Τα Φανάρια Νάξου φωτίζουν μπάσκετ το Αιγαίο! (pics)

Ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια Νάξου θα είναι η πρώτη ομάδα των Κυκλάδων που θα παίξει στη Β’ Εθνική! - Το «ΦΩΣ» μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας

Τα Φανάρια Νάξου φωτίζουν μπάσκετ το Αιγαίο! (pics)

Ο Απεραθίτικος Αθλητικός Σύλλογος (ΑΠΑΣ) Τα Φανάρια με γοργά βήματα ανεβαίνει κατηγορίες και από τη νέα σεζόν θα παίζει στη Β’ Εθνική! Παράλληλα, πολύ καλή δουλειά γίνεται και στις υποδομές της ομάδας.

Το «ΦΩΣ» θέλησε να μάθει περισσότερα για τον κυκλαδίτικο σύλλογο και συνομίλησε με τον ταμία της ομάδας Γιώργο Ατσαλίνο και τον αντιπρόεδρο Μανώλη Μπαρδάνη.

Κατ’ αρχάς, πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο. Πότε ιδρύθηκε, πού εδρεύει και πού παίζει;

Ο σύλλογος «κατάγεται» και εδρεύει σε ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Ελλάδας! Το χωριό λέγεται Απεράθου ή Απείρανθος. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 στις ανατολικές υπώρειες των βουνών που ονομάζονται Φανάρια, από τα οποία αντλεί και την ονομασία του. Αν παρατηρήσετε, στο έμβλημά μας εικονίζονται τα παραπάνω βουνά και το χωριό μας. Έχει πληθυσμό 904 κατοίκους μαζί με τους κατοίκους των παραλιακών οικισμών Μουτσούνα, Λιγαρίδια, Κανάκη, Κλειδός, Πάνερμος. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, μετά το Φιλώτι. Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό, πετρόκτιστο χωριό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είναι αναπτυγμένο γύρω από δύο πύργους του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Ο οικισμός διατηρεί ακόμη την ενετική αρχιτεκτονική του, με στενά καλντερίμια, τα οποία διαθέτουν καμάρες. Κάθε γωνιά του αποτελεί ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Σε αυτό το χωριό ιδρύθηκε το 1984 ο σύλλογός μας, ο οποίος από το 1999 δραστηριοποιείται στον χώρο της καλαθοσφαίρισης! Έδρα της ομάδας είναι το κλειστό γήπεδο «Δημήτρης Περιστεράκης», στη Χώρα της Νάξου.

Οπότε λύθηκε και η απορία γιατί… Τα Φανάρια.

Κάθε φορά που απαντάμε σε αυτήν την ερώτηση, νιώθουμε ότι αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους ίδρυσαν τον σύλλογο και συνέχισαν την πορεία του μέχρι το 2016, που τον ανέλαβε η παρούσα διοίκηση (με κάποιες αλλαγές).

Πόσες ομάδες μπάσκετ έχει το νησί; Είναι καλές οι σχέσεις μεταξύ σας; Υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μιας ενωμένης, δυνατής ομάδας;

Υπάρχει άλλη μια ομάδα μπάσκετ στο νησί, η οποία αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα. Στο παρελθόν τα ντέρμπι μεταξύ μας ήταν επικά! Κατάμεστο γήπεδο, συνθήματα κ.τ.λ., πάντα σε κόσμιο πλαίσιο. Φέτος γίνεται μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του άλλου συλλόγου. Ο ΑΠΑΣ έχει καταφέρει, τα τελευταία χρόνια, να αποτελεί το επίκεντρο της ναξιακής καλαθοσφαίρισης, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποια συνεργασία σε τοπικό επίπεδο για να δυναμώσει περαιτέρω…

Η ομάδα θα είναι τη νέα χρονιά στη Β’ Εθνική. Το περιμένατε;

Κάποιοι στο συμβούλιο το περίμεναν και κάποιοι όχι. Η ομάδα πριν από το λοκντάουν έβλεπε τις θέσεις που οδηγούσαν στην άνοδο, είχε αλλάξει προπονητή και σίγουρα θα το πάλευε μέχρι το τέλος. Μετά το λοκντάουν, όταν αναρτήθηκαν οι επικυρωμένες βαθμολογίες της ΕΟΚ, καταλάβαμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην άνοδο! Υπήρξε βέβαια ένα διάστημα αβεβαιότητας, αλλά κατά κάποιον τρόπο το περιμέναμε.

Πόσα τμήματα αριθμεί ο σύλλογος; Πόσα παιδιά έχει στη διάθεσή του;

Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μεγαλύτερη ακαδημία που υπάρχει στο νησί! Έχουμε περίπου 200 αθλητές και δραστηριοποιούμαστε, εκτός από τη Χώρα (την πρωτεύουσα του νησιού), σε πέντε χωριά. Τη χρονιά που μας πέρασε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον σύλλογό μας 7 διαπιστευμένοι προπονητές! Οι Ναξιώτες αγαπούν το μπάσκετ, αν δεν υπήρχαν προβλήματα με τις υποδομές θα συμμετείχαν στις ακαδημίες μας πολλά παιδιά ακόμη! Βλέπετε, το ένα και μοναδικό κλειστό γήπεδο που υπάρχει στο νησί δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, με αποτέλεσμα πολλές προπονήσεις να γίνονται σε ανοιχτά γήπεδα ~με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Με επιτυχίες φέτος οι Παίδες και οι Έφηβοι. Ποιο το μυστικό;

Πήραμε το πρωτάθλημα στην κατηγορία των Παίδων και βγήκαμε δεύτεροι (με ισοβαθμία), στη συνέχεια, στον όμιλό μας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το εφηβικό κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα! Το μυστικό είναι να μην αποσπά η ομάδα της εθνικής κατηγορίας την προσοχή από τις ακαδημίες! Και εμείς κάθε χρόνο ξεκινάμε από τα τμήματα υποδομών και αφού εξασφαλίσουμε τη λειτουργία τους, προχωρούμε στην οργάνωση της αντρικής ομάδας!

Υπάρχει στήριξη από τον κόσμο και τους τοπικούς φορείς;

Από τον κόσμο υπάρχει μεγάλη στήριξη. Το γήπεδό μας ήταν γεμάτο κάθε Κυριακή! Χωρίς αυτούς δεν θα είχε νόημα να υπάρχουμε! Επίσης έχουμε μεγάλη στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με την ακαδημία και τους φιλάθλους αποτελούν την οικονομική βάση του συλλόγου μας. Τέλος, τα τμήματα υποδομών τα έχει βοηθήσει αρκετά και η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, ιδιαίτερα ο κύριος Γιάννης Μαργαρίτης και η κυρία Ευδοκία Κατσάνη!

Να ευχαριστήσουμε επίσης τους χορηγούς μας, την «Blue Star Ferries» και το πρακτορείο «ΖΑS Travel», οι οποίοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στις επιτυχίες της ομάδας! Ίσως χωρίς αυτούς η προσπάθειά μας να μην μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά…

Αισθάνεστε ότι, πέρα από το μπάσκετ της Νάξου, εκπροσωπείτε την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε έναν φίλαθλο από την Τήνο που αγαπά το σωματείο του ή αντίστοιχα έναν από τη Σαντορίνη, αλλά αν το καταφέρουμε, θα χαρούμε να τους κάνουμε περήφανους! Σίγουρα όμως εκπροσωπούμε τις προσπάθειες που γίνονται στα νησιά των Κυκλάδων από όλους τους συλλόγους που ασχολούνται με το μπάσκετ. Παρά τις αντιπαλότητες που υπήρξαν κατά καιρούς, τα περισσότερα σωματεία διατηρούμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Αυτό συμβαίνει γιατί αναγνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει κάθε σύλλογος που συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ένωσής μας! Μιλάμε για ένα πολυνησιακό πρωτάθλημα, με ελάχιστους αγώνες, με ταξίδια, διανυκτερεύσεις, απαγορευτικά κ.ά.! Το γεγονός ότι είμαστε η τρίτη ομάδα που συμμετέχουμε την τελευταία πενταετία σε εθνική κατηγορία (η τέταρτη συνολικά) δείχνει τη σοβαρότητα της δουλειάς που κάνουν οι σύλλογοι και ίσως πρέπει να παρακινήσει την πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της σε αυτήν, αφού αν βοηθούσε τους συλλόγους με τα έξοδα των ταξιδιών, θα ανέβαζε το επίπεδο των πρωταθλημάτων άμεσα και θα μετέτρεπε τις Κυκλάδες σε κοιτίδα του αθλήματος. Φέτος, εκτός από εμάς στη Β’ Εθνική, θα αγωνιστεί η Μύκονος στη Γ’ Εθνική και η ΑΕ Σαντορίνης στην Α2 Γυναικών.

Πώς είναι η κατάσταση τώρα στη Νάξο; Υπάρχει τουρισμός;

Στην αρχή η κατάσταση ήταν απογοητευτική! Τις τελευταίες μέρες τα πράγματα είναι καλύτερα! Το νησί μας είναι πανέμορφο, συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα όσο ελάχιστα νησιά, και είναι απόλυτα ασφαλές! Προτείνουμε σε όλους τους αναγνώστες σας να το επισκεφθούν!

«Πρόκληση για όλο το νησί!»

Από τους παίκτες της ομάδας μίλησε στο «ΦΩΣ» ο γηγενής πάουερ φόργουορντ Σπύρος Μάκαρης.

Είσαι από τους παλιότερους της ομάδας. Όνειρο η Β’ Εθνική;

Η B’ Εθνική... είναι κάτι καινούργιο! Θέλουμε να δούμε και αυτή την κατηγορία... Μια πρόκληση για όλο το νησί, για τους παίκτες, για τη διοίκηση! Μπορείς να το πεις και όνειρο!

Μπορεί να σταθεί στην κατηγορία η ομάδα;

Μπορεί να σταθεί! Εννοείται! Η διοίκηση είναι σοβαρή και κοντά στην ομάδα! Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει τις απαραίτητες προσθήκες, ώστε να είμαστε μια ανταγωνιστική ομάδα τόσο εντός όσο και εκτός έδρας!

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες σε έναν νησιωτικό σύλλογο;

Οι νησιώτες ξεκινάνε τη χρονιά με δύο μεγάλα βάρη: τα μεγάλα ταξίδια, που επιβαρύνουν οικονομικά τον κάθε σύλλογο, και ταυτόχρονα την κούραση που προκαλούν, ιδιαίτερα όταν έχεις αντίπαλο και την κακοκαιρία! Αλλά έχουμε και κάτι πολύ καλό: τη δυναμική της έδρας... Δεν είναι μυστικό, ότι οι ομάδες από την Αθήνα, όταν μπαίνουν σε καράβια, αργούν λίγο να βρουν τα πατήματά τους.

Εύχομαι υγεία για όλους τους αθλητές και μια καλή αγωνιστική χρόνια σε όλους!

«Μια ομάδα που θα δίνει το 100%»

Προπονητής της ομάδας ο επίσης Ναξιώτης Μάριος Ονάσογλου. Μίλησε κι αυτός στο «ΦΩΣ».

Επιστρέψατε στον πάγκο της ομάδας. Το θέλατε;

Και βέβαια το ήθελα! Είναι όνειρο για έναν νέο προπονητή να μπορεί να προπονήσει την ομάδα του νησιού του και μάλιστα σε μια τόσο υψηλή κατηγορία!

Ποιοι οι στόχοι της νέας χρονιάς;

Ο στόχος είναι σαφής! Θέλουμε να σωθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, παίζοντας όμορφο μπάσκετ.

Τι κινήσεις έχουν γίνει έως τώρα;

Η ομάδα έχει διατηρήσει τον περσινό κορμό ντόπιων παικτών και ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Γιάννη Προδρόμου! Έχουμε προχωρήσει και σε κάποιες επαφές με μεταγραφικούς στόχους της ομάδας, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ακόμα!

Τι έχετε να υποσχεθείτε στον κόσμο της Νάξου;

Θέλω να υποσχεθώ ότι θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας για να πετύχουμε τους στόχους μας! Και θέλω να του ζητήσω να έρχεται κάθε Κυριακή στο γήπεδο!

  • Προπονητής της ομάδας την περασμένη σεζόν ήταν αρχικά ο Ρούλης Αλμπάνης και λίγο πριν από τη διακοπή είχε αναλάβει ο Φώτης Καρακώστας (δεν πρόλαβε να κοουτσάρει τελικά). Ο σύλλογος τους ευχαριστεί και τους δύο!
  • Τεχνικός στο παιδικό, στο εφηβικό αλλά και στο γυναικείο τμήμα είναι ο Παναγιώτης Αθανασιάδης.