Βετούλας: «Ο Σλούκας ιδανικός ηγέτης για τον Ολυμπιακό»

«Ο Έλληνας γκαρντ θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της νέας εποχής στον Πειραιά»! * Ο προπονητής του Ιωνικού, της ομάδας των ρεκόρ, μιλά στο «ΦΩΣ» για τη μεγάλη επιστροφή του νικαιώτικου συλλόγου στην Α1 μπάσκετ, αλλά και για το μέλλον του Θρύλου.

Βετούλας: «Ο Σλούκας ιδανικός ηγέτης για τον Ολυμπιακό»

Προ καιρού είχα κάνει μια συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ιωνικού στο μπάσκετ, τον Βαγγέλη Τσάπα, και μου είχε πει πολλά όχι μόνο για τον θαυμάσιο Ιωνικό, που σπάει όλα τα ρεκόρ στην Α2, αλλά και για το πόσο αναγκαίο είναι να μη χάσει το ελληνικό πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό.

Κερατσινιώτης ο Τσάπας, είχαμε κάνει φωτογράφηση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, αφού η συνέντευξη έγινε σε ένα από τα μαγαζιά του, που είναι δίπλα. Εκεί είδα έναν φιλόδοξο νέο άνθρωπο, γνώστη του μπάσκετ, το είχε δείξει άλλωστε και στον Φάρο Κερατσινίου, που τον έφτασε και αυτόν στην Α1 και στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Τσάπας μου είχε πει για τις κατοστάρες σε συχνότητα-ρεκόρ που έριχνε ο Ιωνικός, αλλά ουδείς περίμενε αυτό που έγινε τώρα με τον Εθνικό.

Το ματς ήταν «πολλά με λίγα», όμως και άλλα ματς είναι «πολλά με λίγα» στην Α2 και στην Α1, τέτοιο σκορ δεν έχουμε ξαναδεί, 197-116! Στο ημίχρονο ο Ιωνικός είχε πετύχει ήδη 102 πόντους και ο Εθνικός δεν ήθελε να βγει να παίξει!

Προσέξτε τώρα γιατί στις συνεντεύξεις κάποια πράγματα δεν μπορούν να λέγονται, εκεί λοιπόν πρέπει να κάνεις και ρεπορτάζ. Ο Ιωνικός, σύμφωνα με τις πηγές μου, ήθελε να τον διαλύσει τον Εθνικό και σκίστηκε να φτάσει στους 200 πόντους το σκορ! Από τη διοίκηση ζητήθηκε και τάιμ άουτ στο τέλος, όμως ο προπονητής του Ιωνικού το ακύρωσε. Έγινε και τρίποντο για να φτάσει στους 200 το σκορ.

Μόλις έληξε το ματς, ο προπονητής του Εθνικού όρμηξε στον προπονητή του Ιωνικού και κόντεψαν να πλακωθούν, το τι και πώς δεν πρέπει να το γράψω μην τιμωρηθούν.
Όμως πηγές του Ιωνικού μού είπαν κάτι που έχει λογική. Ο Εθνικός δεν ήταν μια ομάδα αναπήρων ή μικρών παιδιών για να μιλάνε για φερ πλέι, λέει ο Ιωνικός. Απόδειξη είναι ότι έβαλε 116 πόντους ο Εθνικός! Ξέρετε καμία ομάδα να βάζει σε αγώνα 116 πόντους στον πρωταθλητή της κατηγορίας και να είναι για λύπηση; Το ματς ήταν τρέχουμε και πυροβολάμε για να βάλουμε όσο πιο πολλά μπορούμε. Ο Ιωνικός βάζει μεγάλα σκορ.

Επίσης στον Ιωνικό λένε ότι ο Μίχαλος του Εθνικού δεν αποχώρησε, αλλά αποβλήθηκε! Με δύο τεχνικές ποινές. Κάτι όμως που έμαθα από πηγή του Εθνικού: Την Παρασκευή πήραν τηλέφωνο τον Ιωνικό και ζήτησαν να μη γίνει ο αγώνας, γιατί ο Εθνικός είχε πολλούς αρρώστους. Η διοίκηση του Ιωνικού το επιβεβαιώνει, αλλά αυτό τσάτισε τον Τσάπα και έδωσε εντολή να κυνηγήσει η ομάδα όσο πιο μεγάλο σκορ μπορούσε!

Ο Ιωνικός κυνήγησε να σπάσει το επιθετικό ρεκόρ, και για να κάνει πολλές επιθέσεις, αμελούσε την άμυνα! Προσέξτε τι λέω. Ήταν τακτική, άφηναν τον Εθνικό να βάζει κάποια καλάθια γρήγορα, αν δεν μπορούσε να πάρει αμέσως την μπάλα ο Ιωνικός, για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις! Όμως οι 116 πόντοι που έβαλε ο Εθνικός στον πρωταθλητή δεν είναι λίγοι.

Μίλησα με τον προπονητή του Ιωνικού, Νίκο Βετούλα. Εδώ να δώσω άλλο ένα ρεπορτάζ από τον Ιωνικό: ο Τσάπας είχε πει στον Παναγιώτη Γιαννάκη να αναλάβει τεχνικός διευθυντής τη σεζόν της Α2 και μετά προπονητής όταν θα ανέβαινε η ομάδα. Του Γιαννάκη του έπεσε βαρύ να ασχοληθεί με την Α2 και είπε: «Θα το δούμε όταν ανέβετε»". Τώρα όμως μάλλον είναι αργά...

-Αληθεύει ότι διαμαρτυρόταν εντόνως ο Εθνικός στο ημίχρονο;

«Ναι, αληθεύει. Δεν έβγαιναν να παίξουν, άργησε να ξεκινήσει το β’ ημίχρονο»

Στο τέλος τι έγινε με τον αντίπαλο προπονητή;

«Εκεί που είθισται να δίνουν τα συγχαρητήρια οι προπονητές μεταξύ τους, έγινε διένεξη μεταξύ μας. Είπε ότι τον έφτυσα. Δεν τον έφτυσα. Αντέδρασα σε όσα έκανε. Ας αναρωτηθούν όλοι, όταν είμαι προπονητής σε μια ομάδα που έχει νικήσει μια άλλη με 81 πόντους διαφορά, γιατί να επιτεθώ σε κάποιον που έχει χάσει με τόσο βαρύ σκορ; Έλεγε «είστε όλοι υποχείρια του Τσάπα».

Σε παρακάλαγαν μέσα στο ματς;

«Όχι, τίποτα τέτοιο. Εμείς παίζαμε αυτό που μπορούμε και είχαμε κίνητρο να σπάσουμε το ρεκόρ. Οι παίκτες μου έρχονταν από ήττα με τον Αμύντα και ήθελαν να δείξουν ότι αυτή η ήττα ήταν συγκυριακή και ότι είμαστε οι πρωταθλητές».

Το προηγούμενο ρεκόρ στην Α2 ήταν 172 πόντοι. Το περάσατε μέσα στο ματς. Γιατί σκιζόσασταν έως το τέλος; Πηγαίνατε για τα 200;

«Ναι, ο κόσμος το ζητούσε. Εμείς παίζουμε και για τον κόσμο που μας έχει βοηθήσει φέτος. Θέλαμε να δείξουμε την ποιότητά μας με πολλές κατοχές της μπάλας. Αυτό είναι το παιχνίδι μας, τρέξιμο και πολλές κατοχές. Στο τέλος έγινε και τρίποντο από εμάς για τους 200, αλλά δεν μπορέσαμε. Δεν ξέρω βέβαια αν πάταγε τη γραμμή».

Σου είχε ζητήσει κάτι ειδικά γι’ αυτό το ματς ο πρόεδρος της ομάδας;

«Ο Βαγγέλης πάντα θέλει επιθετικό μπάσκετ, η ομάδα να τρέχει και να σκοράρει όσο περισσότερο γίνεται. Όταν χάσαμε το προηγούμενο ματς, έδωσε συγχαρητήρια στον Αμύντα. Οι παίκτες έψαχναν ένα κίνητρο, άλλες ομάδες κάνουν αγγαρεία, εμείς μετά την ήττα μπήκαμε στην τσίτα».

102 πόντους στο ημίχρονο σου έχει ξανατύχει;

«Όχι, όχι, το ματς πήγαινε πάνω- κάτω, σπάνια μπορείς να το ξαναδείς. Είναι κάτι που δεν ξέρω αν θα ξανασυμβεί!»

Νιώθεις περήφανος ή έχεις τύψεις;

«Νιώθω περήφανος για τους παίκτες μου. Αυτό το ρεκόρ δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να το σπάσει. Τα παιδιά είχαν κίνητρο: το ρεκόρ».

Πες μου για τον Μαυροκεφαλίδη.

«Θα μπορούσε να είναι στο ρόστερ των μεγάλων ομάδων! Είναι άξιος συγχαρητηρίων για τη συμπεριφορά του που παίζει με τον ίδιο επαγγελματισμό στην Α2 με τον οποίο έπαιζε στην Ευρωλίγκα».

Ο Καράμπουλας έβαλε 61 πόντους. Πες μου γι’ αυτόν.

Είναι ένα παιδί που μπορεί να μην είναι γνωστό στην Α1, όμως έχει πάρει πολλές ανόδους με ομάδες της Α2 και είναι επιλογή του να παίζει στην Α2 για τους δικούς του λόγους. Μπορεί άνετα να σταθεί στην Α1.

Πήρες τάιμ άουτ στο τέλος;

«Όχι εγώ. Το ακυρώσαμε τελικά».

Ποιο είναι το μεγάλο ατού του Ιωνικού;

«Το ρόστερ είναι για την Α1. Η δεύτερη πεντάδα του Ιωνικού θα μπορούσε να ανεβεί στην Α1 παίρνοντας τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία της Α2!
Υπάρχει περίπτωση ο Τσάπας να αφήσει τον Ιωνικό, όπως άφησε τον Φάρο;
Από αυτά που ακούω, όχι. Έχει τρομερή όρεξη. Το μπάσκετ τού έχει κοστίσει πολύ. Πιστεύω ότι με τον Ιωνικό θα κάνει αυτό που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια».

Θα μείνεις εκεί;

Να τελειώσει η σεζόν, θα μιλήσουμε και θα δούμε. Έχω πάντως άριστη συνεργασία και με τη διοίκηση και με τους παίκτες.

Πες μου τώρα, ως άνθρωπος του μπάσκετ για πολλά χρόνια, έπαιξες και 15 χρόνια μπάσκετ, και ως προπονητής, τι σημαίνει το να φύγει ο Ολυμπιακός από την Α1;
Θα χάσει τρομερή αίγλη το πρωτάθλημα. Αν δεν υπάρχει Ολυμπιακός ή αν δεν υπάρχει Παναθηναϊκός, θα είναι μεγάλη ζημιά για όλους τους ανθρώπους του μπάσκετ. Μόνο τους χορηγούς να σκεφτούμε, φτάνει.

Θα ήθελα τη γνώμη σου για την αγωνιστική καθίζηση του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

«Το μικρό ροτέισον και οι τραυματισμοί στοίχισαν στο να μείνει ο Ολυμπιακός εκτός των πλέι οφ. Όχι μόνο στην ουσία, αλλά και στην ψυχολογία, στην αυτοπεποίθηση.

Έλειψε για ακόμα μία χρονιά το μακρινό σουτ;

«Σίγουρα η ικανότητα στο σουτ ανοίγει τις άμυνες και έλειψε από τον Ολυμπιακό. Όμως δεν είναι μόνο οι γκαρντ. Ο Ολυμπιακός δεν είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια αξιόπιστο σουτ από ψηλό, να βγει να σουτάρει από πιο έξω».

Ένα αθλητικό πεντάρι έλειψε φέτος;

«Πράγματι, πίσω από τον Μιλουτίνοβ. Ο Λε Ντέι ήταν σαν «4άρι» και δεν βοήθησε στο αμυντικό κομμάτι και στα ριμπάουντ».

Ο Σλούκας θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης της νέας εποχής στον Ολυμπιακό; Και κάτι ακόμα: Σπανούλη τώρα θα κράταγες;

«Ο Σλούκας θα ήταν η ιδανική λύση! Μιλάμε για παίκτη που είναι το βαρόμετρο της Φενέρμπαχτσε με το υψηλό μπάτζετ και με προπονητή τον Ομπράντοβιτς. Όταν έχει προπονητή τον Ομπράντοβιτς και παίζει πάνω από 30 λεπτά σταθερά, και 34 και 35 λεπτά, δείχνει την εκτίμηση που του έχει αυτός ο προπονητής. Θα μπορούσε να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού για τη νέα εποχή. Αφού το κάνει στην ομάδα του Ομπράντοβιτς, μπορεί να το κάνει παντού!

Ο Ομπράντοβιτς σε όποια ομάδα έχει πάει έχει πετύχει. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι πάντα είχε υψηλά μπάτζετ, όμως κι άλλοι είχαν τέτοια μπάτζετ αλλά δεν τα κατάφερναν. Όσο για τον Σπανούλη, κατά τη γνώμη μου έχει άλλον ένα χρόνο καλό μπάσκετ 100%. Παρά την ηλικία και τον τραυματισμό του. 1.000%!»