Η διαφορά Τίμα με Τουπάν

Ο Γιάνις Τίμα προβληματίζει με την απόδοση του, ο Ντέιβιντ Μπλατ του δίνει ευκαιρίες, αλλά δεν τις αξιοποιεί, και όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την συνέπεια του Αξέλ Τουπάν. 

Η διαφορά Τίμα με Τουπάν

O Γιάνις Τίμα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Αμερικανός κόουτς πιστεύει στο ταλέντο και στις δυνατότητες του Λετονού φόργουορντ, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχει δικαιώσει. Τα παιχνίδια περνούν, ο προπονητής του Ολυμπιακού του δίνει συνεχώς ευκαιρίες, αλλά εκείνος τις αφήνει να περνούν αναξιοποίητες. Την περασμένη εβδομάδα τον άφησε εκτός δωδεκάδας από το παιχνίδι κόντρα στο Ρέθυμνο, θέλοντας να του χτυπήσει το… καμπανάκι.

Κόντρα στην Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ χρησιμοποιήθηκε μόλις για 3 λεπτά στο παιχνίδι, ενώ απέναντι στον Κολοσσό, σε ένα ματς που απουσίαζε και ο Γιώργος Πρίντεζης, με αποτέλεσμα να ανοίγεται χώρος και χρόνος στα φόργουορντ, έπαιξε μόλις 8 λεπτά. Τον έβαλε σαν αλλαγή στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ντέιβιντ Μπλατ, τον απέσυρε στο 8’ και μετά τον επανέφερε στο ματς στο 34’, με το αποτέλεσμα να έχει ήδη κριθεί. Σε μία αναμέτρηση που θα μπορούσε να ξεχωρίσει, δίνοντας το κάτι παραπάνω, είτε με το περιφερειακό του σουτ, είτε με την ενέργεια που βγάλει στο ανοιχτό γήπεδο, μπήκε στο ματς λες και δεν είχε κίνητρο. Δεν βγάζει σκληράδα στην άμυνα, έχει έλλειψη συγκέντρωσης, παρουσιάζεται ασταθής στην επίθεση και αρκετές φορές δείχνει εκτός τόπου και χρόνου.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον χρησιμοποιεί στα περισσότερα παιχνίδια της ομάδας στη βασική πεντάδα, τόσο γιατί θέλει να συνεχίσει να του δίνει ευκαιρίες, στηρίζοντας τον με θέρμη, όσο και για να βελτιώσει την ψυχολογία του, αλλά εκείνος συνεχίζει να παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων. Με εξαίρεση εκείνο το καταπληκτικό του πρώτο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, όπου είχε πάρει… φωτιά από την περιφέρεια (17 πόντοι, 5/6 τρίποντα), συν τα ματς με Μπάγερν (10 πόντοι, 2/6 τρίποντα) και Ζαλγκίρις (9 πόντοι, ¾ τρίποντα), στα υπόλοιπα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα έδειξε ορισμένα σημάδια ζωής απέναντι σε Πανιώνιο (11πόντοι, ¾ τρίποντα) και Παναθηναϊκό (10 πόντοι, 2/6 τρίποντα), αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω.

Ορισμένες φορές υπάρχει η αίσθηση πως η κριτική που γίνεται στους ξένους παίκτες είναι περισσότερο αυστηρή σε σχέση με τους Έλληνες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής: οι ξένοι έρχονται για να βοηθήσουν τους Έλληνες και να δώσουν το κάτι παραπάνω και όχι το αντίθετο.

Στο ξεκίνημα της σεζόν οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως ο Γιάνις Τίμα θα προσφέρει περισσότερο σε σχέση με τον Αξέλ Τουπάν, αλλά μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει βρει… χρυσάφι με τον Γάλλο φόργουορντ. Είναι ο πιο αξιόπιστος σουτέρ των Πειραιωτών από την περιφέρεια, έχοντας ποσοστό ευστοχίας που φτάνει στο 50% από την περιφέρεια, τρέχει σαν… άλογο και τελειώνει άριστα τις φάσεις στον αιφνιδιασμό, έχει καλό σουτ από μέση απόσταση και βγάζει σχεδόν πάντα εις πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνει στην άμυνα.

Και κάτι ακόμη: κάθε φορά που έρχεται από τον πάγκο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως παρουσιάζεται πάντα σε ετοιμότητα και εγρήγορση, δίνοντας το κάτι παραπάνω στην ομάδα του. Βρίσκει γρήγορα ρυθμό και γίνεται άμεσα αποτελεσματικός για τον Ολυμπιακό. Τις περισσότερες φορές που έχει μπει στο παρκέ ερχόμενος από τον πάγκο, το πρώτο σουτ που δοκιμάζει είναι εύστοχο, ακόμη και αν πιάνει την μπάλα για πρώτη φορά.