Για αυτούς τους λόγους ο κ. Βασιλακόπουλος πρέπει να παραιτηθεί

Δεν του γίνεται κριτική, το σύστημα έχει ριζώσει επί δεκαετίες και δεν θέλουν να του πηγαίνουν κόντρα. Έχουν κτιστεί πολύχρονες σχέσεις. Είναι 80 χρονών. Ως και ο μητροπολίτης Αμβρόσιος παραιτήθηκε -που μόνο οι μητροπολίτες μένουν στη θέση τους μέχρι θανάτου.

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Βασιλακόπουλος πρέπει να παραιτηθεί

Ήρθε ο καιρός κατά την κρίση μου ο κ. Βασιλακόπουλος να παραιτηθεί. Να διευκολύνει το μπάσκετ να βρει τον δρόμο του. Να ανοίξει το δρόμο σε νέους ανθρώπους.

Δεν είναι μόνο ηλικιακό το κριτήριο. Το ελληνικό μπάσκετ πήρε κατήφορο υπό την ηγεσία του τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές του σε προπονητές έχουν αποτύχει. Προ καιρού είχε δηλώσει ότι «μια ομάδα ξεκινάει από τους παίκτες και παίκτες έχουμε» -υποβαθμίζοντας το θέμα προπονητή όταν του τέθηκε το ζήτημα δημοσίως. Αποδείχτηκε λάθος και σε αυτό.

Παίκτες έχουμε αλλά αποτυχίες μετράμε επί 10 σερί χρόνια σε όλα τα επίπεδα, Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιάδες. Η Εθνική ομάδα επί 10 σερί χρόνια αποτυγχάνει με τους προπονητές που επιλέγει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Φέτος απέτυχαν και όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων! Από τις πιο μικρές ηλικίες μέχρι την Εθνική Ανδρών.

Ούτε η ρήση του ότι το μπάσκετ έχει γερά θεμέλια δικαιώνεται. Η ΚΕΔ που την στηρίζει τίναξε στον αέρα το ελληνικό πρωτάθλημα, χορηγοί έφυγαν, οι ομάδες έχουν φοβερά οικονομικά προβλήματα, λαοφιλείς σύλλογοι έχουν απαξιωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΑΦΜ αγοράζονται για λίγα ευρώ, συγχωνεύσεις παρδαλές γίνονται, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας ο Ολυμπιακός αποχώρησε από την Α1.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το μόνο καλό που έχει δει σε κορυφαίο επίπεδο το ελληνικό μπάσκετ τα 8 τελευταία χρόνια, η μόνη μεγάλη διάκριση, είναι οι 2 Ευρωλίγκες που πήρε ο Ολυμπιακός! Αυτός ο σύλλογος που πλέον δεν υπάρχει στις ελληνικές διοργανώσεις.

Ευθύνη φέρει ο κ. Βασιλακόπουλος και για τη μεταχείριση της Εθνικής ομάδας από τη διαιτησία στο πιο κρίσιμο ματς με την Τσεχία. Αυτός που τον εμφάνιζαν ως «μεγαλοπαράγοντα με τρομερές διασυνδέσεις στη FIBA», έβγαλε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας προς τη FIBA. Με αντίπαλο, ποιαν, την Τσεχία. Μια χώρα ανύπαρκτη μπασκετικά στο διεθνές στερέωμα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συλλόγων.

Από την εποχή που ανέλαβε τα ηνία του ελληνικού μπάσκετ ο κ. Βασιλακόπουλος έχουν αλλάξει τα πάντα στη χώρα εκτός από εκείνον. Δεν είναι νορμάλ κατάσταση αυτή.

Στην ΕΠΟ έχουν αλλάξει πολλές διοικήσεις, στον βασιλιά των σπορ. Στα ηνία της χώρας έχουν αλλάξει πολλές κυβερνήσεις. Στις διοικήσεις των συλλόγων σε μπάσκετ και σε ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει όλες οι διοικήσεις. Μόνο η ΕΟΚ δεν αλλάζει.

Δηλαδή πότε θα περάσει σε νέα εποχή το ελληνικό μπάσκετ; Πόσο πιο χαμηλά πρέπει να πάει; Κάποτε σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη διακρινόταν και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και η ΑΕΚ είχε φτάσει σε τελικό Ευρωλίγκας. Η δε Εθνική έφερνε μετάλλια. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταματημό η κατηφόρα.

Το σύστημα τρίζει από τα θεμέλια. Το μπάσκετ είναι σε αργό θάνατο και μόνο ο Παναθηναϊκός φαίνεται να βολεύεται.

Η πιο γενναία κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Βασιλακόπουλος είναι να βγει και να πει «προσέφερα στο παρελθόν, τώρα για το καλό του μπάσκετ και για να σταματήσει ο διχασμός αποχωρώ». Και να μπει μία αθλητική προσωπικότητα στη θέση του, Παναγιώτη Γιαννάκης ή Παναγιώτης Φασούλας, όπως συμβαίνει σε άλλες ομοσπονδίες χωρών που προοδεύουν.

Κάποτε ήμασταν στις πρώτες δυνάμεις στο μπάσκετ αλλά πλέον μας έχουν ξεπεράσει χώρες που δεν υπήρχαν στον μπασκετικό χάρτη. Σε κάθε μεγάλο τουρνουά τρώμε σφαλιάρες. Ο ήχος τους όμως δεν ακούγεται όσο δυνατός θα έπρεπε διότι κριτική δεν υπάρχει. Γι' αυτό η κατηφόρα δεν σταματάει. Οι μπασκετικοί μοιάζουν σαν να έχουν πιαστεί χέρι- χέρι και να κατρακυλάνε τα σκαλιά χωρίς φρένο.

Ας βάλουμε τα οπαδικά στην άκρη και να μιλήσουμε με γεγονότα. Ποια επιλογή του κ. Βασιλακόπουλου έχει βγει ορθή τα τελευταία χρόνια; Ποια επιτυχία έχει να επιδείξει; Ποια πρόοδο σημείωσε το μπάσκετ σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο; Την κατηφόρα, το διχασμό, την οικονομική μιζέρια, την πτώση του πρεστίζ στην οποία έχει περιέλθει το μπάσκετ, μπορεί να τα σταματήσει με την παραίτησή του.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μία-μία τις αποτυχίες κάθε χρονιά με λεπτομέρειες αλλά δεν είναι σκοπός ο εντυπωσιασμός. Το μπάσκετ δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Έχει κι άλλο κάτω.

Όταν μια οικογένεια Βαρδινογιάννη έφυγε από τον Παναθηναϊκό διωγμένη. Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης υπέστη δημόσιο εξευτελισμό στο Καραϊσκάκη. Παράγοντες που έβαλαν πολλά λεφτά και έφεραν τίτλους και διακρίσεις για τις ομάδες των λαοφιλέστερων συλλόγων στην Ελλάδα. Όταν και ο ΠΑΟΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ έχει αλλάξει διοικήσεις. Όταν και η ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ έχει αλλάξει διοικήσεις. Όταν η διοίκηση της ΕΠΟ που έκανε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού αθλητισμού, την κατάκτηση του EURO 2004, έφυγε. Όταν πάμπολλες κυβερνήσεις έχουν αλλάξει στη χώρα. Να παραμένει ένας 80χρονος με τόσα χρόνια σερί αποτυχιών στην εθνική και με διάλυση του πρωταθλήματος λόγω ΚΕΔ που αυτός στηρίζει. Ας παρέμβει η κυβέρνηση και ας πάρει τη διαιτησία της Α1 από την ΕΟΚ, μπορεί νομοθετικά να το κάνει, να δοθεί μια διέξοδος.