Σήκωσέ το και εσύ Νίκολα!

Ο Γιάννης Κατσαρός γράφει για την σημερινή ημέρα που ο κόσμος του Ολυμπιακού περίμενε για παραπάνω από 2 χρόνια, τον Μιλουτίνοβ που αξίζει λίγο από το νέκταρ και τον τελευταίο... χορό του σπουδαίου, Γιώργου Πρίντεζη. 

Σήκωσέ το και εσύ Νίκολα!

Το ΣΕΦ απόψε το βράδυ θα είναι κατάμεστο. Η ΚΑΕ φρόντισε να ενημερώσει για τον ενδυματολογικό κώδικα αλλά αυτό είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει τους φίλους του Ολυμπιακού, οι οποίοι περίμεναν τη συγκεκριμένη ημέρα από εκείνη τη νύχτα στις 13/2 του 2019.

Τότε που οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πήραν την απόφαση να αλλάξουν τα δρώμενα στο ελληνικό μπάσκετ, αψηφώντας τα όσα θα επακολουθούσαν. Κόκκινα… εσώρουχα, συνθήματα για την Α2, λευκές πετσέτες και άλλα. Ήξεραν πως για να κερδίσουν τη «μάχη» πρέπει κάτι να θυσιάσουν. Σίγουρα όμως δε θα θυσίαζαν τον ιδρώτα τους. Οι αδικίες που είχαν υποστεί παλαιότερα «ερυθρόλευκοι» παίκτες ήταν πάμπολλες, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις αποφάσιζαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές για το τι χρώμα θα βαφτεί ο τίτλος.

Είναι πάρα πολλοί οι αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού και έφτασαν στο… αμήν. Ποιος θα ξεχάσει το ειρωνικό χειροκρότημα του γεμάτου νεύρα, αδικημένου, Λίνας Κλέιζα στο ΟΑΚΑ; Τον Τζος Τσίλντρες που τραβούσε τα μαλλιά του; Τον Σκούνι Πεν που δεν πήγε στις βολές για τη νίκη ελέω… non call;

Αναρίθμητες φάσεις και φαλτσοσφυρίγματα που στέρησαν από τους Πειραιώτες αυτό που άξιζαν. Ανάμεσα στους προαναφερθέντες, προσθέστε και τον guest star της αποψινής αναμέτρησης. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ που θα βρίσκεται στις εξέδρες του φαληρικού κλειστού για να δει από κοντά την πρώην ομάδα του, έχει ζήσει ντέρμπι αιωνίων με το κουτάλι.

Άλλωστε ο Σέρβος σέντερ της ΤΣΣΚΑ που έμεινε μια πενταετία στο λιμάνι (παρών στο τελευταίο πρωτάθλημα το 2016) έκανε ό,τι μπορούσε κόντρα στον Παναθηναϊκό για να μη χρεωθεί νωρίς- νωρίς με φάουλ και αποσυρθεί στον πάγκο. Έχει λοιπόν και αυτός το δικαίωμα να πανηγυρίσει ενδεχόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος και μάλιστα να αισθάνεται δικαιωμένος με την ιστορική απόφαση, 2,5 χρόνια πριν.

Για να μη βγούμε όμως εκτός θέματος και παρασυρθούμε, ας μείνουμε στην ουσία. Διοίκηση, τεχνικό τιμ, παίκτες και κόσμος οφείλουν το βράδυ της Παρασκευής (17/6, 21.00) να είναι μια γροθιά, όπως όλη τη χρονιά, και με σοβαρότητα να τελειώσουν την ιστορία. Οι… σκούπες και τα μπλουζάκια που θα είναι σίγουρα στα ντουλάπια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μπορούν να περιμένουν 40 λεπτά.

Η δίψα για τον τίτλο είναι τεράστια. Δεν κρατιέται κανείς στον Πειραιά για τη στιγμή της στέψης, όμως τα βλέμματα και οι σκέψεις όλων στρέφονται και στον Γιώργο Πρίντεζη. Η σημαία του Ολυμπιακού, ο άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε απ’ τον Ολυμπιακό όσοι ελάχιστοι, θα πατήσει (πιθανότατα) για τελευταία φορά το παρκέ του ΣΕΦ ως παίκτες και αρχηγός της ομάδας. Ακόμα και αυτά τα συναισθήματα έχουν την ώρα τους.

Θα είναι ονειρικό για τον ίδιο, στην πρώτη του χρονιά ως κάπτεν και στην τελευταία του μετά από τόσα χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, να σηκώσει στον ουρανό του Φαλήρου την κούπα.

Βέβαια υπάρχει παιχνίδι πριν γίνουν όλα αυτά. Με την ταπεινοφροσύνη, τη σοβαρότητα που διέκρινε τον Ολυμπιακό, όλη τη χρονιά, οφείλει να αντιμετωπίσει το ματς και ο Μπαρτζώκας το ξέρει καλά. Έχουν παλέψει όλη τη χρονιά χύνοντας λίτρα ιδρώτα στο παρκέ, για να χάσουν στο φινάλε τον δρόμο που οδηγεί στο βάθρο οι Πειραιώτες...