Η ΕΡΤ σώζει ξανά το μπάσκετ, με πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 4,4 εκατομμυρίων!

Με τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να μπαίνουν στην κεντρική διαχείριση, αλλά και… καλή θέληση από κυβερνητικούς παράγοντες οι 12 ΚΑΕ θα μοιραστούν 4,4 εκ ευρώ.

 

Η ΕΡΤ σώζει ξανά το μπάσκετ, με πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 4,4 εκατομμυρίων!

Οι ομάδες της Basket League αποφάσισαν σύσσωμες να πορευθούν μαζί και να μπουν στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων φτάνοντας σε συμφωνία με την ΕΡΤ για τα επόμενα 2+1 χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ένα ζήτημα με τον Άρη, ο οποίος δεν συμφώνησε με το ποσό το οποίο θα έπαιρνε από τον καταμερισμό στις ομάδες. Ωστόσο μετά από κάποιες συζητήσεις και υποχωρήσεις οι Θεσσαλονικείς συντάχθηκαν με τις υπόλοιπες ΚΑΕ.

Έτσι λοιπόν οι 12 ομάδες της Basket League αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Τα τελευταία 24ωρα είχαν γίνει πολλές συζητήσεις, ο πρόεδρος της Λίγκας Βαγγέλης Γαλατσόπουλος έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας που οδηγεί το μπάσκετ στην Κρατική Τηλεόραση για ένα συμβόλαιο 2+1 χρόνων.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης φάνηκε ξεκάθαρα η προσπάθεια του Άρη να ταχθεί στο πλευρό των υπολοίπων ομάδων και να μην διαφοροποιηθεί δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στον ίδιο τον Οργανισμό της Θεσσαλονίκης.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, όπου οι 11 ΚΑΕ είχαν απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία γινόταν με τους όρους και προϋποθέσεις που έβαζε ο Άρης θέτοντάς τον ουσιαστικά εκτός κεντρικής διαχείρισης, άρχισε νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και παροχή εξηγήσεων από τους μεν και τους δε προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Άρης συμφώνησε να συμμετάσχει στο πακέτο της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, από τη στιγμή που το 6% του συνολικού ποσού το οποίο αντιστοιχεί στο μπόνους ευρωπαϊκής συμμετοχής, θα μοιραστεί με βάση την τηλεθέαση των ομάδων. Έτσι λοιπόν οι «κίτρινοι» θα συμμετέχουν κι αυτοί στην κεντρική διαχείριση.

Μάλιστα οι ομάδες θα πάρουν και το 80% του τηλεοπτικού συμβολαίου και της επόμενης σεζόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συμφωνία φτάνει τα 4.4 εκ ευρώ.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση του διαφημιστικού χρόνου, τον οποίο αυτή τη φορά δεν θα τον διαπραγματευθούν με την αγορά οι ΚΑΕ, αλλά η ΕΡΤ.

Υπολογίζεται πως εκτός Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, που θα πάρουν τη «μερίδα του λέοντος», Προμηθέα και Περιστερίου, οι υπόλοιπες ομάδες θα βάλουν στα ταμεία τους περίπου 180-250 χιλ ευρώ.

Η παρουσία των Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, που έφυγαν από το συνδρομητικό κανάλι με το οποίο είχαν συνεργασία, αλλά και οι επαφές του Μάκη Αγγελόπουλου και του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου με κυβερνητικούς παράγοντες βοήθησαν καταλυτικά ώστε το μπάσκετ να πάρει ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Στη συμφωνία υπάρχει και πρόβλεψη για τον Ολυμπιακό, για τον οποίο βέβαια θα υπάρξουν συζητήσεις εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» δεχθούν να παίξουν τη νέα σεζόν στην Basket League.

Με αυτόν τον… αστερίσκο μπροστά ωστόσο προβλέπεται ο Ολυμπιακός να πάρει περίπου 1,1 εκ ευρώ. Αρχικά με ένα μικρό ποσό ως «νεοφώτιστος» και στη συνέχεια με το υπόλοιπο, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής εμπορικότητας των αγώνων του.