Oλυμπιακός: Τα καλύτερα «3άρια» στην ιστορία του Θρύλου

Το «ΦΩΣ» θυμάται και ξεχωρίζει τους κορυφαίους σμολ φόργουορντ που φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Oλυμπιακός: Τα καλύτερα «3άρια» στην ιστορία του Θρύλου

Το «ΦΩΣ» συνεχίζει τα αφιερώματά του, ξεχωρίζοντας τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού ανά θέση. Σήμερα θα αναφέρουμε τους καλύτερους σμολ φόργουορντ που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Και είναι γεγονός πως στον Πειραιά έχουν αγωνιστεί σπουδαία «3άρια», μπασκετμπολίστες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο μεγάλο λιμάνι

1) Ζάρκο Πάσπαλ

Ο μπασκετμπολίστας που αναγέννησε την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού τη δεκαετία του '90. Ο παίκτης που οδήγησε τους Πειραιώτες στην επιστροφή στα πρωταθλήματα, αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης. Ο αναμφίβολα κορυφαίος σμολ φόργουορντ στην ιστορία της ομάδας. Ήρθε στο μεγάλο λιμάνι το 1991, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να πραγματοποιεί μία τρομερή μεταγραφή, καθώς ο Μαυροβούνιος τότε ήταν ένας μπασκετμπολίστας σούπερ σταρ, όντας πρωταθλητής με τη Γιουγκοσλαβία σε Ευρώπη και Μουντομπάσκετ. Διέθετε σπάνιο επιθετικό ταλέντο και στην πρώτη του χρονιά στον Πειραιά είχε μέσον όρο 32 πόντους στην επίθεση. Έμεινε μέχρι το 1994, κατακτώντας με τον Ολυμπιακό το νταμπλ στην Ελλάδα, φτάνοντας μαζί του έως και τον τελικό του φάιναλ φορ το 1993. Ναι, ήταν μοιραίος σε εκείνον τον τελικό χάνοντας τις βολές, αλλά άφησε το στίγμα του στην ιστορία της ομάδας.

2) Κώστας Παπανικολάου

Συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση των δύο σερί ευρωπαϊκών το 2012 και το 2013, όντας το βασικό «3άρι» της ομάδας. Παιδί του Ολυμπιακού, καθώς έπιασε λιμάνι το 2009 σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ανανέωσε έως και το 2026 και μέχρι τότε θα συμπληρώσει 15 σεζόν με τον έφηβο στο στήθος, γεγονός που θα τον κάνει ως έναν από τους μακροβιότερους αθλητές στην ιστορία του συλλόγου.

3) Έντι Τζόνσον

Ο Έντι Τζόνσον είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ που έχουν έρθει ποτέ στην Ευρώπη. Οδήγησε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα του 1995, νίκησε σχεδόν μόνος του τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ στη Σαραγόσα, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις. Διέθετε «καυτό» χέρι από την περιφέρεια. Στην Ευρωλίγκα είχε κατά μέσο όρο 21,9 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ σε 18 αγώνες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα 21,2 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 35 ματς.

4) Φράνκο Νάκιτς

Ο Κροάτης φόργουορντ ήρθε 20 ετών στον Ολυμπιακό το 1992 και ήταν μέρος των πέντε σερί πρωταθλημάτων στην Ελλάδα. Μέλος και του ιστορικού τριπλ κράουν το 1997. Ένα «3άρι» με καλό χέρι από την περιφέρεια και συνέβαλε τα μέγιστα στη σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του '90.

5) Ματ Λοτζέσκι

Από τα «λαβράκια» του Γιώργου Μπαρτζώκα. Κατέκτησε πρωταθλήματα (2015, 2016), έπαιξε και σε δύο φάιναλ φορ με τον Ολυμπιακό, όντας σταθερά ο κορυφαίος σουτέρ της ομάδας για μία τετραετία (2013-2017). Στο τέλος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Μπορεί να πήγε στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά δηλώνει ακόμη «κόκκινος».

6) Τζος Τσίλντρες

Από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έλαβε 4,200,000 ευρώ ετησίως! Οι Αγγελόπουλοι... έσπασαν τα ταμεία, κάνοντας παγκόσμιο πάταγο. Εξαιρετικός παίκτης, με αθλητικά προσόντα και ικανότητες σε άμυνα και επίθεση. Έμεινε για δύο σεζόν (2008-2010) στο μεγάλο λιμάνι. Κατέκτησε Κύπελλα και πήγε έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στο Παρίσι. Προσέφερε και αδικήθηκε καθώς πάντα υπήρχε η σύγκριση της προσφοράς του με τα χρήματα που λάμβανε. Ήταν όμως εξαιρετικός σμολ φόργουορντ.

7) Στράτος Περπέρογλου

Μία από τις πιο τίμιες μεταγραφές που έχει κάνει ποτέ ο Ολυμπιακός και από τα καλύτερα παιδιά που έχουν φορέσει τα ερυθρόλευκα. Πολύ καλός σουτέρ τριών πόντων, με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Έπαιξε δύο χρόνια (2012-2014) και είχε ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού το 2013 στο Λονδίνο.

8) Δημήτρης Παπανικολάου

Ήταν μόλις 20 ετών όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης στη Ρώμη και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήρθε 18 ετών στον Πειραιά το 1995, έμεινε για μία επταετία (1995-2002) και «δέθηκε» με το κοινό. Προσέφερε, υπήρξε τρομερός σμολ φόργουορντ, η καριέρα του στην πορεία έπεσε, με τον κόσμο ακόμη να του κρατάει... μανιάτικο το γεγονός πως πήγε στον Παναθηναϊκό.

9) Στεφάν Ρισασέ

O Γάλλος σμολ φόργουορντ έπαιξε στον Ολυμπιακό για δύο χρόνια (2000-2002) και είχε ενεργό ρόλο στην ομάδα του Πειραιά. Καλός αμυντικός, με δυνατότητες στην επίθεση, διαθέτοντας εξαιρετικό παιχνίδι με πλάτη. Κατέκτησε μαζί τους το Κύπελλο του 2002.

10) Παναγιώτης Βασιλόπουλος

Στον Ολυμπιακό έπαιξε για επτά χρόνια (2005-2012), προσέφερε πολλά τα πρώτα χρόνια, όντας τρομερός αμυντικός, αλλά την τελευταία τριετία αντιμετώπισε τραυματισμούς. Στα καλά του, όμως και όταν ήταν υγιής, ήταν ένας εξαιρετικός σμολ φόργουορντ. Αποχώρησε ως πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης το 2012 φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα.