«Κύριε, τηρήστε τις αποστάσεις…»

Οι ομάδες σκέφτονται να προτείνουν την παρουσία θεατών στο 30% της χωρητικότητας των γηπέδων, αλλά ποιος θα πείσει τον οπαδό να τηρήσει τα μέτρα προφύλαξης;

«Κύριε, τηρήστε τις αποστάσεις…»

Η απόσταση λοιπόν… άρχισε να τρομάζει και στον αθλητισμό συνήθως η επαφή, η μάχη σώμα με σώμα αποτελεί το στοιχείο που δίνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση του ανταγωνισμού.

Πάνω από όλα όμως το ξεχωριστό «χρώμα» και την ατμόσφαιρα προσφέρουν σε έναν αγώνα οι θεατές.

Χωρίς αυτούς, το έχουμε δει πολλές φορές ειδικά στην Ελλάδα, το γήπεδο είναι ένα άχαρο πράγμα και οι αθλητές παραδέχονται πως τους είναι πάρα πολύ δύσκολο να αγωνίζονται σε άδεια καθίσματα.

Δεν μιλάμε ωστόσο για μια κανονικότητα. Πρόκειται για την προσπάθεια της ανθρωπότητας να προστατευτεί από μια πανδημία την οποία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να θεραπεύσει.

Και ένα από τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί είναι η αποφυγή του συνωστισμού, του συγχρωτισμού ανθρώπων χωρίς αποστάσεις και μέτρα προστασίας.

Εδώ λοιπόν φαίνεται πως βρήκαν οι ομάδες μια από τις λύσεις για να μην παίζουν την επόμενη σεζόν χωρίς καν θεατές. Σκέφτονται λοιπόν να προτείνουν για τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστά γυμναστήρια, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα στάδια, να υπάρχουν θεατές αλλά με… απόσταση!

Υπάρχει μάλιστα μια πρωτόλεια πρόταση ώστε να χρησιμοποιείται το 30% ή το 40% της χωρητικότητας του γηπέδου, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων και όλα τα μέτρα προστασίας.

Θα έλεγε κανείς πως είναι μια φιλόδοξη σκέψη, διότι ουδείς γνωρίζει πώς θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν οι θεατές. Αν θα τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και φυσικά τις αποστάσεις που απαιτούνται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα μπορούσε να κρατήσει τις αποστάσεις ένας οπαδός, ο οποίος παρασυρμένος από την ένταση του αγώνα κρέμεται από τα κάγκελα φωνάζοντας για την ομάδα του. Ακόμα πιο δύσκολα θα μπορούσε να τον παροτρύνει κάποιος: «Κύριε, κρατάτε παρακαλώ τις αποστάσεις…».

Η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι από τη μια η πρόταση είναι δύσκολα εφαρμόσιμη και ρεαλιστική, από την άλλη όμως η άχαρη όψη μιας εξέδρας και το «παγωμένο» θέαμα από χιλιάδες άδεια καθίσματα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα στον αθλητισμό θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.