Ολυμπιακός: Ο Φαλ και οι 11 πρόωρες ανανεώσεις των Αγγελόπουλων

Ο Μουσταφά Φαλ αποτελεί τον τέταρτο παίκτη από το υπάρχον ρόστερ του Ολυμπιακού που επέκτεινε τη συνεργασία του με την ομάδα. Τα κέρδη της κίνησης αυτής και οι προηγούμενοι «Φαλ» των Αγγελόπουλων.

Ολυμπιακός: Ο Φαλ και οι 11 πρόωρες ανανεώσεις των Αγγελόπουλων

Ο Μουσταφά Φαλ έγινε ο 11ος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού στην περίοδο προεδρίας των Αγγελόπουλων στην ΚΑΕ, ο οποίος ανανέωσε πρόωρα το συμβόλαιό του με την ομάδα. Ο Γάλλος σέντερ των «ερυθρολεύκων» το κέρδισε επάξια. Έχει προσαρμοστεί σε υψηλό βαθμό στην ομάδα. Πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις και έχει εξελιχθεί σε παίκτη-πρωταγωνιστή.

Ταίριαξε στη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα, έχει βρει χημεία με τους συμπαίκτες του και στο μεγάλο λιμάνι θέλησαν να τον ανταμείψουν. Βλέπετε, έψαχναν έναν αξιόλογο ψηλό πρώτης γραμμής, ο οποίος έλειπε τα τελευταία χρόνια από το ρόστερ (ειδικά μετά την αποχώρηση του Μιλουτίνοβ) και από τη στιγμή που τον βρήκαν επέλεξαν σοφά να τον «δέσουν» στον Πειραιά έως και το 2025.

Όχι, ο παίκτης δεν είναι νεαρός. Μόλις έκλεισε τα 30 του χρόνια. Όμως, παραδοσιακά οι σέντερ ωριμάζουν αργότερα και συνήθως διανύουν τα πια παραγωγικά τους χρόνια σε αυτήν την ηλικία. Ο ύψους 2,18 μ. Γάλλος διεθνής μέχρι στιγμής αριθμεί 8.2 πόντους (66.9% στα δίποντα), 5 ριμπάουντ, 1 μπλοκ και 1 ασίστ ανά παιχνίδι σε σχεδόν 23 λεπτά παρουσίας του στο παρκέ στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του Φαλ τον σέντερ-δεινόσαυρο που έψαχνε, ο οποίος μπορεί να μαρκάρει με ικανότητα τα μεγάλα αντίπαλα κορμιά. Η τέταρτη συνεχόμενη ανανέωση από τους Αγγελόπουλους, καθώς προηγήθηκαν στο υπάρχον ρόστερ και εκείνες με τους Σακίλ Μακ Κίσικ, Κώστα Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ.

Το... πάθημα με Χάινς που έγινε μάθημα

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι, λοιπόν, έχουν επιστρέψει στη συνήθεια των πρόωρων ανανεώσεων. Και πολύ καλά πράττουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο «δένουν» και επιβραβεύουν τους παίκτες τους αλλά δημιουργούν και έναν βασικό κορμό στην ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Δείχνουν γρήγορα αντανακλαστικά και προλαβαίνουν υποψήφιους… μνηστήρες. Οι πρόεδροι, βέβαια, επανήλθαν στη φιλοσοφία των ανανεώσεων όταν είχαν δεχθεί κριτική το καλοκαίρι του 2013. Σε μία ονειρεμένη περίοδο για τον Ολυμπιακό, στην οποία η ομάδα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί σεζόν. Ο λόγος; Γιατί μέσα σε εκείνο το καλοκαίρι έχασαν τον Κάιλ Χάινς.

Το παρασκήνιο αναφέρει ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο ατζέντης του παίκτη είχε ζητήσει από τον Ολυμπιακό να του γίνει ανανέωση κοντά στα 500.000 δολάρια ετησίως, αλλά οι Πειραιώτες αρνήθηκαν, σχολιάζοντας ότι θα ασχοληθούν μαζί του το καλοκαίρι, όπως και με τον Βασίλη Σπανούλη. Βέβαια, στη συνέχεια οι μετοχές του Χάινς ανέβηκαν, η ΤΣΣΚΑ έδωσε τα... ρέστα της και οι «ερυθρόλευκοι», αν και έφτασαν κοντά στα 800.000 δολάρια, δεν μπορούσαν πλέον να τον κρατήσουν.

Το... πάθημα όμως έγινε μάθημα και στη συνέχεια οι Αγγελόπουλοι άρχισαν τον χορό των πρόωρων ανανεώσεων. Όχι πάντα, αλλά όποτε αυτό ήταν εφικτό. Ας αναλύσουμε όμως το ιστορικό των προηγούμενων 10 περιπτώσεων, με τον Μουσταφά Φαλ να είναι ο 11ος. Στη λίστα υπάρχει και ένας προπονητής.

1) 2007: Άντριαν Ζίζιτς

Ιστορικά η πρώτη πρόωρη ανανέωση για τον Ολυμπιακό επί Αγγελόπουλων έγινε με τον Άντριαν Ζίζιτς το 2007. Ο Κροάτης σέντερ επέκτεινε το συμβόλαιό του έως και το 2010. Το παράδοξο βέβαια είναι πως λίγους μήνες μετά έμεινε ελεύθερος, καθώς υπήρχε η ανάγκη να αδειάσει θέση ξένου. Στην πορεία, μάλιστα, ο παίκτης ήρθε σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει την καριέρα του.

2) 2008: Παναγιώτης Βασιλόπουλος

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν εκ των κορυφαίων παικτών-ταλέντων της ομάδας το 2008. Επέκτεινε το συμβόλαιό του με την ομάδα έως και το 2012, λίγο πριν από την έναρξη των πλέι οφ εκείνης της χρονιάς. Είχε συμβόλαιο έως και το 2009, έπαιζε εξαιρετικά και αρκετές ομάδες τον είχαν προσεγγίσει. Οι Αγγελόπουλοι πρόλαβαν τους… μνηστήρες, αλλά δυστυχώς ο παίκτης στην πορεία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Έφυγε όμως το 2012 ως πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης, έστω και αν είχε διακριτικό ρόλο.

3) 2014: Γιώργος Πρίντεζης

Ολυμπιακός: Οι ιστορικές πρόωρες ανανεώσεις των Αγγελόπουλων

Αφού το φαινόμενο των πρόωρων ανανεώσεων είχε μείνει στον... πάγο για κάποια χρόνια, και σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Κάιλ Χάινς την προηγούμενη χρονιά, το 2014 οι Αγγελόπουλοι επέστρεψαν στην τακτική των πρόωρων ανανεώσεων. Ο Γιώργος Πρίντεζης, λίγες εβδομάδες μετά το «πεταχτάρι» του στην Πόλη το 2012, ανανέωσε το συμβόλαιό του έως και το 2015. Το 2014, όμως, οι πρόεδροι της ΚΑΕ θέλησαν να τον επιβραβεύσουν για τις σπουδαίες του εμφανίσεις με συμβόλαιο έως και το 2017. Ήταν το κορυφαίο «4άρι» στην Ευρώπη. Τον παρακολουθούσαν οι Σπερς, είχαν δείξει ενδιαφέρον αντίπαλοι όπως η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ, αλλά οι Αγγελόπουλοι τον «έδεσαν» στο μεγάλο λιμάνι για πάντα.

4) 2014: Βαγγέλης Μάντζαρης

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης εξελίχθηκε στον βασικό πλέι μέικερ του Ολυμπιακού, στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη, έχοντας ενεργό ρόλο στις μεγάλες επιτυχίες της περασμένης δεκαετίας. Το συμβόλαιό του έληγε το 2015. Το 2014 όμως ο Παναθηναϊκός τον προσέγγισε, τόσο για αγωνιστικούς όσο και για επικοινωνιακούς λόγους. Οι Αγγελόπουλοι όμως έδωσαν αποστομωτική απάντηση, ανανεώνοντας πρόωρα το συμβόλαιό του έως και το 2017.

5) 2014: Ματ Λοτζέσκι

Το 2014 ήρθε μία ακόμη πρόωρη ανανέωση. Αυτή με τον Ματ Λοτζέσκι. Το... λαβράκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος ερχόμενος από το Βέλγιο εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ στην Ευρωλίγκα. Είχε συμβόλαιο έως και το 2015, αλλά οι Αγγελόπουλοι πρόλαβαν τις «Σειρήνες» από το εξωτερικό (Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ) και προσέφεραν στον Αμερικανό σμολ φόργουορντ συμβόλαιο έως και το 2017.

6) 2015: Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπονητής)

Αυτή η τακτική βέβαια δεν έγινε μόνο σε παίκτες αλλά και σε προπονητές. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ο μόνος προπονητής, ο οποίος έχει επεκτείνει πρόωρα το συμβόλαιό του επί Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό. Το 2015 η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια στην Ελλάδα και φιναλίστ στην Ευρώπη και οι Αγγελόπουλοι τον επιβράβευσαν δικαίως. Το ανανέωσε έως το 2018 και το εξάντλησε.

7) 2017: Νίκολα Μιλουτίνοβ

Το συμβόλαιο του Σέρβου σέντερ έληγε το 2018. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είχε αρχίσει να ανθίζει σε κορυφαίο επίπεδο και οι Αγγελόπουλοι τον «έδεσαν» στον Ολυμπιακό έως και το 2020. Του αύξησαν τις αποδοχές και έβαλαν υψηλότερες ρήτρες για το ΝΒΑ. Αποδείχθηκαν αχρείαστες, καθώς το Σαν Αντόνιο στην πράξη δεν τον κάλεσε ποτέ. Το 2020 αποχώρησε ως ελεύθερος για την ΤΣΣΚΑ, η οποία του είχε κάνει εξωπραγματική πρόταση.

8) 2020: Κώστας Παπανικολάου

Το 2016 επέστρεψε στον Ολυμπιακό για το τώρα, το πριν και το... πάντα. Ο παίκτης-βαρόμετρο των «ερυθρολεύκων», ο οποίος έχει συνδυάσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας. Τον Σεπτέμβρη του 2020 οι Αγγελόπουλοι επέκτειναν το συμβόλαιο του Κώστα Παπανικολάου έως και το 2023, διατηρώντας στο ρόστερ τους ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της ομάδας τους. «Σε βλέπουμε ως τον επόμενο αρχηγό της ομάδας μας» του τόνισαν μεταξύ άλλων.

9) 2021: Σακίλ Μακ Κίσικ

Ο «άγνωστος» Σακίλ Μακ Κίσικ εξελίχθηκε σε... λίρα εκατό για τον Ολυμπιακό. Νέο «λαβράκι» από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τα αθλητικά του προσόντα. Ανανέωσε το συμβόλαιο του έως και το 2023 και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική δύναμη στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ.

10) 2021: Σάσα Βεζένκοφ

Ο Σάσα Βεζένκοφ έχει δείξει τεράστια βελτίωση στο παιχνίδι του. Έχει ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης. Σε μία περίοδο όπου κανείς δεν πίστευε στον παίκτη, ο Ολυμπιακός το 2018 πόνταρε στο ταλέντο του. Και δικαιώθηκε με τη λαμπρή αγωνιστική του εξέλιξη. Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι Αγγελόπουλοι τον «έδεσαν» στο μεγάλο λιμάνι έως και το 2024, συνεχίζοντας να δείχνουν τεράστια εμπιστοσύνη στο ταλέντο του.