Βάλτε στην άκρη τον εγωισμό σας για το καλό του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Σορώτος αναλύει τον δεύτερο αγώνα της σειράς του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα Πατρών που έκανε τους «ερυθρόλευκους» να καρδιοχτυπήσουν. 

Βάλτε στην άκρη τον εγωισμό σας για το καλό του Ολυμπιακού

Είπα να γράψω κάποια συμπεράσματα από τα δύο πρώτα παιχνίδια των ημιτελικών του πρωταθλήματος Ελλάδας. Για το ένα ζευγάρι, του Παναθηναικού με τον ΠΑΟΚ, δεν έχω πολλά πράγματα να πω γιατί ο Παναθηναικός σε αυτά τα δύο παιχνίδια έχει επιβάλλει την ανωτερότητα του αλλά και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και έχει πάρει δύο άνετες νίκες απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ καλοδουλεμένο, πειθαρχημένο αλλά ακόμα μακριά από το επίπεδο , ενός μάλιστα φορμαρισμένου Παναθηναικού.

Σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να δυσκολέψει τον Παναθηναϊκό στην Πυλαία και να κάνει τουλάχιστον μια νίκη αλλά το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο απέναντι σε αυτόν τον πολύ σοβαρό Παναθηναικό.

Πριν πάμε στην άλλη σειρά να ευχηθώ από εδώ μέσα τα περαστικά σε ένα από τα καλύτερα παιδιά του Ελληνικού μπάσκετ, τον Τσόχλα του ΠΑΟΚ, που υπέστη ρήξη χιαστού και χειρουργήθηκε.

Πάμε στο άλλο ζευγάρι , στο Ολυμπιακός – Προμηθέας. Εδώ τώρα τι να γράψω; Αν πάρω σαν βάση το πρώτο παιχνίδι της σειράς και τα πρώτα 22 λεπτά του δευτέρου παιχνιδιού θα πρέπει να γράψω ότι ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένος, με ενέργεια, με αμυντική διάθεση, με καινούργια πράγματα στο επιθετικό του κομμάτι που του δίνουν έναν μεγαλύτερο πλουραλισμό στο παιχνίδι του αλλά και μεγαλύτερο και ευκολότερο σκορ.

Αυτά για τα πρώτα 62΄ λεπτά της σειράς. Υπάρχουν όμως και άλλα 18΄ που με βάση αυτά λες ότι ο Ολυμπιακός φέτος έχει βαλθεί να τρελάνει τους ανθρώπους του, τους φίλους του και όλους τους μπασκετικούς.

Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς. Το ημίχρονο τελείωσε 55-38 και με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός , μέσα στο ΣΕΦ βρέθηκε να προηγείται με 60-38. Και όμως στα 4΄ πριν το τέλος ο Προμηθέας έκανε το σκορ 76-82!!!!!!

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ένα επιμέρους σκορ 16-44…….

Ο Προμηθέας έπαιξε μια ζώνη προσαρμογής 3-2 , μια άμυνα που ο κόουτς Γιατράς τη χρησιμοποιεί κατά καιρούς και εκεί ο Ολυμπιακός έβγαλε και πάλι στην επιφάνεια όλες τις φετινές αδυναμίες και πρόσθεσε μία ακόμα, τον πανικό.

Καθόλου κυκλοφορία της μπάλας, καθόλου εσωτερικό παιχνίδι αφού ο μεν Μιλουντίνοφ είναι ακόμα ανέτοιμος και παίζει λίγο , ο Μπόγρης , που ήταν καλός στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε και αυτός λίγο στο δεύτερο ημίχρονο ενώ ο Μακλίν διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος με συμπτώματα αδιαφορίας. Ταυτόχρονα μηδέν περιφερειακό σουτ αφού τα περισσότερα σουτ γινόντουσαν κάτω από πολύ κακές προυποθέσεις και ήταν είτε πολύ βιαστικά είτε κάτω από πίεση χρόνου αφού η μπάλα δεν κυκλοφορούσε καθόλου και έτσι στο τέλος των 24 ΄΄ γινότανε ένα αναγκαστικό σουτ πάνω σε άμυνα.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά τα κακά. Μερικά νούμερα θα δείξουν πράγματα. Ο Προμηθέας έβαλε σε αυτό το παιχνίδι 30 πόντους στον αιφνιδιασμό!!!!!! Τους συντριπτικά περισσότερους στο β΄ ημίχρονο. Τι σημαίνει αυτό επιστροφές – καταστροφές και όταν οι επιστροφές μιας ομάδας είναι τόσο κακές δεν σημαίνει μόνο έλλειψη επιθυμίας να γυρίσουν πίσω, πρώτα και κυρία σημαίνει κακές επιθέσεις , χωρίς ισορροπία που δίνουν στον αντίπαλο την ευκαιρία να βγάλει άμυνες, να πάρει εύκολες κατοχές και να μπορέσει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο με καλές προϋποθέσεις.

Ένα άλλο ενδεικτικό νούμερο. Στο πρώτο ημίχρονο τα ρημπάουντ ήταν 23-13 υπέρ του Ολυμπιακού. Στο τέλος του αγώνα έκλεισαν στο 41-35 υπέρ του Προμηθέα δηλαδή στο δεύτερο ημίχρονο τα ρημπάουντ ήταν 28-12 υπέρ του Προμηθέα……….

Βάσει αυτών λοιπόν ο Προμηθέας που είναι πολύ καλά δουλεμένη ομάδα από τον εξαιρετικό συνάδελφο , τον κόουτς Γιατρά, μια ομάδα με εξαιρετικούς ξένους όπως ο Πράδερ, ο Φαγιέ , ο Χολ και ο Λίποβι που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την εμπειρία του Ελληνικού πρωταθλήματος, μια ομάδα που είναι έχει και πολύ καλούς Έλληνες , όπως ο Σαλούστρος , ο Γκίκας και ο Τουτζιαράκης , μια ομάδα με ψηλά κορμιά και κυρίως με πολύ αθλητικότητα , κατάφερε να μπει αρχικά στο παιχνίδι, να προσπεράσει και στο τέλος να μπορεί να λέει ότι έχασε ένα δικό του παιχνίδι που το είχε στα χέρια του μετά το άστοχο τρίποντο του Σπανούλη, μετά από μια τραβηγμένη ενέργεια, αφού πήρε το ριμπάουντ αλλά το κλέψιμο του Σπανούλη και το εύστοχο τρίποντο του Παπανικολάου όπως και η διπλά χαμένη τελευταία επίθεση του Προμηθέα έγραψαν την ιστορία του παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού που έμοιαζε πάρα πολύ σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού που έγινε πριν λίγες μέρες απέναντι στην Κύμη και που ουσιαστικά επαναλήφθηκε και χθες και αυτό δεν είναι πολύ τιμητικό για τον Ολυμπιακό που μέσα σε λίγες μέρες χάνει μέσα στο γήπεδο του διαφορές 20 και 30 πόντων για δεύτερη φορά.

Τέλος το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει. Την απάντηση πολλές φορές τη δίνει το ίδιο το παιχνίδι αρκεί να θέλεις να την ακούσεις και το χθεσινό παιχνίδι όπως και το πρώτο παιχνίδι της σειράς σου δίνουν από μόνα τους τις απαντήσεις και ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι και έμπειρος και ικανός και οι παίκτες οι περισσότεροι μπαρουτοκαπνισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις ας κάτσουν κάτω, ας βάλουν τον εγωισμό τους στην άκρη, ας γίνουν περισσότερο ομάδα από ότι είναι και λιγότερο άτομα και κυρίως δυο πράγματα πρέπει να αποκτήσει ο Ολυμπιακός. Διάρκεια και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον….. Και τα δύο λείπουν ολοφάνερα. Και για να κλείσουμε και με κάτι ευχάριστο ήταν η επιστροφή του Γιώργου Πρίντεζη στις καλές εμφανίσεις…….

Τα λέμε και πάλι με την πρώτη ευκαιρία