Τι είναι η Αδριατική Λίγκα και τι η VTB Λίγκα με τις οποίες μιλά ο Ολυμπιακός

Πότε ιδρύθηκαν, ομάδες ποιων χωρών μετέχουν σε αυτές και τι γίνεται με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Τι είναι η Αδριατική Λίγκα και τι η VTB Λίγκα με τις οποίες μιλά ο Ολυμπιακός

Χθες, η ισπανική Mundo Deportivo ανέφερε ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με την Αδριατική Λίγκα, συζητώντας τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έκανε το ίδιο και με την VTB Λίγκα. Ποιες είναι όμως οι δύο διοργανώσεις με τις οποίες ασχολείται τις τελευταίες ημέρες ο Ολυμπιακός;

Η Αδριατική Λίγκα είναι διεθνής διοργάνωση μπάσκετ που ιδρύθηκε το 2001. Διεξάγεται με την συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, ενώ για δύο σεζόν είχε συμμετάσχει και το Ισραήλ. Σε μεγάλο βαθμό αποτελεί αναβίωση του Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα μπορεί να συμμετέχουν στα εθνικά τους πρωταθλήματα μόνο στην φάση των Πλέι-Οφ. Εξαίρεση αποτέλεσε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που συμμετείχε και στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος του Ισραήλ. Οι ομάδες της διοργάνωσης συμμετέχουν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όσον αφορά τη VTB Λίγκα είναι διεθνής διοργάνωση μπάσκετ που ιδρύθηκε το 2008. Συμμετέχουν ομάδες της βορειοανατολικής Ευρώπης και σκοπός της δημιουργίας της ήταν να προκύψει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τις ισχυρότερες ομάδες κρατών, της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. Χορηγός της διοργάνωσης είναι η VTB Bank, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη επωνυμία της διοργάνωσης.

Συμμετείχαν αρχικά ομάδες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία. Από την σεζόν 2010-11 προστέθηκαν ομάδες από την Φινλανδία την Πολωνία και την Λευκορωσία ενώ από την σεζόν 2011-12 προστέθηκαν και ομάδες από την Τσεχία και το Καζακστάν. Σε μεγάλο βαθμό η λίγκα έχει οδηγήσει στην ανασύσταση του πρωταθλήματος της Σοβιετικής Ένωσης.

H VTB Λίγκα είναι μέλος της ULEB. Οι ομάδες που συμμετέχουν στην VTB Λίγκα, συμμετέχουν τόσο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο και στα εθνικά τους πρωταθλήματα, με εξαίρεση το ρωσικό πρωτάθλημα το οποίο συγχωνεύθηκε πλήρως στη συγκεκριμένη διοργάνωση.