Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Δεν ξενερώνω ποτέ με τον Ολυμπιακό! Δεν τους εγκαταλείπω ποτέ»!

«20 φορές να παίζαμε με την Ρεάλ 20 φορές θα την κερδίζαμε»!

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Δεν ξενερώνω ποτέ με τον Ολυμπιακό! Δεν τους εγκαταλείπω ποτέ»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου αρέσει που ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μιλάει συχνά στο «ΦΩΣ». Όχι επειδή είναι Ολυμπιακός, άλλωστε πριν από λίγες ημέρες πήρα συνέντευξη από άλλον κορυφαίο ηθοποιό που είναι ΑΕΚ, τον Αντώνη Αντωνίου. Αλλά επειδή είναι μεγάλος καλλιτέχνης και ωραίος άνθρωπος, θεωρώ ότι βλέπει σωστά τα του Ολυμπιακού. Και αγαπάει πολύ την ομάδα.

Τον είχα κλείσει πριν από τον τελικό λέγοντάς του «θα το κάνουμε χάσει-κερδίσει ο Ολυμπιακός. Θα σε πάρω Κυριακή αργά το βράδυ». Μου λέει «όχι την Κυριακή το βράδυ. Γιατί θα δω το ματς στην πλατεία στα Καμίνια, αν νικήσουμε θα γίνεται χαμός, άμα χάσουμε δεν θα είμαι καλά... Πάρε με Δευτέρα πρωί». Του τηλεφώνησα Δευτέρα πρωί και μου είπε «δεν είμαι καλά όπως καταλαβαίνεις, πάρε με σε παρακαλώ το απόγευμα»…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/5/2023

Γιατί είδες το ματς στην πλατεία στα Καμίνια; Δεν μένεις εκεί.

Όχι, αλλά μένουν εκεί φίλοι μου και βλέπω τα ματς του Ολυμπιακού σε συγκεκριμένο μαγαζί, εκεί είδα και τον ημιτελικό, έγινε χαμός. Εκεί είδα και τον τελικό. Με συγκεκριμένους κολλητούς μου.

Και για γούρι το κάνεις αυτό;

Ναι, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πολυπιστεύω στα γούρια. Γιατί μέσα στα χρόνια δεν έχει γίνει κάτι να μου επαναλαμβάνεται. Η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη. Απλώς θέλω να είμαι με ανθρώπους που αγαπάω γύρω μου, γιατί αυτοί οι άνθρωποι και στις μεγάλες και στις δύσκολες στιγμές είναι εκεί.

Πώς αντέδρασες στον τελικό στο τέλος;

Ήταν πολύ στενόχωρο διότι άξιζε η ομάδα μας. 20 φορές να παίζαμε με τη Ρεάλ, 20 φορές θα την κερδίζαμε! Άλλωστε, την είχαμε κερδίσει μέσα-έξω φέτος. Παίζει ρόλο και η τύχη. Παρότι χάσαμε, μέσα μου θεωρώ ότι το έχουμε πάρει, γιατί ήμασταν φέτος η πιο άξια ομάδα από όλες. Κλάσεις ανώτερος ο Ολυμπιακός όλη τη χρονιά.

Μόνο η τύχη φταίει όμως; Και φέτος στον τελικό τύχη και πέρσι στον ημιτελικό τύχη;

Λες για το τρίποντο του Μίτσιτς της Εφές πέρσι στο τέλος πάλι. Ναι, αλλά κι εμείς είχαμε τύχη με το τρίποντο του Σλούκα στη Φενέρμπαχτσε. Παίζει ρόλο και η τύχη σε τέτοιες στιγμές. Το θέμα είναι ότι βλέποντας την πορεία της ομάδας δεν μπορείς να μη θεωρήσεις άξιο τον Ολυμπιακό. Χρώσταγε ο Θεός μάλλον κάτι στον Γιουλ.

Πιστεύεις στον Θεό;

Εγώ πιστεύω στον Θεό, ναι. Για να μπορώ να πιστεύω και στους ανθρώπους και στις αξίες, πιστεύω στον Θεό.

Σου αρέσει που βρίζει ο Μπαρτζώκας;

Δεν ξέρω πώς αισθάνεται, τι πίεση νιώθει σε αυτήν τη θέση που βρίσκεται και αντιδράει έτσι. Νομίζω βρίζει λιγότερο από τον Ομπράντοβιτς και τον Ιωαννίδη που είχαμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει που βρίζει τα Θεία. Αλλά πρέπει να αγαπάς τους ανθρώπους με τα ελαττώματά τους. Η συμπεριφορά του, τα λόγια του, ο τρόπος που χειρίζεται τον Ολυμπιακό, αν εξαιρέσεις αυτό που συζητήσαμε, δείχνουν έναν μεστό και σοβαρό άνθρωπο, νομίζω ότι είναι ο καλύτερος προπονητής για τον Ολυμπιακό.

Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία με τη Ρεάλ;

Εγώ είμαι άνθρωπος που έχω μάθει να πέφτω 7 φορές και να σηκώνομαι 8! Όσο ο Θεός μάς δίνει την υγεία μας, πρέπει να παλεύουμε. Πρέπει να ξέρεις και να χάνεις. Η ήττα στον αθλητισμό είναι κίνητρο που σε κάνει την επόμενη χρονιά να λειτουργήσεις λίγο καλύτερα.

Όπως; Να ενισχυθεί στους ψηλούς ο Ολυμπιακός; Η Ρεάλ είχε τον Ταβάρες, ενώ ο Φαλ δεν έβαλε πόντο.

Δεν είμαι προπονητής. Εκείνο που πιστεύω -και το ξαναλέω- είναι ότι 20 φορές να παίζαμε, 20 φορές θα τους κερδίζαμε.

Το άγχος παίζει ρόλο; Εσύ πότε ένιωσες πολύ μεγάλο άγχος πάνω στη σκηνή;

Όλοι οι άνθρωποι νιώθουμε άγχος όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας στους υπόλοιπους. Όμως οφείλεις να μάθεις να το διαχειρίζεσαι και να κάνεις το πρόβλημα προτέρημα. Εμένα λειτουργεί αντίστροφα, όσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά μου! Διότι είναι και μία επιλογή να είμαστε εκεί. Δεν μας έβαλε κανένας με το ζόρι. Επιλογή μας είναι.

Αυτό το είχες εξαρχής ή το δούλεψες για να αποβάλλεις το άγχος;

Όχι, μου λειτούργησε έτσι από την αρχή. Μιλάμε όμως για ανθρώπους, όχι για μηχανές. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Τώρα που είπες για μηχανές, σε ανησυχεί η τεχνητή νοημοσύνη;

Σε ένα επίπεδο με ανησυχεί, ναι. Γιατί δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει...

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε εξέπληξαν;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για πολιτικά, αν μου επιτρέπεις.

Ο Ουόκαπ δεν έβαλε πόντο ούτε στον ημιτελικό ούτε στον τελικό.

Πράγματι. Όμως η άμυνα που έπαιξε ο Ουόκαπ ήταν σαν να είχε βάλει 30 πόντους.

Σνομπάρεις το ελληνικό πρωτάθλημα τώρα; Κάμποσοι μπορεί να έχουν ξενερώσει.

Δεν ξενερώνω ποτέ! Δεν σνομπάρω το πρωτάθλημα και πόσω μάλλον με τον Παναθηναϊκό. Οι νίκες επί του Παναθηναϊκού μάς κάνουν δυνατότερους, είμαι υπερήφανος για αυτήν την ομάδα και δεν τους εγκαταλείπω ποτέ! Και τελευταίοι στον πλανήτη να ήμασταν, πάλι Ολυμπιακός θα ήμουν. Και να σου πω κάτι ακόμα;

Ό,τι θες.

Ξεχνάμε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα κάποτε στηρίχτηκε η δημιουργία της Ευρωλίγκας. Με κορυφαίες ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Με τεράστιες επιτυχίες και της Εθνικής. Είμαστε μία χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, με αντίξοες οικονομικές συνθήκες, με οικονομικά βάρη, και κλαίμε που χάσαμε με έναν πόντο από τη Ρεάλ στον τελικό της Ευρώπης! Ξεχνάμε ποιοι είμαστε... Χαίρομαι πολύ για τα ελληνόπουλα, για όλα τα παιδιά, και τους ξένους. Για τον Λαρεντζάκη, τον Παπανικολάου, όλα τα παιδιά. Και θέλω να σταθώ στο ήθος και την παιδεία των προέδρων του μπασκετικού Ολυμπιακού. Με πόσο σεβασμό, με πόσο ωραίο τρόπο φέρονται οι άνθρωποι και έχουν βάλει τα εκατομμύριά τους στην ομάδα. Μην κριτικάρουμε τους παίκτες, μας έχουν δώσει πολλές χαρές, και επαναλαμβάνω το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ σημαντικό.

Πας στο ΣΕΦ;

Όταν μπορώ, ναι.

Δεν πας όμως στις πρώτες θέσεις, στα court seats, να σε δείχνουν οι κάμερες.

Έτσι είμαι εγώ. Δεν ξεχνάω από πού είμαι και από πού ήρθα. Μου αρέσει να είμαι μέσα στον κόσμο και στη βαβούρα. Και στο παλιό Καραϊσκάκη πηγαίναμε με φελιζόλ.

Η ΑΕΚ δίκαια πήρε το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο;

Έτσι όπως ήρθαν τα αποτελέσματα, δίκαια το πήρε.

Ανησυχείς ότι θα το πάρει και του χρόνου;

Δεν ανησυχώ, είμαι Ολυμπιακός.

Τι θέλει η ποδοσφαιρική ομάδα πρώτα από όλα; Καλό προπονητή;

Δεν είμαι ο υπεύθυνος, αλλά ο προπονητής είναι πολύ σημαντική θέση σε όλες τις ομάδες. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα διαλέξει σωστά αυτήν τη φορά... Όλες οι καλές ομάδες στο εξωτερικό έχουν μια καλή οργάνωση, η οποία απαιτεί χρόνο. Δεν φτιάχνεις ομάδα από τον έναν μήνα στον άλλον. Και ο μπασκετικός Ολυμπιακός έτσι δημιουργήθηκε. Μία ομάδα που δεν είναι πυροτέχνημα.

Το Τελ Αβίβ το θυμάσαι;

Φυσικά το θυμάμαι, με τις χαμένες βολές του Πάσπαλι.

Και το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον…

Άσε με γ... την π... μου, μη μου το θυμίζεις και αρχίσω να βρίζω! Βέβαια, πριν από την Μπανταλόνα θυμάμαι και τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό που ήταν σαν να το... πήραμε! Δεν θέλω να ξεχάσω να πω κάτι: ψηλά το κεφάλι. Αυτό που είπε ο Μπαρτζώκας στους παίκτες. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοια ομάδα στην Ευρώπη.

Στη δουλειά σου τι θα κάνεις;

Θα έχω γυρίσματα το καλοκαίρι για ένα σίριαλ εποχής που θα παιχτεί του χρόνου στην τηλεόραση.

Μπορούμε να πούμε σε ποιο κανάλι;

Όταν αποφασίσει το κανάλι, θα το πει το ίδιο.

Θα γίνει μεγάλη επιτυχία και αυτό;

Δεν ξέρω, κάθε φορά ξεκινάω από το μηδέν. Δεν παίρνω κάτι ως δεδομένο.

Θα είσαι με τον Τσαφούλια στο σίριαλ; Όπως στο «Έτερος εγώ»;

Δεν θα είμαι με τον Σωτήρη, όχι. Με τον Σωτήρη θα είμαι του χρόνου πάλι στη θεατρική παράσταση που παίξαμε με τον Γιάννη Μπέζο τη σεζόν που πέρασε. Στο θέατρο Βεάκη. Η παράσταση λέγεται «Αινιγματικές παραλλαγές».

Και ο Μπέζος Ολυμπιακός, του έχω κάνει συνέντευξη. Δεν πολυασχολείται όμως. Ή τουλάχιστον έτσι λέει.

Έτσι λέει! Ασχολείται πολύ. Και μάλιστα είναι μεγάλος μπασκετόβιος!

Στην παράσταση αυτή σκηνοθετούσες μαζί με τον Τσαφούλια και υπήρχαν μόνο δύο ρόλοι, εσύ και ο Μπέζος. Τρία πρόσωπα δηλαδή, όλοι Ολυμπιακοί!

Είμαστε!

Πώς θες να κλείσουμε;

Αυτό θα ήθελα να το τονίσεις σε παρακαλώ: να μην έχουμε ποτέ ξανά τραγικές περιπτώσεις όπως ο Άλκης, ο φίλαθλος του Άρη. Ποτέ ξανά. Ποτέ. Να σκοτώνονται άνθρωποι από έλλειψη παιδείας, από έλλειψη ενσυναίσθησης, για κάτι που θα έπρεπε να αγαπάμε και να σεβόμαστε; Είναι αδιανόητο. Ας χάνουμε, ας κερδίζουμε, ας στενοχωριόμαστε, ας είμαστε με τους φίλους μας που αγαπάμε. Το λέω μέσα από την καρδιά μου: δέχομαι να με παίρνουν τηλέφωνο και να με πικάρουν, να με γιουχάρουν, το δέχομαι, όπως θα τους το κάνω και εγώ. Αλλά ποτέ βία απέναντι σε συνανθρώπους μας. Πρέπει από παιδιά να το μαθαίνουμε αυτό στην Ελλάδα.