Final 8 - Basketball Champions League: «Μια κάποια λύσις»…

Η απόφαση της ΦΙΜΠΑ για ολοκλήρωση του BCL το φθινόπωρο έδειξε ότι υπάρχει τρόπος ώστε ο αθλητισμός και η ζωή να συνεχίσουν...

Final 8 - Basketball Champions League: «Μια κάποια λύσις»…

Η ΦΙΜΠΑ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που έλαβε μια συγκεκριμένη απόφαση για το πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα με την ημιτελή διοργάνωση που έχει υπό την εποπτεία της, το Basketball Champions League.

Basketball Champions League: Επίσημα πλέον κάνει Final 8!

Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη λοιπόν αποφασίστηκε οι ομάδες που έχουν φτάσει στους «8» της διοργάνωσης, μεταξύ αυτών και η ΑΕΚ, να συμμετάσχουν το Φθινόπωρο σε ένα Final 8 σε μια έδρα και να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Τα δύο ζευγάρια για τη Φάση των 16, από τα οποία θα προκύψουν οι άλλες δυο ομάδες της 8άδας (Ντιζόν- Νίζνι και Τενερίφη- Οστάνδη είναι στο 1-1) θα κριθούν πριν από τη διεξαγωγή του Final 8 μια εβδομάδα πριν.

Η απόφαση προκάλεσε αρκετή συζήτηση για το αν είναι σωστό να διεκδικούν ένα τρόπαιο άλλες ομάδες, άλλοι παίκτες, υπό άλλες συνθήκες. Δεν μιλάμε όμως για μια κανονικότητα. Πρόκειται για μα ανωμαλία, μια πανδημία που έχει επηρεάσει όλον τον πλανήτη και ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με τις λύσεις.

BCL: Η ΑΕΚ πρότεινε διεξαγωγή Final 8 τον Σεπτέμβριο

Η ΦΙΜΠΑ λοιπόν αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά τα παιχνίδια από τη… δίνη του κυκλώνα σεβόμενη αρχικά το ίδιο το άθλημα, τους παίκτες, αλλά και το προϊόν της και κατ΄ επέκταση τους χορηγούς της διοργάνωσης. Εχοντας υπόψη της ότι σε μια τέτοια ακραία κατάσταση χάνουν όλοι, προσπάθησε να μειώσει τις απώλειες προτείνοντας μια συγκεκριμένη λογική:

«Το μπάσκετ δεν τελειώνει και συνεπώς αγώνες θα διεξαχθούν όταν οι συνθήκες είναι οι σωστές».

Υπάρχει κι ο αντίλογος βέβαια! Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσε να γίνει εφικτός ένας τέτοιος προγραμματισμός. Η επόμενη θα είναι και πάλι μια Ολυμπιακή χρονιά και συνεπώς το καλεντάρι θα είναι ιδιαίτερα «σφιχτό».

Επίσης με τις μεταγραφές το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό παίκτες να διεκδικούν το τρόπαιο κόντρα στην ομάδα με την οποία έφτασαν έως το Final 8! Αν κατακτήσουν τον τίτλο, ποιο πριμ θα πάρουν; Είναι πολύ πιθανό δε, να υπάρχουν ομάδες που ενδεχομένως να συμμετέχουν τη νέα σεζόν σε άλλη διοργάνωση.

Όλα αυτά ασφαλώς αποτελούν «αγκάθια» και θα πρέπει η ΦΙΜΠΑ να εξειδικεύσει τα όσα αφορούν την πρότασή της, ακριβώς για να ελαχιστοποιηθούν οι «ανορθογραφίες» που αναπόφευκτα θα υπάρξουν.

Το σίγουρο είναι πως προτάθηκε μια λύση με ρεαλιστική προσέγγιση και σεβασμό απέναντι στο άθλημα και τους παίκτες, που δεν θα υποχρεωθούν να παίξουν μέσα στον Ιούλιο μετά από μακρά αποχή, ούτε θα μπει παύλα δίπλα στη σεζόν 2019-20.