Ολυμπιακός: Η γνώση της υπεροχής

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει καταφέρει να νικήσει τον Παναθηναϊκό με κάθε τρόπο. Με φουλ επίθεση, με ανατροπές, με σούπερ άμυνα. Η ομάδα έχει πετύχει όλους τους στόχους της.

Ολυμπιακός: Η γνώση της υπεροχής

Eίναι γεγονός πως ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε βελτιωμένος αυτή τη φορά κόντρα στον Ολυμπιακό. Λίγες μέρες μετά την τελική θέση που πήραν οι δύο ομάδες στην EuroLeague. Οι Πειραιώτες τερμάτισαν στη δεύτερη, ενώ οι «πράσινοι» προτελευταίοι. Βίοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η διαφορά δυναμικής δεδομένη. Ας μη ξεχνάμε πως πριν τρεις εβδομάδες οι «ερυθρόλευκοι» έριξαν +28 πόντους διαφορά στο «τριφύλλι» στο ΣΕΦ. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει πως στα «αιώνια» ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος οι αποστάσεις μειώνονται.

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη στάθηκε ανταγωνιστική, έβαλε δύσκολα στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά δεν γίνεται να αλλάξει αυτή η αίσθηση της υπεροχής! Ο Παναθηναϊκός πήγε να ξεφύγει δύο-τρεις φορές μέσα στο ματς. Ο Ολυμπιακός όμως έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, αλλά και νοοτροπία μεγάλης αλλά και ανώτερης ομάδας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν το 45-39 στο 26', έγινε 48-52 στο 29'. Η απάντηση ήρθε τόσο φυσιολογικά που δεν ξαφνιάστηκε κανείς. Ήταν κομβικό σημείο και εκείνο το τρίποντο του Παπαπέτρου στο 36', όταν και μείωσε στον πόντο. Άλλες ομάδες φιλοξενούμενες στο ΟΑΚΑ ενδεχομένως και να λύγιζαν. Όχι όμως ο φετινός Ολυμπιακός. Το 60-61 έγινε μέσα σε δύο λεπτά 60-68 και κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Είναι αυτή η γνώση της υπεροχής, η οποία έχει δώσει ψυχολογία, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη, αλλά και σιγουριά στους «ερυθρόλευκους».

Καμία αντίρρηση πως ο Ολυμπιακός δεν ήταν ισοπεδωτικός ούτε και εντυπωσιακός όπως στην πρόσφατη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Φάληρο, όταν και έφτασε στη νίκη με το θριαμβευτικό 101-73. Είναι σημαντικό όμως πως οι Πειραιώτες έχουν βρει τον τρόπο να κερδίζουν τον αντίπαλό τους με κάθε τρόπο. Με ανατροπή στο σκορ όπως στον τελικό του Κυπέλλου στην Κρήτη. Με ολοκληρωτικό μπάσκετ και φουλ επίθεση σαν την «εκατοστάρα» στο ΣΕΦ, με χαμηλό σκορ και σκληρή άμυνα όπως τώρα στο ΟΑΚΑ. Τέταρτη σερί νίκη για τους «ερυθρόλευκους» σε «αιώνιο» ντέρμπι στην τρέχουσα σεζόν καθώς προηγήθηκε και το ευρωπαϊκό +19 (65-84) στο ΟΑΚΑ. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αποβάλει κάθε άγχος στα «αιώνια» ντέρμπι, έχοντας ξορκίσει για τα καλά φαντάσματα του παρελθόντος.

Η σεζόν μέχρι στιγμής κυλά έξοχα για το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κερδίζει σε κάθε ματς, ούτε και να πραγματοποιεί πάντα σπουδαίες εμφανίσεις. Έχουν έρθει και κακές στιγμές μέσα στη χρονιά, αλλά σημασία έχει πως μέχρι στιγμής έχει πετύχει όλους τους στόχους του. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος, καμία αντίρρηση, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε τα εξής. Επιστροφή στους εγχώριους τίτλους με κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Πρόκριση στα προημιτελικά της EuroLeague και μάλιστα με εκπληκτικό τρόπο. Όχι μόνο κατακτήθηκε το αβαντάζ, αλλά και η ομάδα τερμάτισε στη 2η θέση της κατάταξης, έχοντας τη μεγαλύτερη διαφορά πόντων (επίθεση/άμυνα) από κάθε άλλον αντίπαλο. Παράλληλα, οι Πειραιώτες είναι μόνοι πρώτοι στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και με το «διπλό» στο ΟΑΚΑ ουσιαστικά εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας έως και τους τελικούς.

Είναι η ιδανική αντίδραση, αλλά και απάντηση, σε έναν ολόκληρο μηχανισμό που λειτούργησε επιθετικά την τελευταία τριετία απέναντι στον Ολυμπιακό. Προσπαθώντας να σπιλώσει το προφίλ της ομάδας μπάσκετ των «ερυθρολεύκων». Οι Πειραιώτες λοιδορήθηκαν, έκαναν μεγάλες θυσίες, αλλά η επιστροφή τους στα μεγάλα σαλόνια είναι εκκωφαντική. Έχουν βάλει πλώρη για το Νταμπλ στην Ελλάδα και παράλληλα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιστροφή τους στο Final-Four της EuroLeague. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης, εκεί που ανήκουν. Και παράλληλα γνωρίζουν πως οι τύχες της ομάδας τους σε διοικητικό επίπεδο βρίσκονται σε καλά και σίγουρα χέρια. Δεν είναι πολλές οι ομάδες που έχουν αυτή την πολυτέλεια.