Άνω - κάτω η μπασκετική Ευρώπη: Ο Ολυμπιακός και οι τρεις που αντιδρούν

Η Ρεάλ που σκέφτεται να αποχωρήσει από την ACB, η Εφές που «ήθελε να κάνει ότι και ο Ολυμπιακός» και ο Ερυθρός Αστέρας που ψάχνεται...

Άνω - κάτω η μπασκετική Ευρώπη: Ο Ολυμπιακός και οι τρεις που αντιδρούν

Η απόφαση του Ολυμπιακού να μην αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του κυπέλλου συζητήθηκε πολύ και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου σε πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η ομάδα του Πειραιά έκανε πράξη το αυτονόητο αποφασίζοντας να μη συμμετέχει στην... κωμωδία του ελληνικού μπάσκετ. Λίγες μέρες αργότερα, οι Πειραιώτες βρήκαν συμπαράστες σε Ισπανία, Τουρκία και Σερβία, αφού οι Ρεάλ Μαδρίτης, Ανατολού Εφές και Ερυθρός Αστέρας μνημόνευσαν την κίνησή τους και αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να έχουν πράξει το ίδιο στα παιχνίδια κυπέλλου που έδωσαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η Ρεάλ Μαδρίτης διαμαρτύρεται έντονα για το καλάθι του Τόμιτς με το οποίο η Μπαρτσελόνα στέφθηκε κυπελλούχος στην παράταση. Ο διευθυντής των Μαδριλένων, Χουάν Κάρλος Σάντσεθ, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί έπειτα από δύο τέτοια λάθη σε δύο χρόνια», δήλωσε και στην Ισπανία έχουν ήδη ξεκινήσει τα σενάρια που θέλουν τους Μαδριλένους να σκέφτονται να φύγουν από την ACB αν η ομοσπονδία δεν αναγνωρίσει το λάθος που έστεψε την Μπαρτσελόνα Κυπελλούχο Ισπανίας.

Αταμάν: «Έπρεπε να έχουμε κάνει ότι και ο Ολυμπιακός»

Ενοχλημένος από τη διαιτησία του τελικού του κυπέλλου της Τουρκίας ήταν ο προπονητής της Εφές, Εργκίν Αταμάν.

Η ομάδα του ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε στον τελικό με 70-80 με τον Αταμάν να εκφράζει τα παράπονά του για την αντιμετώπιση των διαιτητών. Σύμφωνα με την "Fanatik", ο Αταμάν φέρεται να είχε έντονη λογομαχία με τον τεχνικό σύμβουλο της τουρκικής λίγκας, Κώστα Ρήγα μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Αταμάν σύμφωνα με το ρεπορτάζ μετά τη λήξη ήταν ενοχλημένος και φέρεται να είπε ότι «έπρεπε να έχουμε φύγει από τον αγώνα, όπως έκανε και ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό».

Ο Αταμάν μάλιστα δεν έμεινε μόνο στα σφυρίγματα του τελικού. Ο Τούρκος προπονητής εξέφρασε παράπονα και για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία της χώρας του «κουράζει» την Εφές, αφού στις επιλογές της εθνικής ομάδας βρίσκονται τέσσερις παίκτες της ομάδας του και μόλις ένας από την Φενέρ.

Αντιδράσεις και στο Βελιγράδι

Ένταση υπήρξε και στον τελικό κυπέλλου της Σερβίας, εκεί όπου η Παρτιζάν στέφθηκε κυπελλούχος στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα. Η ομάδα του Μίλαν Τόμιτς είχε έντονα παράπονα από τους διαιτητές και αποφάσισε να μην κατέβει να παραλάβει τα μετάλλιά της μετά το τέλος του αγώνα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου έχασαν τον τίτλο έπειτα από δύο βολές που εκτέλεσε ο Λεντέιλ ο οποίος κέρδισε φάουλ από τον Μπάρον. Ωστόσο οι διαιτητικές αποφάσεις της τριάδας έφεραν έντονα παράπονα στο στρατόπεδο του Ερυθρού Αστέρα και η συζήτηση για τη διαιτησία άνοιξε για τα καλά και στη γειτονική μας χώρα.

Μάλιστα, το όλο θέμα κορυφώθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου της ομάδας, Ντέμπισα Κόβιτς: «Είναι μία ληστεία. Θυμίζεις άλλες εποχές που όλοι ξέρουμε τι συνέβαινε στο σερβικό μπάσκετ. Ο διαιτητής Μπελόσεβιτς φέρθηκε με πολύ πονηρό τρόπο απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και μαζί με τους συνεργάτες του “καθάρισαν” τη δουλειά. Μία καθαρή άμυνα μετουσιώθηκε σε δύο βολές που έκριναν τον αγώνα. Kαλώ τις αρχές και την Κυβέρνηση να εξετάσουν όσα συμβαίνουν στο σερβικό μπάσκετ και να προστατεύσουν τον χώρο από ληστείες σαν και αυτή. Θα εξετάσουμε όλες τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης από μεριάς μας. H Παρτιζάν μας έκλεψε και δεν θα συγχαρώ ποτέ κάποιον που κλέβει».

Καταλαβαίνει κανείς ότι η κίνηση του Ολυμπιακού να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης, έχει ήδη «καρφωθεί» στο μυαλό μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Οι Πειραιώτες διαμαρτύρονται για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πλέον υπάρχουν ομάδες που επικροτούν την κίνησή τους ανοιχτά, αν όχι τη ζηλεύουν.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός έκανε την αρχή. Μια κίνηση που στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από κάποιους με χλευασμό, στην Ευρώπη φαντάζει ως λαμπρό παράδειγμα. Και φυσικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι τρεις ομάδες που μνημόνευσαν τον Ολυμπιακό, είναι ομάδες που αγωνίζονται στην Euroleague (ο Ερυθρός Αστέρας μόνο φέτος υποβιβάστηκε στο Eurocup). Οπότε, μην εκπλαγείτε στα επεισόδια που θα ακολουθήσουν....