Καντζούρης για Σπανούλη: «Η μπασκετική του κουλτούρα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Εθνικής»

Ο άμεσος συνεργάτης του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική ομάδα και head coach Χάποελ Ιερουσαλήμ, Ηλίας Καντζούρης, μίλησε για τις κλήσεις της Εθνικής ομάδας και το επερχόμενο “παράθυρο”. 

Καντζούρης για Σπανούλη: «Η μπασκετική του κουλτούρα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της Εθνικής»

Λίγες μέρες έμειναν για τη νέα εποχή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, την εποχή Βασίλη Σπανούλη στο “γαλανόλευκο” πάγκο.

Ο προπονητής του Περιστερίου παίρνει το “βάπτισμα του πυρός” υπό το νέο του ρόλο σε επίσημες υποχρεώσεις για τα προκριματικά του EuroBasket 2025, αρχής γενομένης από το ματς με την Τσεχία στις 23/2 στο ΣΕΦ και στο πλευρό του θα έχει ως άμεσο συνεργάτη του, τον Ηλία Καντζούρη της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ που διαδέχθηκε στον ισραηλίτικο πάγκο τον Ντζίκιτς σε μία δύσκολη συνθήκη με συνεχή ταξίδια, μίλησε στο ΕΟΚ WebRadio τόσο για τις κλήσεις και τους στόχους της “γαλανόλευκης”, όσο και για την αναμέτρηση με τους Τσέχους που θα έρθουν πλήρεις.

Για τις κλήσεις στην Εθνική: “Σίγουρα ξέρω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα της επιλογής των παιδιών που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Αυτό είναι και το νόημα των εθνικών ομάδων. Στις Εθνικές ομάδες παίζουν κατά τεκμήριο οι καλύτεροι διαθέσιμοι και υγιείς παίκτες. Θεωρώ ότι είναι η αρχή για να δούμε καλύτερες διοργανώσεις και καλύτερο επίπεδο μπάσκετ και να δούμε πραγματικά την δυναμικότητα των εθνικών ομάδων, γιατί σε αυτό το χρονικό διάστημα που δεν συμμετείχαν τα παιδιά της Ευρωλίγκας, είχαμε πολλές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων και πολλές καταστάσεις οι οποίες δεν ήταν ξεκάθαρες”.

Για τους πολλούς παίκτες που κλήθηκαν και ανήκουν στην Ευρωλίγκα: “Είναι μέσα στο πνεύμα που έχει συζητηθεί και η θέση του κόουτς είναι ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε και μιλήσαμε. Η εθνική ομάδα δεν έχει να κάνει με συλλόγους, έχει να κάνει με τη θέληση, τη διάθεση των παιδιών να έρθουν να παίξουν για την πατρίδα τους πρώτα απ’ όλα. Είναι μια τεράστια τιμή και μέχρι στιγμής όλα τα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι άκρως ενθαρρυντικά”.

Ως προς τους στόχους της Εθνικής ομάδας: “Νομίζω το πιο σημαντικό απ’ όλα έχει να κάνει με την μπασκετική κουλτούρα του κόουτς και γενικότερα του πνεύματος που θέλουμε να περάσουμε στη Εθνική. Η εθνική ομάδα είναι υπέρτατη τιμή, πρέπει όλοι να ερχόμαστε με την καρδιά μας και να δίνουμε το 100%. Από ‘κει και πέρα, πρέπει να πάμε βήμα-βήμα, δεν πρέπει να κοιτάζουμε μακριά”.

Για το γεγονός πως η Τσεχία έρχεται με όλα τα… αστέρια της, ο Ηλίας Καντζούρης είπε ότι: “Σίγουρα είναι μια πολύ δυνατή ομάδα, με πολλά παιδιά που παίζουν Ευρωλίγκα, EuroCup και Basketball Champions League. Εδώ και καιρό συλλέγουμε πληροφορίες και κάνουμε το ανάλογο scouting, ώστε να είμαστε να πιο έτοιμοι την ώρα που θα χρειαστεί. Θέλουμε να δούμε την τελική σύνθεση της ομάδας. Σε όλα τα σενάρια να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι”.

Όσον αφορά την ομάδα του, Χάποελ Ιερουσαλήμ και το επίπεδο του BCL: “Είναι ξεκάθαρο στο δικό μου μυαλό ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα. Αν κάποιος νιώσει εφησυχασμό και δεν τα δώσει όλα τότε έρχεται “πέλεκυς”, αγωνιστικώς και βαθμολογικώς. Δεν ήταν κάτι το οποίο το είπα για να το πω. Θεωρώ ότι ο όμιλος μας είναι ένας πραγματικά πολύ δύσκολος όμιλος. Όλες οι ομάδες είναι εξαιρετικές. Είμαστε μια ομάδα με παιδιά που είναι ώριμα, γνωρίζουν τι θέλουν, αλλά, από ‘κει και πέρα, κάθε παιχνίδι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό”.

Για τους στόχους της Χάποελ: “Λειτουργούμε και θέτουμε κοντινούς στόχους. Την Παρασκευή (16/02) παίζουμε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι για τον οργανισμό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο γήπεδό μας. Κάθε παιχνίδι είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Έχουμε υψηλές βλέψεις, υπάρχει ποιότητα και στόχοι, αλλά δεν πρέπει να κοιτάζουμε μακριά”.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις συνεχόμενες μετακινήσεις προς το Βελιγράδι για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια: “Δεν είναι εύκολο είναι η αλήθεια. Ήμασταν ένα μήνα με μια βαλίτσα και μέσα σε ένα λεωφορείο ή αεροπλάνο. Αυτή είναι η δουλειά μας, όμως, πρέπει να τη δεχτούμε, οι δικαιολογίες δεν πρέπει να υφίστανται σ’ αυτό το επίπεδο. Πρέπει ν’ ανταπεξέλθουμε και να βρούμε τον τρόπο να υπερκεράσουμε όλα τα εμπόδια”.