Τσαγκρώνης: «Δεν είναι λογικό να πέσουν Άρης και ΠΑΟΚ»

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης αναφέρθηκε στις ερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ, ενώ απάντησε και στο ερώτημα τι θα γίνει με τις ομάδες που θα πρέπει να υποβιβαστούν στην Α2.

Τσαγκρώνης: «Δεν είναι λογικό να πέσουν Άρης και ΠΑΟΚ»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Libero και μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό μπάσκετ λόγω κορoνοϊού, για τις εκλογές της ΕΟΚ, για την συνέχεια του πρωταθλήματος και τους υποβιβασμούς σε περίπτωση διακοπή τους και για τις αλλαγές που θα υπάρξουν παντού σε όλες τις χώρες.

Αναλυτικά τι είπε:

Για την έξαρση του κορωνοϊού που «χτύπησε» και το μπάσκετ όπως και όλο τον αθλητισμό: “Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε το τι μέλλει γενέσθαι. Το βασικό μας πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού. Πιστεύω ότι βαδίζουμε καλά και δε θα ήθελα να προδικάσω το οτιδήποτε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ξεπεράσουμε αυτόν το μεγάλο κίνδυνο που μας απειλεί όλους. Αν δεν το ξεπεράσουμε, που ευτυχώς πάμε καλά από ότι φαίνεται πάμε καλά, δε μπορούμε να φτάσουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στα πρωταθλήματά μας και τη ζωή μας. Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, σενάρια μπορεί να ετοιμάζουμε, αλλά όλα εξαρτώνται από το πότε θα ξεπεράσουμε αυτόν τον κίνδυνο”.

Για τη δυσκολία να ξεπεραστεί το πρόβλημα άμεσα: “Κατ’αρχάς δεν είμαστε ειδικοί εμείς. Όταν θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί, τότε θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι να δούμε τι θα κάνουμε με τα πρωταθλήματά μας και γενικά με τον αθλητισμό”.

Για το αν η πρώτη σκέψη της ΕΟΚ είναι να παιχτεί μπάσκετ και να τελειώσουν στο γήπεδο οι διοργανώσεις: “Εξαρτάται… Αν τελειώσει νωρίς αυτή η πανδημία και έχουμε το χρόνο, θα το κάνουμε. Γιατί να μην το κάνουμε; Το θέμα είναι όμως, ότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Μην ξεχνάτε ότι μετά το τέλος όλων αυτών, θα είναι μια νέα ημέρα, γενικά, σε όλα τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές και να κάτσουμε να δούμε τι θα κάνουμε, πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, στο πλαίσιο της λογικής και όχι σε αυτό των μεγάλων λόγων, που συνήθως κάνουμε εμείς οι Έλληνες”.

Για το αν θα βγει κάτι καλό τελικά, μετά από όλο αυτό: “Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που θέλω να το πω. Είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες, πιο στέρεες βάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζοντα οι νόμοι. Η Ε.Ε.Α. δεν είναι αυτή που θα εφαρμόσει τους νόμους, το έχουμε δει αυτό. Κάτι πρέπει να βρούμε, ούτως ώστε να είναι υγιή τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε το θέμα της υγείας, αλλά και στον αθλητισμό έχουμε ασθενείς. Είναι μια ευκαιρία, με αυτό που γίνεται τώρα, να το διορθώσουμε”.

Για τις εκλογές και τη γενική συνέλευση της ΕΟΚ: “Για το θέμα της γενικής συνέλευσης που αναβλήθηκε, έχει δοθεί από το Υπουργείο πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, θα γίνει γενική συνέλευση για τον προϋπολογισμό. Όσον αφορά τις εκλογές, είναι ένα ζήτημα που κι αυτό εξαρτάται από το πότε τελειώνει αυτή η πανδημία. Αν τελειώσει νορμάλ, ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν το άρθρο και πιστεύω ότι θα δοθεί και εκεί λύση”.

Για το τ ισχύει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες: “Το άρθρο λέει ότι η θητεία των διοικητικών συμβουλίων, είναι τετραετής και ότι οι εκλογές γίνονται εντός του τετραμήνου, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το θέμα είναι ότι πρέπει να δούμε τι ισχύει από όλα; Το τετραετές ή το διάστημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Είναι ένα ζήτημα που θα το λύσει η Πολιτεία και οι νομικοί…”

Για την επικοινωνία του με τους συλλόγους και τι του λένε: “Έχω επικοινωνία και το πρώτο και βασικό μας θέμα, είναι το πότε τελειώνουμε με την επιδημία και να είμαστε όλοι καλά, για να μπορέσουμε να έχουμε αύριο. Όλα τα άλλα πιστεύω θα λυθούν στην πορεία”.

Για το πως θα τελειώσει το πρωτάθλημα της Basket League και αν θα υπάρξει κάποιος υποβιβασμός, με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να είναι στις δύο τελευταίες θέσεις: “Το να πούμε ότι σταματάμε το πρωτάθλημα και οι δύο ομάδες που είναι εκεί, να πέσουν κατηγορία, δεν είναι λογικό. Θα πρέπει να δούμε ότι αυτές οι ομάδες, μπορεί στα επόμενα παιχνίδια να το ξεπερνούσαν και να έφευγαν από εκεί. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κάτσουμε κάτω να το αναλύσουμε, ούτως ώστε να μη φέρουμε τα πάνω-κάτω. Κι όταν είναι δύο ομάδες τόσο ιστορικές, δε μπορούμε να το περνάμε εξ’ απαλών ονύχων. Μας απασχολεί και θα δούμε πως θα το ξεπεράσουμε.

Γι’ αυτό είπαμε ότι είναι μια ευκαιρία, να λειτουργήσει σωστά η Ε.Ε.Α., ή το καλύτερο θα είναι αυτό που λέει ο πρόεδρος εδώ και τόσα χρόνια, δηλαδή να πηγαίνουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να είναι ενδελεχείς οι έλεγχοι. Να μπορούμε να δούμε τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε σωματείου, να μπορούμε να βάλουμε κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όσον αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις κ.α. Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα και πιστεύω ότι είναι ευκαιρία, τώρα που έγινε αυτό το πράγμα, να τα εξετάσουμε και με καλή θέληση όλων, να τα πραγματοποιήσουμε”.

Για τις πολλές αλλαγές σε όλα τα πρωταθλήματα, με αναδιαρθρώσεις, ομάδες, δικαστήρια κάθε χρόνο: “Οι πολλές αλλαγές των ξένων που γίνονται, είναι και αυτό αλλοίωση πρωταθλήματος. Ξέρετε πόσοι παίκτες αλλάζουν κάθε χρόνο, στο ενδιάμεσο του πρωταθλήματος;”

Για τις αλλαγές ΑΦΜ, τις συγχωνεύσεις ομάδων και αν μπορεί να τα σταματήσει η ΕΟΚ: “Δεν είναι θέμα, αποκλειστικά, ούτε του ΕΣΑΚΕ, ούτε της ΕΟΚ. Αυτά, είναι θέματα της Πολιτείας. Αν ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δε θα μπορούσαν να γίνονται εύκολα αυτά τα πράγματα. Υπάρχει και το άλλο… Βλέπετε ότι άλλοι φαίνονται να έχουν την ομάδα και άλλοι είναι πρόεδροι. Κάποια στιγμή, όλα αυτά να τα ξαναδούμε από την αρχή, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε σωστό επαγγελματικό πρωτάθλημα”.