Μπαρτζώκας: Δεν έχει να αποδείξει τίποτα!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, πατάει, στην επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι, γερά στα πόδια του!

Μπαρτζώκας: Δεν έχει να αποδείξει τίποτα!

Πολλά έχουν αλλάξει σε αυτά τα πέντε χρόνια που είχαν χωρίσει οι δρόμοι τους. Πρώτα απ΄ όλα, ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας… Δεν είναι ο προπονητής που ήταν τότε, δεν είναι φυσικά ο ίδιος άνθρωπος. Πιο έμπειρος, πιο ώριμος και πιο… κοσμογυρισμένος! Ταξίδεψε, είδε, έμαθε, αφουγκράστηκε, κυρίως πατάει πλέον πιο πολύ στα πόδια του, πατάει πιο γερά, πιο σταθερά...

Αυτή ίσως και να είναι μια πρώτη διαφορά που μπορεί να επισημανθεί για τον κόουτς, καθώς τα υπόλοιπα από… του χρόνου. Όταν θα δημιουργήσει την ομάδα που θέλει, όταν θα ξεκινήσει με τον Ολυμπιακό στην Euroleague από το «μηδέν», σε μία χρονιά με στόχους «ζωντανούς».

Στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό λοιπόν ο Μπαρτζώκας αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Πατάει πιο γερά στα πόδια του και… δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα στην καριέρα του με αποκορύφωμα την κατάκτηση της Euroleague με την ομάδα του, όταν μάλιστα ήταν ήδη… πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός. Δεν είναι λίγο και καθόλου μα καθόλου εύκολο.

Πίεση: Παρέλαβε πρωταθλητή Ευρώπης από τον Ντούντα

Πέντε χρόνια πίσω -με τον κόουτς να έχει δουλέψει σε επίπεδο Euroleague μόνο με το Μαρούσι- η πίεση ήταν μεγάλη σε σημείο αφόρητο. «Το εύκολο είναι να πατήσεις στην κορυφή. Το δύσκολο είναι να κρατηθείς εκεί», συνηθίζουν να λένε και άπαντες τότε ήθελαν να νικήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης. Τον περίμεναν στη γωνία και αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν για τον κόουτς. Υπήρχε μεγάλη πίεση για να διατηρηθεί ο Ολυμπιακός στην κορυφή, να επιβεβαιώσει πως δεν έγινε κάτι κατά τύχη την προηγούμενη σεζόν, αλλά και ο ίδιος -μην το ξεχνάτε αυτό- διαδέχτηκε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Δεν είναι εύκολα στη διαχείρισή τους όλα αυτά…

Πέτυχε πολλά στο εξωτερικό

Πέντε χρόνια μετά ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει να αποδείξει τίποτα, ούτε καν στον εαυτό του. Πέραν της Euroleague που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό με μπάσκετ σεμιναρίου στο Λονδίνο, επέστρεψε στο Final 4 της διοργάνωσης με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν παίζοντας σύγχρονο μπάσκετ, δούλεψε σε έναν τεράστιο οργανισμό όπως η Μπαρτσελόνα, έκανε έργο και στην Κίμκι, την οποία οδήγησε στα πλέι οφ και έχασε την πρόκριση από την ΤΣΣΚΑ με αρκετό… αίμα. Τα τρία ματς που έχασε ήταν με 3, 5 και 1 πόντο διαφοράς και πολλές αμφισβητούμενες φάσεις. Εν πάση περιπτώσει, μέσα από αυτή τη διαδρομή, ο Μπαρτζώκας όχι απλώς εξελίχθηκε προπονητικά και ανέπτυξε τις τεχνικές γνώσεις του, αλλά πήρε και εμπειρίες στο κομμάτι τού… εκτός παρκέ.

«Στο Top 3 οργάνωσης ο Ολυμπιακός»

Είδε πώς δουλεύουν οι ομάδες στο εξωτερικό, πώς λειτουργούν οι αθλητικοί οργανισμοί, σε τι επίπεδο φτάνει η οργάνωσή τους. Θυμάστε τι είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Eurohoops; «Ο Ολυμπιακός δουλεύει καλύτερα από πολλές ομάδες, σε επίπεδο οργάνωσης είναι στο Top 3 της Ευρώπης». Δεν το είπε απλά για να ειπωθεί! Ζητάει κάτι αυτός και οι συνεργάτες του; Σε τρεις ώρες το έχουν. Δεν είναι λοιπόν μόνο το κομμάτι του παρκέ αλλά και όλα τα εκτός, όλα τα γύρω γύρω, τα οποία διευθετούνται άμεσα, με αποτέλεσμα να μένει προσηλωμένος στο κομμάτι του μπάσκετ. Υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη -καθώς έχουν «χτιστεί» σχέσεις, σε αντίθεση με το ΄13, όπου μάθαινε και γνώριζε για πρώτη φορά τον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός-, υπάρχει γνώση και περίσσια ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα!