TOP-10: Οι κορυφαίοι προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού

Το "ΦΩΣ" ξεχωρίζει τους 10 σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι έφεραν στον Ολυμπιακό τίτλους και επιτυχίες. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Γιάννης Ιωαννίδης και οι υπόλοιποι. 

TOP-10: Οι κορυφαίοι προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού

Το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού, αριθμεί 3 κατακτήσεις Ευρωλίγκας, 12 πρωταθλήματα Ελλάδας, 9 Κύπελλα και 1 "Διηπειρωτικό" τρόπαιο. Σε όλες αυτές τις επιτυχίες, οι Πειραιώτες έφτασαν στη διάκριση, όντας υπό τις οδηγίες σημαντικών προσωπικοτήτων και προπονητών. Το "ΦΩΣ" ξεχωρίζει του δέκα κορυφαίους και σημαντικότερους κόουτς στην ιστορία του.

1) Ντούσαν Ίβκοβιτς (1996-1999, 2010-2012)

Στη συγκεκριμένη θέση ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Δύσκολη απόφαση, αλλά ο Σέρβος τεχνικός πήρε περισσότερους τίτλους και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο "Ντούντα" αριθμεί 6 τίτλους με την ομάδα του Ολυμπιακού: Πήρε 2 Ευρωλίγκες (1997, 2012), 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1997, 2012) και 2 Κύπελλα (1997, 2011). Δεν έκανε τα σερί του "Ξανθού" σε κυριαρχία στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τους Πειραιώτες δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Πρώτα στη Ρώμη το 1997, στο ιστορικό τριπλ-κράουν και ακολούθως, με εντυπωσιακό, συναρπαστικό και παλικαρίσιο τρόπο, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Πήγε με τους "ερυθρόλευκους" και στο Φάιναλ-Φορ του 1999 (στο Μόναχο), αλλά η ομάδα έμεινε εκτός τελικών.

Άφησε το στίγμα του τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος στη "γηραιά" ήπειρο. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, έχουν να λένε για έναν δύσκολο άνθρωπο, ο οποίος περνούσε τους πάντες από τεστ. Αρκετές φορές γινόταν αυστηρός, ορισμένες φορές σκληρός, σιχαινόταν τους βεντετισμούς από τους αθλητές του (βασικός του κανόνας: η ομάδα πάνω απ' όλους), δεν θα δίσταζε να έρθει σε ρήξη με μπασκετμπολίστα του αν δεν τηρούσε τα "θέλω" της φιλοσοφίας του, αλλά στο τέλος δεν υπήρξε ποτέ άδικος με κάποιον παίκτη. Ένας παλιός συνεργάτης του, ο Κώστας Μπουγατσιώτης, αποκάλυψε πρόσφατα και μία ιστορία για τον Ντούντα, δείγμα του ήθους του: «Όταν οι Μίλαν Τόμιτς και Ντούσαν Βούκτσεβιτς πήγαν και κατέθεσαν εναντίον του Ιωαννίδη, έγινε έξαλλος; 'Εσείς είστε απαράδεκτοι. Πάτε και καταθέτετε εναντίον του προπονητή σας; Ντροπή'. Τους έκανε ρεζίλι σε όλη την ομάδα. Ποιος το κάνει αυτό;».

Παράλληλα, είχε το προτέρημα και την ικανότητα να εμπνέει τους παίκτες του. Έδινε ευκαιρίες στους νέους μπασκετμπολίστες και αρκετοί βελτιώθηκαν και εξελίχθηκαν στο πλευρό του, με περίτρανο παράδειγμα τον Γιώργο Πρίντεζη. Προπονητής που έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις την ώρα των αγώνων και δεν δίσταζε να παίρνει ρίσκα. Παράλληλα, όμως, ήταν και ένας κόουτς που άκουγε και δεχόταν είτε τις απόψεις των συνεργατών του, είτε ακόμη και των παικτών του. Όταν μία κατάσταση δεν... τράβαγε, δεν θα ήταν αρνητικός να δοκιμάσει πράγματα, με στόχο το καλό της ομάδας. Είναι γνωστή άλλωστε η ιστορία, όταν την σεζόν 1996-97 η ομάδα στην αρχή δεν... τσουλούσε. Οι Γιώργος Σιγάλας και Παναγιώτης Φασούλας, έκατσαν και κουβέντιασαν μαζί του για την αγωνιστική κρίση που βίωναν οι "ερυθρόλευκοι", με αποτέλεσμα να δεχτεί να επανέλθουν οι Πειραιώτες σε ορισμένες παλαιότερες καταστάσεις από άποψη παιχνιδιού, με τον Ολυμπιακό στο τέλος να φτάνει στην ιστορική χρονιά.

2) Γιάννης Ιωαννίδης (1991-1996, 1999-2000)

Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε και αναγέννησε την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού την δεκαετία του '90. Όταν ήρθε στον Πειραιά το 1991, οι "ερυθρόλευκοι" πελαγοδρομούσαν μεταξύ 7ης και 8ης θέσης. Η ποιότητα εκείνης της ομάδας ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων. Με την απόκτηση, όμως, του σπουδαίου Ζάρκου Πάσπαλι, αλλά και με την δική του ισχύ στην τεχνική ηγεσία (συν φυσικά την δυναμική του Σωκράτη Κόκκαλη στη διοίκηση που τον στήριζε με θέρμη) με το... καλημέρα θα οδηγήσει τον σύλλογο στους τελικούς του πρωταθλήματος. Η συνέχεια; Λαμπρή! Κάθε βήμα, κάθε σεζόν, η ομάδα σημείωνε και εντυπωσιακή πρόοδο!

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (1993) μετά από 15 χρόνια, με την ομάδα να φτάνει έως και τα πλέι-οφς στην τότε Ευρωλίγκα. Το 1994 οι Πειραιώτες θα σημειώσουν το Νταμπλ στην Ελλάδα, ενώ θα γίνουν και η πρώτη ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει σε τελικό πρωταθλητριών Ευρώπης. Θα χάσει, όμως, το τρόπαιο στο Τελ Αβίβ με οδυνηρό τρόπο από τη Μπανταλόνα, έχοντας όμως νωρίτερα αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Βγάζει νοκ-άουτ τους "πράσινους" και στον ημιτελικό (1995) στη Σαραγόσα, χτίζοντας μία επιβλητική παράδοση στα "αιώνια" ντέρμπι στην Ευρώπη, αλλά στον τελικό η Ρεάλ του Σαμπόνις υπερτερεί. Έφερε στην ομάδα αυτοπεποίθηση, νοοτροπία νικητή και πρωταθλητή, χτίζοντας την "ερυθρόλευκη" δυναστεία.

Μαζί του ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει τέσσερα σερί πρωταθλήματα Ελλάδας (συν εκείνα του 1995 και του 1996), δημιουργώντας παράλληλα και έναν βασικό κορμό παικτών (Σιγάλας, Τόμιτς, Τάρλατς, Φασούλας, Νάκιτς, Μπακατσιάς, Παπανικολάου) που συνέχισε τις επιτυχίες. Με δική του απόφαση νωρίτερα έχει φέρει τους "ερυθρόλευκους" στο ΣΕΦ, Παθιασμένος με το μπάσκετ, αλλά και σκληρός προπονητής, μη διστάζοντας να έρθει ακόμη και στα άκρα με τους παίκτες του. Επίσης, τρομερά προληπτικός, σε σημείο παράνοιας! Θα αποχωρήσει, αλλά θα επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι το 1999. Θα τερματίσει στην πρώτη θέση στη κανονική περίοδο, αλλά ακολούθως η ομάδα έμεινε εκτός τελικών, ολοκληρώνοντας την σεζόν δίχως τίτλο.

3) Γιάννης Σφαιρόπουλος (2014-2018)

Νωρίτερα ήταν βοηθός προπονητή στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά το 2014 επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι ως πρώτος κόουτς. Με το... καλημέρα, όμως, θα οδηγήσει την ομάδα στη κατάκτηση του πρωταθλήματος με "σκούπα" (3-0) απέναντι στον Παναθηναϊκό, ενώ θα οδηγήσει τους "ερυθρόλευκους" και στο Φάιναλ Φορ του 2015, αποκλείοντας νωρίτερα την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας. Φτάνει έως και τον τελικό, αλλά θα χάσει το τρόπαιο από την (γηπεδούχο) Ρεάλ. Κατακτά δεύτερο σερί πρωτάθλημα για τους Πειραιώτες (με τα περίφημα τρίποντα του Σπανούλη) το 2016 (είχε να το κάνει η ομάδα εδώ και 19 χρόνια), ενώ το 2017 θα οδηγήσει τον σύλλογο σε ένα ακόμη τελικό σε Φάιναλ Φορ. Θα κερδίσει ξανά στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά ακολούθως θα χάσει το τρόπαιο και πάλι από τον οικοδεσπότη: τη Φενέρμπαχτσε. Το πέρασμα του απολύτως πετυχημένο.

4) Γιώργος Μπαρτζώκας (2012-2014, 2020...)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό ύστερα από 5,5 χρόνια απουσίας και αυτή την στιγμή είναι ο κόουτς των "ερυθρολεύκων". Νωρίτερα, στην πρώτη του σεζόν με τους Πειραιώτες, έγινε ο πρώτος Έλληνας κόουτς που κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Στο Λονδίνο η ομάδα θα παίξει ολοκληρωτικό μπάσκετ, ισοπεδώνοντας πρώτα την ΤΣΣΚΑ και μετά την Ρεάλ, κατακτώντας το τρόπαιο με επιβλητικό τρόπο το 2013. Το να παραμείνεις στην κορυφή είναι πιο δύσκολο από το να φτάσεις εκεί, αλλά εκείνος το κατάφερε! Με τον Ολυμπιακό θα κατακτήσει και το "Διηπειρωτικό" τρόπαιο στη Βραζιλία.

5) Φαίδωνας Ματθαίου (1967-1976)

Ήταν προπονητής του Ολυμπιακού για εννέα χρόνια και ουσιαστικά ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε την μεγάλη ομάδα μπάσκετ των "ερυθρολεύκων" που έλαμψε την δεκαετία του '70, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Γιατζόγλου και Καστρινάκη. Οδήγησε τους Πειραιώτες στο θρυλικό Νταμπλ του 1976, ενώ νωρίτερα έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στις λεπτομέρειες, το 1972, το 1973 και το 1975.

6) Παναγιώτης Γιαννάκης (2008-2010)

Η τεράστια φυσιογνωμία και προσωπικότητα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ήρθε στον Πειραιά τον Φεβρουάριο του 2008. Έχοντας και τη μεγάλη στήριξη από την οικογένεια Αγγελόπουλου, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στα Φάιναλ Φορ μετά από 10 χρόνια, αλλά το 2009 θα χάσει στον ημιτελικό στο Βερολίνο από τον Παναθηναϊκό. Το 2010, διαθέτοντας ένα μεγάλο και πλούσιο μπάτζετ (Παπαλουκάς, Κλέιζα, Τσίλντρες), θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, θα φτάσει στον τελικό της Ευρωλίγκας, αλλά θα χάσει στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού το τρόπαιο από τη Μπαρτσελόνα. Έχασε όμως και τις δύο σεζόν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα και αποχώρησε.

7) Κώστας Μουρούζης (1976-1979)

Τα τρία χρόνια του στο μεγάλο λιμάνι ήταν πετυχημένα. Το 1977 θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό, ενώ την σεζόν 1977-1978 θα οδηγήσει τους Πειραιώτες σε νέο Νταμπλ, στηριζόμενος στην ποιότητα και την κλάση των Καστρινάκη-Γιατζόγλου. Θα γνωρίσει και μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση με τους "ερυθρόλευκους", φτάνοντας στο TOP-6 του πρωταθλητριών Ευρώπης.

8) Γιόνας Καζλάουσκας (2004-2006)

Ανέλαβε τον Ολυμπιακό σε μία δύσκολη περίοδο, με τους Πειραιώτες να βρίσκονται σε στάδιο ανοικοδόμησης. Την δεύτερη του σεζόν επανέφερε τους "ερυθρόλευκους" στους τελικούς του πρωταθλήματος, διεκδικώντας στα ίσα το τρόπαιο, ενώ τα πήγε περίφημα και στην Ευρώπη. Έκανε το... μπρέικ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ μέσα στη Μόσχα στα πλέι-οφς του 2008, έφτασε κοντά στο Φάιναλ-Φορ, αλλά αποκλείστηκε από τους Ρώσους στη συνέχεια, οι οποίοι πήραν και το τρόπαιο.

9) Γιάννης Σπανουδάκης (1948-1964)

Ο μακροβιότερος κόουτς στην ιστορία του Ολυμπιακού και άνθρωπος-σύμβολο στην ιστορία του συλλόγου, για το τμήμα μπάσκετ της ομάδας. Με τον Γιάννη Σπανουδάκη, οι Πειραιώτες θα κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 1960, έχοντας εκείνον σε ρόλο παίκτη-προπονητή.

10) Σλόμποταν Σούμποτιτς (2001-2003)

Με εκείνον ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το 2002, ενώ θα παίξει και πάλι στους τελικούς του πρωταθλήματος, χάνοντας όμως το τρόπαιο. Στην Ευρώπη, οι Πειραιώτες έκαναν καλή πορεία, έφτασαν μία... ανάσα από το Φάιναλ Φορ του 2002, αλλά στο τέλος "αυτοκτόνησαν", χάνοντας την πρόκριση ουσιαστικά από εκείνη την ήττα κόντρα στην Ολίμπια.