Λυκογιάννης στο «ΦΩΣ»: «Ο Λαρεντζάκης δεν έχει φόβο, έχει θράσος, θα τα καταφέρει στον Ολυμπιακό»

Ο Άρης Λυκογιάννης ακτινογραφεί στο «ΦΩΣ» το αγωνιστικό προφίλ, αλλά και τον χαρακτήρα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Τονίζει πως είναι μονόδρομος η Basket League με 12 ομάδες και η ώρα για αλλαγές στην ΕΟΚ. 

Λυκογιάννης στο «ΦΩΣ»: «Ο Λαρεντζάκης δεν έχει φόβο, έχει θράσος, θα τα καταφέρει στον Ολυμπιακό»

Ο Άρης Λυκογιάννης είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές. Άνθρωπος που αγαπά το μπάσκετ, με ξεκάθαρη γνώμη και άποψη, δεν διστάζει να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας. Ο νυν προπονητής του Κολοσσού παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ», μιλώντας τόσο για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο άθλημα στη χώρα μας όσο και για το αγωνιστικό προφίλ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε για δύο σεζόν στην ομάδα της Ρόδου. Είναι ο κόουτς που ουσιαστικά τον πίστεψε και τον ανέδειξε.

-Πώς βιώσατε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με τον κορονοϊό; Θεωρείτε σωστή την απόφαση να σταματήσει η σεζόν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

«Έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση παγκοσμίως, δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έπρεπε να σταματήσουν οι διοργανώσεις. Θεωρώ πως ήταν σωστή απόφαση να σταματήσουν τα πρωταθλήματα και να πάνε για του χρόνου. Το θέμα, όμως, είναι τι θα συμβεί μετά. Νομίζω πως οι περισσότεροι θα πάμε στα... τυφλά, ψάχνοντας να δούμε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στον χώρο του αθλητισμού με την πανδημία]

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε πέρσι να επιστρέψετε στον Κολοσσό; Θα συνεχίσετε στην ομάδα και στη νέα σεζόν;

«Οι επιλογές έχουν να κάνουν με το τάιμινγκ. Εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν η πιο συνετή πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος δείχνει. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά θα έχω μία συζήτηση με τους ανθρώπους της ομάδας εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία μας. Υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις για τη νέα σεζόν με τον Κολοσσό, αλλά επειδή έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις, πρέπει να μιλήσω μαζί τους».

-Πώς είδατε τα νέα κριτήρια στον ΕΣΑΚΕ; Mίνιμουμ μπάτζετ στα 800.000 ευρώ, διάθεση για κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, προϋπόθεση για γήπεδο με 1.200 θέσεις, εγγυητική συμμετοχής πριν από το ξεκίνημα της λίγκας, αλλά και τρόποι προστασίας από το παράνομο στοίχημα. Υπάρχει και επιθυμία να φύγουν οι διαιτητές από τον έλεγχο της ΕΟΚ και να πάνε στον ΕΣΑΚΕ.

«Όλα αυτά είναι κριτήρια και αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο όμως είναι ~όλα αυτά τα χρόνια~ κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται. Δεν νομίζω πως και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη κριτηρίων. Πάντα υπήρχαν. Το τονίζω όμως, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κατά πόσο εφαρμόζονται οι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι. Αν συμβεί αυτό, τότε θα πάμε σε καλύτερη κατεύθυνση.

Ωραίες και σωστές απόψεις είναι αυτές, σωστά κριτήρια, αλλά από μόνα τους δεν προϋποθέτουν πως θα βελτιωθούν τα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα πρέπει αυτά τα κριτήρια να τηρηθούν και εφόσον γίνουν πράξη, τότε είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα 800.000 ευρώ δεν φαντάζουν ιδιαίτερα μεγάλο ποσόν, καθώς πιστεύω πως θα περιλαμβάνει τα πάντα. Δεν νομίζω πως αναφέρεται σε αγωνιστικό μπάτζετ. Εκτιμώ πως το ποσόν αφορά τη γενικότερη λειτουργία, τα ταξίδια, τις διαμονές και τα λοιπά. Το βρίσκω λογικό νούμερο. Σημασία, όμως, δεν έχουν οι όροι που θα μπουν, αλλά το αν αυτοί οι όροι θα τηρηθούν σε βάθος χρόνου».

Υπάρχει και το σενάριο για πρωτάθλημα με 12 ομάδες. Είστε υπέρ αυτής της άποψης;

«Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Θεωρώ πως η ελληνική Λίγκα αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αντέξει μεγάλο αριθμό ομάδων. Είναι πρακτικά αδύνατον. Το προϊόν έχει συρρικνωθεί απίστευτα, τα έσοδα είναι πολύ μικρά και όπως δείχνουν τα πράγματα, στη νέα σεζόν θα είναι ακόμη μικρότερα.

Πιστεύω πως οι 12 ομάδες στην Α1 είναι ο κατάλληλος αριθμός. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ορισμένοι μιλούν για 16 ομάδες στην πρώτη κατηγορία. Μου φαίνεται αδιανόητο. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα έχει και η Λίγκα, για να μη βλέπουμε... περίεργα φαινόμενα, τα οποία γίνονται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να ρεζιλεύουν τη Λίγκα».

Για τις ομάδες που θα ανεβούν, θεωρείτε δίκαιο που δόθηκαν οι θέσεις σε Χαρίλαο Τρικούπη και Διαγόρα, που ήταν οι δύο πρώτοι στην Α2, ή ήταν προτιμότερο να υπάρξει και wild card για όποια ομάδα πληροί τις προϋποθέσεις;

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία ερμαφρόδιτη κατάσταση. Όσο λοιπόν συνεχίζουμε να παραμένουμε σε ερμαφρόδιτες καταστάσεις, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις θα έχουν υποστηρικτές, αλλά και αυτούς που θα τις κατακρίνουν. Ως προπονητές θέλουμε ομάδες που θα έχουν υγεία και να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Στα κριτήρια που θέλουν να περάσουν υπάρχει και εκείνο που αναφέρει πως αν κάποιες ομάδες έχουν χρέη δύο μηνών σε παίκτη τότε δεν θα μπορούν να παίξουν την επόμενη χρονιά. Αν ισχύσει, τότε δεν θα γίνει το πρωτάθλημα στην επόμενη σεζόν... Γιατί αν αφαιρέσω μία ομάδα που έχω στο μυαλό μου, όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν χρέη από τις προηγούμενες σεζόν. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται, γίνεται πάνω σε γελοίες βάσεις.

Σωστές, πάντως, οι προτάσεις που θέλουν να περάσουν στον ΕΣΑΚΕ, ας τις κρατήσουν σαν πλατφόρμα, σαν βάση και από εκεί και πέρα να αγωνιστούν ομάδες που θα μπορούν να τηρούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύλλογοι που θα μπορούν να τα υποστηρίξουν όλα αυτά.

Είναι σημαντικό όμως να δούμε και ποιοι θα ελέγχουν το αν οι ομάδες πληρούν και τηρούν τις προϋποθέσεις… Δεν έχει σημασία αν θα ανεβεί ο Ολυμπιακός, ο Διαγόρας ή τα... Άσπρα Χώματα. Σημασία έχει να παίξει στην Α1 η ομάδα που θα έχει υγεία και θα τηρεί τις προϋποθέσεις».

-Υπάρχει πάντως και η άποψη πως επιβάλλεται να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην Α1, καθώς θα ενισχυθεί και το προϊόν. Συμφωνείτε;

«Δεν νομίζω πως υπάρχει μπασκετικός ο οποίος δεν θέλει τον Ολυμπιακό στην Α1. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος του μπάσκετ στην Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και ανταγωνιστικό προϊόν χωρίς τον Ολυμπιακό. Και εγώ προσωπικά το έχω τονίσει στο παρελθόν αρκετές φορές, πως η θέση του Ολυμπιακού είναι στην πρώτη κατηγορία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός έχει επιλέξει μία συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν ξέρουμε αν πραγματικά θέλει να ανεβεί. Η άποψή μου πάντως είναι πως η κίνηση του Ολυμπιακού τότε να μην κατεβεί να παίξει ήταν εντελώς λάθος. Ήταν μία απόφαση που έπληξε και το πρωτάθλημα και την ίδια την ομάδα του Ολυμπιακού. Μιλώντας πάντα ως Άρης Λυκογιάννης, την άποψή μου λέω. Δεν γίνεται, όμως, και δεν είναι σωστό για το ελληνικό μπάσκετ να παίζουμε την... κουμπάρα για το αν και πώς μπορεί να ανεβεί ο Ολυμπιακός».

-Θεωρείτε πως έχει έρθει ένα τέλος εποχής στην ΕΟΚ; Πρέπει να έρθουν νέα πρόσωπα;

«Κατ’ αρχάς, το «νεότεροι άνθρωποι» δεν σημαίνει αυτόματα πως θα πας σε μία καλύτερη κατεύθυνση. Πολλές φορές το μπερδεύουμε αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ έχει φτάσει σε μία ώρα μηδέν, αλλά αυτό συμβαίνει εδώ και μία πενταετία. Έχει παγιωθεί μία κατάσταση που μόνο προς τα κάτω οδηγεί και δεν βελτιώνει την υπάρχουσα συγκυρία που υπάρχει. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στο ελληνικό μπάσκετ.

Αν την αλλαγή μπορούν να τη φέρουν νεότερα πρόσωπα, δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι και βέβαιος πως αυτό μπορεί να συμβεί. Ο χρόνος θα το δείξει. Δεν σημαίνει πως αν αποχωρήσει η συγκεκριμένη ηγεσία της ΕΟΚ θα καλυτερεύσουν και τα πράγματα... Και το λέω γιατί πολλοί έχουν βάλει αυτό στο μυαλό τους. Επίτρεψέ μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αλλαγή όμως πρέπει να υπάρξει, εκ των πραγμάτων φαίνεται».

-Πριν από μερικά χρόνια είχατε σχολιάσει: «Έχουμε καλούς προπονητές, αλλά δεν έχουμε παίκτες». Συνεχίζετε να το πιστεύετε;

«Το μοναδικό πράγμα που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι οι προπονητές! Και αυτό είναι το στενόχωρο, γιατί ναι μεν είναι κάτι καλό και σημαντικό, αλλά δυστυχώς πουθενά αλλού δεν εξελισσόμαστε στο σπορ. Δυστυχώς δεν υπάρχει καλή φουρνιά Ελλήνων παικτών που έρχεται από πίσω. Έχει ανεβεί αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών, στις μικρές ηλικίες είμαστε πάρα πολύ πίσω και δεν έχουμε εισροή καινούργιων παικτών. Υπάρχουν μπασκετμπολίστες, αλίμονο, αλλά ο αριθμός είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μη σταθώ στις χαμηλότερες κατηγορίες, όπου τα πράγματα είναι τραγικά, για γέλια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πρωταγωνιστούν παιδιά που είναι 40 ετών και παραπάνω... Παιδιά με τα οποία έπαιρνα μαζί τους πρωταθλήματα πριν από 15 χρόνια, που συνεργαζόμουν μαζί τους πριν από μία δεκαετία, συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν σε αυτές τις κατηγορίες.

Παίκτες που είχα στον Σπόρτινγκ, στον Ίκαρο, ο Καράμπουλας, ο Πετροδημόπουλος, ο Πολυτάρχου, οι ίδιοι παίκτες παίζουν ακόμη, είναι οι πρώτοι σκόρερ και βασίζονται σε αυτούς οι ομάδες για να ανεβούν κατηγορία. Δείγμα ασφαλώς της αδυναμίας που υπάρχει στη νέα γενιά. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα».

-Θεωρείτε πως μετά την περίφημη γενιά των ’90άρηδων (Σλούκας, Παπανικολάου, Μάντζαρης) δεν υπάρχει αντίστοιχη καλή φουρνιά παικτών; Θεωρείτε πως μήπως υπερβάλλαμε με τη γενιά των ’96άρηδων-’97άρηδων, από την ανάγκη να βρούμε νέους πρωταγωνιστές;

«Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα! Και η εξέλιξη παιδιών δείχνει πως η γενιά η συγκεκριμένη ναι μεν είχε την ποιότητα και την προοπτική, αλλά δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη που όλοι θα θέλαμε. Βέβαια, κάποια παιδιά ταλαιπωρήθηκαν με σοβαρούς τραυματισμούς που τους πήγαν πίσω, όπως ο Χαραλαμπόπουλος, αλλά και ο Κόνιαρης, οι οποίοι τώρα αγωνίζονται στον Ολυμπιακό».

-Μπορούν να τα καταφέρουν στον Ολυμπιακό οι Χαραλαμπόπουλος και Κόνιαρης;

«Κοίταξε, αναγκαστικά οι ελληνικές ομάδες είναι αναγκασμένες να πάνε σε αυτές τις λύσεις, γιατί δεν υπάρχουν άλλες. Θέλοντας και μη, αυτά τα παιδιά θα βγουν μπροστά τώρα, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Στο χέρι τους είναι να βελτιωθούν, να γίνουν καλύτεροι και να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Βλέπεις, έχουμε φτάσει στο σημείο ο Σπανούλης στα 38 του να συνεχίζει να θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας του Ολυμπιακού, να... πανηγυρίζει η ΑΕΚ που γύρισε ο Νίκος Ζήσης, που πλησιάζει τα 37, πράγμα που μιλά από μόνο του για την έλλειψη καλών Ελλήνων παικτών από τη νέα γενιά.

Πρέπει, λοιπόν, αυτά τα νέα παιδιά να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να αποκτήσουν ρόλο. Ενδεχομένως και να μην είναι έτοιμα, ενδεχομένως να μην έχουν και την ποιότητα για το κορυφαίο επίπεδο, αλλά αναγκαστικά οι ομάδες θα πρέπει να πάνε σε αυτές τις λύσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

-Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας αναλύσετε το αγωνιστικό προφίλ, αλλά και τον χαρακτήρα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον οποίο και αναδείξατε στον Κολοσσό.

«Έχει αποδειχθεί πως αυτά που είχα πει για εκείνον πριν από μερικά χρόνια ισχύουν και τα έχει δείξει στην πράξη. Είναι ένα παιδί που έχει αγωνιστικό θράσος και αυτοπεποίθηση και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του. Δεν φοβάται! Έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και εκεί πάνω στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέλιξής του.

Είναι ένα παιδί που έκανε κάποια βήματα στην καριέρα του. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία επαρχιακή ομάδα, όπως ο Κολοσσός, όπου και τον είχα ως παίκτη για δύο χρονιές. Στη συνέχεια πήγε στην ΑΕΚ, ένα μεγάλο βήμα και κατάφερε να σταθεί και εκεί αρκετά καλά, έχοντας διπλές υποχρεώσεις σε Ελλάδα - Ευρώπη.

Είχε καλή παρουσία και στην εθνική ομάδα. Μάλιστα στο Παγκόσμιο, κάθε φορά που έμπαινε μέσα, είχε ρόλο ουσιαστικό. Θα έλεγα πως βάσει εικόνας δικαιούται μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Έκανε απόπειρα να παίξει σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική λίγκα, όπως η ισπανική, με τη Μούρθια, η οποία θα έλεγα πως δεν ταιριάζει στους Έλληνες παίκτες.

Αυτή τη στιγμή κάνει φυσιολογικά το επόμενο βήμα στην καριέρα του, το οποίο είναι να βρεθεί σε μία τοπ ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Έχει την ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που ξέρω καλά πως ήταν ο μεγάλος στόχος του. Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο παιδί και πάντα ήθελε να παίξει σε ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα πρέπει να κάνει πράγματα για να καταφέρει να σταθεί εκεί».

Έχει τις δυνατότητες να διακριθεί με τον Ολυμπιακό, αλλά και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις;

«Νομίζω πως οι συνθήκες, αυτήν τη στιγμή, είναι κατάλληλες. Υπάρχουν παίκτες που είναι μεγάλοι σε ηλικία στον Ολυμπιακό, προς το τέλος της καριέρας τους, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καθοδηγητές για κάποια παιδιά, όπως είναι ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης.

Υπάρχει ένας προπονητής που γνωρίζει αρκετά καλά τον σύλλογο, την πραγματικότητα του Ολυμπιακού, αλλά και την Ευρωλίγκα, όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, λοιπόν, για κάποιον που έρχεται με φιλοδοξία, όπως είναι ο Λαρεντζάκης. Θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για τον ρόλο που θα του δοθεί. Νομίζω πως σε πρώτη φάση έρχεται στον Ολυμπιακό ως παίκτης-ρολίστας. Να δίνει ορισμένες πολύτιμες ανάσες, κάποια ποιοτικά λεπτά, ερχόμενος από τον πάγκο. Νομίζω πως μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο.

Έχει βελτιώσει το παιχνίδι του, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι, η αθλητικότητα είναι ένα στοιχείο που ποτέ δεν ήταν το φόρτε του, αλλά με την κατάλληλη δουλειά και την κατάλληλη προσπάθεια,θεωρώ πως μπορεί να γίνει καλύτερος. Για το συγκεκριμένο παιδί, επειδή το ξέρω καλά, είμαι αισιόδοξος.

Πιστεύω σε εκείνον και θεωρώ πως μπορεί να σταθεί στον Ολυμπιακό και στην Ευρωλίγκα. Έχει φιλοδοξία, έχει θράσος και δεν έχει φόβο! Σίγουρα δεν θα φοβηθεί να πάρει την μπάλα στην τελευταία επίθεση. Ενδεχομένως και να το επιδιώξει! Πιστεύει πολύ στον εαυτό του».

-Πώς κρίνετε το πέρασμα του Ντέβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό, αλλά και την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα;

«Στην πορεία ενός προπονητή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα υπάρξουν χρονιές που δεν θα είναι καλές. Αυτό, όμως, δεν αλλοιώνει και δεν αλλάζει την αξία του. Ο Μπλατ έχει πετύχει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του. Έχει πάρει Ευρωλίγκα, Γιούροκαπ, Ευρωμπάσκετ με τη Ρωσία, πρωταθλήματα στο Ισραήλ, έχει φτάσει σε τελικούς ΝΒΑ. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα πει πως είναι κακός προπονητής. Θα είναι ανόητο να το πει.

Σίγουρα η παρουσία του δεν συνοδεύτηκε με επιτυχία, τόσο στην ελληνική Λίγκα όσο και στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό. Τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων όσο και από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε η ομάδα. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Με τα οικονομικά δεδομένα, με τις επιλογές, με το στήσιμο, με τη φιλοσοφία. Πολλά πράγματα δεν ταίριαξαν μεταξύ τους για να πετύχει με τον Ολυμπιακό.

Όσον αφορά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, είναι ένας εξαιρετικός κόουτς, εγνωσμένης αξίας. Έχει πείρα, έχει εικόνες και γνώσεις από το εξωτερικό, ξέρει την ιδιοσυγκρασία του συλλόγου, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα και θεωρώ πως είναι ιδανικό το τάιμινγκ»