Ο Γουοναμέικερ και οι άλλοι: Τι ψάχνει ο Μπλατ στο ΝΒΑ

Ειλημμένη απόφαση η απόκτηση γκαρντ. Τα δεδομένα με Γουοναμέικερ, Πολ και Άνταμς, αλλά και ο "ζεστός" Δεκέμβρης με τα "two way contract" στο ΝΒΑ.

Ο Γουοναμέικερ και οι άλλοι: Τι ψάχνει ο Μπλατ στο ΝΒΑ

Είναι ειλημμένη απόφαση για τον Ολυμπιακό η ενίσχυση του ρόστερ. Το γεγονός πως υπάρχει μία καθυστέρηση δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες έχουν βάλει στο… συρτάρι το θέμα. Σημαντικές εξελίξεις θα υπάρξουν μετά την Εφές. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν βιάζονται και κοιτάζουν με προσοχή όλες τις υποψήφιες λύσεις. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει τονίσει στους ανθρώπους της ομάδας πως θέλει να προσθέσει στο ρόστερ του έναν γκαρντ ο οποίος να λειτουργεί κυρίως στον «άσο» και να έχει έφεση σε σκορ και δημιουργία.

Είναι γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν κοντά στην περίπτωση του Μπράντον Πολ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στους Σαν Αντόνιο Σπερς, έχοντας παρελθόν και στην Εφές (2016-2017). Ένας παίκτης με αξιόλογο σουτ από την περιφέρεια, διαθέτοντας έφεση στο σκοράρισμα, αλλά και αδυναμία στον τομέα των ασίστ, γεγονός που έκανε τον Αμερικανό κόουτς να κάνει πίσω για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Στον Ολυμπιακό προτάθηκε και η περίπτωση του 25χρονου Αμερικανού γκαρντ, Τζος Άνταμς. Έμεινε πρόσφατα ελεύθερος από τους Ντράγκονς (Κίνα) και ψάχνει τον επόμενο σταθμό στη καριέρα του. Έχει ύψος 1.88 και διαθέτει εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν σε Άβτονορ και Μπεσίκτας. Ο παίκτης, όμως, δεν ενθουσιάζει τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Είναι γεγονός πως αρέσει αρκετά στον φίλαθλο κόσμο η περίπτωση του 29χρονου Μπραντ Γουοναμέικερ. Είναι περίπτωση από το πάνω ράφι. Προφανώς και πρόκειται για έναν γκαρντ υψηλού επιπέδου και εγνωσμένης αξίας, διαθέτοντας αρκετά καλά στοιχεία στο βιογραφικό του. Έφεση σε σκορ και δημιουργία, μεγάλη εμπειρία σε επίπεδο EuroLeague, παίκτης με προσωπικότητα που μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, ενώ γνωρίζει και αρκετά καλά τον Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς συνεργάστηκαν μαζί στη Νταρουσάφακα (την σεζόν 2016-2017).

Είχε απασχολήσει τον Ολυμπιακό την εποχή που αγωνιζόταν στη Μπάμπεργκ, αλλά το κασέ του ήταν υψηλό, το οποίο ακολούθως εκτοξεύτηκε πάνω από 1.500.000 ευρώ όταν πήγε στη Φενέρμπαχτσε πέρσι. To περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να πάει στο ΝΒΑ, υπογράφοντας το μίνιμουμ συμβόλαιο (850.000 ευρώ) με τους Σέλτικς, θέλοντας να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Δεν έχει βρει όμως αρκετό χρόνο συμμετοχής, κάποια στιγμή η Βοστώνη τον έστειλε και στη θυγατρική της στην G-League, με αποτέλεσμα ο παίκτης να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ευρώπη. Από το μεγάλο λιμάνι, πάντως, παρά την έντονη φημολογία, συνεχίζουν να διαψεύδουν πως κινούνται για την απόκτηση του.

O Ντέιβιντ Μπλατ, πάντως, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος, είναι ένας προπονητής που γνωρίζει αρκετά την αγορά και δεν θα κινηθεί για παίκτη, απλά, για να πάρει. Θέλει έναν γκαρντ που να ταιριάζει στα «θέλω» του. Θα είναι «ζεστός» πάντως αυτός ο Δεκέμβρης, καθώς ας μην ξεχνάμε πως τέλος του μήνα οι ομάδες του ΝΒΑ θα πρέπει είτε να κόψουν τα «two way contract» που έχουν στο ρόστερ τους, είτε να αφήσουν κάποιους παίκτες ελεύθερους και τότε αναμένεται να υπάρξουν περιπτώσεις με αρκετό ενδιαφέρον.

Tι είναι τα «two way contract»; Από το περασμένο καλοκαίρι, το ΝΒΑ επέτρεψε στις ομάδες του πρωταθλήματος να έχουν δύο επιπλέον παίκτες, πέρα από τους 15 που θα διαθέτουν στο ρόστερ τους, με τις μίνιμουμ αποδοχές. Αυτοί οι αθλητές μπορούν να περάσουν μέχρι 45 μέρες στο ΝΒΑ, στην ομάδα που τους επέλεξε έναντι περίπου 200.000 δολαρίων.

Μετά, η εκάστοτε ομάδα του ΝΒΑ έχει τρεις επιλογές: 1) Να δώσει στον παίκτη συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. 2) Να τον «κόψει» και να τον αφήσει ελεύθερο. 3) Να τον στείλει στην G-League, για το υπόλοιπο της σεζόν και να του δώσει συμβόλαιο αργότερα, όταν θα «ανοίξει» μια θέση στο ρόστερ της.