Παναθλητικός: Η επιστροφή του Βορρά! (pics)

Οι κορασίδες του Παναθλητικού έσπασαν την κυριαρχία των αθηναϊκών ομάδων - Στο «ΦΩΣ» μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Γαρένης, ο προπονητής Θωμάς Λαζάρου και η MVP του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, Σοφία Σταματάκη

Παναθλητικός: Η επιστροφή του Βορρά! (pics)

Μετά από μια πενταετία κυριαρχίας των αθηναϊκών ομάδων, το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των κορασίδων επέστρεψε στον ελληνικό Βορρά, με τον Παναθλητικό Συκεών να κατακτά αήττητος την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους του θεσσαλονικιώτικου συλλόγου για την επιτυχία τους αυτή καθώς και με την MVP της τελικής φάσης Σοφία Σταματάκη.

Γιώργος Γιαρένης (πρόεδρος)

Συγχαρητήρια για το χρυσό στο Πανελλήνιο κορασίδων. Το περιμένατε;

Σας ευχαριστούμε πολύ. Είναι γεγονός ότι όταν δεν έχεις κατακτήσει καν τίτλο στην πόλη σου, δεν μπορεί να περιμένεις ένα πανελλήνιο τίτλο, ιδίως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου που κατέκτησε το πρωτάθλημα τα τρία τελευταία χρόνια και τον Παναθηναϊκό που παραδοσιακά εμφανίζεται πολύ ισχυρός. Σίγουρα όμως επενδύσαμε τα μέγιστα σε αυτό το τμήμα, ενώ παράλληλα οφείλω να εκθειάσω την εξαιρετική προετοιμασία της ομάδας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε. Αυτό φυσικά που δεν περιμέναμε, αλλά απολαύσαμε στο μέγιστο, είναι τις στιγμές που ζήσαμε και την αναγνώριση από τους αντιπάλους και την μπασκετική Ελλάδα!

Μετά από καιρό τα κατάφερε πάλι ομάδα από τη βόρεια Ελλάδα. Η επιστροφή του Βορρά;

Είμαστε περήφανοι που ξαναφέραμε μετά από χρόνια πανελλήνιο τίτλο στη βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη βέβαια έχει παρουσιάσει πολύ σπουδαία αποτελέσματα την τελευταία δεκαετία και πολλές αθλήτριες, οι οποίες αγωνίστηκαν εδώ, είναι σήμερα πρωταγωνίστριες στην Εθνική γυναικών (σ.σ. Σταμολάμπρου). Για τον σύλλογό μας βέβαια πρόκειται για μια τεράστια υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα. Ελπίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια, καθώς υπάρχουν ισχυρά θεμέλια και εξαιρετικές υποδομές που δουλεύουν οργανωμένα υπό τις οδηγίες ενός σπουδαίου προπονητικού επιτελείου (Διαβολεμένου, Γιαννάτση, Μακρής, Μαλλιαρίδου).

Πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο και την οργάνωσή του.

Ο σύλλογός μας έχει μια παράδοση στην ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ και δεν είναι τυχαίο ότι από τα 200 παιδιά που βρίσκονται στις ακαδημίες μας, τα μισά και παραπάνω είναι κορίτσια. Είμαστε τυχεροί γιατί την προσπάθειά μας στήριξαν πολλές σπουδαίες εταιρείες της χώρας και αυτό συνέδραμε στο να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα η οργάνωση (π.χ. υποδομές, strength & conditioning, μεταγραφές, προπονητικό και ιατρικό επιτελείο, scouting, marketing). Ο σύλλογός μας απαρτίζεται από διοικητικά στελέχη με πάθος και προσήλωση στην ομάδα αλλά παράλληλα η οργάνωσή του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από επαγγελματικές ομάδες.

Ο Παναθλητικός συνειδητά τα τελευταία χρόνια έμεινε στην Α2 γυναικών. Γιατί;

Την Α1 τη γευτήκαμε προ πενταετίας και μάλιστα με μια εξαιρετική πορεία και έκτη θέση. Ωστόσο η λογική που επικρατεί σήμερα στην Α1 δεν είναι ελκυστική ούτε και αναπτυξιακή. Όταν εν μέσω πανδημίας βλέπουμε να αγωνίζονται τρεις και τέσσερις ξένες, τότε αυτό σίγουρα δεν ακουμπά τη δική μας φιλοσοφία που είναι αναπτυξιακή και έχει στο επίκεντρο την Ελληνίδα αθλήτρια. Έτσι, επιλέξαμε να παραμείνουμε πιστοί στο πλάνο μας και να στηριχθούμε στα δικά μας, νεαρά και ταλαντούχα, κορίτσια και να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναδειχθούν όπως και έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται. Ήδη τέσσερα κορίτσια μας είναι μέλη των εθνικών ομάδων και είμαστε περήφανοι για αυτό. Τη φετινή χρονιά οκτώ κορίτσια από τις νεάνιδες θα είναι μέλη της γυναικείας ομάδας μας.

Θέλετε να ξαναπαίξει η ομάδα στην Α1;

Θα ξαναπαίξουμε όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Όταν δηλαδή ο κορμός της ομάδας θα αποτελείται από αυτές τις χρυσές αναπτυξιακές μας ομάδες. Ελπίζουμε μέχρι τότε να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι η ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ δεν θα έρθει με ξένες αθλήτριες και ευρωπαϊκές συμμετοχές. Η Α1 θα πρέπει να είναι η βιτρίνα της Ελληνίδας αθλήτριας και να αποτελεί το κίνητρο για τα νέα κορίτσια. Ίσως να μη γνωρίζουν αρκετοί ότι κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γυναικείου μπάσκετ επέλεξαν να αγωνιστούν στην Α2 για να βρουν χρόνο συμμετοχής. Ένα ακόμη θλιβερό παράδειγμα της φθίνουσας πορείας που έχει το γυναικείο μπάσκετ είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη με το ζόρι συμπληρώνονται έξι ομάδες για να γίνει πρωτάθλημα νεανίδων, ενώ υπάρχουν και ομάδες που αγωνίζονται στην Α2 χωρίς καν να έχουν τμήματα νεανίδων και κορασίδων.

Θωμάς Λαζάρου (προπονητής)

Μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, τα κορίτσια του Παναθλητικού κατέκτησαν την κορυφή. Υπερήφανοι;

Υπερήφανοι, δικαιωμένοι, ευτυχισμένοι. Υπερήφανοι για το μέγιστο κατόρθωμα, δικαιωμένοι γιατί το πιστέψαμε και το κυνηγήσαμε, ευτυχισμένοι γιατί ζήσαμε κάτι ανεπανάληπτο!

Ποια τα μυστικά της επιτυχίας;

Το σημαντικότερο είναι το εξαιρετικό ρόστερ το οποίο είχαμε στα χέρια μας. Βοήθησε βέβαια και η εξαιρετική οργάνωση του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά αξίζει να τονίσουμε ότι εν μέσω πανδημίας τα κορίτσια μας δεν σταμάτησαν μέρα να δουλεύουν αφοσιωμένες στον στόχο τους, έστω και με διαφορετικό τρόπο.

Πόσο δύσκολο ήταν να επανέλθουν τα παιδιά μετά από τόση αγωνιστική απραξία;

Όπως σας ανέφερα, η δουλειά δεν σταμάτησε ούτε και με την καραντίνα. Επομένως ελαχιστοποιήθηκε η αγωνιστική απραξία. Σίγουρα δεν υπήρχε ομαδική δουλειά και προπόνηση, αλλά με την ατομική υπερπροσπάθεια των παιδιών και με τη δική μας καθοδήγηση και επίβλεψη παρουσιαστήκαμε σε εξαιρετική κατάσταση. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνεργάτιδά μου Κάλι Αποστολίδου και τον γυμναστή μας Απόστολο Τζουμάνη για την εκπληκτική συνεισφορά τους σε αυτό που παρουσιάσαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλλά και για την πίστη τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του συλλόγου.

Η συμβολή της διοίκησης;

Με μια λέξη, ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Η διοίκηση του συλλόγου είναι μοναδική για τα μπασκετικά δρώμενα και όχι μόνο για το γυναικείο μπάσκετ. Σπάνια συναντάς τέτοια οργάνωση και τεχνογνωσία. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αγάπη και το πάθος για την ομάδα, τότε ο συνδυασμός είναι ιδανικός. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τη ραγδαία ανάπτυξη του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Είμαστε περήφανοι που μας εμπιστεύονται και που εκπροσωπούμε τον Παναθλητικό!

Σοφία Σταματάκη (ΜVP διοργάνωσης)

Σπάσατε την κυριαρχία του Κρόνου και πήρατε το χρυσό. Πώς νιώθετε;

Νιώθουμε ευλογημένες που ζήσαμε κάτι τέτοιο. Η ομάδα μας ήταν ιδιαίτερα δυνατή, αλλά το να κερδίζεις μεγάλα ονόματα και ισχυρές δυνάμεις σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται εύκολα. Βέβαια πριν από τον πανελλήνιο τίτλο έπρεπε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και δεν σας κρύβω ότι ούτε αυτό ήταν ένας εύκολος στόχος, ιδίως όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις τον ΠΑΟΚ και τον Άρη.

Πού αφιερώνετε αυτήν την επιτυχία;

Η καθεμία από εμάς το αφιερώνει πρωτίστως στις οικογένειές μας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα και είναι δίπλα μας σε όλα μας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες. Έτσι κι εγώ το αφιερώνω στην οικογένειά μου και με μια ιδιαίτερη αφιέρωση στον παππού μου που τόσα χρόνια ήταν στην κερκίδα, αλλά φέτος λόγω περιορισμών δεν μπόρεσε να με δει από κοντά. Βέβαια θεωρώ ότι και η διοίκηση του συλλόγου μας αξίζει πολλές αφιερώσεις για τα όσα έχουν κάνει για εμάς.

Για μεγάλο διάστημα φέτος ήσασταν εκτός παρκέ. Πόσο δύσκολη ήταν η επιστροφή;

Η επιστροφή έγινε πιο εύκολη χάρις στους προπονητές μας που από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ήταν δίπλα μας και προσπάθησαν (και τα κατάφεραν) να μας ενεργοποιήσουν στο μέγιστο, με αποτέλεσμα να είμαστε συγκεντρωμένες στον στόχο μας αλλά και εξαιρετικά προπονημένες, ακόμη κι αν αυτό δεν συνέβαινε με ομαδικές προπονήσεις. Τους ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς.

Ποια τα όνειρά σας για το μέλλον;

Τα βραχυπρόθεσμα όνειρά μας είναι άμεσα συνυφασμένα με τους στόχους του Παναθλητικού. Θέλουμε αυτή η επιτυχία να έχει συνέχεια. Είμαστε βέβαια πολύ ευτυχείς που ο σύλλογός μας δίνει χώρο και χρόνο σε νεαρά κορίτσια ακόμη και στη γυναικεία ομάδα που είναι από τις καλύτερες της βορείου Ελλάδος. Φυσικά, προσωπικά θα ήθελα την επόμενη χρονιά να βελτιώσω τις αδυναμίες μου και να συνεχίσω να προσφέρω και στα αναπτυξιακά τμήματα της Εθνικής. Σίγουρα το να αγωνιστώ κάποια στιγμή στην Α1 γυναικών είναι ένα όνειρο. Αν μάλιστα αυτό επιτευχθεί με τον Παναθλητικό, τότε θα είναι η ιδανική εξέλιξη!