Χ. Σερέλης: " Θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός έχει ελάχιστες πιθανότητες, αλλά... "

Ο προπονητής του Λαυρίου μας μίλησε  για τους τελικούς της Basket League.

Χ. Σερέλης: " Θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός έχει ελάχιστες πιθανότητες, αλλά... "

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ετοιμάζονται πυρετωδώς για τους τελικούς της Basket League που ξεκινούν αύριο 03/06.

Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού θα συναντηθούν για 13η συνεχόμενη φορά στους τελικούς του πρωταθλήματος Basket και οι αγώνες τους αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι ομάδες φέτος έχουν αποτύχει στους δύο πρώτους στόχους της σεζόν, που ήταν το κύπελλο Ελλάδος και η συμμετοχή στο Final Four και πλέον θα προσπαθήσουν να «σώσουν» τη χρονιά μέσω του πρωταθλήματος.

Το ΦΩΣ μίλησε με τον προπονητή του Λαυρίου, Χρήστο Σερέλη που φέτος έκανε εξαιρετική δουλειά στην ομάδα του και του ζήτησε την άποψή του για τα παιχνίδια που θα κρίνουν τον πρωταθλητή της φετινής σεζόν:

Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα ο Παναθηναϊκός είναι λίγο πιο ήρεμος. Εννοώ από την άποψη ότι οι παίκτες του είναι πιο «φρέσκοι». Όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια οι έδρες σπάνε πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν. Το έχουμε δει να γίνεται και από τις δύο ομάδες, οπότε ναι μεν είναι ένα πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό ότι αν η σειρά πάει σε πέντε αγώνες οι τρεις θα είναι στο ΟΑΚΑ, όμως αυτό δεν του δίνει και απόλυτο αβαντάζ. Νομίζω πάντως ότι ο Παναθηναϊκός είναι λίγο πιο μπροστά αν γίνουν πολλά παιχνίδια. Δηλαδή αν η σειρά κριθεί σε πέντε αγώνες, οι «πράσινοι» δείχνουν λίγο πιο φρέσκοι.

Θεωρείτε ότι τα άσχημα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στο κύπελλο και στην Ευρωλίγκα μπορεί να πεισμώσουν τους παίκτες του Σφαιρόπουλου;

Συνήθως στην Ελλάδα συμβαίνει αρκετές φορές αυτό το πράγμα. Και επειδή έχει και πολλούς Έλληνες παίκτες ο Ολυμπιακός παίρνει πολλές φορές νίκες, χάρη στον εγωϊσμό τους. Ειδικά τώρα που μοναδικός στόχος είναι το πρωτάθλημα είναι πιθανό να πεισμώσουν. Επίσης ήδη πολλοί θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός έχει ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες και αυτό μπορεί να βγάλει τον εγωισμό των παικτών που ούτως ή άλλως διαθέτει παίκτες που έχουν αποδείξει την αξία τους.

Θεωρείτε ότι μπορεί να δίνει αβαντάζ στον Ολυμπιακό ο ελληνικός κορμός της ομάδας; Είναι πιο «μπαρουτοκαπνισμένοι» οι παίκτες του σε τέτοια παιχνίδια;

Νομίζω ότι και οι δύο ομάδες διαθέτουν παίκτες που δεν επηρεάζονται ούτε από έδρες ούτε από τίποτα. Απλά επειδή ο Ολυμπιακός είναι πιο «ελληνική» ομάδα αν μπορώ να το πω έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις το τι ακούγεται και γράφεται μπορεί να ξυπνήσει πιο εύκολα τον εγωισμό των παικτών. Όμως μην το έχουμε και δεδομένο αυτό γιατί αν θυμηθούμε τους περσινούς τελικούς, είχε συμβεί το αντίθετο. Τότε φαινόταν ο Παναθηναϊκός να μην είναι σε καλή εποχή, όμως τελικά πήρε τους τελικούς.

Έχετε δίκιο κόουτς. Πέρυσι ο Ολυμπιακός διεκδίκησε την Ευρωλίγκα φτάνοντας μέχρι τον τελικό, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στο Final Four κι όμως στους τελικούς είχε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο:

Πολύ σωστά. Πέρυσι η ομάδα του Πασκουάλ είχε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για αυτά τα παιχνίδια, οι παίκτες είχαν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους ότι αποκλείστηκαν από μια ομάδα που ήταν ανώτερη στην Ευρώπη και τελικά όλα αυτά πιο πολύ τους συσπείρωσαν, παρά τους έκαναν κακό.

Πόσο σημαντική θεωρείται την πνευματική προετοιμασία μιας ομάδας πριν από τέτοια παιχνίδια;

Νομίζω ότι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα, ειδικά πριν από τέτοιους αγώνες. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα πνευματικά, πόσο το πιστεύει, πόσο σκληραγωγημένη είναι, πόσο μπορεί να αντέξει μια σειρά τέτοιων αγώνων. Ακόμα κι ένα λάθος σε τέτοιο παιχνίδι πρέπει να σε βρει προετοιμασμένο ώστε να μπορείς να το διορθώσεις στο επόμενο ματς. Από εκεί και πέρα μεγάλο ρόλο παίζουν και οι παίκτες που έχουν την προσωπικότητα να «καθαρίσουν» ένα τέτοιο παιχνίδι.

Μια ευχή σας για τους τελικούς;

Να δούμε μπάσκετ ανάλογο του επιπέδου των ομάδων, να τελειώσουν όλοι οι αγώνες κανονικά και να προσφέρουν θέαμα. Τέλος, εύχομαι να μη συμβεί το παραμικρό, να πάρει το πρωτάθλημα ο καλύτερος και να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση αφού αυτό τελικά είναι κακό για το ίδιο το άθλημα που αγαπάμε».