Τα δύο πρόσωπα του φετινού Ολυμπιακού και η ελπίδα για το ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ξανά νίκη στο ΟΑΚΑ προκειμένου να κατακτήσει το πρωτάθλημα και η ιστορία δείχνει ότι όταν είναι συγκεντρωμένος μπορεί να κερδίσει σε οποιαδήποτε έδρα. 

Τα δύο πρόσωπα του φετινού Ολυμπιακού και η ελπίδα για το ΟΑΚΑ

Ο τρίτος τελικός της basket league είναι πλέον θέμα ωρών. Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ματς κόντρα στους «πράσινους» κατάφερε να χαραμίσει το break που έκανε στο ΟΑΚΑ και να δώσει στον Παναθηναϊκό ξανά το πάνω χέρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η εικόνα του Ολυμπιακού στο Φάληρο δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε προκειμένου να αποφύγει την ήττα. Σε αντίθεση με τον πρώτο τελικό, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έδειχναν να μην έχουν καθαρό μυαλό και την πνευματική συγκέντρωση που απαιτείται σε τέτοιους αγώνες.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που συμβαίνει αυτό. Από το 2012 κι έπειτα, όταν δηλαδή η ομάδα απέκτησε τον χαρακτηρισμό «Refuse to lose» η φετινή σεζόν είναι ίσως η πιο αποκαρδιωτική. Ήττες με τεράστια διαφορά στην Ευρωλίγκα (Κίμκι, Μπασκόνια), απώλεια κυπέλλου από τη σαφώς πιο ανίσχυρη ΑΕΚ, ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ και για το πρωτάθλημα και για την Ευρωλίγκα.

Η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν συνηθίσει το κοινό τους σε τόσες πολλές μαζεμένες – κομβικές- ήττες σε μια σεζόν. Αντίθετα, από το έπος της Πόλης κι έπειτα, ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει πάρει αμέτρητες χαρές και λίγες λύπες. Η ομάδα πάντα έδινε όλο της το είναι προκειμένου να αποτρέψει μια ήττα και συνήθως κατάφερνε να κάνει ανατροπές εκεί που κανείς δεν το περίμενε.

Φέτος λείπει πολύ αυτό το στοιχείο. Όταν κάτι στραβώνει ο Ολυμπιακός δύσκολα επιστρέφει. Η σειρά με τη Ζαλγκίρις για τα playoffs της Euroleague ήταν καταστροφική τόσο για το αγωνιστικό πλάνο, όσο και για την ηρεμία της ομάδας. Εκεί όμως υπήρχε η… δικαιολογία των πολλών τραυματισμών. Πλέον τραυματισμοί δεν υπάρχουν, οι παίκτες είναι άπαντες στις επάλξεις και στον πρώτο αγώνα απέδειξαν ότι όταν είναι συγκεντρωμένοι στο πλάνο τους μπορούν να νικήσουν κάθε αντίπαλο, σε κάθε έδρα. Το έκαναν φέτος στο «σπίτι» της Φενέρ, της Ρεάλ Μαδρίτης και του Παναθηναϊκού.

Αυτό που μένει είναι να μαζέψουν όσα ψυχικά αποθέματα τους έχουν απομείνει και να εμφανίσουν ξανά το καλό – ανταγωνιστικό τους πρόσωπο και να χτυπήσουν ξανά τον ΠΑΟ στην έδρα του, τώρα που η πίεση είναι ξανά στο πράσινο στρατόπεδο.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος οι δύο «αιώνιοι» δεν έχουν πάρει ακόμα κάποιο τρόπαιο και μια πιθανή κατάκτηση του πρωταθλήματος θα ηχήσει ακόμα πιο εκκωφαντικά στις συνειδήσεις των αντιπάλων του…