα κίνητρο του Μπλακ

Ο Ταρίκ Μπλακ αποκτήθηκε αρχικά για τον ρόλο του τρίτου ψηλού στο ρόστερ, αλλά είναι στο χέρι του να ανέβει στο ροτέισον. 

Ολυμπιακός: Το έξτρα κίνητρο του Μπλακ

Ο Ταρίκ Μπλακ είναι το πιο πρόσφατο μεταγραφικό χτύπημα για τον Ολυμπιακό. Η τέταρτη κίνηση της ομάδας, ύστερα από τις προσθήκες με τους Τζόελ Μπολομπόι, Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν. Ο 31χρονος (22/11/1991) Αμερικανός σέντερ αποκτήθηκε για τον ρόλο του τρίτου ψηλού στο ρόστερ. Σε πρώτη φάση. Γιατί μην είστε σίγουροι πως θα έχει αποκλειστικά αυτόν τον ρόλο για ολόκληρη τη σεζόν. Τι εννοούμε;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο πρώην παίκτης του ΝΒΑ, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2018, έκανε... θραύση! Δέχτηκε το κάλεσμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον Έλληνα τεχνικό να πετυχαίνει διάνα! Στην πρώτη του σεζόν (2018-19) στην Ευρωλίγκα ο Ταρίκ Μπλακ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρωλίγκα. Μέτρησε 11,0 πόντους, με 69,9% (116/166) στα δίποντα, συν 5,4 ριμπάουντ, έχοντας έφεση και στο επιθετικό (2,2), συν σχεδόν 1 μπλοκ ανά παιχνίδι. Υπήρχαν ματς στα οποία ήταν ο ηγέτης των Ισραηλινών.

Όταν έκανε... θραύση κόντρα στον Ολυμπιακό

Τον θυμούνται καλά και οι Πειραιώτες, όταν είχε σημειώσει 19 πόντους με 7/9 δίποντα, συν 7 ριμπάουντ απέναντί τους. Ήταν τρομερός κόντρα στην Εφές (18 πόντοι, 7/9 δίποντα), ασταμάτητος απέναντι στη Ζαλγκίρις (18 πόντοι, 7/7 δίποντα), κοίταξε στα μάτια τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ (15 πόντοι, 7/10 δίποντα), ενώ στο τέλος διέλυσε τα αμυντικά πλάνα της Φενέρμπαχτσε (23 πόντοι, 10/12 δίποντα). Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για έναν ψηλό που έχει έφεση στο σκορ. Έχει καλά τελειώματα μέσα στη ρακέτα και του είναι γνώριμο να δέχεται μπάλες και να ολοκληρώνει τις φάσεις.

Είναι εκπληκτικός στις συνεργασίες πικ εν ρολ, έχει αποτελεσματικότητα κοντά στο 75% σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, ενώ είναι και καταπληκτικός σκρίνερ. Διαθέτει αθλητικά προσόντα, βγάζει σκληράδα στο παιχνίδι του, ενώ στην επίθεση είναι ικανότατος στο να γυρνάει προς το καλάθι και από τους δύο ώμους. Έχει καλά πλάγια βήματα, έχει μακριά χέρια, γεγονός που τον βοηθάει στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Αποτελεσματικός ριμπάουντερ, έχοντας έφεση και στα επιθετικά, γεγονός που ανανεώνει τις επιθέσεις των ομάδων του, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες. Έχει προσήλωση στο κομμάτι της άμυνας και είναι συνεπής στην τακτική. Όλα αυτά είναι ορισμένα καλά στοιχεία τα οποία τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Kαι στη δεύτερή του σεζόν στη Μακάμπι ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε βέβαια σε μόλις 11 ματς στην Ευρώπη, έχοντας 9,1 πόντους (61,8% δίποντα), 4,8 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά παιχνίδι. Το πρόβλημα όμως είναι πως στη συνέχεια τραυματίστηκε στο γόνατο, λίγους μήνες μετά ήρθε στη ζωή μας ο κορονοϊός, έχασε σημαντικό έδαφος και όταν επανήλθε στην αγωνιστική δράση δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Πήγε στη Ζενίτ, δεν τα κατάφερε, ταξίδεψε στην Κίνα, ενώ φέτος έβγαλε τη σεζόν στην Τουρκία με την Μπαχτσεσεχίρ, κατακτώντας το Γιούροκαπ της ΦΙΜΠΑ. Τι έκανε εκεί; Μέτρησε 8,9 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ σε 29 ματς. Με ποσοστό στο 58% στις φάσεις κάτω από τη ρακέτα. Καμία αντίρρηση βέβαια πως άλλο το επίπεδο εκεί και άλλο αυτό της Ευρωλίγκας.

Το θετικό όμως είναι πως ο παίκτης έχει αρχίσει και αναρρώνει. Έχει αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση και δείχνει να πατά καλά στα πόδια του. Το προβληματικό ιατρικό του παρελθόν και ο τραυματισμός στο γόνατο ήταν οι βασικοί λόγοι που ελάχιστες ομάδες ασχολήθηκαν μαζί του. Ο Ολυμπιακός, όμως, αποφάσισε να ποντάρει στην εμπειρία, στο ταλέντο του, αλλά και στο γεγονός πως παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης.

O Γιώργος Μπαρτζώκας συνομίλησε με τον Ταρίκ Μπλακ. Αυτό που του ξεκαθάρισε είναι πως ναι μεν τον απέκτησε για να αναλάβει τον ρόλο του τρίτου ψηλού στο ρόστερ, αλλά του επεσήμανε πως και από εκείνον κρίνεται το αν θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του. Αν ο 31χρονος πρώην ψηλός της Μακάμπι δείξει ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης και εξέλιξης, τότε αυτόματα θα ανέβει στο ροτέισον, θα αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του και θα γίνει περισσότερο ενεργός. Αυτό ήταν κάτι που άρεσε στον παίκτη, ο οποίος δεν απαίτησε κάτι, αλλά ξεκαθάρισε πως θα επιδιώξει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Με Μουσταφά Φαλ, Τζόελ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ ο Ολυμπιακός ενδεχομένως και να παρουσιάσει μία από τις πιο γεμάτες, αλλά και πιο αποτελεσματικές γραμμές ψηλών που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια.