Το σύστημα «πέφτει» από πρώην, κομμένους, στόματα που άνοιξαν και ράπισμα από τον Ολυμπιακό

Ο Θέμης Σινάνογλου εξηγεί γιατί δεν είναι... μπετόν το οικοδόμημα αναφέρεται σε φιλοΒασιλακοπουλικούς υπουργούς, σε πέντε διαιτητές που έβαλε στα μανταλάκια ο Παναθηναϊκός και δίνει τη λύση.

Το σύστημα «πέφτει» από πρώην, κομμένους, στόματα που άνοιξαν και ράπισμα από τον Ολυμπιακό

Επανέρχομαι στα του μπάσκετ γιατί έχω νέο θέμα. Το προηγούμενο έκανε ένα από τα ρεκόρ αναγνωσιμότητας στο σάιτ της εφημερίδας μας, ήταν πρωτοφανές αυτό που έγινε σε κοινοποιήσεις και στο τι επίδραση είχε στον κόσμο. Και στον Ολυμπιακό άρεσε πολύ το ρεπορτάζ από ό,τι έμαθα. Το θέμα όμως δεν είναι τι αρέσει στον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο.

Το σύστημα βάλλεται από 4 πλευρές! Η μία είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΔΚΕ Ηλίας Καφφές που έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένα μέλη της ΕΟΚ και της ΚΕΔ στον εισαγγελέα. Θα τα βρει η Δικαιοσύνη αυτά, δεν είναι δική μου δουλειά.

Η άλλη πλευρά είναι των κομμένων διαιτητών της Ευρωλίγκας που και ορισμένοι από αυτούς έχουν καταθέσει στον εισαγγελέα Παναγόπουλο.

Η άλλη πλευρά είναι ο Ολυμπιακός με τη δύναμη που έχει (πρωταθλητής Ευρώπης δύο φορές τα τελευταία χρόνια, με κόσμο που είναι σχεδόν η μισή Ελλάδα).

Και η τέταρτη πλευρά είναι τα στόματα που έχουν ανοίξει και υπηρέτησαν τον Παναθηναϊκό για πολλά χρόνια, έγραψα τις προάλλες για ένα ραντεβού που έγινε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τον Σκινδήλια.

Πάμε παρακάτω. Αυτά που θα γράψω είναι τι λένε οι σημαντικότερες πηγές που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση εναντίον του συστήματος. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που έχουν ψαχτεί με καλούς δικηγόρους. Το ζητούμενο δεν είναι οι ανούσιες βρισιές. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση. Υπάρχει! Λύση του εφικτού, όχι ευχολόγια.

Και να ανοίξουν τα μάτια τους να διαβάσουν οι πολιτικοί που κάνουν ότι δεν ξέρουν. Πηγές εμπλεκόμενες λένε ότι τόσο ο Βασιλειάδης όσο και ο Κοντονής είναι «φιλοΒασιλακοπουλικοί». Επειδή όμως εγώ δεν τα γουστάρω τα κομματικά στον αθλητισμό, θα προσθέσω ότι είδαμε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις τι έκαναν για το μπάσκετ και τις αράχνες που έχουν πιάσει στην ΕΟΚ και στην ΚΕΔ τόσα χρόνια. Τίποτα δεν έκαναν.

Τα παρακάτω λοιπόν πρέπει να τα διαβάσουν οι πολιτικοί και οι εισαγγελείς. Άνθρωποι που ξέρουν άριστα την υπόθεση, λένε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ολυμπιακού. Αν ο Ολυμπιακός πιέσει πολύ, μπορεί να δοθεί λύση πιο εύκολα από ότι νομίζει ο κόσμος! Το σύστημα θα δεχτεί γερό ράπισμα και δεν θα αντέξει. Κακώς νομίζουν ότι είναι μπετόν το οικοδόμημα. Θα πέσει».

Ξέχασα όμως να γράψω κάτι άλλο, ο Γκόντας και ο Φούφης οι δύο διαιτητές της Ευρωλίγκας που κοπήκανε από τις ελληνικές διοργανώσεις, έχουν κοινό δικηγόρο, τον Γιάννη Μαύρο που είναι παλιός διαιτητής και κομισάριος.

Προσέξτε τώρα. Τι καταθέτουν οι πηγές. Γεγονότα. Το 2015-2016 που πήρε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, ο Γκόντας δεν είχε σφυρίξει ένα φάουλ σε ματς του Ολυμπιακού στην Κηφισιά και επίσης σε άλλο ματς του Γκόντα νίκησε ο Ολυμπιακός στην παράταση την ΑΕΚ. Μετά από αυτά τον έκοψαν από τους τελικούς γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε, το ζήτησε ο Παναθηναϊκός από την ΚΕΔ... Μάλιστα υπάρχει μία τρομερή φράση «τι να κάνουμε Σπύρο μου, είμαστε ρόμπες»!

Στους τελικούς -χωρίς τον Γκόντα- έχασε ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό με τα δήθεν βήματα του Σπανούλη και βγήκε πρωτοσέλιδο πράσινης εφημερίδας με 5 φωτογραφίες διαιτητών χαρακτηρίζοντάς MVP της χρονιάς για τον Ολυμπιακό τον Χριστοδούλου, τον Γκόντα (πακέτος ο Φούφης), τον Σχινά, τον Κορομηλά, τον Πηλοΐδη. Και τις επόμενες μέρες δημοσίευσε λόγια του Γιαννακόπουλου ότι έφαγε κλοτσιά στα αρχ... αλλά έμαθε! Από τότε γράφτηκε κι άλλες φορές αυτή η φράση.

Και συνεχίζουν οι πηγές μου: Μετά από αυτά που έγιναν στο πρωτάθλημα 2015-2016, προσέξτε τι συμβαίνει στους 5 διαιτητές που τους έβγαλε στα μανταλάκια ο Παναθηναϊκός με φωτογραφίες ως MVP του Ολυμπιακού και έγινε σημαία το «έφαγα κλοτσιά στα αρχ... αλλά έμαθα».

Πρώτος: Ο Χριστοδούλου τελειώνει λόγω ορίου ηλικίας που ο Βασιλακόπουλος δεν το μεγαλώνει, ενώ η ΟΔΚΕ έστειλε επίσημα πρόταση να μεγαλώσει το όριο ηλικίας. Η ΟΔΚΕ είχε αποφασίσει να το πάει στα 55 το όριο. Όχι μόνο για τον Χριστοδούλου. Αλλά ειδικά για τον Χριστοδούλου μιλάμε για διαιτητή που έχει παίξει σε τρεις Ολυμπιάδες! Και παίζει Ευρωλίγκα ακόμα ως σήμερα! Και όχι απλώς παίζει, αλλά πιο πολύ από όλους! Όπως και ο Κορομηλάς!

Δεύτερος: Τον Κορομηλά δεν τον έβαλαν να παίξει στον περιβόητο ημιτελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός πρόσφατα που η διαιτησία κατά την κρίση μου θύμιζε Μπένι Χιλ με αυτά που σφύριζαν ως φάουλ στον Ολυμπιακό σε σχέση με αυτά που δεν σφύριζαν ως φάουλ στον ΠΑΟ. Μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά βλέποντας το βίντεο με τις φάσεις που έφτιαξε ο Ολυμπιακός, νόμιζα ότι άκουγα στα αυτιά μου τη μουσική του Μπένι Χιλ. Αλλά τον έβαλαν τον Κορομηλά να παίξει στον άλλο ημιτελικό, στο Κύμη-ΠΑΟΚ! Τον καλύτερο διαιτητή δηλαδή τον έβαλαν στο εύκολο ματσάκι και όχι στο ντέρμπι αιωνίων.

Και γιατί είναι ο καλύτερος ο Κορομηλάς; Λένε οι πιο ειδικοί στο χώρο: Η λίστα των διαιτητών της Ευρωλίγκα μέχρι πρόπερσι έβγαινε σε συμφωνία με τη FIBA. Τους 60-65 καλύτερους τους έπαιρνε η Ευρωλίγκα και οι υπόλοιποι πήγαιναν στη FIBA. Ε, ο Κορομηλάς ήταν στη λίστα αυτών που έπαιρνε ως καλύτερους η Ευρωλίγκα! Ο Αναστόπουλος δεν ήταν, και πήγαινε στη FIBA... Αν δεν το πιάσατε, ξαναδιαβάστε το.

Τρίτος: Για τον Σχινά έχουν βρει δικαιολογία την αγωγή που έκανε στον Γιαννακόπουλο και τον αποκλείουν από ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.

Τέταρτος: Τον Γκόντα έχουν βρει τη δικαιολογία ότι παίζει στην Ευρωλίγκα και τον αποκλείουν από το πρωτάθλημα, έχει κάνει και μηνύσεις, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που γίνεται αυτό! (Πακέτο ο Φούφης, τα ίδια).

Πέμπτος: Πηλοΐδης, λέγεται ότι έφτασαν στα άκρα...

Έγινε λοιπόν ότι ήθελε ο Παναθηναϊκός με τους 5 αυτούς διαιτητές ή ίσως να είναι σύμπτωση...

Επίσης ίσως να είναι σύμπτωση ότι ο Ολυμπιακός με ξένους διαιτητές έχει πολύ περισσότερες νίκες επί του Παναθηναϊκού, και ο Παναθηναϊκός με Έλληνες διαιτητές έχει πολύ περισσότερες νίκες επί του Ολυμπιακού.

Και μην ξεχνάμε τι έχει δηλώσει ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού σε μια τεράστια συνέντευξή του φέτος στο SDNA. Μία συνέντευξη που τη διάβασα όλη και κατάλαβα ότι αυτός έχει μυαλό, δεν είναι να τον υποτιμάς. Όμως το να σου κόβει μόνο δεν φτάνει αν δεν μπορείς να συγκρατηθείς. Είπε «στο δικό μου το μυαλό θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να έχει πάντα διαιτησία 100-0»!

Ναι ε; Στο δικό μου το μυαλό όμως ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό πρέπει να έχουν 50-50. Και σε κάθε ευνομούμενο κράτος.

Να μην ξεχάσω να γράψω ότι ο Γκόντας πριν λίγο καιρό κατέθεσε τελευταίος στον εισαγγελέα Παναγόπουλο ως πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Αθηνών (έχει κι αυτήν την ιδιότητα).

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν τώρα, ποια είναι η λύση. Ο κ. Βασιλακόπουλος όπως μου είπε πολύ σημαντική πηγή μπορεί να «ξεδοντιαστεί», χωρίς να φύγει, αφού δεν φεύγει. Πώς; Χάνοντας τη διαιτησία στην Α1! Και να μείνει στην ΕΟΚ η διαιτησία μόνο στις άλλες κατηγορίες, τις πιο χαμηλές.

Δύο πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν:

Πρώτον: Να παίζουν ξένοι διαιτητές στα μεγάλα ματς, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο και όπως άλλωστε Έλληνες διαιτητές πάνε και παίζουν στην Κύπρο και στη VTB που είναι ο Πιτσίλκας διευθυντής διαιτησίας! Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, με ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, ομάδες της Ρωσίας και άλλων γειτονικών κρατών. Ξένοι διαιτητές εκεί. Δεν το απαγορεύει κανένας νόμος να έρθουν ξένοι διαιτητές κι εδώ.

Δεύτερον: Από τον υπουργό με μία απλή τροπολογία να φύγει η διαιτησία από την ΕΟΚ στην Α1 και να πάει στον ΕΣΑΚΕ. Ήδη γίνεται αυτό σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Και μιλάμε για σοβαρές χώρες με υψηλό επίπεδο όπως η Ισπανία. Υπάρχει άλλωστε στο νόμο πρόβλεψη για επαγγελματική διαιτησία! Όμως λέει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ΕΟΚ. Αυτό είναι που μπορεί να αλλάξει με μία απλή τροπολογία από τον υπουργό και να λέει ότι ορίζεται μία επιτροπή διαιτησίας υπό τον ΕΣΑΚΕ. Και μάλιστα τα μέλη της να ορίζονται με υψηλή πλειοψηφία από τις ομάδες, για να μην μπορεί μία ομάδα με λίγους «δορυφόρους» της να περνάει τα μέλη που επιθυμεί.

Η επιλογή των διαιτητών λοιπόν, ο ορισμός τους και οι παρατηρητές, θα ανήκει στον ΕΣΑΚΕ. Και μείνε εσύ κ. Βασιλακόπουλε -λένε οι πηγές μου- με τις υπόλοιπες κατηγορίες που είναι μικροδουλειές. Μην πάει το μυαλό σας στο κακό με τη λέξη μικροδουλειές... Εννοούν εύκολες δουλειές από τους διαιτητές χωρίς την πίεση των μεγάλων αγώνων.

Έτσι χτυπιέται το πρόβλημα. Εύκολο είναι αν υπάρξει πολιτική βούληση. Να ξέρετε ένα πράγμα: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πολιτική βούληση. Αρκεί να το πιέσει πολύ ο Ολυμπιακός. Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Υπουργοί στην ίδια κυβέρνηση έρχονται και παρέρχονται. Το μπάσκετ πάει να εκραγεί. Να σταματήσει το παραμύθι του αυτοδιοίκητου και να ακολουθήσουμε ότι κάνουν σοβαρές χώρες.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο Ολυμπιακός έχει δίκιο, είναι η μισή Ελλάδα, και είναι θέμα πλέον πολιτικής βούλησης. Τα εξήγησα όλα. Όχι όλα όσα ξέρω. Αλλά όσα μπορώ να γράψω χωρίς να μου κάνουν αγωγές. Αποφεύγω τους χαρακτηρισμούς γιατί δεν τους χρειάζομαι. Έχω πληροφόρηση, κρίση και επιχειρήματα.