Ολυμπιακός: Η φανέλα με το «15» έχει ιστορία

Με αφορμή την απόσυρση της φανέλας του Γιώργου Πρίντεζη, το «ΦΩΣ» θυμάται τους παικταράδες που επίσης τη φόρεσαν.

Ολυμπιακός: Η φανέλα με το «15» έχει ιστορία

Στις 6 Σεπτεμβρίου η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποσύρει τη φανέλα του Γιώργου Πρίντεζη. Η φανέλα με το «15» θα τοποθετηθεί μια για πάντα στην οροφή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ένας παίκτης-σύμβολο για τους Πειραιώτες, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας για σχεδόν 20 χρόνια. Αγωνίστηκε μονίμως με το «15» από το 2011 έως και το 2022, όταν και αποσύρθηκε από την αγωνιστική δράση, κατακτώντας πρωταθλήματα σε Ευρώπη και Ελλάδα και συμμετέχοντας μαζί τους και σε έξι (2009, 2012, 2013, 2015, 2017, 2022) φάιναλ φορ.

Ένα νούμερο που είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο παίκτης με το «15» στην πλάτη επανέφερε τους Πειραιώτες στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2012, ύστερα από 15 χρόνια, με εκείνο το «πεταχτάρι» στην εκπνοή στον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Όταν μάλιστα πήγε στον Ολυμπιακό το 2000, ήταν μόλις 15 ετών. Οι συμπτώσεις με το νούμερο αρκετές. Κάποτε είχε σχολιάσει πως «το νούμερο το διάλεξα τυχαία, επειδή αυτό είχε απομείνει», αλλά αίσθησή μας είναι πως αυτή η φανέλα, εκείνο το νούμερο διάλεξε τον Γιώργο Πρίντεζη και όχι αυτός εκείνο. Το νούμερο «15», όμως, το φόρεσαν και άλλοι ένδοξοι παίκτες της ομάδας στο παρελθόν, οι οποίοι είναι άξιοι αναφοράς.

1) Ρόι Τάρπλεϊ

Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1993-94, πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις και οδήγησε τους Πειραιώτες στην κατάκτηση του νταμπλ στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε στην παρουσία των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο φάιναλ φορ στην Ιστορία τους, φτάνοντας έως τον τελικό του Τελ Αβίβ το 1994. Διέπρεψε φορώντας τη φανέλα με το «15» στην πλάτη. Ένας εκπληκτικός φόργουορντ/σέντερ που έκανε σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ. Οι καταχρήσεις, όμως, αδίκησαν το ταλέντο του. Πέθανε το 2015 σε ηλικία μόλις 50 ετών.

2) Ντέιβιντ Ρίβερς

O Nτέιβιντ Ρίβερς αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό τη διετία 1995-97. Κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα στην Ελλάδα και φυσικά ήταν ο πρωτεργάτης της ομάδας που σημείωσε το ιστορικό τριπλ κράουν. Ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων» που καθοδήγησε τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά, το 1997, στο φάιναλ φορ της Ρώμης. Μάλιστα, κατέκτησε και το βραβείο του MVP του τουρνουά. Ένας έξοχος γκαρντ, με ταχύτητα, γρήγορα αντανακλαστικά, αρτίστας στις διεισδύσεις και στο τρανζίσιον παιχνίδι, διαθέτοντας και ασύλληπτη ικανότητα στην ντρίμπλα.

3) Σοφοκλής Σχορτσανίτης

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για μία πενταετία (2005-10). Στις καλές του μέρες ήταν ένας ισοπεδωτικός σέντερ, με τρομερή δύναμη, όντας κυριαρχικός στη ρακέτα. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε μόνο ένα Κύπελλο (2010), ενώ συμμετείχε μαζί τους και στα φάιναλ φορ του 2009 και του 2010. Ξεκίνησε εντυπωσιακά στο μεγάλο λιμάνι, αλλά ακολούθως αδίκησε τον εαυτό του.

4) Ινιάγκι Ντε Μιγκέλ

Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για μία τετραετία (1999-2003), δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά υπήρξε ένας από τους πιο μαχητικούς και τίμιους παίκτες της ομάδας, σε μία εποχή όπου οι Πειραιώτες έζησαν και δύσκολες καταστάσεις. Ο Ισπανός πάουερ φόργουορντ ναι μεν δεν διέθετε υψηλή τεχνική κατάρτιση, αλλά ήταν πάντα ουσιαστικός και αγωνίστηκε φορώντας το «15» στην πλάτη.