Νίκος Μπουντούρης: Καινούργιες ιδέες για να πάει το μπάσκετ μπροστά

Ο παλαίμαχος άσος, Νίκος Μπουντούρης μίλησε στο «ΦΩΣ» για τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ και την αναγκαιότητα κάτι φρέσκου στον χώρο - Τι λέει για τη διακοπή της δράσης και τις εκλογές στην ΕΟΚ, αλλά και πώς βλέπει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό 

Νίκος Μπουντούρης: Καινούργιες ιδέες για να πάει το μπάσκετ μπροστά

Ανοιχτό μυαλό ο Νίκος Μπουντούρης, έχει κερδίσει αρκετούς το τελευταίο διάστημα με τις τοποθετήσεις του γύρω από τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ. Αν και δεν έχει κάποιο συμφέρον, ο παλαίμαχος άσος πονάει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και προσπαθεί να βρει λύσεις, προτείνοντάς τις στους αρμόδιους φορείς. Το «ΦΩΣ» είχε τη χαρά να μιλήσει με τον Μπουντούρη, ο οποίος έχει να το λέει ότι στην καριέρα του κατέκτησε τόσο το Πρωταθλητριών όσο και το Κόρατς και το Σαπόρτα!

Τον τελευταίο καιρό δείχνετε μια έντονη ανησυχία για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και την εκφράζετε σε κάθε ευκαιρία. Νιώθετε πόνο για το άλλοτε εθνικό μας σπορ;

Ανησυχώ γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης λόγω της καραντίνας δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τους θεσμικά υπεύθυνους του αθλητισμού για τη σωστή λειτουργία ή τη διακοπή ή την ενδεχόμενη επανεκκίνηση των αθλητικών δράσεων. Με σεβασμό στο αγαθό της υγείας, το οποίο δεν μπαίνει στη ζυγαριά, πρέπει να υπάρχουν λύσεις στο επίπεδο που αναλογεί στο αγαθό του αθλητισμού. Τις τελευταίες μέρες, πάντως, είδαμε μια κίνηση από ΕΟΚ και ΠΣΑΚ και μακάρι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε κάτι.

Οι κατά καιρούς προτάσεις σας για τα προβλήματα του μπάσκετ είναι άκρως τεκμηριωμένες και πολλοί λένε… μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι σαν εσάς. Βλέπετε κάποια ανταπόκριση;

Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν είδα αντίδραση. Ανταπόκριση είδα από επαγγελματίες προπονητές, ερασιτέχνες παίκτες, από γονείς αθλητών και από τους ίδιους τους αθλητές. Δυστυχώς μικρή ανταπόκριση από τους αρμόδιους μπασκετικούς που θα έπρεπε να βγουν μπροστά.

Στις εκλογές της ΕΟΚ είστε με κάποια παράταξη; Πώς κρίνετε τις υποψηφιότητες Φασούλα και Λιόλιου; Πιστεύετε ότι θα φτιάξουν τα πράγματα;

Δεν είμαι με κάποιον από τους δύο. Σέβομαι την πορεία τους στον αθλητισμό και στη ζωή και περιμένω να δω το διαφορετικό στίγμα του καθενός στον χώρο. Ελπίζω να δούμε κάτι σύγχρονο, καινούργιες ιδέες που θα πάνε το μπάσκετ μπροστά. Θέλω να δω πρώτα για να αποφασίσω.

Ποια λάθη έκανε η πλευρά Βασιλακόπουλου τα τελευταία χρόνια;

Ο κύριος Βασιλακόπουλος έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα πριν από σαράντα χρόνια ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, με πενιχρά τεχνολογικά μέσα τότε, και φάνηκαν τα αποτελέσματα με την ανάπτυξη του μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο αλλά και στην εθνική ομάδα. Ίσως δεν προετοίμασε σωστά τη διαδοχή και δεν δημιούργησε αξιόλογα στελέχη, τα οποία να είναι αναγνωρίσιμα από την αθλητική τους πορεία και να έχουν το λαϊκό έρεισμα, άρα την αποδοχή των περισσοτέρων. Όταν προσπάθησε να βοηθήσει κάποιους, αυτό έγινε με προχειρότητα. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί ανέτοιμοι μπήκαν στον χώρο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και μοιραία δικαίως έφυγαν. Έτσι χάθηκαν τρεις ή τέσσερις γενιές από τις οποίες θα μπορούσαν να υπάρχουν πέντε ικανά στελέχη για να βοηθήσουν και τελικά να διαδεχτούν τους προηγούμενους. Όλοι μας τα τελευταία χρόνια ίσως ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων. Έχω εμπιστοσύνη στο μυαλό του κυρίου Βασιλακόπουλου και πιστεύω ότι θα βοηθήσει το μπάσκετ όπως αυτός κρίνει. Είτε με την παρουσία του είτε με την απουσία του.

Ρεαλιστικά, η χρονιά στα εθνικά πρωταθλήματα μπορεί να ξεκινήσει πάλι;

Μπορεί να ολοκληρωθεί, απλά πρέπει να τραβήξει μέσα στο καλοκαίρι και γιατί όχι; Προσοχή μόνο στους τραυματισμούς των παικτών, γιατί τα σώματά τους έχουν χάσει σημαντικά κομμάτια προετοιμασίας.

Το πρωτάθλημα της Α1 σάς συγκινεί πλέον; Αμέτρητοι ξένοι, λίγοι Έλληνες. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση;

Έχω εκφραστεί ότι οι έξι ξένοι είναι πολλοί. Ειδικά στις μικρότερες ομάδες της Α1 η ποιότητά τους είναι χαμηλή. Νομίζω τρεις ξένοι στο ελληνικό πρωτάθλημα θα βοηθούσαν και την εθνική ομάδα αλλά και την αναβάθμιση του προϊόντος. Ο φίλαθλος θέλει να ταυτίζεται με τον παίκτη, τουλάχιστον να θυμάται το όνομά του.

Ασχολείστε πλέον με την προπονητική; Ήσασταν κάπου φέτος;

Ασχολούμαι με μικρές ηλικίες κυρίως. Συνεργάζομαι με ομάδες, σχολεία και παιδικές μπασκετικές κατασκηνώσεις.

Έχοντας φορέσει τη φανέλα και των δύο, πώς βλέπετε φέτος τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό; Έχουμε κατέβει επίπεδο στην Ευρωλίγκα;

Νομοτελειακά, ναι. Λιγότερα χρήματα σημαίνουν συνήθως λιγότερες νίκες. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις και αυτό είναι το σωστό. Ο Ολυμπιακός είναι πιο σταθερός λόγω ελληνικού κορμού και προπονητικής ομάδας. Ελπίζω ότι θα μπει στην οκτάδα. Ο ΠΑΟ έχει καλό ελληνικό κορμό αλλά άπειρο, έχει όμως το μέλλον δικό του αν τον κρατήσει.

Για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ένα σχόλιο; Δύσκολοι καιροί.

Δεν υπάρχουν χρήματα, δύσκολα λοιπόν. Ο ΠΑΟΚ έχει τρομερές προοπτικές και απορώ πώς ένας επενδυτής δεν το βλέπει. Μπορείς με 5 εκατομμύρια μπάτζετ να είσαι αρχηγός σε Ελλάδα και Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη δυναμική της ομάδας. Όσοι έχουν ζήσει τον ΠΑΟΚ, ακόμα και ως αντίπαλο, καταλαβαίνουν γιατί το λέω.

Το μπάσκετ στον Βόλο, τον τόπο καταγωγής σας, πώς πάει;

Κάνουν προσπάθειες οι ομάδες του Βόλου. Σημαντικό είναι ότι έχουν καλούς Βολιώτες προπονητές.