«Πράσινη»... ηλεκτρική καρέκλα!

Δεκατρείς φορές έχει αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός μετά το 2012 και το ΦΩΣ κάνει την καταμέτρηση αναλύοντας την ζωή στον «πράσινο» πάγκο

«Πράσινη»... ηλεκτρική καρέκλα!

Η αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον πάγκο του Παναθηναϊκού το 2012 σηματοδότησε την αλλαγή μιας εποχής για το «τριφύλλι».

Ωστόσο από τη χρονιά εκείνη κι έπειτα οι «πράσινοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν προπονητή που να καθίσει στον πάγκο τους πάνω από δυο χρόνια!

Ετσι αναγκάζονται κάθε τόσο να αλλάζουν πρόσωπα στην τεχνική τους ηγεσία. Το ΦΩΣ κάνει την… καταμέτρηση και αναλύει την πορεία τους.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ (Ιούλιος 2012 - Μάρτιος 2014)

Ήταν εκείνος που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης του Παναθηναϊκού όταν αποχώρησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τη σεζόν 2012-2013 οδήγησε το «τριφύλλι» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδα, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα με 3-0 κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. Στην Ευρωλίγκα αποκλείστηκε στη φάση των πλέι οφ από τη Μπαρτσελόνα με σκορ 3-2.

Την επόμενη χρονιά ο Πεδουλάκης οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ακόμα ένα τρόπαιο. Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν τη χρονιά με τον ίδιο προπονητή. Το τελευταίο ματς του «Άρτζι» στην Ευρώπη ήταν το 61-68 από τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ...

Ο Παναθηναϊκός ήθελε να προχωρήσει ένα πλάνο ελληνοποίησης, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να χρεώνεται πως δεν βάδισε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, συν του ότι το μπάσκετ που έπαιζε την τελευταία περίοδο δεν ήταν τόσο ελκυστικό.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ(Μάρτιος 2014 - Ιούνιος 2014)


Διαδέχθηκε τον Πεδουλάκη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. O «Φράγκι» ήταν πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού και στα δύσκολα βγήκε μπροστά. Ανέλαβε την ομάδα κι οδήγησε το «τριφύλλι» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2014. Μάλιστα, με τον Αλβέρτη στο τιμόνι ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο με... break στο break στο ΣΕΦ, ενώ στην Ευρωλίγκα ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-2 στις νίκες.

Από τη μία δεν ήθελε ο ίδιος να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής, από την άλλη και ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν πιο έμπειρο για να βαδίσει σε ασφαλή μονοπάτια κι έτσι η σκυτάλη δόθηκε στον Ιβάνοβιτς.

ΝΤΟΥΣΚΟ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ (Ιούνιος 2014 - Μάιος 2015)


Ο Βόσνιος οδήγησε την ομάδα στην περσινή αγωνιστική περίοδο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με την πρόκριση επί του Ολυμπιακού και το κάρφωμα του Εστέμπαν Μπατίστα να μένουν στην ιστορία!

Αυτός ήταν κι ο μοναδικός τίτλος που πήρε στην Ελλάδα ο Ιβάνοβιτς, καθώς αποχώρησε πριν από τους τελικούς της Basket League, με την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό με 66-77 ν' αποτελεί το... κύκνειο άσμα της θητείας του στον «πράσινο» πάγκο.

Στην Ευρωλίγκα είχε αποκλειστεί στη φάση των πλέι οφ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-1 στις νίκες. «Πλήρωσε» το ότι δεν έβαζε τους πολλούς νεαρούς παίκτες που είχε η ομάδα τότε, κάτι που είχε θέσει ως όρο η διοίκηση από την αρχή της συνεργασίας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ (Μάιος 2015 - Ιούλιος 2015)


Ήταν εκείνος που ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή μετά την αποχώρηση του Ιβάνοβιτς. Η αποστολή του ήταν πολύ δύσκολη κι αυτό αποδείχθηκε στο παρκέ, με τον Παναθηναϊκό να χάνει με 3-0 τον τίτλο από τον Ολυμπιακό.
Ήταν ασφαλώς μία προσωρινή λύση και μετά το τέλος της σεζόν αποχώρησε, προκειμένου να βρεθεί ο νέος head coach του Παναθηναϊκού.

ΣΑΣΑ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ (Ιούνιος 2015 -Απρίλιος 2016)

Η θητεία του ξεκίνησε με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού, με το «τριφύλλι» στην πορεία να φτάνει γι' ακόμα μία φορά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτή ήταν κι η μοναδική επιτυχία του, καθώς αποχώρησε με τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός Φάιναλ φορ από τη Λαμποράλ Κούτσα (3-0).

Το κλίμα για τον «Σάλε» άρχισε να... στραβώνει στο ματς που έλαβε χώρα στο ΣΕΦ για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος κι ο Παναθηναϊκός απογοήτευσε, ειδικά με την εικόνα του στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Τζόρτζεβιτς, όμως, συνέχισε και με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε η διοίκηση της ομάδας οδήγησε το «τριφύλλι» στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Εκεί η εικόνα δεν ήταν η αναμενόμενη και μετά την τρίτη ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα αποχώρησε, με τον Παναθηναϊκό, πλέον, να αναζητά νέο προπονητή, τον έκτο σε τέσσερα μόλις χρόνια!

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ (Απρίλιος 2016- Οκτώβριος 2016)

Η δεύτερη θητεία του «Αρτζι» στον… ηλεκτρικό πάγκο του ΟΑΚΑ ξεκίνησε όταν κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση μετά την αποπομπή του Τζόρτζεβιτς. Δεν κατάφερε όμως τίποτε, καθώς ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό με 3-1 νίκες στα πλέι οφ.

Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε και ο Πεδουλάκης, που είχε φτιάξει από την αρχή την ομάδα έφυγε κακήν-κακώς μετά από μια βαριά ήττα με 25 πόντους διαφορά (88-63) στο ΣΕΦ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΒΟΡΑΣ (Οκτώβριος 2016)

Ήταν η πρώτη από τις παρουσίες του στον «πράσινο» πάγκο ως υπηρεσιακός προπονητής. Μέχρι να βρεθεί δηλαδή ο αντικαταστάτης του κόουτς που έχανε τη θέση του. Ανέλαβε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για την Α1 κέρδισε ένα ματς κόντρα στον Κόροιβο και στις 26 Οκτωβρίου ηττήθηκε 81-77 στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ.

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ (Οκτώβριος 2016- Δεκέμβριος 2018)

Υπέγραψε τριετές κλειστό συμβόλαιο μετά τον Πεδουλάκη. Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με την ομάδα, κερδίζοντας τον Άρη 68-59, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στην Ευρωλίγκα έφτασε μέχρι τα πλέι οφ, αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε με 0-3.

Κατέκτησε όμως το ελληνικό πρωτάθλημα με 2-3 νίκες, εναντίον του Ολυμπιακού και μέσα στο ΣΕΦ στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς.

Το 2018 έφτασε στην Ευρωλίγκα μέχρι τα πλέι οφ, αλλά αποκλείστηκε ξανά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης (1-3). Επίσης κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδος, νικώντας τον Ολυμπιακό στη σειρά των τελικών 3-2.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων και κακών εμφανίσεων της ομάδας στην Ευρωλίγκα κυρίως στα εκτός έδρας ματς, η συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό λύθηκε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΒΟΡΑΣ (Δεκέμβριος 2018)

Πάλι Βόβορας στον πάγκο με βαρύ κλίμα και πίεση. Στις 21/12/2018 ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Αρμάνι Μιλάνο 86-83 . Ωστόσο στη συνέχεια με επιβλητική εμφάνιση και νίκη επί της ΑΕΚ με 111-79 για το πρωτάθλημα.

ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ (Δεκέμβριος 2018- Μάιος 2019)

Ο Αμερικανός ανέλαβε στις 23 Δεκεμβρίου και κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, ματς το οποίο ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 98-84. Ο Παναθηναϊκός έκανε εντυπωσιακή πορεία 10 νίκες στα 16 ματς που έδωσε.

Όμως η Ρεάλ Μαδρίτης με 3-0 έστειλε τους «πράσινους» ξανά σπίτι τους. Η κατάκτηση του τίτλου έναντι του Προμηθέα ήταν μάλλον φυσική εξέλιξη βάσει της δυναμικότητας των δυο ομάδων.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ (Ιούνιος 2019- Νοέμβριος 2019)

Ο Πιτίνο φεύγει για τις ΗΠΑ και ο «Άρτζι» επιστρατεύεται για τρίτη φορά. Η θητεία αποδεικνύεται πολύ σύντομη. Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο, αλλά κυρίως η ήττα από την Άλμπα Βερολίνου μέσα στο ΟΑΚΑ μετά από δυο παρατάσεις, αμέσως καθιστούν επισφαλή τη θέση του και οδηγείται σε παραίτηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΒΟΡΑΣ (Νοέμβριος 2019)

Έμεινε ξανά για μερικές ημέρες ως υπηρεσιακός. Είχε δυο νίκες στο Κάουνας με 85-86 και στο Μόναχο με 75-87 στην Ευρωλίγκα. Στο μεταξύ νίκησε στο ΟΑΚΑ τον Ιωνικό Νίκαιας με 107-71 και τον Ηρακλή με 130 – 81 πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Πιτίνο.

ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ (Νοέμβριος 2019-Μάρτιος 2020)

Ξανά ο Πιτίνο στον «πράσινο πάγκο». Γρήγορα όμως στον Παναθηναϊκό ανακαλύπτουν πως δεν είναι ίδια η κατάσταση. Η ομάδα έχει τις καλές εμφανίσεις ως εξαιρέσεις, αρκετά πισωγυρίσματα και η βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ με 66-97 κάνει ακόμα πιο βαρύ το κλίμα.

Ο Παναθηναϊκός είναι έκτος στην Ευρωλίγκα, ο κορονοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται κι ο Ρικ την… κάνει για τις ΗΠΑ ανακοινώνοντας στις 14 Μαρτίου τη συμφωνία του με το κολέγιο Αϊόνα για την επόμενη σεζόν. Μια εξέλιξη που… βόλεψε τους «πράσινους» που προχώρησαν σε «βελούδινο διαζύγιο» μαζί του.