Ολυμπιακός: Οι δέκα μεγάλες στιγμές του!

Ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη για τη δεκαετία που φεύγει και αυτές είναι δέκα καλύτερες παραστάσεις του.

Ολυμπιακός: Οι δέκα μεγάλες στιγμές του!

Η δεκαετία (2010-2019) φτάνει στο τέλος της. Ένα χρονικό διάστημα στο οποίο σημειώθηκε η μεγάλη αγωνιστική αναγέννηση του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού, υπό την ηγεσία των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλων. Έριξαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, έδρασαν με αγάπη, πείσμα και με μεράκι για την ομάδα τους και κατάφεραν να την επαναφέρουν στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη ύστερα από 15 χρόνια.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δημιούργησαν την ομάδα της δεκαετίας στη «γηραιά ήπειρο». Είναι το συγκρότημα που συμμετείχε στους περισσότερους τελικούς στην Ευρωλίγκα, λαμβάνοντας μέρος σε πέντε (2010, 2012, 2013, 2015, 2017), έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο δύο σερί σεζόν (2012, 2013)!

Και όλα αυτά, μάλιστα, ποντάροντας στο ελληνικό στοιχείο, έχοντας για πρωταγωνιστές γηγενείς παίκτες. Με ηγέτες τούς Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, έχοντας για συμπαραστάτες τούς σημαντικούς Κώστα Παπανικολάου, Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Σλούκα, αλλά και πλειάδα πολλών καλών Ελλήνων μπασκετμπολιστών (Περπέρογλου, Παπαπέτρου, Αγραβάνης), που πλαισιώθηκαν από ταλαντούχους ξένους (Χάινς, Άντιτς, Λο, Ντόρσεϊ, Ντάνστον, Χάντερ, Λοτζέσκι, Χάκετ), οι οποίοι ακολούθως διέπρεψαν στην Ευρωλίγκα και με άλλες ομάδες. Μία σπουδαία ομάδα που θριάμβευσε με παλικαρίσιο τρόπο, αν και συνήθως είχε μικρό και υποδεέστερο μπάτζετ.

Είχε όμως ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, αξιοζήλευτη χημεία, παίκτες με προσωπικότητα, αλλά και μία τρομερή αυταπάρνηση, καταφέρνοντας να κατακτήσει νίκες, προκρίσεις και τίτλους με εντυπωσιακό τρόπο. Οι υπερβάσεις έγιναν συνήθειά της, σημειώνοντας συγκλονιστικές ανατροπές που άφησαν το στίγμα τους στη δεκαετία, κερδίζοντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση από φίλους και εχθρούς. Κάθε φορά που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ακολούθως μας χάριζε μία αξιομνημόνευτη μπασκετική ιστορία.

Η αρχή έγινε υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, η σκυτάλη ακολούθως πέρασε στον Γιώργο Μπαρτζώκα και μετά στον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Όλοι προσέφεραν και πέτυχαν στο μεγάλο λιμάνι, αφήνοντας ο καθένας την παρακαταθήκη του. Ακόμη και ο Παναγιώτης Γιαννάκης στο ξεκίνημα της δεκαετίας. Στο τέλος της, βέβαια, η ομάδα βρίσκεται σε πτώση, έχοντας χάσει μέρος από τη λάμψη της, αλλά ας ξεχωρίσουμε δέκα κορυφαίες στιγμές που σημάδεψαν τη δεκαετία της, στην οποία άφησε το στίγμα της.

10 Η εκδίκηση κόντρα στη Σιένα (2012)

Την προηγούμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από το φάιναλ φορ από τη Σιένα, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας. Έναν χρόνο μετά, αν και ήταν αουτσάιντερ, οι Πειραιώτες πήραν… γλυκιά εκδίκηση, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Έκαναν «μπρέικ» στην Τοσκάνη, έπαιξαν τρομερό μπάσκετ και πήραν πανηγυρική πρόκριση. Μία ομάδα που στο ξεκίνημα της σεζόν δεν την περίμενε κανείς, έχοντας ακούσει ακόμη και απαξιωτικά σχόλια, επέστρεψε στην τελική τετράδα της Ευρωλίγκας. Το «ερυθρόλευκο» παραμύθι θα είχε και συνέχεια…

9 Ο τελικός στο Παρίσι (2010)

Ο Ολυμπιακός το 2010 είχε ένα από τα υψηλότερα μπάτζετ στην Ευρωλίγκα, και ενδεχομένως το μεγαλύτερο στην ιστορία του, διαθέτοντας στο ρόστερ του παίκτες-σούπερ σταρ. Παπαλουκάς, Κλέιζα, Τσίλντρες, Τεόντοσιτς, Μπουρούσης, Σχορτσανίτης ήταν μερικά από τα μεγάλα ονόματα εκείνης της ομάδας. Μπορεί να έχασε το τρόπαιο στον τελικό από την Μπαρτσελόνα, αλλά οι Πειραιώτες επανήλθαν σε τελικό Ευρωλίγκας ύστερα από 13 χρόνια.

8 Από το χέρι του… Άι-Γιώργη Πρίντεζη (2015)

Ο Ολυμπιακός έκανε το «μπρέικ» στη Βαρκελώνη, προηγήθηκε με 2-1 στη σειρά και στο τέταρτο ματς ήθελε τη νίκη για να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης. Το ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ είχε εξέλιξη… θρίλερ, αλλά και συναρπαστικό φινάλε. Με το σκορ στο 68-68, δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, η μπάλα πήγε στα χέρια του… Άι-Γιώργη Πρίντεζη, ο οποίος με ένα «καυτό» τρίποντο (ανήμερα της γιορτής του) έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του.

7 Η ΤΣΣΚΑ στη… φάκα για τέταρτη φορά (2017)

Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ συναντήθηκαν για τέταρτη φορά σε φάιναλ φορ μέσα στη δεκαετία, με την παράδοση να είναι υπέρ των «ερυθρολεύκων», αλλά οι Ρώσοι, όπως πάντα, ήταν το φαβορί για να φτάσουν στον τελικό. Οι Πειραιώτες όμως έριξαν και πάλι στη… φάκα την «αρκούδα». Με νέα συναρπαστική ανατροπή στη τελευταία περίοδο, φέρνοντας τα πάνω κάτω, βάζοντας μεγάλα σουτ, πήραν τη νίκη με 72-68, επιστρέφοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας.

6 Όταν ο Σπανούλης «σκότωσε» την ΤΣΣΚΑ (2015)

Στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, στον ημιτελικό, οι Πειραιώτες συνάντησαν και πάλι τους Ρώσους. Τι και αν ο Βασίλης Σπανούλης είχε 0/11 σουτ μέχρι το 36’; Ο αρχηγός του Ολυμπιακού στη συνέχεια έδειξε τον ηγετικό χαρακτήρα του, τη νοοτροπία νικητή που τον χαρακτηρίζει, αλλά και το γεγονός πως όταν η μπάλα «καίει», ξέρει να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα. Απάντησε με τέσσερα μεγάλα σουτ, με τα τρία από αυτά να είναι τρίποντα, «σκοτώνοντας» την ΤΣΣΚΑ με το «δολοφονικό» ένστικτό του. Οι Πειραιώτες ξανά στον τελικό.

5 Το πρωτάθλημα του Σφαιρόπουλου με… σκούπα (2015)

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, επιστρέφοντας στη κορυφή, αλλά το κατάφερε και με επιβλητικό τρόπο. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στον τίτλο του 2015 με 3-0 νίκες στους τελικούς, «σκουπίζοντας» τους «πράσινους» με εντυπωσιακό τρόπο. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ασταμάτητη, κάνοντας επίδειξη δύναμης και ανωτερότητας κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, με τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει τη διαφορά στο τρίτο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

4 Το πολυπόθητο πρωτάθλημα (2012)

Ο Ολυμπιακός είχε ήδη κατακτήσει την Ευρωλίγκα νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, οι Πειραιώτες ήταν ακόμη… μεθυσμένοι από το νέκταρ του μεγάλου θριάμβου τους, αλλά από την αρχή της σεζόν ο πρώτος στόχος ήταν το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Και οι Πειραιώτες το κατέκτησαν το 2012, επιστρέφοντας στη κορυφή ύστερα από 15 χρόνια, φτάνοντας στον τίτλο με 3-2 νίκες στο ΣΕΦ. Το μεγάλο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη και το κάρφωμα του Γιώργου Πρίντεζη εξασφάλισαν εκείνον τον τίτλο.

3 Το πρωτάθλημα του «Kill Bill» μέσα στο ΟΑΚΑ (2016)

Χαρακτηρίζεται ως η πιο εντυπωσιακή, δραματική και συναρπαστική σειρά τελικών στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Σημειώθηκαν τρία «μπρέικ» σε τέσσερις αγώνες, με τον Ολυμπιακό να κατακτά πρώτη φορά, ύστερα από 19 χρόνια, το πρωτάθλημα στην Ελλάδα για δεύτερη σερί σεζόν. Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε τη… σφραγίδα του. Με δύο «καυτά» τρίποντα στην εκπνοή του χρόνου, πρώτα έκανε το 1-1 στη σειρά και ακολούθως έδωσε τον τίτλο στους Πειραιώτες.

2 Το δεύτερο σερί Ευρωπαϊκό στο Λονδίνο (2013)

Ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο ήταν ισοπεδωτικός, κάνοντας επίδειξη ισχύος, αλλά και ανωτερότητας. Η ομάδα λειτουργούσε σαν… ρολόι. «Έπνιξε» με την άμυνά της την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό και κατατρόπωσε τη Ρεάλ στον τελικό, σημειώνοντας 100 πόντους, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ. Έβαλε τη «σφραγίδα» του (και πάλι) στον τελικό ο σπουδαίος Βασίλης Σπανούλης με τα «καυτά» τρίποντα που σημείωσε. Οι Πειραιώτες έγραψαν ιστορία, κατακτώντας για δεύτερη σερί χρονιά το ευρωπαϊκό τρόπαιο, δείχνοντας πως ό,τι συνέβη και την περασμένη χρονιά μόνο τυχαίο δεν ήτα.

1 Το θαύμα στην Κωνσταντινούπολη (2012)

Το θαύμα των θαυμάτων, η απόλυτη υπέρβαση, η ασύλληπτη ανατροπή. Το υπέροχο «ερυθρόλευκο» παραμύθι, το οποίο ήταν πέρα για πέρα αληθινό, συγκλονίζοντας ολόκληρη την Ευρώπη. Ο «Δαβίδ», που έριξε… νοκ άουτ τον «Γολιάθ». Η ολική επαναφορά στον τελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, που ολοκληρώθηκε με το ιστορικό «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης με εντυπωσιακό τρόπο απέναντι στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, που ήταν η ΤΣΣΚΑ. Η επιστροφή στον θρόνο του ύστερα από 15 χρόνια.