Τα λαμπερά κορίτσια της Ηλιούπολης! (pics)

Η εκπληκτική ομάδα της Ηλιούπολης πήρε αήττητη το χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων μπάσκετ - Μίλησαν στο «ΦΩΣ» οι άνθρωποι του συλλόγου και οι πρωταγωνίστριες της ομάδας

Τα λαμπερά κορίτσια της Ηλιούπολης! (pics)

Ύστερα από μια τρομερή κούρσα, κι αφού έσπασαν την κυριαρχία του Παναθηναϊκού στην ΕΣΚΑ, τα κορίτσια της Ηλιούπολης πήραν αήττητα το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νεανίδων!

Επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ γυναικών και υποδομών της Ηλιούπολης ο Μίλτος Στανέλλος. Μίλησε στο «ΦΩΣ» για το ιστορικό χρυσό της ομάδας.

Ιστορική πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Νεανίδων. Χαρά και δικαίωση;

Ναι, είναι ιστορική η πρώτη θέση στο Νεανίδων και πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον σύλλογο με 9 ολυμπιακά αθλήματα, μεγάλη χαρά για παίκτριες, γονείς και φυσικά μεγάλη δικαίωση για εμάς που εμπιστευτήκαμε αυτά τα ταλέντα παρόλο που είναι μικρές και τις βάλαμε να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Πήρατε μια… ρεβάνς για τη στέρηση της ανόδου στην Α1 Γυναικών;

Όχι, δεν πήραμε καμία ρεβάνς, απλά οι συγκεκριμένες παίκτριες δουλεύουν όλη τη χρονιά που είναι μικρές, μαθαίνουν αυτό που ζητάμε, τις συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση, τη φιλοσοφία του πρώτου μας προπονητή Γιάννη Γερεουδάκη και φυσικά η αρχή είναι πολύ δύσκολη, αλλά μέρα με τη μέρα καταλαβαίνουν και έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό που είδε όλος ο κόσμος και θαύμασε ωραίο μπάσκετ!

Η επόμενη μέρα για το μπάσκετ Γυναικών της Ηλιούπολης;

Η επόμενη μέρα δεν αλλάζει, συνέχεια με έναρξη προετοιμασίας τέλη Αυγούστου, ο βασικός κορμός της ομάδας με ένταξη μικρών παιδιών στην ομάδα ως αναπλήρωση κάποιων παιδιών που έφυγαν. Η ίδια φιλοσοφία, πολλή δουλειά και στο νέο πρωτάθλημα να είναι η ομάδα μας μέσα στην τετράδα της Α2 και ό,τι θέλει προκύψει και πάνω από όλα να έχουμε την υγεία μας.

Ευελπιστούμε μετά τη μεγάλη επιτυχία των Νεανίδων κάποιοι χορηγοί να μας βοηθήσουν γιατί φέτος 3 ταξίδια είναι… υπερατλαντικά. Ρόδος, Ικαρία, Σαντορίνη. Οικονομικά εννοώ και αν είναι δυνατόν μήπως από πλευράς Δήμου Ηλιούπολης μας βοηθήσει με ό,τι είναι δυνατόν, που δεν έχει συμβεί ποτέ.

«Δεν υπάρχει μυστικό, μόνο αγάπη για το άθλημα»

Προπονητής των Νεανίδων της Ηλιούπολης ο Σάκης Φέξης. Μίλησε για την επιτυχία των κοριτσιών του!

Η Ηλιούπολη τα κατάφερε! Πώς νιώθετε; Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

Νιώθω ευλογημένος και απόλυτα ικανοποιημένος που το πλάνο μας ύστερα από 5 χρόνια για τις ακαδημίες μας αποδίδει τον μέγιστο καρπό. Πρωτάθλημα Ελλάδας!

Δεν υπάρχει μυστικό, υπάρχει αγάπη προς τους αθλητές και αγάπη για το άθλημα. Βασισμένοι στην τεχνογνωσία και το αναπτυξιακό πλάνο του Γιάννη Γερεουδάκη.

Βάζουμε τις αρχές τόσο των μπασκετικών ικανοτήτων όσο και της νοοτροπίας των αθλητριών μας. Προπόνηση και μόνο προπόνηση, διαρκής επιμόρφωση όλων μας πάνω στο άθλημα για την εξέλιξη.

Με τον Κρόνο ποια ήταν τα κλειδιά της επικράτησης;

Ήμασταν διαβασμένοι καλά, οι παίκτριες ακολούθησαν τις οδηγίες και έπραξαν αναλόγως. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έδειξαν ψυχικά αποθέματα και δυναμική όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, δείχνοντας στον αντίπαλο πως το θέλουν περισσότερο.

Πόσα κορίτσια θα απορροφηθούν από την πρώτη ομάδα;

Τα κορίτσια των Νεανίδων δουλεύουν τα περισσότερα με την πρώτη ομάδα οπότε ακολουθώντας το πλάνο μας έχουν συμμετοχή στους αγώνες της Α2 εθνικής κατηγορίας. Έτσι προχωρούν πολύ πιο γρήγορα στην ενσωμάτωση.

Οι στόχοι από δω και πέρα;

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με νέα παιδιά και προσπαθούμε να ταιριάξουμε την μπασκετική μας φιλοσοφία με το ταλέντο των παιδιών. Στόχος μας η ανάπτυξη τόσο του συλλόγου όσο και του γυναικείου μπάσκετ, που μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

«Δικαίωση της φιλοσοφίας μας»

Τιμ μάνατζερ της Ηλιούπολης ο Τρύφων Ράπτης. Ανέλυσε με τον δικό του τρόπο την επιτυχία της ομάδας!

«Μια υπέροχη χρονιά τελειώνει για εμάς, δώσαμε 43 αγώνες Γυναίκες/Νεάνιδες μαζί, πετύχαμε 40 νίκες. Η ομάδα των Γυναικών, λόγω αλλαγής της αρχικής προκήρυξης, δεν βρίσκεται στην A1 και αυτό είναι ένα παράπονο γιατί δεν μας επέτρεψαν να διεκδικήσουμε μέσα στο γήπεδο αυτό που αξίζαμε και δικαιούμασταν όλη τη χρονιά.

Όσον αφορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, θεωρώ ότι η κατάκτησή του ήταν το επιστέγασμα των κόπων ολόκληρης της χρονιάς. Είναι πραγματικά μια δικαίωση της φιλοσοφίας μας καθώς τα παιδιά με τα εφόδια που είχαν με τη συμμετοχή τους στο γυναικείο ολόκληρη τη χρονιά έπαιξαν εκπληκτικό μπάσκετ και κατέκτησαν την κούπα.

Η απόδοση που είχε η ομάδα σε αυτήν τη διοργάνωση ήταν συνέχεια της πολύ καλής απόδοσης που είχαμε όλη τη χρονιά στο γυναικείο και είμαι πραγματικά χαρούμενος γιατί λόγω της πανελλαδικής κάλυψης των αγώνων είδε ο κόσμος πόσο όμορφο και βασισμένο σε σωστές αρχές μπάσκετ παίξαμε φέτος. Αναλυτικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι η ομάδα μας είχε πολύ καλή ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Στην επίθεση παίξαμε ομαδικό μπάσκετ καθώς είχαμε 4 δημιουργούς στο γήπεδο, τα 3 γκαρντ και τη Χατζηλεοντή, και αυτό μας βοήθησε να έχουμε 19,8 ασίστ στο παιχνίδι και να σκοράρουμε 70,6 πόντους. Η πολύ καλή ατομική και ομαδική μας τακτική στην άμυνα μας έδωσε τη δυνατότητα να κερδίζουμε με διαφορά 22,2 πόντων ανά παιχνίδι.

Εδώ το προπονητικό μας τιμ θα ήθελε να κάνει ειδική αναφορά στη Νάτσκου που ήταν εκπληκτική στην άμυνα περιορίζοντας τη δράση των επιθετικών ατού των αντιπάλων, ούσα κορυφαία πασέρ του τουρνουά με 5 ασίστ μέσον όρο και σουτάροντας με ποσοστό 41,7% από τη γραμμή του τριπόντου, αποτελώντας τον team player της ομάδας.

Επίσης, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στις 2 κορασίδες που ήταν στη βασική μας 5άδα στο πρώτο μεγάλο τους ηλικιακό τουρνουά, τη Γεωργία Δαμουλάκη που ψηφίστηκε στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης και τη Διαμάντω Αλεξιά που έδωσε πολύτιμες λύσεις στη ρακέτα. Πραγματικά, είμαι πολύ περήφανος που συνεργάστηκα με αυτά τα παιδιά φέτος γιατί εκτός από μεγάλο ταλέντο είναι και φοβεροί χαρακτήρες. Συνέθεσαν ένα εκπληκτικό σύνολο που χρόνια είχαμε να δούμε σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλές σπουδές στην Ιωάννα και τη Φιλίππα που θα συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Στόχος της ομάδας είναι να συνεχίσει να βελτιώνει και να δίνει ευκαιρίες σε νέα παιδιά ανεξαρτήτως αγωνιστικού κόστους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και είναι και αυτό που μας αρέσει να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια!».

Ο θηλυκός… Ντίνο Ράτζα!

MVP του Πανελληνίου Νεανίδων η Ιωάννα Χατζηλεοντή φυσικά! Για τη 18χρονη φόργουορντ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι η καλύτερη παίκτρια της γενιάς της, θα συνεχίσει το μπάσκετ στις ΗΠΑ και δύσκολο το κόβουμε να ξαναπαίζει στην Ελλάδα. Αν και δεν θέλει να πολυμιλάει, για το «ΦΩΣ» κάνει πάντα μια εξαίρεση!

Τα κατάφερες ξανά! Ποιο μετάλλιο είναι αυτό στα μικρά Πανελλήνια;

Είναι το 4ο μετάλλιο που παίρνω σε ισάριθμα Πανελλήνια και το 2ο χρυσό.
Έχω ένα ασημένιο με τον Φάρο την πρώτη μου χρονιά στις Κορασίδες και τη δεύτερη με τις Νεάνιδες πήραμε χάλκινο. Βέβαια εγώ έπαιξα με το ζόρι ένα ματς λόγω ενός τραυματισμού μου. Πέρσι χρυσό με τον Πρωτέα.
Κάθε μετάλλιο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και πάντα είμαι το ίδιο χαρούμενη και ενθουσιασμένη γι’ αυτά.

Είχατε πεισμώσει από το γεγονός ότι δεν ανέβηκε η πρώτη ομάδα στην Α1 Γυναικών;

Βέβαια και είχαμε πεισμώσει γιατί τόσο με τις Νεάνιδες όσο και με τις Γυναίκες είχαμε δουλέψει όλη τη χρονιά για να πετύχουμε τον στόχο μας, να ανέβουμε Α1, και ήμασταν 2ες σε νίκες-ήττες, αλλά λόγω του κορονοϊού η σεζόν δεν συνεχίστηκε ενώ είχαν μείνει 3 αγώνες. Πάγωσε και τελικά ανέβηκε μόνο ο πρώτος… Οπότε, ναι, πιστεύω ήταν και αυτός ένας παράγοντας.

Θα πας τελικά στις ΗΠΑ με την κατάσταση που υπάρχει με τον κορονοϊό;

Έχω κλείσει, ως γνωστόν, στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας εδώ και πολύ καιρό και εννοείται πως θέλω να πάω. Ακόμα και που υπάρχει ο κορονοϊός, δεν θα πάρω άλλη απόφαση. Ισχύει το ταξίδι!

Οι άνθρωποι της ομάδας σε έχουν βαφτίσει… θηλυκό Ντίνο Ράτζα. Τον είχες παρακολουθήσει ποτέ;

Χα χα, η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν τον ήξερα, μέχρι που μου τον ανέφεραν οι κόουτς μου και μετά έμαθα ποιος ήταν!

Ο επίλογος δικός σου!

Το «ταξίδι» με τα ηλικιακά πρωταθλήματα έφτασε στο τέλος του! Και έκλεισε με ιδανικό τρόπο λόγω του ότι ήμουν στην Ηλιούπολη και είχαμε μια αξιοσημείωτη πορεία. Με το Γυναικείο σχεδόν πετύχαμε άνοδο στην Α1 αλλά και στις Νεάνιδες τα πήγαμε εξαιρετικά καθώς πήραμε αήττητες το πρωτάθλημα των Νεανίδων και αυτό μετράει πάρα πολύ για μένα. Από εδώ και πέρα αρχίζει ένα ακόμα πιο όμορφο ταξίδι με νέες εμπειρίες, νέες προκλήσεις και νέους στόχους για μένα!

«Να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο»

Η Γεωργία Δαμουλάκη ήταν το… κρυφό όπλο της Ηλιούπολης στην τελική φάση. Η 16χρονη πλέι μέικερ μίλησε στο «ΦΩΣ»!

Ήσουν η αποκάλυψη της ομάδας στο Πανελλήνιο Νεανίδων. Πώς νιώθεις;

Νιώθω δικαιωμένη γιατί πιστεύω ότι οι κόποι και οι προσπάθειες που καταβάλλω αποφέρουν καρπούς. Το γεγονός ότι με χαρακτηρίζετε ως αποκάλυψη μου δίνει κίνητρο για να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά.

Περιμένατε να κερδίσετε έτσι εύκολα τον Κρόνο;

Σίγουρα όχι, γιατί ο Κρόνος έχει μια αξιόλογη και δυνατή ομάδα. Ξέραμε ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, όμως είχαμε δουλέψει για το παιχνίδι και είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο των προπονητών μας, που σε συνδυασμό με τη δουλειά και την αφοσίωσή μας μάς οδήγησε σε αυτήν τη μεγάλη νίκη.

Πότε και από πού ξεκίνησες το μπάσκετ;

Ξεκίνησα το μπάσκετ στην ομάδα της γειτονιάς μου, τον ΑΟ Περισσού, σε ηλικία μόλις 5 ετών, όπου έπαιζαν και τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια μου.

Ποια τα όνειρά σου;

Το όνειρό μου είναι να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να συνδυάσω τις σπουδές μου και το μπάσκετ στην Ελλάδα. Θέλω αρχικά να ολοκληρωθώ ως παίκτρια και να καθιερωθώ στη χώρα μου, καθώς πιστεύω ότι και από εδώ μπορεί να αναδειχθούν σπουδαίες αθλήτριες. Ωστόσο, στη συνέχεια στόχος μου είναι να συμμετάσχω σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Οι κόποι της χρονιάς ανταμείφθηκαν»

Αρχηγός της ομάδας η Φιλίππα Γούλα. Η 18χρονη πλέι μέικερ μίλησε κι αυτή στο «ΦΩΣ».

Συγχαρητήρια. Δικαίωση των κόπων σας;

Ευχαριστούμε πολύ! Οι κόποι όλης της χρονιάς ανταμείφθηκαν και είμαστε πολύ χαρούμενες που καταφέραμε να φτάσουμε έως το τέλος αήττητες!

Πού αφιερώνετε το χρυσό μετάλλιο;

Το χρυσό μετάλλιο το αφιερώνω στην ομάδα μου, στους προπονητές μου και φυσικά στην οικογένειά μου, οι οποίοι κάθε λεπτό ήταν δίπλα μου!

Από δω και πέρα ποιοι οι στόχοι σου;

Από εδώ και πέρα θα συνεχίσω μπασκετικά και ακαδημαϊκά στο Πανεπιστήμιο Northeastern junior college για έναν χρόνο, όπου στόχος μου είναι να φτάσω όσο το δυνατόν ψηλότερα σε όλα τα επίπεδα! Θέλω να ευχαριστήσω τον ΓΣ Ηλιούπολης για τα υπέροχα δύο χρόνια και τις συμπαίκτριές μου που με βοήθησαν να φτάσω σε αυτό το σημείο!

«Κίνητρο για την επόμενη επιτυχία»

Τελευταία συνομιλήτριά μας η 18χρονη γκαρντ Ευαγγελία Νάτσκου.

«Έπειτα από 7 Πανελλήνια που έχω συμμετάσχει μπορώ να πω ότι αυτό ήταν το αγαπημένο μου! Παρόλο που ήμασταν σε αποχή αρκετό καιρό, λόγω της πανδημίας, καταφέραμε και κατακτήσαμε την πρώτη θέση σαν οικογένεια και ενωμένες, αποχαιρετώντας τις Νεάνιδες με τον καλύτερο τρόπο. Το αξίζαμε αδιαμφισβήτητα».

Πώς ασχολήθηκες με το μπάσκετ;

Η αλήθεια είναι ότι είχα ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα, όπως στίβο και κολύμπι, ωστόσο με τράβηξε το μπάσκετ ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια μου έπαιζαν στον Έσπερο ΑΟΠΑ, απ’ όπου ξεκίνησα και εγώ σε ηλικία 6 ετών.

Οι μελλοντικοί στόχοι;

Κάθε τέτοια επιτυχία σίγουρα δημιουργεί κίνητρο για την επόμενη. Πλέον, ως νέα γυναίκα, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις νέες απαιτήσεις, να εξελίσσομαι συνεχώς και να στελεχώνω την εθνική ομάδα που είναι η μεγάλη μου αγάπη ως Ελληνίδα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές για την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη τους.