Χαραλαμπόπουλος: Ο δρόμος που ήδη έχει διανύσει…

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έχει βγάλει την ειδική μπότα και ενδυναμώνει τον χειρουργημένο του αστράγαλο. Τα τρία χειρουργεία, τα λάθη, οι Εθνικές, ο Παναθηναϊκός και… η νέα αρχή!  

Χαραλαμπόπουλος: Ο δρόμος που ήδη έχει διανύσει…

Δύο μήνες και πέντε μέρες πέρασαν από τον τραυματισμό και το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος! Ήταν 30 Ιανουαρίου του 2020, όταν στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου στο παιχνίδι με την Μπασκόνια στο ΣΕΦ (3 πόντους, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ) και στη δεύτερη παρουσία του στην Ευρωλίγκα με τους «ερυθρόλευκους» -καθώς είχε προηγηθεί η ολιγόλεπτη συμμετοχή του με την Μπάγερν Μονάχου στο τέλος του αγώνα- ο Έλληνας φόργουορντ έκλεψε την μπάλα, δεν πάτησε καλά γυρίζοντας το πόδι του και έπεσε στο παρκέ με αποτέλεσμα να φύγει υποβασταζόμενος. Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς είχε κόψει όλους τους συνδέσμους στον αριστερό του αστράγαλο και έπρεπε να μπει στο χειρουργείο. Το τρίτο στην καριέρα του στα 23 του χρόνια… «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο», είχε γράψει ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζοντας πως βρισκόταν στην αρχή ενός δρόμου που είχε διανύσει ξανά.

Ύστερα από δύο μήνες ο Χαραλαμπόπουλος έχει βγάλει πλέον την ειδική μπότα που είχε φορέσει μετά τη χειρουργική επέμβαση στο αριστερό του πόδι, έχει πετάξει φυσικά τις πατερίτσες και εντείνει την αποθεραπεία του με στόχο την ενδυνάμωση του αστραγάλου του. Χωρίς καμία βιασύνη, στόχος είναι να επανέλθει απόλυτα έτοιμος και υγιής στην ενεργό δράση, η τύχη να του χαμογελάσει επιτέλους λίγο και… να παίξει μπάσκετ!

«Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας»

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν το μεγάλο ταλέντο της γενιάς του (γεννηθείς το 1997) και αυτό που έχει σημασία τόσο για το παιδί (23 ετών μόλις) όσο και για τον Ολυμπιακό, όταν με το καλό επιστρέψει υγιέστατος στην ενεργό δράση, είναι να μη μιλάμε για ένα ακόμη σπουδαίο μεν, χαμένο ταλέντο δε.

«Δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει ότι ο Βασίλης είναι ταλαντούχος. Είναι σε μια διαδικασία προσαρμογής. Πρέπει να πάρει λίγο χρόνο στις προπονήσεις και η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αυξήσει την ταχύτητα στην οποία παίζει. Ξέρουμε όλοι ότι έχει ταλέντο και μπασκετικό μυαλό», είχε πει ο προπονητής του Γιώργος Μπαρτζώκας, μετά την πρώτη παρουσία του στην Ευρωλίγκα με τους «ερυθρόλευκους» κόντρα στη Μπάγερν στις 17 Ιανουαρίου 2020.

Από τις μικρές Εθνικές ομάδες ξεχώριζε ωσάν τη μύγα μέσα στο γάλα. Φουλ δουλειά τα καλοκαίρια και χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών με αυτόν MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας, «χρυσός» επίσης το 2015 με τους έφηβους (MVP και μέλος της κορυφαίας 5άδας), «χάλκινος» με τους παίδες το 2013. Ήταν τότε που είχε αρχίσει η μπασκετική πιάτσα να μιλάει για αυτόν ως «το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας στη γενιά του» και γενικότερα να ακούγονται λόγια που δεν φείδονταν ονείρων και προσδοκιών, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Δεν έχω δει τον κύριο Παπανικολάου»

Όπως όλα αυτά που ακούγονταν και για τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος κι αυτός σάρωνε στις μικρές Εθνικές ομάδες. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, καλοκαιράκι, είχε έρθει με τους Σέρβους για το «Ακρόπολις» και επί τη ευκαιρία παρουσιάστηκε επισήμως από τον Ολυμπιακό έχοντας στο πλευρό του τους Βαγγέλη Αγγέλου και Μίλαν Τόμιτς, να λέει: «Όλη η Θεσσαλονίκη μιλάει για τον Παπανικολάου. Όλοι μού λένε για αυτόν. Μόνο που εγώ δεν έχω δει να κάνει κανένα μεγάλο παιχνίδι ο κύριος Παπανικολάου».

Ο Ίβκοβιτς έβγαλε αμέσως στο τραπέζι τα mind games. «Έπαιξε» με τους δημοσιογράφους, με τον ίδιο τον παίκτη αυτομάτως... Έκοψε αμέσως τα πολλά πολλά και περίμενε δουλειά. Πράξεις. Ξεχάσατε πως ο Παπανικολάου αρχικά ήταν η… αλλαγή του Κέσελ; Ο Κώστας είχε την τύχη και την ευλογία να στηριχθεί και να δουλέψει με τον Ντούντα. Να πέσει στη μεταβατική περίοδο του Ολυμπιακού με τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τους 21άρηδες όντας στην ομάδα από το 2009-10 (στον Ολυμπιακό σε ηλικία 19 ετών) και να… παίζει!

Ο Χαραλαμπόπουλος πιο πολύ είχε παίξει… στα λόγια παρά στα παρκέ τους χειμώνες. Γιατί τα καλοκαίρια με τις Εθνικές ομάδες έπαιζε κανονικά. Το είπε και ο ίδιος. Δεν πάνε πολλοί μήνες: «Υπήρχαν κάποιες δηλώσεις στο παρελθόν που έκαναν ντόρο και με έβαλαν στο προσκήνιο». Ποιος θα ξεχάσει τη δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου «αν δεν πάρω Ευρωλίγκα με αρχηγό τον Χαραλαμπόπουλο να μη με λένε Γιαννακόπουλο»; Όνομα δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει. Η ουσία είναι, όπως είπε εύστοχα και ο Δημήτρης Καρβέλας που γνωρίζει από μικρό από το Αιγάλεω τον Χαραλαμπόπουλο, πως «ο Παναθηναϊκός δεν έκανε καλό στον Βασίλη».

Χωρίς πλάνο… 8ετής επέκταση

Ο Παναθηναϊκός στην προσπάθεια να μαζέψει ελληνόπουλα, καθώς τα είχε χάσει από τον Ολυμπιακό, πήγε στις μικρές ηλικίες. Πήρε τον Χαραλαμπόπουλο από 15 ετών, χωρίς όμως, όπως φάνηκε, να υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο για τον παίκτη. Γιατί, εντάξει, είναι δύσκολο να παίζει ένα παιδί 15 ετών με άντρες, αλλά και πάλι, το 1 λεπτό και τα 2-3 λεπτά παρουσίας στην Α1 σε ματς που δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον στο τέλος δεν βοηθάνε… Η διοίκηση επέμενε και πίεζε τους προπονητές να παίζουν οι μικροί, από πάνω από τους προπονητές κρεμόταν η «δαμόκλειος σπάθη» των αποτελεσμάτων και ο Χαραλαμπόπουλος έμεινε στα λόγια παικταράς και το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας.

Το 2016 μάλιστα έγινε και το δεύτερο λάθος: υπέγραψε 8ετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό (μέχρι το 2024) -και πάλι δίχως πλάνο.

Το πρώτο χειρουργείο

Το τρίτο λάθος διαιωνιζόταν παράλληλα... Από το 2015, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής, επί Σάσα Τζόρτζεβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Χαραλαμπόπουλος είχε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς-προσαγωγούς. Δύο χρόνια πήγαινε συντηρητικά, αλλά οι πόνοι δεν υποχωρούσαν. Τον Σεπτέμβριο του 2017 τελικά, έχοντας δοθεί δανεικός στον ΠΑΟΚ, έκανε χειρουργείο. Δύο χρόνια αργότερα…

Το δεύτερο χειρουργείο

Τα βάσανα για τον Χαραλαμπόπουλο, που είχε ξεκινήσει πριν από τον δανεισμό του να πιέζει (δίχως αποτέλεσμα) να φύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει κάπου να παίξει και να κάνει restart, δεν είχαν τελειώσει. Κατάφερε να λύσει τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό το 2018 (είχε και έναν όρο για τον Ολυμπιακό), οι «ερυθρόλευκοι» τον πλησίασαν και του είπαν «παίξε στο Λαύριο» που είχε ήδη συμφωνήσει «και θα σε παρακολουθούμε να έρθεις». Ούτε η σεζόν στο Λαύριο πήγε όπως θα ήθελε. Ο Χρήστος Σερέλης τον ήθελε για βασικό, να του δώσει χρόνο, αλλά έμεινε εκτός από τις 21 Οκτωβρίου 2018 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2019. Δηλαδή 141 ημέρες…

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλεγε στην ΕΡΤ: «Δεν ξέρω ακριβώς τι τραυματισμός είναι. Είναι ένας τραυματισμός στον αστράγαλο. Έχω ταλαιπωρηθεί πολύ. Είναι ένας τραυματισμός που είχα από πέρσι και στα πρώτα στάδια δεν το πρόσεξα. Ήταν λάθος δικό μου. Πόνος στον αστράγαλο, στους συνδέσμους, ενώ έχω ταλαιπωρηθεί και από διαστρέμματα. Έπρεπε να ακούσω το σώμα μου λίγο παραπάνω».

Ο Δημήτρης Καρβέλας, που κρατά επαφή με τον μικρό, είπε πριν από λίγο καιρό: «Είχε ένα πρόβλημα στο πόδι και λέγανε διάφοροι γιατροί πως δεν είχε τίποτα. Χρειάστηκε να πάει στο εξωτερικό για να φανεί ότι έπρεπε να αφαιρεθεί ένα κομματάκι για να μπορέσει να παίξει μπάσκετ».

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 έκανε επέμβαση στον αστράγαλό του και στις 11 Μαρτίου 2019 πόσταρε το παρακάτω μήνυμα: «Κάποτε ένας προπονητής μού είχε πει ότι σε αυτόν τον χώρο θα είναι πιο πολλές οι λύπες από τις χαρές. Δεν τον πίστεψα τότε, αλλά τώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι είχε δίκιο. 141 μέρες στενοχώριας τέλος. Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή».

Καθημερινά στο ΣΕΦ

Η νέα αρχή που έψαχνε έγινε με τον Ιωνικό, όπου είχε δοθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα της σεζόν για να πάρει μπόλικο χρόνο και να παίξει μπάσκετ, ενώ δεν είχε σταματήσει να προπονείται με τον Ολυμπιακό. Είναι κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος, αλλά ο Χαραλαμπόπουλος σε κάθε ευκαιρία έκανε προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, σχεδόν καθημερινά βρισκόταν στο ΣΕΦ και οι «ερυθρόλευκοι» τον παρακολουθούσαν, του μιλούσαν, γνώριζαν τα πάντα για την πρόοδο και την εξέλιξή του.

Επέστρεψε νωρίτερα για μόνιμη εγκατάσταση στο Φάληρο από τη Νίκαια, καθώς ο Ιωνικός αποδυναμώθηκε, είχε πάψει να είναι ανταγωνιστικός και εκείνο το κλίμα μόνο καλό δεν θα έκανε αγωνιστικά στον Χαραλαμπόπουλο, για αυτό και κόπηκε ο δανεισμός και προτιμήθηκε να ξεκινήσει να δουλεύει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πλέον αλλά και να πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, όπως και έγινε. Η ατυχία βέβαια του χτύπησε και πάλι την πόρτα και καλείται εκ νέου για μια νέα αρχή…

Ας ελπίσουμε τούτη τη φορά να είναι πράγματι μια νέα αρχή για το παιδί. Κυρίως να μείνει υγιής και να συνεχίσει από κει και πέρα να δουλεύει σκληρά. Υγεία να έχει και όλα τα άλλα θα έρθουν. Ταπεινότητα θέλει και… καθόλου λόγια.