Μην μπερδευόμαστε με το mexritelous

Μην μπερδευόμαστε, το mexritelous δεν έχει σχέση με την αγωνιστική καθίζηση του Ολυμπιακού! Το αντίθετο -το mexritelous έπρεπε να ήταν κίνητρο για την ενίσχυση του Ολυμπιακού, να βουλώσει στόματα!

Μην μπερδευόμαστε με το mexritelous

Να γράψω κάποια πράγματα γιατί κοντεύει να χαθεί η ουσία και πρέπει να πιάνουμε τον παλμό του κόσμου. Είτε από παρανόηση είτε σκόπιμα κινδυνεύει να χαθεί η λογική σε αυτό που γίνεται με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ.

Άλλο το mexritelous που όλοι στηρίξαμε, και άλλο η αγωνιστική καθίζηση της ομάδας. Αυτά τα δύο δεν πρέπει να μπερδεύονται. Και δεν ήταν μόνο η εμφάνιση στην πρεμιέρα, ξέραμε από τις μεταγραφές πού πήγαινε το πράγμα, μετά τo είδαμε και στα φιλικά.

Το «μέχρι τέλους» των Αγγελόπουλων και ο πόλεμος με Γιαννακόπουλο, ΚΕΔ, Βασιλακόπουλο, δεν έχει σχέση με την αποδυνάμωση της ομάδας. Δεν πρέπει να έχει σχέση και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Αντιθέτως έπρεπε να γίνει κίνητρο ενδυνάμωσης της ομάδας. Από την προηγούμενη σεζόν ήταν στα χέρια των Αγγελόπουλων, του Μπλατ και των παικτών αν θα «δικαίωναν» τον Γιαννακόπουλο ή θα εξέθεταν τον Παναθηναϊκό, την ΕΟΚ, και την ΚΕΔ.

Έχω γράψει δεκάδες θέματα εναντίον Βασιλακόπουλου, ΚΕΔ, ελληνικού μπάσκετ, Γιαννακόπουλου Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κλείνουμε τα μάτια. Ο άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης, κατάντησε ουραγός στην Ευρωλίγκα.

Αναπτυξιακή ομάδα στην Α2, εντάξει. Την κανονική ομάδα όμως που θα έπαιζε στην Ευρωλίγκα γιατί την έκαναν έτσι; Ευθύνονται και οι Αγγελόπουλοι για το μπάτζετ και για τη στήριξη στον Μπλατ. Ευθύνεται και ο Μπλατ και οι παίκτες -Έλληνες και ξένοι.

Βγήκα με άρθρο λίγο πριν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα και έγραψα ότι ο Μπλατ έπρεπε να φύγει τότε, πριν το κακό. Έπρεπε να προσληφθεί Έλληνας προπονητής να δώσει μαχητικότητα στην ομάδα, να ενώσει τους παίκτες και να καταλαβαίνει την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Η ιστορία του Ολυμπιακού επί δεκαετίες δείχνει επιτυχίες έκανε με προπονητές που ήταν Ολυμπιακοί και μιλούσαν ελληνικά! Έλληνες και Σέρβοι είναι οι ηγέτες πάντοτε στον Ολυμπιακό είτε προπονητές, είτε παίκτες.

Αυτό το πράγμα που είδαμε στα φιλικά και στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας προκαλεί θλίψη γιατί εμφανίζει όλες τις παθογένειες που μπορεί να δει κανείς σε μία ομάδα. Μέχρι και τον Μπερτομέου έπιασε η κάμερα σε μια στιγμή να έχει απογοητευτεί και να στεναχωριέται για μια φάση που δεν βγήκε σε καλό του Ολυμπιακού! Στο μαγαζί που έβλεπα το ματς, πρώτη φορά άκουσα τέτοιο βρισίδι από κόσμο του Ολυμπιακού στους παίκτες, στον προπονητή, στη διοίκηση.

Βλέπουμε μία ομάδα με ξένους χαμηλής ποιότητα και έλληνες ξεζουμισμένους. Επιθετικά δεν δημιουργεί, και αμυντικά μπάζει. Και καλά ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, έχουν μια ηλικία, ο Παπανικολάου όμως γιατί μοιάζει με παλαίμαχο εδώ και μήνες;

Τι προσέφερε ο Μπλατ;

Ο Μπλατ τι πρόσφερε από πέρσι στον Ολυμπιακό και πόσο χειρότερα θα πήγαιναν ο Σφαιρόπουλος, ο Μπαρτζώκας, ο Μάκης Γιατράς; Υποκλινόμαστε στο πρόβλημα υγείας του, αλλά αυτό δεν έπρεπε να συγχέεται με την προβληματική πορεία του Ολυμπιακού που στεναχωρεί τους πολυπληθείς οπαδούς του.

Σε όλα τα θέματα εναντίον της ΕΟΚ, της ΚΕΔ, και του Γιαννακόπουλου, έγραφα στο τέλος ότι δεν ξέρω αν αυτό είναι και μια σταδιακή έξοδος των Αγγελόπουλων. Αν δεν οι πρόεδροι νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τον Ολυμπιακό σε υψηλό επίπεδο, καλό θα είναι να τοποθετηθούν δημόσια, να κάνουν τον κόσμο να τους καταλάβει, να τους τιμήσει, να τους πει «ευχαριστούμε, σεβόμαστε ότι δεν μπορείτε άλλο, βοηθείστε για τη διαδοχή, να σας πούμε όλοι ένα θερμό αντίο, για πάντα στην καρδιά μας, θα μείνετε στην ιστορία του Ολυμπιακού».

Θα είναι κρίμα να δεχτούν ύβρεις μέσα στο γήπεδο όπως επιθυμεί ο Γιαννακόπουλος και ο Βασιλακόπουλος ενδεχομένως.

Οι οπαδοί όλων των ομάδων ξεχνάνε εύκολα και βάζουν το θυμικό πάνω από την ψυχραιμία ισοπεδώνοντας πολλές φορές τους πάντες και τα πάντα. Ο Κόκκαλης καθυβριζόταν στο Καραϊσκάκη, ο Τζόρτζεβιτς, ο Σιδέρης έχει φάει μπινελίκια στο παρελθόν, οι Βαρδινογιάννηδες επίσης όπως και ο Γκάλης και ο Γιαννάκης όταν έπαιζαν στον Άρη.

Καλό θα είναι να προλάβουν το κακό, και θα είναι ένα κακό καθολικό που θα κάνει τους εχθρούς του Ολυμπιακού να χαίρονται. Η ομάδα χρειάζεται ενδυνάμωση στο ρόστερ, όχι μόνο αλλαγή προπονητή. Η ομάδα χρειάζεται και δημόσιες τοποθετήσεις των διοικούντων για το τι θέλουν και το τι μπορούν.

Ας γίνει παράδειγμα το εγχείρημα της Βιλερμπάν που είναι ενδιαφέρον και θα μπορούσε να συμβεί και στον Πειραιά... Πήρε βοήθεια από την ποδοσφαιρική Λυόν και έβαλαν μπροσά μία τεράστια προσωπικότητα, τον βετεράνο πλέον παίκτη Πάρκερ. Θα μπορούσε και ο Ολυμπιακός να το κάνει αν χρειάζεται.

Να μείνει πάντως έτσι η κατάσταση δεν γίνεται. Δεν γίνεται να βλέπουμε μία ομάδα κακοφτιαγμένη με μισούς κατά φαντασία Χάρλεμ και μισούς που μοιάζουν βετεράνοι, με άκρα σιωπή από τη διοίκηση, με τον κόσμο να μπινελικώνει στις καφετέριες, στα social media, και σε λίγο καιρό ενδεχομένως στο γήπεδο.

Το mexritelous δεν είναι δικαιολογία

Το mexritelous ας γίνει κίνητρο για ράπισμα στους εχθρούς της ομάδας, να λένε οι Ολυμπιακοί «είδατε τι ομαδάρα έχουμε στην Ευρωλίγκα, απαξιούμε να παίξουμε στο άθλιο ελληνικό πρωτάθλημα». Άμα όμως διασύρεται ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα, οι αντίπαλοι θα πουν και με το δίκιο τους: «να ποιοι είναι και με ξένους διαιτητές».

Το mexritelous όλοι το στηρίξαμε, αλλά έμεινε μισό. Δεν εννοούσε ο κόσμος μέχρι τέλους της δύναμης του Ολυμπιακού.

Μακάρι ο άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης να μεταμορφωθεί και να μην είναι αυτό που είδαμε στα φιλικά και στην πρεμιέρα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν είναι δύσκολη η σεζόν, ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα και με ήπιες αντιδράσεις. Με σεβασμό στα τεράστια ποσά που έχουν ξοδέψει οι Αγγελόπουλοι, τα περισσότερα που έχουν μπει ποτέ στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού.

ΥΓ: Αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» μετά την πρεμιέρα.