Βεζένκοφ: Είναι έτοιμος για τον Ολυμπιακό
Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ πηγαίνει στον Ολυμπιακό έτοιμος από κάθε άποψη. Γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, έχει πλήρη γνώση των στόχων του Ολυμπιακού και θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του, αυτό που λανθασμένα δεν τον άφησαν να κάνει στη Βαρκελώνη.
Στα 19 του χρόνια ήταν πολυτιμότερος παίκτης στο πιο σκληρό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Ήταν πρώτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος. Όχι με κάποια μικρομεσαία ομάδα. Με την φανέλα του Άρη τα έκανε όλα αυτά.
Σε 37 αγώνες, κανονική διάρκεια και πλέι οφ, ο 19χρονος Βεζένκοφ, είχε 16,8 πόντους, 7,3 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 37,5% από τη γραμμή του τρίποντου, οδηγώντας τον Άρη στην 4η θέση μετά από τέσσερα χρόνια.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ έχει ένα χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του, που έκανε για πολλά χρόνια τον Αντώνη Φώτση να ξεχωρίζει. “Δε… νιώθει”. Διαχειρίζεται εξαιρετικά την πίεση, επειδή καταρχήν είναι πανέξυπνος και κατά δεύτερον επειδή παίζει (και σουτάρει) με τρομερή αυτοπεποίθηση.
Σε ηλικία 19 ετών κέρδισε μόνος του τον Ολυμπιακό σε ημιτελικό πρωταθλήματος και σε άδειο γήπεδο (λόγω τιμωρίας του Nick Galis Hall), κέρδισε μόνος του τον ΠΑΟΚ μέσα στην Πυλαία με 5.000 κόσμο, οδήγησε σε ηλικία 18 ετών τον Άρη σε τελικό Κυπέλλου, με επική εμφάνιση στον ημιτελικό κόντρα στον Πανιώνιο (τη σεζόν 2013-14).
Δεν είναι εύκολη ομάδα ο Άρης για να αναδείξει σε πρωταγωνιστή ένα 19χρονο παιδί που μάλιστα τότε έπαιζε ως κοινοτικός, γιατί δεν είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. Έχει μεγάλη πίεση σαν ομάδα ο Άρης, ακόμα και αυτά τα χρόνια που δεν διεκδικεί τίτλους όπως παλιότερα, κι όμως ο Βεζένκοφ όχι απλά άντεξε, αλλά μεγαλούργησε.
Πηγαίνει στον Ολυμπιακό γνωρίζοντας άριστα την ελληνική πραγματικότητα, είναι μαθημένος στην πίεση και τα δύσκολα - άφησε το σπίτι του στη Κύπρο και ήρθε για το μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 15 ετών, λέει πολλά αυτό - έχοντας πλήρη γνώση και κατανόηση των στόχων της νέας του ομάδας.
Και κάτι τελευταίο. Είναι Έλληνας στο μυαλό και την καρδιά. Δεν πήρε την ελληνική υπηκοότητα για να “βολευτεί” με ένα καλύτερο συμβόλαιο. Πήρε την ελληνική υπηκοότητα γιατί άξιζε να λέγεται Έλληνας πολίτης και αυτό… υπογράφεται μετά λόγου γνώσης.