Ένας χρόνος Μπλατ στον Ολυμπιακό: Έργα, ημέρες κι ατάκες του...
Συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ. Έργα, ημέρες, αλλά και ατάκες του Αμερικανού κόουτς, από την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία των "ερυθρολεύκων".
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (27/6) από την παρουσία του Ντέιβιντ Μπλατ στη τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ένας κόουτς εγνωσμένης και τεράστιας αξίας, έχοντας σημειώσει επιτυχίες τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στο ΝΒΑ, αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Αρκετοί είδαν στο πρόσωπο του έναν άνθρωπο που θα ανανέωσε το αγωνιστικό προφίλ των «ερυθρολεύκων», επαναφέροντας την ομάδα στα τρόπαια και στις επιτυχίες. Εκ του αποτελέσματος, όμως, οι Πειραιώτες βίωσαν την πιο δύσκολη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας τους. Μία σεζόν καταστροφική, στην οποία όχι μόνο έμειναν εκτός τίτλων, αλλά και μακριά από τα πλέι-οφς της Ευρωλίγκας.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ένα γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ
Η αλήθεια είναι πως το ξεκίνημα του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικό. Η ομάδα παρουσιαζόταν ανανεωμένη, έχοντας τη διάθεση να παίξει ένα περισσότερο γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ, δίνοντας βαρύτητα στη ταχύτητα στη κυκλοφορία της μπάλας. Μία στόχευση για ένα περισσότερο επιθετικό μπάσκετ, που θα κινηθεί σε υψηλότερα σκορ, ποντάροντας τόσο στο καλάθι στον αιφνιδιασμό, όσο και στο περιφερειακό σουτ. Θέλησε να δώσει «τέλος» στον μονότονο τρόπο ανάπτυξης, αλλά και στην «εμμονή» στην άμυνα.
Όταν έδωσε μόλις 11 λεπτά στον Σπανούλη
Παράλληλα, δεν δίστασε να δώσει στον Βασίλη Σπανούλη έναν διαφορετικό ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μόλις 11 λεπτά που τον χρησιμοποίησε στο ματς κόντρα στη Μπασκόνια: «Δεν ήταν το πλάνο να παίξει 11 λεπτά. Απλώς κοουτσάρω όπως θεωρώ ότι έτσι θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε. Χρησιμοποίησα πεντάδες με μεγαλύτερο μέγεθος, που στην άμυνα θα λειτουργούσαν καλύτερα. Το έκανα και στο ματς με τη Φενέρ, αλλά χάσαμε. Είναι ασυνήθιστο να παίζει 11 λεπτά Έχω προπονήσει κάποιους πολύ μεγάλους παίκτες και ο Σπανούλης είναι από τους κορυφαίους. Όμως αν νιώσω ότι πρέπει να τον αποσύρω στον πάγκο, αυτό θα κάνω».
Από το πλεονέκτημα έδρας στον αποκλεισμό
Μέχρι την 17η αγωνιστική στην Ευρώπη, τα πράγματα κυλούσαν θετικά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά την επικράτηση επί της Μπασκόνια με 91-87 (στη παράταση) στο ΣΕΦ, η ομάδα βρισκόταν μέσα στους στόχους της. Ισοβαθμούσε με την Εφές στη 4η θέση, έχοντας ρεκόρ 11-6 και διεκδικούσε στα ίσα το πλεονέκτημα έδρας. Μετά, όμως, άρχισε μία ανεπανάληπτη αγωνιστική καθίζηση, μετρώντας 6 ήττες σε 7 αγωνιστικές. Παράλληλα, τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στους μισθούς, οι τραυματισμοί σημαντικών παικτών, αλλά και οι διαρροές στα αποδυτήρια, επηρέασαν την ομάδα εντός και εκτός παρκέ. Ο Αμερικανός κόουτς είχε να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν κατάφερε ποτέ από τον Φεβρουάριο και μετά, να κάνει την ομάδα να ανακάμψει. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός μείνει εκτός στόχων και εδώ έχει την ευθύνη του και ο προπονητής.
Δεν του βγήκε καμία μεταγραφή
Ο Ντέιβιντ Μπλατ φημίζεται για τις εύστοχες μεταγραφικές του κινήσεις, στις προηγούμενες ομάδες του. Την σεζόν 2016-17 με τη Νταρουσάφακα, έφερε στο ρόστερ τον Αμερικανό γκαρντ, Μπραντ Ουοναμέικερ, ο οποίος ακολούθως συνέχισε στη Φενέρμπαχτσε, τον φετινό MVP του Φάιναλ Φορ με την ΤΣΣΚΑ, Γουίλ Κλάιμπερν, αλλά και τον Γάλλο πάουερ-φόργουορντ, Αντριέν Μοερμάν, ο οποίος φέτος έφτασε έως και τον τελικό της Ευρωλίγκας με την Εφές. Προσθέστε και τον Λετονό σουτέρ, Νταϊρίς Μπερτάνς, ο οποίος πλέον παίζει στο ΝΒΑ με τους Πέλικανς. Εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις, με παίκτες που στη συνέχεια εκτόξευσαν τις μετοχές τους στα ύψη.
Οι μεταγραφές, όμως, που έκανε το περασμένο καλοκαίρι με τον Ολυμπιακό, ουσιαστικά δεν του βγήκε ούτε μία. Πίστεψε και πόνταρε στο ταλέντο του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ δεν έχει την στόφα του ηγέτη, ούτε και μπόρεσε να κάνει την διαφορά όταν η μπάλα… έκαιγε. Ήταν φως-φανάρι το ρίσκο που πήρε με τον Ζακ ΛεΝτέι, τον οποίο θέλησε να «βαφτίσει» ως αθλητικό σέντερ, αλλά ο παίκτης στη πράξη ήταν περισσότερο «4άρι» και λιγότερο «5άρι», με ικανότητες στην επίθεση, αλλά και ξεκάθαρες αδυναμίες στην άμυνα. Πίστεψε στο εκτελεστικό ένστικτο του Γιάνις Τίμα των 800.000 ευρώ, αλλά ο Λετονός απογοήτευσε, με αποτέλεσμα τον Μάρτη να παραχωρηθεί δανεικός στη Χίμκι. Εμπιστεύτηκε στην αρχή τον Αξέλ Τουπάν, ακολούθως τον «εξαφάνισε» από το ροτέισον, ενώ σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη πορεία, ο Γάλλος δεν δίστασε να παρατήσει σύξυλη την ομάδα, έχοντας έρθει σε… ρήξη (και) με τον προπονητή του. Στη πράξη, δεν του βγήκε στον Ολυμπιακό ούτε μία από τις επιλογές που έκανε. Κάποιος, βέβαια, θα σχολιάσει πως με άλλα λεφτά κινήθηκε στη Νταρουσάφακα και με διαφορετικό μπάτζετ στον Πειραιά, αλλά και ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχεδόν το ίδιο είχε, αλλά έφερε παίκτες όπως τους Μπράιαντ Ντάνστον, Οθέλο Χάντερ και Ματ Λοτζέσκι, οι οποίοι προσέφεραν και πρωταγωνίστησαν με τους «ερυθρόλευκους».
Για την διαμόρφωση του ρόστερ, άλλωστε, δεν δίστασε να παραδεχθεί τα λάθη του: «Δεν παίξαμε το μπάσκετ που ήλπιζα να παρουσιάζουμε, ειδικά μετά το μέσο της σεζόν. Είναι ευθύνη μου. Δεν κατάφερα να φέρω την ομάδα εκεί που θέλω. Έχουμε έναν από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης. Δεν είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές, αλλά είναι ένας φοβερός σέντερ. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να έχουμε άλλον έναν».
Το επικοινωνιακό του χάρισμα
Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται ο Ντέιβιντ Μπλατ, είναι το επικοινωνιακό του χάρισμα. Με τους παίκτες του, είχε με τους περισσότερους καλή σχέση και έκανε αρκετούς από αυτούς να παίζουν και για εκείνον. Είχε τον τρόπο του να προσεγγίζει σωστά τους αθλητές του και να τους εμπνέει. Ορισμένες φορές, όμως, ήταν υπερβολικά διπλωματικός. Δεν γινόταν ξεκάθαρος στις κουβέντες του με τους μπασκετμπολίστες, προσπαθούσε με λόγια και υποσχέσεις να τους κρατήσει όλους ικανοποιημένους, με αποτέλεσμα στη πορεία να μην μπορεί να κρατήσει ισορροπίες και να υπάρξουν γκρίνιες.
Κάποιες φορές, μάλιστα, άλλα έλεγε μπροστά στις κάμερες και διαφορετικά φερόταν στη πράξη στον εκάστοτε παίκτη του. Παράδειγμα; Αποθέωνε τον Γιώργο Μπόγρη, τονίζοντας πως θα τον έπαιρνε μαζί του σε κάθε ομάδα, και μετά στη πράξη του έδινε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, έχοντάς του ήδη δείξει την πόρτα της εξόδου… Υπήρχαν και στιγμές που ένιωσε στο πετσί του την πίεση του πάγκου του Ολυμπιακού. Φαινόταν και από τις απαντήσεις που έδινε στους δημοσιογράφους, με αποκορύφωμα όταν δέχτηκε «σκληρή» ερώτηση για την αδυναμία του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος να ηγηθεί της προσπάθειας: «Με ρωτάτε για τον Γκος, αλλά τόσο καιρό δεν με ρωτάγατε για τον Πρίντεζη όταν έπαιζε άσχημα…»
«Σας διώχνω και όλους»
Γενικότερα, πάντως, σπάνια φώναζε στους παίκτες του και δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, σε σύγκριση με τους προκατόχους του. Μία φορά όμως… ξέφυγε. Και τότε ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε. Ήταν μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο Κάουνας από την Ζαλγκίρις, όταν όντας φανερά εκνευρισμένος από την απόδοση των παικτών του, τους σχολίασε τα εξής στα αποδυτήρια: «Δεν έχω πρόβλημα, σας διώχνω κι όλους. Όποιος δε μπορεί σπίτι του. Αυτά που ξέρετε, τελειώσανε. Θα έχετε πρόβλημα, αυτό που δείξατε ήταν για λύπηση και για λύπηση ήταν η ομάδα όπως κατέληξε το παιχνίδι. Ξέρετε πολύ καλά για ποιους μιλάω».
Το προπονητικό του τιμ
Στο μεγάλο λιμάνι, πάντως, έχουν να λένε τα καλύτερα για το προπονητικό του τιμ. Μόνο θετικά σχόλια για την συμπεριφορά, την εργατικότητα, την μεθοδικότητα και την συνεργασία με τους Κεστούτις Κεμζούρα, Γιώργο Δέδα και Μιχάλη Καλαβρό. Άνθρωποι χαμηλών τόνων, αλλά δουλευταράδες. Μπορεί η καλή δουλειά να μην μετουσιώθηκε σε επιτυχίες εντός παρκέ, αλλά άπαντες έχουν να λένε πως η προσπάθεια που έγινε ήταν σωστή και προσεγμένη.
Το πρόβλημα υγείας του στη μέση
Ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε τον περασμένο χρόνο μία σοβαρή επέμβαση στη μέση. Είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το χειρουργείο ως ένα βαθμό βελτίωσε την κατάσταση του, αλλά στη πράξη δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει ποτέ μέσα στη σεζόν. Αποτέλεσμα; Το γεγονός να τον ζορίζει και να τον δυσκολεύει όχι μόνο στις προπονήσεις, αλλά και στους αγώνες, ώστε να δουλέψει όπως θέλει. Ακόμη περπατάει κουτσαίνοντας. Είναι χαρακτηριστικό το παιχνίδι κόντρα στην Εφές στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, καθώς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία λόγω του προβλήματος του. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση του έχει βελτιωθεί. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, που βρίσκεται στο Ισραήλ, ακολουθεί ειδικές θεραπείες.
Η σεζόν της εξιλέωσης
Πλέον, ο Ντέιβιντ Μπλατ ετοιμάζεται για την δεύτερη του χρονιά στον Ολυμπιακό. Στόχος, να αποτελέσει την σεζόν της εξιλέωσης, τόσο για τον ίδιο στο μεγάλο λιμάνι, όσο και για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι θα στοχεύσουν στην επιστροφή στους τίτλους και στις επιτυχίες. Πλέον, γνωρίζει καλύτερα την ομάδα, τα δεδομένα της, την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και το τι χρειάζεται το ρόστερ ώστε να αναβαθμιστεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ