Δεν νοείται η Εθνική μπάσκετ χωρίς τους διεθνείς του Ολυμπιακού

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πρέπει σύντομα να ξαναδεί το θέμα των διεθνών του Ολυμπιακού που αποστασιοποιήθηκαν λόγω Πιτίνο από την εθνική ομάδα, διότι οι τρεις αποχωρήσαντες μπορεί εύκολα να γίνουν έξι.

Δεν νοείται η Εθνική μπάσκετ χωρίς τους διεθνείς του Ολυμπιακού

Ένα πολύ σοβαρό θέμα με το οποίο θα πρέπει να καταπιαστεί από τα πρώτα η καινούργια διοίκηση της ΕΟΚ, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου, είναι αυτό της απόσυρσης των διεθνών αθλητών του Ολυμπιακού από την εθνική ομάδα. Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου οι Πρίντεζης, Παπανικολάου και Κόνιαρης είχαν στείλει επιστολή στον Βασιλακόπουλο. Με αυτή τον ενημέρωναν ότι δεν θα ενίσχυαν τη «γαλανόλευκη» στο προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά, που θα γινόταν αυτό το καλοκαίρι, λόγω της παράλληλης παρουσίας του Πιτίνο στον πάγκο της Εθνικής και του Παναθηναϊκού.

Από τότε βεβαίως συνέβησαν πολλά και σημαντικά για την εξέλιξη της υπόθεσης:

• Η εμφάνιση του κορονοϊού και η επακόλουθη πανδημία ανέβαλαν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεπώς και την πραγματοποίηση των προολυμπιακών τουρνουά, για το καλοκαίρι του 2021.

Ο Πιτίνο έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟ στα μέσα Μαρτίου και επέστρεψε στις ΗΠΑ για να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αϊόνα.

• Οριστικοποίησαν τη συμμετοχή τους στις επικείμενες αρχαιρεσίες τα υποψήφια για την ηγεσία της ομοσπονδίας σχήματα των Φασούλα, Λιόλιου, Σγουρού και Δελημπαλταδάκη.

Καταρχάς, αν υπάρξει διάδοχη κατάσταση στην ΕΟΚ, είναι λογικό να εξετάσει το θέμα από άλλη βάση και να προσπαθήσει να δώσει μια λύση που θα ικανοποιεί και τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές. Χωρίς ασφαλώς να δείξει ότι τυχόν εκβιάζεται ή καθοδηγείται από τους Πειραιώτες στο θέμα του ομοσπονδιακού προπονητή.

Σε περίπτωση που επανεκλεγεί η παράταξη Βασιλακόπουλου, δεν έχει λόγο να ανακαλέσει τη συμφωνία της με τον φημισμένο Αμερικανό τεχνικό και για λόγους πρεστίζ. Το ερώτημα όμως είναι αν η Εθνική Ελλάδας έχει την πολυτέλεια να στερηθεί τις υπηρεσίες όχι τριών αλλά… έξι πια διεθνών του Ολυμπιακού. Γιατί, πέραν των τριών προαναφερθέντων που γνωστοποίησαν την αποχώρησή τους από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, θα πρέπει να προσθέσουμε και τους «ερυθρόλευκους» πλέον Σλούκα, Λαρεντζάκη, όπως και τον Χαραλαμπόπουλο, οι οποίοι λογικά θα ακολουθήσουν τους συμπαίκτες τους. Οι Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σλούκας, Λαρεντζάκης ήταν στην τελική δωδεκάδα που έπαιξε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρσι, ο Κόνιαρης «κόπηκε» τελευταίος από την αποστολή στην Κίνα, ενώ ο Χαραλαμπόπουλος αν αφήσει πίσω τους τραυματισμούς θα είναι εύκολα στην προεπιλογή. Έχει λοιπόν αυτό το περιθώριο η εθνική ομάδα;

Είναι ωστόσο θέμα και των ίδιων των διεθνών πώς θα σκεφτούν και θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τα νέα δεδομένα. Ο Πιτίνο παραμένει κατά δήλωσή του στην Εθνική και θέλει να την κοουτσάρει στο προολυμπιακό και στους Αγώνες του Τόκιο. Έχει πάψει όμως να είναι ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Δεν παύει ταυτόχρονα να υφίσταται και ο λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση; Ή θεωρούν ακόμα εαυτόν εξαπατημένο, διότι ο Πιτίνο τούς είχε διαβεβαιώσει -λίγες ημέρες πριν αναλάβει και το «τριφύλλι»- ότι δεν θα δουλέψει σε άλλη ελληνική ομάδα, οπότε αυτό δείχνει το ποιόν του ανδρός, με συνέπεια να μη δύνανται να τεθούν υπό τις οδηγίες του;

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο αυτές οι εκλογές στην ομοσπονδία μπάσκετ, οι πρώτες πολυσυλλεκτικές μετά από πάρα πολλά χρόνια, θα κρίνουν αποφασιστικά το μέλλον του επονομαζόμενου «εθνικού μας αθλήματος»…