Μπόγρης στο fosonline.gr: «Η φιλοσοφία θα είναι πάθος, τρίποντο, ξύλο και τρέλα!»

Ο Γιώργος Μπόγρης εξηγεί καλύτερα από τον καθένα το στυλ μπάσκετ που θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός με τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο λόγος που φέτος θα δούμε φέτος περισσότερα χαρούμενα πρόσωπα. 

Μπόγρης στο fosonline.gr: «Η φιλοσοφία θα είναι πάθος, τρίποντο, ξύλο και τρέλα!»

Κατά την διάρκεια της Media Day της ΚΑΕ Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, ο Γιώργος Μπόγρης παραχώρησε συνέντευξη στο fosonline.gr, μιλώντας μας για την ομάδα της νέας σεζόν. Ο Έλληνας σέντερ μας ανέλυσε (καλύτερα από τον καθένα) την αγωνιστική φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ, μας τόνισε τα "θέλω" του Αμερικανού κόουτς και μας εξήγησε τους λόγους που φέτος στον Πειραιά θα υπάρχουν περισσότερες χαρούμενες φάτσες. Παραδέχτηκε πως υπάρχει ένα μεγάλο "πρέπει", επεσήμανε πως όλοι οι παίκτες που ήρθαν, έχουν στοιχεία που έλειψαν από το περσινό ρόστερ και υπογράμμισε πως ο Ολυμπιακός ήταν όνειρο ζωής για εκείνον.

-Έχοντας λάβει μέρος και σε όλα τα φιλικά του Ολυμπιακού, ποιες είναι οι εντυπώσεις από την νέα ομάδα;

"Οι εντυπώσεις που έχω από την προετοιμασία είναι πάρα πολύ καλές. Έχω την αίσθηση πως ετοιμαζόμαστε να παρουσιάσουμε κάτι πάρα πολύ καλό, κάτι που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ξεκινήσαμε την σεζόν στις 17 Αυγούστου γυρνώντας σελίδα, καθώς μπήκαμε στην εποχή του Ντέιβιντ Μπλατ. Ξεκινήσαμε μία σεζόν στην οποία όλοι μας έχουμε υψηλές φιλοδοξίες και πολλά κίνητρα.

Η ομάδα είναι νέα και έχει αρκετά νέα πρόσωπα, τόσο στο προπονητικό-τιμ, όσο και στο ρόστερ της, αλλά είμαστε όλοι αισιόδοξοι, καθώς θεωρούμε πως η ομάδα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχει. Έχει την εμπειρία, έχει παιδιά που ξέρουν να κερδίζουν και ταυτόχρονα έχει και παίκτες νεαρούς και φιλόδοξους που θέλουν να κερδίζουν. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί στα δύσκολα θα μας σπρώχνουν στη νίκη εκείνοι που ξέρουν και στα υπόλοιπα να τραβάμε εμείς που θέλουμε να κερδίσουμε. Ο Ολυμπιακός έχει γυρίσει σελίδα, πρόκειται για μία νέα αρχή, υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με πέρσι και αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι πως υπάρχει από όλους, από παίκτες, προπονητές, σταφ και διοίκηση, μία πάρα πολύ μεγάλη δίψα για τίτλους και επιτυχίες. Η ομάδα έχει μείνει δίχως τίτλους για δύο σεζόν, αυτό είναι κάτι που της λείπει, είναι κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί και εμείς, όλοι μας, έχουμε την ευθύνη να επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στους τίτλους. Αυτός είναι ο βασικός στόχος".

-Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση από την φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σε εκείνη του Ντέιβιντ Μπλατ;

"Σίγουρα υπάρχει μία μετάβαση από μία διαφορετική φιλοσοφία σε μία άλλη, αλλά δεν θεωρώ πως είναι δύσκολη αυτή η μετάβαση. Νομίζω πως όλοι οι παίκτες έχουμε ζήσει στην καριέρα μας παρόμοια φιλοσοφία με του κόουτς Μπλατ, ο οποίος θέλει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ταχύτητα, στην επίθεση και στο κομμάτι της δημιουργίας. Για παράδειγμα, εγώ, στα τρία χρόνια που πέρασα στην Ισπανία, έπαιζα μόνο το στυλ μπάσκετ που θέλει να παίξουμε ο κόουτς.

Ο Βασίλης (Σπανούλης) σίγουρα έχει την εμπειρία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως και έχει συναντήσει ξανά στο παρελθόν αυτό το στυλ μπάσκετ, ενώ τόσο ο Γιώργος (Πρίντεζης), όσο και τα άλλα παιδιά, έχουν λειτουργήσει έτσι στο παρελθόν. Όσον αφορά τους παίκτες που ήρθαν φέτος στο ρόστερ μας, εκτιμώ πως ήρθαν στον Ολυμπιακό γιατί ο κόουτς τους διάλεξε ώστε να ανταπεξέλθουν στο στυλ μπάσκετ που θέλει. Όλοι τους ταιριάζουν στα "θέλω" του. Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας επικοινωνιακός προπονητής και σίγουρα έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύσει αυτά που ζητά στους παίκτες του. Από εκεί και πέρα υπάρχει από όλους μας η φιλοδοξία, αλλά και ο στόχος να πετύχουμε, να επιστρέψουμε στους τίτλους και για να τα καταφέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσει ο κόουτς.

Υπάρχει ένα "πρέπει" φέτος και θέλουμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε καλά, υπάρχει ένα ωραίο κλίμα και θα παλέψουμε ενωμένοι σαν "γροθιά" ώστε να τα καταφέρουμε. Όσο περνάει ο καιρός, θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Όταν "δέσουμε" σαν υλικό πιστεύω πως θα παρουσιάσουμε στο παρκέ κάτι πάρα πολύ όμορφο. Κάτι που θα σου αρέσει να το βλέπεις και να το απολαμβάνεις. όταν το παίζεις αυτό το στυλ μπάσκετ και που θα βγάλει παρέα, πάθος, τρέλα και ωραία πράγματα"

-Τι στυλ μπάσκετ θέλει να παρουσιάσει φέτος ο Ντέιβιντ Μπλατ, ποια είναι τα "θέλω" του; Μπορείς να μας το αναλύσεις;

"Ο κόουτς θέλει να παρουσιάσει ένα μπάσκετ, αλλά και ένα παιχνίδι πολλών κατοχών, το οποίο είναι πάρα πολύ ωραίο. Θεωρώ πως σαν ομάδα, σε σχέση με πέρσι θα έχουμε στο παιχνίδι μας περίπου 20 με 30 κατοχές παραπάνω. Θα επιδιώξουμε να παίξουμε ένα πάρα πολύ γρήγορο μπάσκετ, στοχεύουμε πάρα πολύ όχι μόνο στον πρωτεύοντα, αλλά και στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Αυτό σημαίνει... περισσότερες χαμογελαστές φάτσες, γιατί όταν στο παιχνίδι σου έχεις 20 με 30 σουτ παραπάνω, αυτό σημαίνει πως η μπάλα θα πάει σε περισσότερους παίκτες ώστε να πάρουν σουτ, οπότε πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία τύπου... δεν ακουμπάω την μπάλα. Πλέον, υπάρχει "το έχασα, πρέπει να σουτάρω μετά για να το βάλω".

Αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο, γιατί περισσότεροι παίκτες θα έχουν συμμετοχή στην επίθεση. Ο κόουτς θέλει μυαλό και να λειτουργούμε έξυπνα. Θέλει ναι μεν γρήγορα, αλλά όχι και βιαστικά. Θέλει από όλους μας να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, να μην είμαστε στατικοί και να υπάρχει κίνηση από τους παίκτες που δεν θα έχουν την μπάλα στα χέρια τους. Νομίζω θα είμαστε δυνατοί και στο κομμάτι του τάιμ-άουτ φέτος. Το έχω δει και στα φιλικά. Ό,τι σχεδιάζει ο κόουτς βγαίνει στο παρκέ και έχει αποτέλεσμα. Θέλει όμως να είμαστε σκληροί και πιεστικοί στην άμυνα. Θέλει να παίξουμε ένα περισσότερο ομαδικό μπάσκετ, που θα περνάει η μπάλα από όλους, στο οποίο θα έχουν μερίδιο στην επίθεση, με συνεχή κίνηση".

-Πως βλέπεις τους νέους παίκτες που έχουν προστεθεί στο ρόστερ;

"Όλοι οι παίκτες που ήρθαν, δεν αποκτήθηκαν... τυχαία. Όλοι ταιριάζουν στα "θέλω" του κόουτς και αποτελούν σημαντικά κομμάτια ώστε να παρουσιάσει ο Ολυμπιακός το μπάσκετ που θέλει. Βλέπω παιδιά φιλόδοξα, με όνειρα, με κίνητρα, με σεβασμό στην δυναμική και στην ιστορία που κουβαλά αυτή η ομάδα. Βλέπω περηφάνια από όλους τους που είναι εδώ. Έχουν στόχους και θέλουν να πετύχουν με τον Ολυμπιακό, ώστε να κάνουν και το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους. Υπάρχουν οι έμπειροι παίκτες ώστε να τους καθοδηγήσουν και αυτό ήδη συμβαίνει. Έχουν έρθει σε ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της Ευρώπης και μόνο αυτό αποτελεί τεράστιο κίνητρο για εκείνους. Ξέρεις, πάνε καλά τα πράγματα μέχρι στιγμής, τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη όλα είναι ωραία, αλλά ας μιλήσουμε και στο τέλος της σεζόν ώστε να κάνουμε τον απολογισμό.

Η ομάδα έχει το πρεστίζ της, την δυναμική της, το dna της, την έδρα της, τον κόσμο της και θα πάρει τα ματς που πρέπει στο ξεκίνημα, αλλά το θέμα είναι πως τελειώνεις μία χρονιά. Εύχομαι και πιστεύω πως θα τα πάμε καλά φέτος. Μέχρι στιγμής πάντως όλοι δείχνουμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα, ο κόουτς μας εμπιστεύεται όλους, πιστεύει στο ένστικτο των παικτών, δίνει ελευθερίες και θέλει μέσα από το σύνολο να πετύχουμε τους στόχους μας. Όταν έχεις την εμπιστοσύνη του προπονητή σου, δίνοντας σου παράλληλα αυτοπεποίθηση, σίγουρα μπορείς να πετύχεις παραπάνω πράγματα. Όλα τα παιδιά που ήρθαν φέτος, θεωρώ πως έχουν στοιχεία που μας έλειψαν πέρσι. Πιστεύω πως φέτος θα φτιάξουμε μία εξαιρετική ομάδα, ένα πάρα πολύ σύνολο, το οποίο θα παίξει ένα μπάσκετ που θα το ευχαριστιόμαστε όλοι μας. Που θα χαίρεσαι να το βλέπεις. Πιστεύω πως θα κάνουμε πάρα πολύ ωραία πράγματα στο παρκέ. Να βγάλετε εισιτήριο και να έρθετε να μας δείτε! Η φιλοσοφία θα είναι πάθος, τρίποντο, ξύλο και τρέλα!".

-Βλέπουμε πως απολαμβάνεις πως το γεγονός πως βρίσκεσαι στον Ολυμπιακό. Είναι η ομάδα που πάντα ήθελες να έρθεις;

"Θα έλεγα πως είναι όνειρο ζωής για εμένα ο Ολυμπιακός. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό. Είναι ένας σύλλογος στον οποίο πάντα ήθελα να έρθω. Απολαμβάνω την κάθε στιγμή σε αυτή την ομάδα. Δουλεύω, συνεργάζομαι, κάνω ό,τι μου ζητήσει ο προπονητής. Δεν κάνω παράπονα, ούτε έχω μούτρα, ούτε κάποιο πρόβλημα. Ξέρω ποιος είναι ο ρόλος μου και προσπαθώ να δώσω πάντα το κάτι παραπάνω. Στο ρόστερ μας, στους ψηλούς, υπάρχουν εξαιρετικοί παίκτες, διαφορετικοί από εμένα, από τους οποίους με την καλή έννοια πρέπει να διεκδικήσω χρόνο. Και αυτό με κάνει να προσπαθώ περισσότερο, ώστε να γίνω καλύτερο και να βελτιώνομαι. Πιστεύω πως ο κόουτς Μπλατ θα μου δώσει αυτό που μου αναλογεί. Πιστεύω σε εμένα. Θα ξεκινήσω με το ελληνικό πρωτάθλημα και μετά σιγά-σιγά θα προσπαθήσω να βρω χρόνο και στην EuroLeague. Ελπίζω να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου σε αυτά που θέλει να πετύχει η ομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουμε στους τίτλους, αυτό έχει σημασία".