Μίλων: Βλέπει και πάλι ψηλά ο ιστορικός σύλλογος της Νέας Σμύρνης! (pics)

Το μπάσκετ του Μίλωνα βάζει πλώρη για ψηλά! - Στο «ΦΩΣ» μίλησαν ο αντιπρόεδρος β’ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, ο προπονητής Νίκος Καραγιάννης και οι αθλητές Σπύρος Μοτσενίγος και Γιώργος Χριστόπουλος 

Μίλων: Βλέπει και πάλι ψηλά ο ιστορικός σύλλογος της Νέας Σμύρνης! (pics)

Πρωτεργάτης του μπάσκετ, ήδη από τα βρεφικά βήματα του αθλήματος στη χώρα μας, ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ, με ένα ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο-κόσμημα και εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Μίλων έχει χαράξει ρότα επιστροφής στο μπασκετικό στερέωμα στις υψηλές κατηγορίες, με τους ανθρώπους του ιστορικού συλλόγου της Νέας Σμύρνης να μην το κρύβουν!

Ο Μίλων μετράει δύο συμμετοχές στην Α1 και παίκτες-μορφές του αθλήματος έχουν τιμήσει τη φανέλα του, όπως ο NBAer Μίτσελ Ουίγκινς. Πλέον ο Μίλων επανέρχεται και έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, τόσο για την ανάπτυξη των υποδομών όσο και για την πρώτη ομάδα, με κινήσεις που ταράζουν τα νερά, όπως ήταν οι μεταγραφές των Νίκου Κόκκαλη και Σπύρου Μοτσενίγου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος Β’ του Μίλωνα και εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, καθώς είναι μόλις 34 ετών, Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, αναλύει στο «ΦΩΣ» τη στρατηγική και τους στόχους του συλλόγου, ο προπονητής Νίκος Καραγιάννης αναπτύσσει τη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ ο Σπύρος Μοτσενίγος μιλάει για πρώτη φορά μετά τη μεταγραφή του από το Μεσολόγγι και την Μπάσκετ Λιγκ στον Μίλωνα. Παράλληλα, μιλάει και ένας ελπιδοφόρος αθλητής με παραστάσεις από το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ο πλέι μέικερ της ομάδας Γιώργος Χριστόπουλος.

Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος

Στη Γ’ Εθνική ο Μίλων, αλλά με την οργάνωσή του αποτελεί υπόδειγμα ακόμη και για ομάδες υψηλότερων κατηγοριών. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Στον Μίλωνα λειτουργούμε σε οικογενειακό κλίμα, αλλά με επαγγελματική φιλοσοφία και τεχνοκρατικά πρότυπα. Πρώτα απ’ όλα η οργάνωση ξεκινά σε επίπεδο διοίκησης, καθώς είμαστε όλοι μια γροθιά -παλαιότεροι και νεότεροι- και με στοχοθεσία, ρεαλισμό, σύγχρονη προσέγγιση και πάθος γι’ αυτό που κάνουμε. Με παρακαταθήκη τις ιστορικές επιτυχίες, αλλά πλέον με σύγχρονη αντίληψη διοίκησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, με την έλευση του Νίκου Καραγιάννη, να δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν όχι απλώς στις υψηλότερες κατηγορίες αλλά θα καταστήσουν το πρότζεκτ βιώσιμο, τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά, σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο τις υποδομές. Με σαφείς αρμοδιότητες και ρόλους και με ανθρώπους που έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο: την πρόοδο του Μίλωνα και τη δημιουργία προοπτικών εξέλιξης και ανάπτυξης.

Η συνεργασία με τη Ρεάλ για το καμπ νεαρών αθλητών προκάλεσε αίσθηση. Πώς μπόρεσε να γίνει αυτό πραγματικότητα;

Στον Μίλωνα βάζουμε πάντοτε υψηλούς στόχους και έχουμε πάρει τη στρατηγική απόφαση να επενδύσουμε σημαντικά στις υποδομές μπάσκετ. Σε αυτό το πλαίσιο δουλέψαμε μεθοδικά και στοχευμένα και πετύχαμε τη συνεργασία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Real Madrid Basketball Clinics, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η ουσία βρίσκεται στο όραμα και στη μεθοδικότητα με την οποία δουλεύουμε και αυτό το αντιλήφθηκαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος της Ρεάλ Μαδρίτης, που μας εμπιστεύθηκαν το μεγαλύτερο μπασκετικό brand name παγκοσμίως σε επίπεδο υποδομών και «παραγωγής» αθλητών υψηλού επιπέδου.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο για τη συνεργασία αυτή έπαιξε η αρτιότητα των εγκαταστάσεών μας, με δύο κλειστά γήπεδα και ανοιχτά, καθώς και το γεγονός ότι προσεγγίσαμε αυτήν τη συνεργασία με επαγγελματισμό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Άκη Τσόλη, έναν αυθεντικό Μιλωνίτη και καταξιωμένο επαγγελματία, που πίστεψε από την πρώτη στιγμή το πρότζεκτ, καθώς και την Active Media. Το μυστικό στις επιτυχίες είναι οι άνθρωποι και νιώθω ευγνώμων που έχουν ενεργοποιηθεί δίπλα στον σύλλογο τέτοιες προσωπικότητες που προέρχονται από τα σπλάχνα του.

Πείτε μας ποιοι στελεχώνουν τη διοίκηση του Μίλωνα. Πόσο καιρό είστε στον σύλλογο;

Ο Μίλωνας δεν είναι απλώς μια ομάδα, είναι ένας ιστορικός σύλλογος, με σχεδόν έναν αιώνα προσφοράς και πολλά αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως το κλειστό του Μίλωνα ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στη χώρα, όπως και τα γήπεδα τένις. Στη διοίκηση συμμετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι που προσφέρουν ανιδιοτελώς για το καλό του Μίλωνα. Άνθρωποι που βρίσκονται για δεκαετίες στον σύλλογο καθώς και νεότεροι όπως εγώ, με το μίγμα αυτό να αποδίδει καρπούς. Είναι αξιοσημείωτο πως ο πρόεδρος του Μίλωνα, ο Μιχάλης Σακελλαρίδης, όχι μόνο βρίσκεται τέσσερις δεκαετίες στον σύλλογο υπηρετώντας τον ανιδιοτελώς από αρκετά πόστα αλλά έχει καταφέρει να αναμορφώσει τις εγκαταστάσεις με σημαντικά έργα υποδομής αλλά και να δώσει χώρο στη νέα γενιά. Εγώ βρίσκομαι στον Μίλωνα από 5 ετών, ξεκινώντας στο κολυμβητικό τμήμα και έπειτα στο μπάσκετ, που είναι και το αγαπημένο μου άθλημα, καθώς για αρκετά χρόνια ήμουν αθλητής στα τμήματα υποδομής. Η αγάπη μου για τον Μίλωνα και τα όνειρά μου δεν έχουν ταβάνι και γι’ αυτό έχω δραστηριοποιηθεί εδώ και οκτώ χρόνια στη διοίκηση, ενώ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πλέον ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που βρεθήκαμε ως παιδιά στις ακαδημίες του συλλόγου επανέρχονται για να προσφέρουν.

Ακόμη και στο λοκντάουν ήσασταν δίπλα στους παίκτες. Το νιώθατε υποχρέωση;

Όταν λέμε ότι ο Μίλωνας είναι οικογένεια, το εννοούμε και προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας. Έτσι, δεν θα μπορούσαμε να μη στηρίξουμε τους αθλητές της ομάδας με όλες μας τις δυνάμεις. Σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, όπου και ο ίδιος ο σύλλογος επλήγη σημαντικά, κάναμε κάτι που για εμάς είναι αυτονόητο και μέρος του DNA του συλλόγου.

Στις εκλογές της ΕΟΚ με ποιον είστε;

Το άθλημα που μας έκανε ως παιδιά να έχουμε τις πιο όμορφες αναμνήσεις αλλά και μας έχει χαρίσει αμέτρητες επιτυχίες και χαρές σήμερα πάσχει και εκπέμπει SOS. Όμως, το θέμα δεν είναι να καταγράφουμε απλώς τα κακώς κείμενα αλλά να δουλέψουμε με οργάνωση και στρατηγική, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς και με σχέδιο δράσης, ενωμένοι, για την ανάκαμψη του μπάσκετ. Ακριβώς γι’ αυτό συστρατεύθηκα με τον Βαγγέλη Λιόλιο και την πρωτοβουλία «Δώσε πάσα». Γιατί ο κ. Λιόλιος ως υποψήφιος πρόεδρος έχει κινηθεί μεθοδικά, έχουμε βρεθεί σε όλη την Ελλάδα μιλώντας με το ζωντανό κύτταρο του αθλήματος, τους παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων, και οι προτάσεις μας όχι μόνο βρίσκουν ευήκοα ώτα αλλά είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και ζωτικής σημασίας. Ένας επιτυχημένος και οραματιστής του μπάσκετ, ο κ. Λιόλιος, είναι σημαντική ευκαιρία για το άθλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως δίπλα στον κ. Λιόλιο έχουν συνταχθεί σημαντικές προσωπικότητες που, απ’ όποιο μετερίζι και αν έχουν ασχοληθεί με το άθλημα, έχουν προσφέρει τα μέγιστα.

Ποιοι οι στόχοι για το μέλλον και τι θέλετε να πετύχετε;

Οι υποδομές και η αναπτυξιακή διαδικασία είναι η πεμπτουσία του αθλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, στον Μίλωνα ήδη βάζουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια. Με επιστημονική προσέγγιση και με ειδικούς επαγγελματίες στα κρίσιμα πόστα. Στις πρότυπες εγκαταστάσεις μας που πρόσφατα ανακαινίσαμε και επεκτείνουμε. Επίσης, είμαι σίγουρος πως η ανδρική ομάδα θα βρει τον δρόμο της και σύντομα θα βρίσκεται εκεί όπου είναι η ιστορική θέση της.

Για να προχωρήσει όμως το άθλημα, χρειάζεται μια κεντρική στρατηγική που μόνο μια σταθερή διοίκηση μπορεί να δώσει με σύγχρονη φιλοσοφία και θα παρέχει όλα τα εργαλεία στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να αναπτυχθούν. Η ΕΟΚ είναι η κοιτίδα του αθλήματος, οργανωτικά και σε επίπεδο κατεύθυνσης. Πρέπει να υπηρετεί τα σωματεία, όχι να τα διατάζει. Και όταν περάσουμε στην επόμενη μέρα, τότε θα μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα.

Νίκος Καραγιάννης

Η φετινή χρονιά δεν ολοκληρώθηκε πάλι λόγω κορονοϊού. Ο Μίλων ήταν φαβορί για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Στενοχωρημένοι από αυτήν την εξέλιξη;

Άλλη μια χαμένη χρονιά για το άθλημα και όλους εμάς που βρεθήκαμε εκτός του φυσικού μας χώρου. Πριν από τη διακοπή είχαμε κάνει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο όπως εμείς και αυτό είναι κάτι που μας αφήνει μια πικρία. Στενοχωρημένοι, γιατί είχαμε στερηθεί το ίδιο το άθλημα για πολλούς μήνες.

Και του χρόνου θα έχετε πρωταγωνιστικές βλέψεις;

Η διοίκηση του συλλόγου και όλοι εμείς στην ομάδα είμαστε ταγμένοι στον σκοπό της ολικής επαναφοράς. Προχωράμε με σκληρή δουλειά και βλέποντας το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Δημιουργώντας όχι μόνο μια καλή ομάδα για ανόδους αλλά έχοντας και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επενδύοντας στις υποδομές, ώστε να δημιουργήσουμε τους αθλητές του αύριο.

Ο ερχομός σας στον Μίλωνα είχε κάνει εντύπωση. Πώς και πειστήκατε να μετακομίσετε σε μια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας;

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στον Μίλωνα, και έχοντας μακρά πορεία στους πάγκους, έχω να πω με βεβαιότητα πως ο σύλλογος σε επίπεδο οργάνωσης και αντίληψης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες που βρίσκονται ακόμα και στην Μπάσκετ Λιγκ.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις που χαίρεσαι να δουλεύεις, άνθρωποι με όραμα και αγάπη για το άθλημα, που λύνουν κάθε ζήτημα πριν καν δημιουργηθεί, καθώς και το πρότζεκτ που έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης είναι τα στοιχεία που καθιστούν τον Μίλωνα μοναδικό. Παράλληλα, η πρόκληση τού να δημιουργήσουμε εξαρχής μια μπασκετική φιλοσοφία και να οδηγήσουμε τον Μίλωνα ψηλά ήταν αρκετά δελεαστική.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ; Υπάρχει μέλλον;

Δυστυχώς σήμερα το άθλημα που υπηρετούμε και αγαπάμε δεν περνά και τις καλύτερες μέρες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πονάνε το άθλημα και επενδύουν, όπως κάνει ο Μίλωνας, λείπει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Επιπλέον, πρέπει να δημιουργούμε την ταυτότητα του Έλληνα καλαθοσφαιριστή, να πιστέψουμε στα νέα παιδιά και να δώσουμε ευκαιρίες. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για προοπτικές ανάπτυξης.

Σπύρος Μοτσενίγος

Αναμφισβήτητα η μεταγραφή σου στον Μίλωνα προκάλεσε αίσθηση. Γιατί τον επέλεξες;

Πέρα από το ότι ο Μίλωνας είναι ένα ιστορικό σωματείο, γνωρίζω και εμπιστεύομαι τον τρόπο που δουλεύει ο κόουτς Καραγιάννης, κάτι το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου. Μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι δουλεύουν εντός και εκτός παρκέ σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν πολλά άτομα που αγαπούν και στηρίζουν την ομάδα. Τέλος, ένας κάπως συναισθηματικός λόγος ήταν ότι έχει περάσει και ο πατέρας μου από την ομάδα για μερικά χρόνια αγωνιζόμενος στην Α2 κατηγορία, αλλά και η κοπέλα μου ήταν στον σύλλογο κάνοντας κολύμβηση.

Ο Μίλωνας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον σύλλογο στην ανοδική πορεία του;

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν θα μιλούσα για τον εαυτό μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της και να φτάσει εκεί όπου της αξίζει.

Πώς είναι η Μπάσκετ Λιγκ τού σήμερα; Ποια η άποψή σου;

Η Μπάσκετ Λιγκ έχει τα καλά της και τα κακά της, ειδικά φέτος ένα καλό είναι ότι ακόμα και με την πανδημία κατάφερε το πρωτάθλημα να τελειώσει και να γίνουν κανονικά όλα τα παιχνίδια, έστω και με αναβολές, με αποτέλεσμα παίκτες και προπονητές να μη νιώθουμε ότι είχαμε μια «χαμένη» χρονιά. Από την άλλη ένα σοβαρό αρνητικό είναι ο τεράστιος αριθμός αλλαγής παικτών, οι περισσότερες ομάδες, αν όχι όλες, άλλη εικόνα έχουν στην αρχή της χρονιάς και άλλη στο τέλος.

Αν δει κανείς το ρόστερ και τον προπονητή του Μίλωνα, θα έλεγε πως έχει διαμορφωθεί μια ομάδα για ανώτερες κατηγορίες. Ποιες οι πρώτες εντυπώσεις σου;

Είναι όντως ένα πολύ δυνατό ρόστερ, ακόμα και για παραπάνω κατηγορία, και σε συνδυασμό με τον πολύ έμπειρο κόουτς που έχουμε νομίζω πως σχηματίζεται ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο θα είναι ικανό να πετύχει τους στόχους της ομάδας.

Τι περιμένεις για τα επόμενα χρόνια σε προσωπικό επίπεδο;

Με τα δεδομένα πλέον της πανδημίας, το να σκέφτεσαι μακριά δεν νομίζω να είναι τόσο εφικτό, οπότε το μόνο που ελπίζω είναι να υπάρχει υγεία και να μπει πάλι το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός σε κανονικούς ρυθμούς, ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλοι αυτό που αγαπάμε.

Γιώργος Χριστόπουλος

Σε άκρως επαγγελματικά πρότυπα ο Μίλωνας. Ικανοποιημένος που είσαι στον σύλλογο;

Πράγματι, είμαι δικαιωμένος για την επιλογή του Μίλωνα, που στη χρονική εκείνη περίοδο ήταν στη Γ’ Εθνική. Παρότι είχα προτάσεις από ομάδες της Α2, η επιθυμία μου για ένα σοβαρό πρόγραμμα, η παρουσία του κόουτς Καραγιάννη και το όραμα της διοίκησης με έπεισαν να ενταχθώ στον σύλλογο. Η λειτουργία της ομάδας είναι τουλάχιστον υψηλού επιπέδου. Αν δεν το ζήσεις, δεν περιγράφεται. Συνέπεια πληρωμών, προσοχή σε όλα τα παιδιά. Πραγματικά εντυπωσιασμένος.

Τι θέλεις να πετύχεις με την ομάδα;

Πρωταθλητισμό και ανόδους. Περιμένουμε σπουδαία πράγματα τα επόμενα χρόνια και θα είναι χαρά μου να βοηθήσω σε αυτήν την κατεύθυνση. Θέλει υπομονή και προσήλωση στον στόχο.

Έζησες το «αμερικανικό όνειρο» σε κολεγιακό επίπεδο. Τι κρατάς και τι αφήνεις από αυτήν την εμπειρία;

Μεγάλη ιστορία και δυνατή εμπειρία. Αυτό που πραγματοποίησα στις ΗΠΑ ήταν ένα όνειρο που είχα από την πρώτη στιγμή που έπιασα μια μπάλα μπάσκετ. Να καταφέρω να είμαι στο μεγαλύτερο κολεγιακό επίπεδο ως αθλητής και παράλληλα ως φοιτητής. Τα πάντα λειτουργούν σε επίπεδο Eυρωλίγκας και βάλε. Ειδικά στα κολέγια D1, όπως το Tulsa. Μιλάμε για γήπεδο 11.000 θέσεων, ιδιόκτητο αεροπλάνο και μπάτζετ δεκάδων εκατομμυρίων. Κρατάω τον επαγγελματισμό, την ποιότητα της δουλειάς αλλά και τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο.

Αφήνω φίλους, πολλές δυσκολίες αλλά και καλούς δασκάλους.