Η μεγάλη «κάψα» των Ολυμπιακών για το μπάσκετ έχει εξήγηση

Τα τελευταία χρόνια οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν αγκαλιάσει το μπάσκετ περισσότερο από ποτέ και ο Νίκος Καλαμπάκας επιχειρεί να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο.

Η μεγάλη «κάψα» των Ολυμπιακών για το μπάσκετ έχει εξήγηση

Λένε ότι για τα πάντα υπάρχει μια εξήγηση. Και μάλλον έτσι είναι. Θα επιχειρήσω να εξηγήσω λοιπόν την στροφή που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο του Ολυμπιακού προς την ομάδα μπάσκετ.

Στροφή όχι τόσο μέσα στο γήπεδο, αφού το ΣΕΦ κατά την ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να έχει περισσότερο κόσμο στα παιχνίδια που δεν παρουσιάζουν και το τεράστιο ενδιαφέρον, μιας οι παίκτες της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ έχουν αποδείξει ότι η ομάδα που εκπροσωπούν είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Η στροφή παρατηρείται κυρίως στα ειδησεογραφικά sites και τις ειδήσεις που ποστάρουν για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί της ομάδας κάνουν συνήθως «πάρτι» στα σχόλια, πράγμα που φανερώνει την «κάψα» τους για την ομάδα.

Τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού το 2012 και το 2013 έχουν δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στον κόσμο του Ολυμπιακού, όπως και οι πολλές παρουσίες στα Final Four. Ο Ολυμπιακός που στο μπάσκετ για αρκετά χρόνια ήταν στη σκιά του Παναθηναϊκού, έδειχνε πολύ πιο ομάδα από τους «πράσινους» τα τελευταία χρόνια και αυτό έδινε έξτρα ώθηση στους οπαδούς του που διψούσαν για επιτυχίες. Οι δύο τελευταίες σεζόν ωστόσο βρήκαν τους «ερυθρόλευκους» χωρίς τίτλο και τότε ξεκίνησε η σφοδρή κριτική κατά του προπονητή - κυρίως - και κάποιων παικτών.

Φτάσαμε λοιπόν στο φετινό καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή κι έφερε έναν από τους πλέον καταξιωμένους κόουτς των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο αμερικανοισραηλινός έχει το δύσκολο έργο να οδηγήσει ξανά την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας θα βρει την ομάδα που τη δεκαετία που διανύουμε έχει κερδίσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους (2012, 2013) και έχει παίξει σε τρεις ακόμα τελικούς (2010, 2015 και 2017). Ο κόσμος λοιπόν έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει υπερήφανος και να ψάχνεται συνεχώς με αυτή την ομάδα, όμως υπάρχει ένας ακόμα λόγος που έχει το «ερυθρόλευκο» κοινό στην τσίτα και αυτός δεν είναι άλλος από τον αιώνιο αντίπαλό του, τον Παναθηναϊκό.

Βλέπετε, το μπάσκετ είναι το μόνο άθλημα που πλέον οι δύο ομάδες έχουν ισχυρές ομάδες. Στο ποδόσφαιρο που κατά κύριο λόγο έχει τη μερίδα του λέοντος στις οπαδικές προτιμήσεις, ο Παναθηναϊκός παραπέει εδώ και κάποια χρόνια, οπότε στο πρωτάθλημα οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κύριους αντιπάλους τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Στα ερασιτεχνικά τμήματα ο Παναθηναϊκός μέχρι φέτος το καλοκαίρι που ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βρισκόταν σε λήθαργο, οπότε το μόνο που απέμεινε στους φίλους των δύο ομάδων για να... κοντράρονται είναι το μπάσκετ.

Για αυτό και ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι πλέον «στα κόκκινα» με αυτό το άθλημα. Επειδή θέλει πάντα να κερδίζει τον αιώνιο αντίπαλο και πλέον δεν μπορεί να πάρει αυτή την ευχαρίστηση σε άλλο σπορ...

ΥΓ. Όσοι κουνάνε το δάχτυλο στον Αγραβάνη για τη συνέντευξη του στο ΦΩΣ και τα όσα είπε για τη μεταγραφή του Ιωάννη Παπαπέτρου, καλό θα ήταν να γυρίσουν λίγο τον χρόνο πίσω και να θυμηθούν τι έγραφαν οι ίδιοι όταν ο Σπανούλης πήγε από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Θα γελάνε και οι ίδιοι με αυτά που γράφουν τώρα...