Το μπάσκετ του Εθνικού επιστρέφει! (pics)

Ο ιστορικός Εθνικός πρωταγωνιστής ξανά στο μπάσκετ! Στο «ΦΩΣ» μίλησαν ο επικεφαλής του τμήματος, Δημήτρης Καραφαντής, ο προπονητής Κώστας Οικονομάκης, ο ηγέτης της φετινής ομάδας Φώτης Βασιλόπουλος και ο ταλαντούχος Ορέστης Κατσαμπάνης

Το μπάσκετ του Εθνικού επιστρέφει! (pics)

Ο ιστορικός Εθνικός δείχνει και πάλι να βρίσκει τον δρόμο του στο μπάσκετ. Αφού ταλαιπωρήθηκε λίγο τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του με τη βοήθεια όλων και με γενική συστράτευση είναι έτοιμος φέτος να επιστρέψει στην Α2. Επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ ο Δημήτρης Καραφαντής, που μαζί με άλλους φίλους του Εθνικού (παλιούς και νέους) και χορηγούς ανέλαβαν ξανά δράση για να επαναφέρουν την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Καραφαντής μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στον σύλλογο του Πειραιά.

Ο Εθνικός μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα και οδηγεί την κούρσα στον 1ο Όμιλο της Β’ Εθνικής. Περιμένατε ένα τόσο καλό ξεκίνημα;

Θέλω να αρχίσω με αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα και να κάνω μια ευχή. Περιμένουμε να τελειώσει όλο αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά για να επιστρέψουμε στη φυσιολογική ροή των πραγμάτων, στην κανονικότητα. Να βγούμε όλοι υγιείς από αυτόν τον εφιάλτη, από αυτήν την πανδημία, και μετά να είμαστε όλοι μαζί. Επί τη ευκαιρία να πω ότι η διοίκηση όπως και τον Μάρτιο στην πανδημία, έτσι και τώρα στο λοκντάουν του Νοεμβρίου θα είναι δίπλα στην ομάδα όσον αφορά τις υποχρεώσεις απέναντι σε όλους. Αυτό που θέλαμε από την πρώτη μέρα της φετινής σεζόν είναι να παίζουμε ελκυστικό μπάσκετ. Να τα δίνουμε όλα σε κάθε αγώνα. Και στο τέλος να κάνουμε ταμείο. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα είναι νέα. Με τα περισσότερα παιδιά να μην έχουν ξαναπαίξει σε αυτήν την κατηγορία. Και με την προσθήκη του αρχηγού μας, του Φώτη Βασιλόπουλου, που καθοδηγεί την ομάδα, γίνονται όλοι καλύτεροι. Εδώ θέλω να πω ότι όσοι είμαστε τώρα στο τμήμα έχουμε ως πρώτο στόχο να μη γίνει ο Εθνικός φωτοβολίδα στο μπάσκετ. Να μη στεκόμαστε σε πήλινα πόδια. Θέλουμε να λυθεί το γηπεδικό μας πρόβλημα. Και να κάνουμε ισχυρές ακαδημίες. Ώστε να έχουμε γερές βάσεις για μελλοντικούς πιο υψηλούς στόχους!

Με τον Ερασιτέχνη ποια είναι η σύνδεση;

Όσον αφορά τον Ερασιτέχνη Εθνικό, η σχέση μας είναι άριστη. Και έχουμε όλοι στο τμήμα μια αγαστή συνεργασία. Και προσπαθούμε όλοι όσοι τρέχουμε τα τμήματα για το καλύτερο. Για την αγαπημένη μας ομάδα. Μην ξεχνάμε εδώ ότι ανήκει στην ομάδα μας ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης Γκολομέεβ. Επίσης θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τους παράγοντες που στηρίζουν και στήριζαν σε δύσκολες εποχές οικονομικά τα τμήματα του Εθνικού. Γνωρίζω πως οι περισσότεροι δεν θέλουν να πω ονόματα, αλλά δίχως αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.

Η ομάδα έχει βολευτεί πλέον στο «Π. Σαλπέας»; Θα θέλατε ένα δικό σας γήπεδο;

Το γηπεδικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότερες ομάδες του Πειραιά είμαστε στο «Σαλπέας» και καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Όμως, με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο της πόλης μας, τον κύριο Μώραλη, όπως και με τον ΟΠΑΝ και τον πρόεδρο κύριο Βουράκη, προσπαθούμε να λύνουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Ήδη έχει γίνει ανακαίνιση και στα Καμίνια και στο «Σαλπέας». Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι καλύτερα, όμως οριστικό τέλος στο γηπεδικό θα έρθει για όλους όταν φτιαχτεί το «Καπαγέρωφ». Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο να αρχίσουν τα έργα, όπως μας έχει πει η περιφερειάρχης μας, η Σταυρούλα Αντωνάκου, με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και είναι δίπλα μας σε ό,τι πρόβλημα προκύψει.

Ο κόσμος του Εθνικού ενδιαφέρεται για το μπάσκετ;

Ο κόσμος του Εθνικού́ ενδιαφέρεται για όλα τα τμήματα και φυσικά για το μπάσκετ. Ένα τμήμα που τα τελευταία χρόνια τον έχει κάνει πολλές φορές υπερήφανο, κρατώντας ψηλά τη σημαία της ομάδας μας. Κάναμε τέσσερις ανόδους, από την Α’ ΕΣΚΑΝΑ φτάσαμε να πάρουμε χαρτί για την Α1, επίσης το τμήμα έχει 3 Κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ. Άλλωστε, οι περισσότεροι που ασχολούμαστε διοικητικά με την ομάδα είμαστε οπαδοί πρώτα.

Ο παππούς μου ήταν πολίστας στην εποχή Γαρύφαλλου. Ο πατέρας μου ήταν συνιδρυτής του Συνδέσμου Καστέλλας-Φαλήρου. Ο αδελφός μου, ο Γιάννης, συνιδρυτής στις Πινέζες. Ο γιος μου, ο Στέλιος, έχει δελτίο στο μπάσκετ από το 2011, είναι ο πιο παλιός σήμερα που ανήκει στην ομάδα μας, αλλά βρίσκεται δανεικός τα τελευταία χρόνια λόγω σπουδών στη Χίο. Έπαιξε δύο χρόνια στον ΒΑΟΛ και άλλα δύο είναι στον Όμηρο. Και η κόρη μου, η Έφη, είναι βολεϊμπολίστρια στη γυναικεία ομάδα μας.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε ως σύλλογος είναι οι νέοι οπαδοί. Όταν το ποδόσφαιρό μας -μην κρυβόμαστε, από εκεί έχουμε γίνει οι περισσότεροι Εθνικοί- λείπει 20 χρόνια από τη Σούπερ Λιγκ, είναι λογικό. Γι’ αυτό εύχομαι το γρηγορότερο να πάει η ομάδα μας εκεί όπου ανήκει από το 1923. Στην ελίτ. Όταν ο αυτοκράτορας του πόλο έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 2006, είναι επίσης λογικό. Τελευταία αναλαμπή για τον σύλλογο συνολικά ήταν το ευρωπαϊκό στο πόλο που πήραν τα κορίτσια μας το 2010. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσεις καινούργιους οπαδούς.

Εδώ θέλω να τονίσω το πόσο δύσκολο είναι να είσαι οπαδός του Εθνικού. Με τόσες δυσκολίες που έχει ο σύλλογος. Και να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που στηρίζει την ομάδα. Όπως και το κλαμπ των Πινεζών που προσπαθούν και αυτοί να κρατήσουν τη σημαία ψηλά, ειδικά στη νεολαία. Και φυσικά τον ΕΘΝΙΚΑΡΑ μας, τον Γιάννη Μαντζουράνη, πάντα μπροστάρη όπου παίζει η ομάδα μας. Πιστεύω όμως ότι εάν λυθεί το γηπεδικό πρόβλημα που μας τυραννά για χρόνια, το σωματείο θα βρει σίγουρα τον δρόμο του. Με μια προϋπόθεση. ΕΝΟΤΗΤΑ σε όλα τα επίπεδα. Φίλαθλοι, οπαδοί, παράγοντες, παλαίμαχοι. Όλοι μια γροθιά! Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο.

Βασιλόπουλος: Μια ωραία παρέα!

Ηγέτης του φετινού Εθνικού ο Φώτης Βασιλόπουλος. Αφού οδήγησε πέρυσι τον Χαρίλαο Τρικούπη στην Α1, επέλεξε να παίξει και πάλι στα χαμηλά, όπως κι αγαπάει!

Για ακόμη μία φορά έκλεισες την πόρτα της Α1 και επέλεξες να συνεχίσεις στον Εθνικό. Γιατί;

Εύχομαι, κατ’ αρχάς, όλοι να είστε υγιείς! Εντάξει, τα έχουμε πει αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα. Φέτος η προσέγγιση που είχα από τους ανθρώπους του Εθνικού σε συνάρτηση με την υπέρβαση που έκαναν και την ασφάλεια που με έκαναν να νιώσω με αυτά που μου προσέφεραν με βοήθησαν στο να πάρω άμεσα μια απόφαση αδιαφορώντας για την κατηγορία. Ίσως ήταν η μοναδική φορά από τις τελευταίες που θα έπαιζα στην Α1 και θα το έκανα με την καρδιά μου, εξάλλου σε αυτήν την κατεύθυνση δούλεψα όλο το καλοκαίρι, αλλά όταν κάνουμε σχέδια...

Πώς είναι τα πράγματα μέχρι τώρα; Ικανοποιημένος θα είσαι σίγουρα.

Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Έχουμε φτιάξει μια ωραία παρέα, κάνουμε πολλή προπόνηση, κερδίζουμε! Τι άλλο να θες; Είμαστε νεανική ομάδα, αν εξαιρέσεις εμένα και τον Μούστο (σ.σ. Μουστόπουλος) κυρίως, αλλά αυτό που παρουσιάζουμε στο γήπεδο έχει αρχή, μέση και τέλος. Γενικά γίνεται πολύ καλή δουλειά από όλους, παίκτες, προπονητές, διοίκηση, και αυτό βγαίνει στο γήπεδο.

Θα θέλατε να συνεχίσετε να παίζετε ή καλά έγινε και σταμάτησε η δράση;

Τι εννοείς; Σαφώς και θα θέλαμε και θέλουμε! Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση να τελειώνει όλη αυτή η παρωδία. Να σας θυμίσω ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν υπάγεται σε κανένα ΚΑΔ, δεν κοστίζει δηλαδή η διακοπή τίποτα στο κράτος. Καιρός λοιπόν όπως βάζει το χέρι σε άλλες περιπτώσεις, να κάτσει κάτω μαζί με τις ομοσπονδίες και τις ομάδες και να βρεθεί μια λύση, να γίνουν εβδομαδιαία τεστ και να προχωρήσουμε.

Από πού αντλείς ενέργεια και κάθε χρόνο είσαι και πιο ορεξάτος;

Μου αρέσει αυτό που κάνω, μου αρέσει πολύ! Βρίσκω κίνητρο κάθε χρόνο. Βάζω κάτι στο μυαλό μου, θέλω να το πετύχω και προσπαθώ για αυτό.

Οικονομάκης: Ομάδα με παρόν και μέλλον

Προπονητής του Εθνικού για δεύτερη χρονιά ο Κώστας Οικονομάκης. Ο παλιός παίκτης και νυν τεχνικός έχει αναλάβει την αποστολή να οδηγήσει και πάλι τους Πειραιώτες στην Α2.

Ο Εθνικός έκανε το «4 στα 4» στο ξεκίνημα της φετινής Β’ Εθνικής. Ποιο το μυστικό;

Δεν υπάρχουν μυστικά, γίνεται δυνατή και ποιοτική προπόνηση κάθε μέρα για δύο ώρες. Tα παιδιά μέσα από τη διαδικασία αυτή έχουν βρει τους ρόλους τους και το σημαντικότερο τη χημεία μεταξύ τους.

Πώς είναι να έχετε έναν παίκτη της αξίας του Φώτη Βασιλόπουλου; Πώς τον πείσατε να έρθει στην ομάδα;

Είναι σημαντικό να έχεις τέτοιον παίκτη στην ομάδα και οι λόγοι είναι αρκετοί. Είναι έμπειρος, είναι νικητής, έχει μεταδοτικότητα στους νέους παίκτες που έχουμε και ειδικότερα στο up tempo, που είναι το παιχνίδι του. Ο Φώτης είναι επαγγελματίας και ξέρει καλά την αγορά, ξέρει ποιοι άνθρωποι τρέχουν την ομάδα και πώς λειτουργούν. Από κει και πέρα, όταν μιλήσαμε και του παρουσίασα τα καινούργια παιδιά, δέχτηκε να είναι ο αρχηγός τους και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί τη φετινή σεζόν.

Πείτε μας δυο λόγια για τη φετινή ομάδα, με τι φιλοσοφία φτιάχτηκε;

Η φετινή ομάδα φτιάχτηκε για να έχει παρόν και με τα καινούργια παιδιά να έχει και μέλλον. Είχαμε αποφασίσει να τους δώσουμε χρόνο, αλλά όχι να τους τον χαρίσουμε. Τα δείγματα που έχουμε τέσσερις αγωνιστικές είναι πολύ καλά και θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.

Άνοδος ο στόχος φυσικά;

Η άνοδος είναι ο στόχος, έχουμε όλα τα στοιχεία να τον πετύχουμε, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και άλλες ομάδες που θα τη διεκδικήσουν.

Σας χάλασε η διακοπή του πρωταθλήματος;

Ναι, και βασικά με τον τρόπο που έγινε, χωρίς να έχουν οι αρμόδιοι λύσεις για να μην «καεί» όλη η χρονιά.

Κατσαμπάνης: Δεν περιγράφεται το συναίσθημα!

Ο Ορέστης Κατσαμπάνης αποτελεί το «νέο αίμα» του Εθνικού. Γέννημα-θρέμμα της ομάδας, ο ταλαντούχος γκαρντ/φόργουορντ μίλησε στο «ΦΩΣ».

Μπήκατε εξαιρετικά στο νέο πρωτάθλημα. Ποιοι οι λόγοι;

Είμαστε μια ομάδα με πολύ ταλέντο και όρεξη για προπόνηση. Έτσι λοιπόν σε κάθε προπόνηση αφήνουμε ιδρώτα και όλη μας την ενέργεια, γεγονός που φάνηκε σε όλους τους αγώνες μας μέχρι στιγμής. Εκτός αυτού, έχουμε άριστο κλίμα στα αποδυτήρια και σιγά σιγά γινόμαστε μια οικογένεια όπου όλοι στοχεύουμε στο καλύτερο. Είμαι σίγουρος πως όταν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, θα μας δει ο κόσμος ακόμη καλύτερους.

Τι θέλετε να πετύχετε φέτος;

Όπως όλοι, στοχεύουμε στην κατάκτηση πρωταθλήματος, απλά έχουμε έναν λόγο παραπάνω να το πιστεύουμε, θεωρώ. Έχουμε κάνει ήδη τέσσερις πολύ σημαντικές νίκες απέναντι σε καλές ομάδες και όλα δείχνουν πως ο κόπος μας ευδοκιμεί. Ακόμα είναι πολύ νωρίς, ωστόσο έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Δεν υποτιμούμε κανέναν, πάντα αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια στο παρκέ, με στόχο -όπως προανέφερα- την κορυφή της κατηγορίας.

Είναι ξεχωριστό να φοράς τη φανέλα του Εθνικού;

Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια όπως θα ήθελα το συναίσθημα που έχω όταν φοράω τη φανέλα του Εθνικού. Έχοντας μεγαλώσει στις ακαδημίες της ομάδας, πάντα ήταν ένας μεγάλος στόχος για μένα. Είμαι ευγνώμων που σε όλα μου τα χρόνια στις ακαδημίες οι προπονητές μου, η διοίκηση, ο κ. Καραφαντής, και όλοι όσοι συνετέλεσαν τότε, με εμπιστεύτηκαν και με βοήθησαν να εξελιχθώ τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος. Και βέβαια είμαι ευγνώμων που μου δίνεται πλέον η ευκαιρία να αγωνιστώ σε αυτό το επίπεδο, πόσω μάλλον στη συγκεκριμένη ομάδα!

Το ρόστερ του Εθνικού

1 Μιχάλης Καλής

5 Χάρης Μπαρμπαρής

7 Φώτης Βασιλόπουλος

8 Δημήτρης Λιβανός

9 Βασίλης Καραδημητρίου

10 Ορέστης Κατσαμπάνης

11 Γιάννης Λεκάκης

12 Διονύσης Μουστόπουλος

14 Δημήτρης Μαργέλης

17 Αλέξανδρος Μήτσιαλος

21 Μιχάλης Ραπτόπουλος

22 Μάριος Βακόνδιος

23 Γιώργος Σαούλης

77 Χριστόδουλος Καράβολας

99 Βασίλης Ζαρκαδούλας

Προπονητές: Κώστας Οικονομάκης, Χρήστος Αναστασίου, Θεόδωρος Ασημακόπουλος

Φυσικοθεραπευτής: Μάνος Καναβάς

Γιατρός: Γιώργος Καραχάλιος

Περί καρδιολογικών και κορονοϊού: Γιώργος Βίτσας

Φροντιστής: Νίκος Μορφωνιός

Διοικητικός υπεύθυνος: Νίκος Σταφυλάκης

Έφορος Ερασιτέχνη: Βασίλης Μερακλής

Υπεύθυνος ακαδημιών: Βασίλης Καζαντζίδης

Γραφείο Τύπου: Δημήτρης Ιωαννίδης

Φωτογράφος: Μάνος Χαλδαίος