Η εξομολόγηση του Δήμου για την ΟΔΚΕ, την διαιτησία στην Ελλάδα, για Βασιλακόπουλο και Καφφέ

Ο Κώστας Δήμου μίλησε στο fosonline.gr για την ελληνική διαιτησία στο μπάσκετ, την ιστορία της ΟΔΚΕ, τον Γ. Βασιλακόπουλο, τον Η. Καφφέ, ενώ έκανε και αποκάλυψη για το Eurobasket του 1987. 

Η εξομολόγηση του Δήμου για την ΟΔΚΕ, την διαιτησία στην Ελλάδα, για Βασιλακόπουλο και Καφφέ

Για την δημιουργία της ΟΔΚΕ και τις διαφορές με τον Γ. Βασιλακόπουλο: "Eγώ ανέλαβα πρόεδρος της ΟΔΚΕ το 1981. Έμεινα 20 χρόνια εκεί. Όταν ανέλαβα εγώ υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα 40 διαιτητές του μπάσκετ. Κάποιοι στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στον Βόλο. Όταν έφυγα, οι 4 σύνδεσμοι είχαν γίνει 24 και έφτασαν να υπάρχουν 3.000! Ήμασταν η πρώτη Ομοσπονδία διαιτητών στον κόσμο! Η FIBA μάλιστα δεν μας αναγνώριζε, αλλά είχα εξαιρετική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα, τον Τζόουνς, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια, γιατί η ελληνική Ομοσπονδία ήθελε να μας διαλύσει.

Παρά την αδελφική θα έλεγα σχέση που είχα και έχω με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον οποίο τον ξέρω από παιδί, από τον Πειραιά που μεγαλώσαμε, δεν ήταν υπέρ της Ομοσπονδίας των διαιτητών. Έχουμε και τις διαφορές μας, γιατί σε κάποια πράγματα είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι. Να ξέρετε πως εγώ έβαλα στο μπάσκετ τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η ΟΔΚΕ είναι η πρώτη Ομοσπονδία διαιτητών στον κόσμο. Προσπάθησαν να μας ακολουθήσουν, το παράδειγμά μας, και άλλες Ομοσπονδίες, τόσο στο μπάσκετ, όσο και σε άλλα σπορ, αλλά απέτυχαν γιατί λειτούργησαν σαν Επιτροπές Ομοσπονδιών. Ανεξάρτητη Ομοσπονδία όπως εμείς όμως δεν υπήρχε καμία στον κόσμο".

Για τις επαφές του με τον Στάνκοβιτς και το Eurobasket του 1987: "Θέλεις να σου πω μια ιστορία για το ευρωπαϊκό του 1987 και πως η Ελλάδα πήρε την διοργάνωση; Όλα έγιναν σε μία ταβέρνα, στον Δουράμπεη, βρεθήκαμε εγώ, ο Στάνκοβιτς, ο Δουβής και ο Βασιλακόπουλος. Πρέπει να ήταν το 83' ή το 84'. Είπα τότε στον Βασικακόπουλο, καθώς ήταν ο Κουλούρης τότε στον αθλητισμό, "Γιώργο μπορούμε να βάλουμε τα έξοδα εμείς;" και μου απάντησε "μπορούμε". Τότε, λοιπόν, είπα στον Στάνκοβιτς, ο οποίος ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, πως μπορούμε σαν Ελλάδα να αναλάβουμε την διοργάνωση και έτσι έγινε. Μάλιστα, τον Στάνκοβιτς τον είχα πάρει από το... χέρι και του γνώρισα πρόσωπα του μπάσκετ. Ξέρεις, είχε και ένα ελάττωμα, δεν γνώριζε αγγλικά. Χρησιμοποιούσε σαν μεταφραστή τον Ζώη».

Για την ενίσχυση της διαιτησίας στην εποχή Δήμου και στην επαρχία: "Το δικό μου όνειρο ήταν να εξαπλώσω την διαιτησία σε όλη την Ελλάδα. Μπορώ να πω πως στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί όταν πας να κάνεις σύνδεσμο στην Δράμα, δεν υπήρχαν ομάδες. Το κατορθώσαμε όμως. Ορισμένοι κακεντρεχεις βέβαια, αυτό το ονόμασαν... πολιτική. Ήταν κάτι όμως το οποίο απέδωσε, γιατί όταν ανέλαβα και τους έδωσα την υπόσχεση πως το 80% στο μέλλον, των διαιτητών, θα έρχεται από την επαρχία δεν με πίστευαν. Βλέπεις, μέχρι τότε, ίσχυε το αντίθετο, όλοι ήταν από Αθήνα Θεσσαλονίκη.

Και μετά τι έγινε; Οι περισσότεροι Έλληνες διεθνείς διαιτητές, από τους καλύτερους μας, ήταν από την επαρχία. Ο Κορομηλάς, ο Πιτσίλκας, Τζανίδης, Μπακάλης, ο Παπαδημητρίου, αλλά και πολλά άλλα ονόματα. Εμείς όμως συνεχίσαμε, καταστρώσαμε ένα μεγάλο σχέδιο. Στηρίξαμε τους συνδέσμους σε όλη την επαρχία και είχαμε θεσπίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα επιμορφώσεως. Τι περιελάμβανε; Σε κάθε σύνδεσμό, γινόταν μία φορά τον μήνα σεμινάριο. Είχαμε καθηγητή διαιτησίας. Με πρωτοποριακό τρόπο. Δεν πηγαίναμε σε δύο μέρες να τα κάνουμε όλα. Είχαμε άρθρα για την διεξαγωγή των αγώνων και τα μοιράζαμε, κάναμε διδασκαλία με πρόγραμμα».

Για τα σεμινάρια της ΟΔΚΕ: "Καθιερώσαμε ένα διεθνές σεμινάριο σαν ελληνική διαιτησία, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου! Το θεσπίσαμε στην Ολυμπία. Συμβολική τοποθεσία, η αρχή και η ιδέα του Ολυμπισμού. Δίδαξαν μέχρι και καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως ο Νησιώτης, κάποτε προπονητής του Πανελληνίου. Γινόταν μία φορά τον χρόνο. Τζόυνς, Στάνκοβιτς και όλη η FIBA πέρασε από αυτό το σεμινάριο. Δίναμε και κύρος με την παρουσία τους. Επίσης, δίναμε ευκαιρία στους Έλληνες διαιτητές να έρθουν σε επαφή με αυτούς που όριζαν τις τύχες τους. Και μετά όταν γινόντουσαν οι ορισμοί είχαν ένα πλεονέκτημα. Έτσι άρχισαν να γίνονται αρκετοί Έλληνες ρέφερι διεθνείς. Όχι απλά έπαιζαν, αλλά έμπαιναν και σε τελικούς! Και τότε ήταν και μόλις 2 διαιτητές. Μάλιστα, κάποτε στην FIBA μας χαρακτήρισαν ως τους κορυφαίους διαιτητές στον κόσμο! Ναι, εμάς τους Έλληνες!

Δημιουργήσαμε τράπεζα αίματος, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας μαζέψαμε φάρμακα και τρόφιμα και τα δώσαμε εκεί, δίνοντας και έναν κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά και έργο, σαν διαιτητές. Ήμασταν άριστα οργανωμένοι. Είχαμε κάνει μία πλήρη βιβλιογραφία, για τον κάθε διαιτητή. Το προφίλ του, με την εκπαίδευση του και με την ανάδειξη του, από το να γίνει διεθνής μέχρι να αποχωρήσει. Δεν είχε γίνει πουθενά αυτό. Ερχόντουσαν και διαιτητές από το εξωτερικό στα σεμινάρια μας. Μόνο τα εισιτήρια τους τα αεροπορικά πλήρωναν, η διαμονή ήταν δική μας όσον αφορά τα έξοδα".

Για την πρωτοπορία της ΟΔΚΕ με την χορηγία: "Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που καθιερώσαμε την διαφήμιση, οι πρώτοι στον κόσμο. Ήμασταν χρόνια μπροστά! Είχαμε χορηγούς και έτσι ήμασταν αυτάρκεις οικονομικά. Δεν θέλαμε χρήματα από την Γενική Γραμματεία. Στα σεμινάρια δεν πλήρωναν οι διαιτητές, τίποτα! Είχαν τα ρούχα τους πληρωμένα από εμάς και όσα χρειαζόντουσαν. Είχαμε την ασφάλιση των διαιτητών. Μάλιστα, όταν αποχώρησα, άφησα στα ταμεία ένα μεγάλο ποσό, το οποίο στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να πάρουν τα γραφεία τους, στο Κουκάκι. Όταν έφυγα, αν θυμάμαι καλά, πρέπει να τους άφησα να διαχειριστούν περίπου 70.000.000 δραχμές.

Με αντικατέστησε ο Τσαγκαμίλης, με τον οποίο και συνεργάστηκα και είχα επαφές. Με δικά μας έξοδα παίρναμε όλους τους διεθνείς διαιτητές και τους πηγαίναμε σε όλους τους αγώνες του Final Four που ξεκίνησαν το 1988, από την εποχή του Άρη. Ώστε να μαθαίνουν, να παίρνουν εμπειρίες, να βλέπουν και να έχουν μία γεύση από το κορυφαίο επίπεδο, να έχουν μία αμεσότητα. Έκαναν και τις γνωριμίες τους, όλα αυτά τους βοήθησαν. Με τα χρόνια έφτασαν να σφυρίζουν εκείνοι τους τελικούς και φυσικά να δουλέψουν και στο εξωτερικό, έχοντας σημαντικές θέσεις. Ο Ρήγας ήταν ο άρχοντας των διαιτητών στην EuroLeague, ο Πιτσίλκας στη Βαλτική Λίγκα, ο Κουκουλεκίδης πήγε στο εξωτερικό, αλλά και άλλοι. Ήμασταν καινοτόμοι. Δυστυχώς, με λύπη μου βλέπω, πως όλα αυτά τα σπουδαία παιδιά δεν αξιοποιούνται στην Ελλάδα».

Για την δυναμική που είχε η ΟΔΚΕ και τις παρεμβολές Βασιλακόπουλου: «Σαν Ομοσπονδία δεν αφήναμε παρεμβολές. Όποτε έβγαιναν από τα σωματεία ανακοινώσεις, είχαμε άμεσα αντανακλαστικά, απαντώντας με επιχειρήματα πάντα. Κάναμε προβολές ταινιών και στιγμών από τους αγώνες, ώστε να αποδείξουμε στις ομάδες που είχαν παράπονα πως είχαν εκείνοι λάθος. Όποτε είχαν, γιατί λάθη πάντα γίνονται στα σφυρίγματα. Εμείς τους διαιτητές μας τους στηρίζαμε, τους καλύπταμε, τους υπερασπιζόμασταν, υπήρχε προστασία. Τώρα, πλέον, δεν υπάρχει αυτό. Δεχόμασταν παρεμβάσεις, θυμάμαι με είχε πάρει ο Βασιλακόπουλος για να μου πει κάτι για έναν διαιτητή, αλλά του είπα "Γιώργο, μη μιλάς". Τώρα, προστασία για τους διαιτητές δεν υπάρχει. "Μα είμαι Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μου έλεγε", αλλά εγώ του ξεκαθάριζα πως "δεν θα επεμβαίνεις". Τώρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει».

Για το πως η ΟΔΚΕ πήγε στην ΕΟΚ: "Ο Φούρας έκανε την ζημιά στην διαιτησία, όταν με τον νόμο που είχε βγάλει, μας παρέδωσε τους διαιτητές και την ΟΔΚΕ... χειροπόδαρα στην Ομοσπονδία. Εμείς θυμάμαι πως είχαμε παρουσιαστεί στην Επιτροπή άριστα προετοιμασμένοι. Λόγω Βασιλακόπουλου, όμως, το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει εντολή να διαλυθεί η ΟΔΚΕ και η Ομοσπονδία των διαιτητών. Δυστυχώς μας... πρόδωσαν και κάποιοι, γιατί είχαν την αίσθηση πως αν διαλυθεί η ΟΔΚΕ θα γίνου μεγάλοι και δεν... έγιναν. Ήθελαν τα ηνία στα χέρια τους.

Ο Λοβέρδος, ο άνθρωπος έβλεπε πως είχαμε δίκιο, ήθελε να μας στηρίξει, αλλά μας τόνισε πως είχε ξεκάθαρη εντολή, ενώ μας έδειξε και κάποια υπομνήματα από κάποιους διαιτητές. Του έδειξα το σύνολο των εργασιών που είχαμε κάνει, είχε μείνει έκπληκτος, ένιωθε άσχημα, αλλά μου τόνιζε πως έχω εντολή να σας... κουρέψω. Το παραδέχτηκα δημόσια στη συνέχεια στην τηλεόραση. Φούρας-Βασιλακόπουλος-ΠΑΣΟΚ είχαν σχέδιο να διαλύσουν την ΟΔΚΕ. Έδωσαν ισχύ στην ΚΕΔ, την οποία και ορίζει ο Βασιλακόπουλος με τον Συμεωνίδη".

Για το πως θα μπορέσει η ΟΔΚΕ να γίνει και πάλι δυνατή, αλλά και την παρουσία του Ηλία Καφφέ: "Για να γίνει δυνατή πάλι η ΟΔΚΕ θα πρέπει να επιστρέψει ο νόμος, ο οποίος αναφέρει τέσσερις διαιτητές τα οποία ορίζει η ΟΔΚΕ και ένα μέλος από το προεδρείο της ΕΟΚ ώστε να υπάρχει σύνδεση και πρέπει να υπάρχει. Έτσι θα επανέλθει η διαιτησία στην θέση της. Το ερώτημα όμως είναι το εξής; Υπάρχουν πρόσωπα; Να ξέρεις πως έχω σε εκτίμηση τον πρώην πρόεδρο, τον Ηλία Καφφέ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο πόστο του. Βοήθησε την ΟΔΚΕ και οικονομικά, μέσω γνωριμιών που έχει στην Λάρισα.

Αν δεν ήταν ο Καφφές, δεν θα είχαν... φράγκο στην άκρη. Δεν υπήρξε όμως τεράστιος διαιτητής, δεν έχει το... όνομα, αλλά το αντισταθμίζει το γεγονός πως σαν τεχνοκράτης, σαν μάνατζερ, είναι εξαιρετικός. Είναι ειλικρινής, έχει ευθύτητα και είναι ανεξάρτητος επαγγελματικά. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός. Να μην δελεάζεσαι. Δυστυχώς τον... έφαγαν. Τον επέβαλε ο Βασιλακόπουλος, γιατί ο αδελφός του ήταν Δήμαρχος στη Λάρισα, προσκείμενος προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν είδε μετά πως ο Ηλίας ήθελε ανεξαρτησία και να κάνει σωστά την δουλειά του, τον... αποκεφάλισε.

Για τις αντιπαραθέσεις των διαιτητών: "Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που βλέπω, με τις μηνύσεις, τις ανακοινώσεις, τα σχόλια και τις αντιδικίες μεταξύ των διαιτητών. Δυστυχώς, δεν είναι ενωμένοι και ο καθένας λειτουργεί ανεξάρτητα και βγαίνει στην επίθεση. Δεν εννοώ πως έχουν άδικο. Αρκετοί, οι περισσότεροι, ενδεχομένως να έχουν και δίκιο για τα όσα λένε, αλλά τι κάνει η ΟΔΚΕ για όλα αυτά; Πρέπει μέσω της ΟΔΚΕ να αντιδρούν και όχι ο καθένας ανεξέλεγκτα. Είναι αδύναμη όμως η Ομοσπονδία των διαιτητών, οπότε πηγαίνουν στα δικαστήρια. Η διαιτησία πρέπει να είναι ενωμένη και ισχυρή. Όταν, πλέον, ξέρει ο διαιτητής πως η διαδρομή του στον χώρο δεν εξαρτάται από την ΟΔΚΕ, θα... παραστατήσει. Η διαιτησία δίνει κοινωνική οντότητα, μπορείς να βγάλεις έναν καλό μισθό, αλλά αν δεν είσαι... ερωτευμένος με την διαιτησία, και την βλέπεις σαν επάγγελμα, θα σε... τελειώσει».


Για τον αποκλεισμό των διαιτητών της Ευρωλίγκας: «Είμαι αρνητικός ξεκάθαρα σε αυτό που έγινε με τους διαιτητές της Ευρωλίγκας. Ένα καπρίτσιο του Βασιλακόπουλου που τους απέκλεισε από το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς επρόκειτο για κορυφαίους ρέφερι. Βλέπω επίσης τον Λάζαρο Βορεάδη στο περιθώριο, ενώ υπήρξε ένας από τους καλύτερους διαιτητές που έχει αναδείξει η ελληνική διαιτησία. Δεν ήταν τέλειος, έχω τις αντιρρήσεις μου σε κάποια θέματα, αλλά ήταν υψηλού επιπέδου. Άγνωστο για ποιον λόγο δεν τον αξιοποιούν. Σαν απόμαχος διαιτητής, έχει τις βάσεις, την προσωπικότητα, τις εμπειρίες, το επίπεδο, ώστε να βοηθήσει την διαιτησία στην χώρα μας, αλλά και να καθοδηγήσει τους νέους διαιτητές».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110