Χωρίς άγχος για νίκη-μισό τίτλο

Για πέμπτη φορά φέτος αναμετρώνται στο μπάσκετ οι «αιώνιοι» αντίπαλοι απόψε, σε ένα παιχνίδι με σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με αυτά που προηγήθηκαν σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα.

Χωρίς άγχος για νίκη-μισό τίτλο

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ με μεγάλο διακύβευμα το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Μπάσκετ Λιγκ, ένα πλεονέκτημα που παραδοσιακά δίνει αποφασιστικό προβάδισμα στην ομάδα που το εξασφαλίζει προκειμένου να πάρει τον τίτλο.

Το αποψινό ματς δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με αυτό του α’ γύρου στο ΣΕΦ, εκεί όπου οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δυόμισι χρόνια. Στον συγκεκριμένο αγώνα οι «πράσινοι» αφενός έβαζαν την μπάλα στο καλάθι απ’ όπου κι όπως και αν την… πετούσαν, αφετέρου οι Πειραιώτες επηρεάστηκαν φανερά από τον παράγοντα άγχος, το οποίο και τελικά τους κατέβαλε, καθώς ένιωθαν υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι «επέστρεψαν» και ότι είναι καλύτεροι από τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Το αποψινό ματς δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις δύο αναμετρήσεις που έδωσαν οι δύο ομάδες στην Ευρωλίγκα, όπου οι ισορροπίες και τα κίνητρα ήταν εντελώς διαφορετικά. Εκεί, άλλωστε, έπαιζε μια ομάδα που διεκδικούσε πρόκριση στα πλέι οφ (με… φόντο πάντα το φάιναλ φορ) επί ίσοις όροις και με απώτερο στόχο το πλεονέκτημα έδρας απέναντι σε μια άλλη που απλώς προσπαθούσε να προσπεράσει την ουραγό Ζαλγκίρις.

Το αυτό και για τον τελικό Κυπέλλου στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου. Ένα ματς τύπου νοκ άουτ είναι πάντοτε διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα, πόσω μάλλον όταν κρίνει και μια κούπα.

Συνολικά ο Ολυμπιακός είναι πλέον στο 3-1 την τρέχουσα σεζόν απέναντι στον ΠΑΟ, δηλαδή έχει νικήσει σε όλα τα ματς πλην του πρώτου στο ΣΕΦ. Έχοντας κατανικήσει τον Παναθηναϊκό σε κάθε αναμέτρηση που έχει δώσει απέναντί του πλην του αγώνα του Νοεμβρίου, ο Ολυμπιακός δεν έχει πλέον το βάρος να αποδείξει την ανωτερότητά του και έτσι θα πρέπει να το δει και απόψε, ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές του για ένα ακόμη διπλό.

Το κλειδί, λοιπόν, στον αγώνα του ΟΑΚΑ για τους «ερυθρόλευκους» είναι να τον αντιμετωπίσουν όπως έκαναν στον τελευταίο που έδωσαν απέναντι στους «πράσινους» στο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί όπου μπήκαν στον αγώνα χωρίς το παραμικρό άγχος, γεγονός που τους επέτρεψε να αποδώσουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και να συντρίψουν ολοκληρωτικά τον μεγάλο τους αντίπαλο με διαφορά 28 πόντων.

Φυσικά το παιχνίδι στο Μαρούσι είναι πιο δύσκολο από αυτό του ΣΕΦ. Αφενός είναι εκτός έδρας, αφετέρου το αποτέλεσμά του θα δώσει μόνιμο πλεονέκτημα έδρας στα επερχόμενα πλέι οφ, την ώρα που στο Φάληρο ο ΠΑΟ έπαιζε απλά για την «τιμή των όπλων». Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πλέον ο μοναδικός στόχος που έχει απομείνει φέτος στον Παναθηναϊκό και η μόνη ευκαιρία του για εξιλέωση απέναντι στον «αιώνιο».

Ουσιαστικά η κατάκτηση του τίτλου στην Μπάσκετ Λιγκ είναι το ύστατο χαρτί για τον φετινό ΠΑΟ. Γι’ αυτό και το ΟΑΚΑ αναμένεται να είναι ασφυκτικά γεμάτο από «πράσινους» οπαδούς. Και γι’ αυτό οι Πειραιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δουν έναν αντίπαλο με… το μαχαίρι στα δόντια, έτοιμο να παίξει ως «καμικάζι».